Johtajuus pienessä yrityksessä - Mitä työterveyshuollon tulee tietää

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Advertisements

Työkyvyn tukeminen pientyöpaikoilla
Keskeisiä teemoja asiakaskohtaisissa esimiesvalmennuksissa
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Yliopistojen 26. työsuojelupäivät 9. –
Uudet ELY-keskukset ja tiedonvälityksen haaste työhallinnossa Ideapäivä-seminaari Jaana Suokonautio Jaana Suokonautio.
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä

GRADUAIHEITA Työ- ja organisaatio-psykologia
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki Sosiaali- ja terveysministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto Pirkko Mäkelä-Pusa Kuntoutussäätiö.
Johtajuus ja kansainvälisyys Siniboss 7. 6
TYÖHYVINVOINTI- MITÄ SE ON VAI ONKO SITÄ?
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Seuturaportti, Keski-Pohjanmaa 1.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Realisoituuko työvoimapula - välityömarkkinoistako ratkaisu?
1) Mitä tässä ryhmässä oli sellaista, joka haluat jakaa muiden osallistujien kanssa? 2) Mikä huomio/ konkreettinen asia, joka auttaa sinua jatkossa huomioimaan.
TYÖHYVINVOINTI SEURAKUNTATYÖSSÄ 2007
Kommenttipuheenvuoro : Työperäinen maahanmuutto – ratkaisu kuntien työvoimapulaan Eettisyyttä ja edunvalvontaa Suunnittelija Marjo Katajisto JHL.
Työkykyjohtaminen Serviisissä
Kumppanuudella tuloksiin Yritysten keskittyminen ydintoimintoihinsa ja tukitoimien ulkoistaminen ovat muuttaneet perinteistä työyhteisörakennetta. Miten.
LUENTORUNKO: Mitä työnohjaus on Työnohjauksen muodot
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Seuturaportti, Kanta-Häme 1.
10/2009 © Copyright Tekes Kilpailukykyä ja työelämän laatua Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen rahoitus (TYKE) Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen.
Työaika-autonomialla kohti työhyvinvointia
AIKUISPOTILAIDEN LÄHEISTEN KOKEMUKSIA HOITOTYÖNTEKIJÖILTÄ SAADUSTA TUESTA TtM Minna Aura Pro gradu -tutkielma
Yleislääkäripäivät 2013: Kollegan työkyky
1 Työhyvinvointi ja johtaminen kilpailutekijäksi Työvoimapula 2012 ? Kaikkien kyvyt käyttöön -seminaari Joni Hautojärvi Norilsk Nickel Harjavalta.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Esimiesviestintä.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
1 © 3/28/2015 Koulumestarin koulu - Espoo ITK
Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I
Tuloksellisuutta edistävä palkinta ja neuvottelutoiminta
Juhani Kettunen Yrityksen kilpailukykytekijät Yrityssuunnittelu ja johtaminen  yrityskulttuuri Asiakaslähtöinen toiminta – sisältää mm. tuotekehityksen,
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki
Osaava-ohjelma: Pedagoginen uudistuminen muutosjohtamisen välineenä
KIRKONPALVELIJAN TYÖNOHJAUS
Työhyvinvointi työnantajan näkökulmasta A-klinikkasäätiön työsuojelun työkokous Hämeenlinna Kirsti Aalto.
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
Tutkimusprojektin hallinta Miten projektia johdetaan? Tutkimus- ja innovaatiopalvelut/Kirsi Murtosaari.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
www.yhteisokeskus.fi Järjestöjen ja kuntien välinen yhteistyö Milja Karjalainen Satakunnan yhteisökeskus Sirpa Kynäslahti Porin kaupunki.
Johtamisen ketju kohti tuottavuutta Yrittäjän onnenpäivä Ossi Aura
JOHTAMISEN OSA-ALUEET:  Strateginen johtaminen / johtoryhmä  Visio, missio ja strategia  Johtamismetodit / taktiikat  Tavoitejohtaminen, yrityksen.
JOHTAMISEN OSA-ALUEET:  Strateginen johtaminen / johtoryhmä  Visio, missio ja strategia  Johtamismetodit / taktiikat  Tavoitejohtaminen, yrityksen.
Julkistus Aineistot:
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Pienosuuskuntien johtamisen haasteet
OSUUSTOIMINNALLISEN YRITYSVERKOSTON JOHTAMINEN
Yhdessä työskentelyn prosessi, yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
JOHTAMISEN KETJUN PERUSTEET
Odotukset johtajuudelle varhaiskasvatussuunnitelmatyössä
Työura osatyökykyisenä
Menestys tiimityön kautta
HENKILÖSTÖKÄYTÄNTÖJEN VALMISTELU
Työelämä muuttuu, opettajan työ muuttuu – johtamisen on muutut- tava
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Esityksen transkriptio:

Johtajuus pienessä yrityksessä - Mitä työterveyshuollon tulee tietää Helena Palmgren, Työterveyslaitos TkT, kehittämispäällikkö PUNK – Pientyöpaikoilla uudistuminen Työkyvyn tuki –koulutus työterveyshuolloille 2.12.2010 Lahti

Johtajuuden merkitys Johtajuuden merkitystä korostetaan kansakuntien, yhteisöjen ja organisaatioiden menestystekijänä Hyvä johtajuus? Johtajan tehtävä on mahdollistaa hyvinvointi ja kilpailukyky määrittelemällä pelisäännöt ja tarjoamalla ihmisille riittävät työkalut itsensä toteuttamiseen Näin toimivan johtajan organisaatiossa työntekijät jaksavat työssään paremmin ja pidempään (Sitra 2010) Ratkaisu työurien pidentämiseen?

Pienten yritysten ja yrittäjyyden merkitys Pienille yrityksille ja yrittäjyydelle on avautunut uusia liiketoimintamahdollisuuksia Pienten, yrittäjävetoisten yritysten määrä kasvaa ja rooli työllistäjinä vahvistuu entisestään teollisesta yhteiskunnasta palveluyhteiskuntaan; palvelusektorille lisää työpaikkoja yrittäjyys uravaihtoehtona suuret yritykset ulkoistavat toimintojaan itsensä työllistäminen

Suuret vs. pienet yritykset

ISOT JA PIENET YRITYKSET EROAVAT TOISISTAAN! Kehittämisessä – kuten työterveyshuollon toiminnassa työkyvyn edistämiseksi - on otettava huomioon isojen, usein byrokraattisten yritysten ja pienten yrittäjä-vetoisten yritysten erot, sillä organisationaalinen dynamiikka muuttuu ja kehittyy, kun yrityksen kasvavat ja kypsyvät (Dyer, 1997) Tämä on tärkeää, sillä monet menettelytavat myös työterveyshuollossa on kehitetty isoihin yrityksiin

Miten pienet yritykset organisaatioina eroavat suurista yrityksistä?

Miten pienet yritykset organisaatioina eroavat suurista yrityksistä?

ISOT JA PIENET YRITYKSET EROAVAT TOISISTAAN! Keskeisimmät erot liittyvät yrityksen johtamiseen Pienissä yrityksissä on vähemmän resursseja (taloudellisia, osaamis- ym.) kuin suurissa yrityksissä Pienet yritykset ovat haavoittuvampia kuin suuret

PIENET YRITYKSET OVAT KESKENÄÄN ERILAISIA Toimialakohtaiset erot ovat tärkeitä! Omistussuhteet määrittelevät myös johtajuutta yksinyritys yksin omistus omistetaan yhdessä toisen kanssa perheyritys tiimiyritys - jne.

Millaista johtajuus on pienissä yrityksissä? Persoonallinen johtamistapa harvoin ammattijohtajia tai johtamiskoulutusta Rakenteet ja prosessit eivät sido johtajia Ei suoraa ulkopuolista kontrollia Näin erityisesti silloin, kun johtaja on omistaja Päätöksenteko on keskittynyttä Omistajuus antaa johtaja-omistajalle oikeuden tehdä päätöksiä yksin Yrittäjän/johtaja-omistajan ja henkilöstön keskinäinen riippuvaisuus Pienissä yrityksissä johtajuuden merkitys korostuu

Millaista johtajuus on pienissä yrityksissä? VALTA PIENEN YRITYKSEN STRATEGINEN JOHTAMINEN MUUTTUVISSA TILANTEISSA JOHTAJAN TEHTÄVÄT JA VELVOLLI- SUUDET HYVÄN JOHTAJAN PIIRTEET JA KÄYT- TÄYTYMINEN LUOTTAMUS- SUHDE ALAISIIN

Johtajuus pienissä yrityksissä Johtajuus ei liity ainoastaan johtajan piirteisiin ja käyttäytymiseen, vaan valtasuhteisiin ja vaikuttamismahdollisuuksiin organisaatiossa "Johtajat määrittelevät organisaation todellisuuden" (Smircich & Morgan 1982)

Pienten, yrittäjävetoisten yritysten johtajuuden haasteet Tarkka kontrolli ja jakamisen vaikeus ei haluta, että kukaan puuttuu yrityksen asioihin vain perheenjäsenet voivat puuttua asioihin vaikea luottaa 'ulkopuolisiin', kaikki langat omissa käsissä Epäselvät tavoitteet työntekijät eivät tiedä, mitä heiltä odotetaan Vaikea ottaa vastaan kielteistä palautetta; vaikea pyytää ja ottaa vastaan apua Odotetaan toisilta samaa kuin mihin itse on valmis yrityksen puolesta Ei tunnisteta henkilöstön tarpeita tai ei osata vastata niihin Johtamisen ja henkilökohtaisen johtajuuden merkitystä ei tunnisteta tai tiedetä, mitä pitäisi tehdä Tuloksen ja henkilöstön työkyvyn/työhyvinvoinnin yhteyttä ei tiedetä tai ei osata tehdä asialle mitään Vrt. Yrittäjän/omistaja-johtajan ja työntekijöiden keskinäinen riippuvaisuus

Pienten, yrittäjävetoisten yritysten johtajuuden haasteet Ei avointa keskustelua johtajan ja alaisten välillä Vaikutusmahdollisuuksien puuttuminen Mukauduttava päätöksiin, vaikka kokisi ne epäonnistuneiksi Omistaja-johtajaan kohdistetut ylisuuret odotukset (romanttiset johtajuusodotukset) esim. kaikki yritykset ongelmat johtuvat huonosta johtajuudesta Psykologisen sopimuksen ristiriitaisuudet (esim. luottamuksen merkitys) Epäoikeudenmukainen ja epätasapuolinen kohtelu Ei tiedetä tai ei huolehdita työnantajan velvollisuuksista työntekijöiden työterveys, -turvallisuus ja työkyky Vrt. Yrittäjän/omistaja-johtajan ja työntekijöiden keskinäinen riippuvaisuus

Pienen yrityksen johtajuuden vahvuuksia Parhaimmillaan Selkeät, yhteiset tavoitteet ja tavat, mihin niillä pyritän Hyvät vaikuttamismahdollisuudet Riittävän läheiset, luottamukselliset ja arvostavat johtaja-alaissuhteet Riittävän avoin tiedonkulku, avoin vuorovaikutus Työntekijöiden huomioiminen yritystä koskevassa päätöksenteossa Vrt. Yrittäjän/omistaja-johtajan ja työntekijöiden keskinäinen riippuvaisuus

Pienen yrityksen johtajuuden vahvuuksia Parhaimmillaan Työntekijöiden osaamisen kehittäminen Oikeudenmukainen ja tasapuolinen kohtelu Työntekijöiden työkyvyn ja työhyvinvoinnin merkityksen ymmärtäminen ja niistä huolehtiminen Turvallisuuden ja yhteenkuuluvaisuuden tunne Hyvä työilmapiiri, yrityksessä viihdytään Vrt. Yrittäjän/omistaja-johtajan ja työntekijöiden keskinäinen riippuvaisuus

Työterveyshuollon antaa yrittäjille/pienten yritysten vetäjille tietoa, ohjausta ja neuvontaa (TANO) Henkilöstön työkyvyn ja työhyvinvoinnin merkityksestä yritykselle ja työkyvyn/työhyvinvoinnin johtamisesta Miksi se on tärkeää (arvot & taloudelliset ja toiminnalliset hyödyt) Miten se tapahtuu käytännössä Henkilöstön kuulemisen ja päätöksentekoon osallistumisen merkityksestä työkyvylle, hyvälle työilmapiirille, työn sujumiselle ja yrityksen kehittymiselle & menestymiselle Henkilöstön johtamisen ja henkilökohtaisen johtajuuden merkityksestä Työkyvyn johtaminen on osa pienen yrityksen johtamista!

Työterveyshuolto tukee yrittäjää ja yrityksen henkilöstöä niin, että he yhdessä pystyvät luomaan tilaisuuksia yhteiselle keskustelulle ja mahdollisuuksia osallistua yhteistä työtä koskevaan päätöksentekoon kehittämään yhteisiä työn sujumista, työkykyä ja työhyvinvointia tukevia toimintatapoja ja käytäntöjä noudattamaan yhteisesti sovittuja päätöksiä Tähän tarvitaan konkreettisia välineitä ja yhdessä harjoittelua

Helena Palmgren Työterveyslaitos helena.palmgren@ttl.fi KIITOS! TkT, KM; kehittämispäällikkö Työterveyslaitos Topeliuksenkatu 41 a A 00250 Helsinki puhelin 030 474 2643 helena.palmgren@ttl.fi