EVO 2011 Allergeenimerkintöjen valvontahanke

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lisää tähän prosessin nimi Kerro tässä tuotteen ja yrityksen nimi.
Advertisements

Allergeeniturvallisuus omavalvonnassa
Kiinteistöveroprojekti Tilanne: huhtikuu 2013
Asta Koivisto | Joululeluprojekti Tulokset.
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, lääninelintarviketarkastaja Raisa Romppanen1 Kokemuksia yleisötilaisuuksien turvallisuuden tarkastamisesta.
KELPO projekti Tuija Ikäläinen, koordinaattori
Käyttötavarat ja WS1 Sinfos
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
Koulutus ja viestintä yhteistyön välineinä Siru Aura, ohjelmavirkailija, tiedotus ja koulutus Pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma p ,
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
ILO ELÄÄ JÄRJESTÖISSÄ – Pohjois-Karjalan järjestöpäivät , Kitee PALAUTTEEN PURKU Hanna Kääriäinen 2013.
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
Laatujärjestelmä marjatiloilla/jatkojalostajalla
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
AB CHIPSTERS FOOD OY.
PK-kehittämispalvelut
Ihmiskauppa Suomessa Helsinki Ihmiskaupan vastainen koulutus ja tiedotus •Valtioneuvosto hyväksyi tarkennetun ihmiskaupan vastaisen.
HYVÄN KÄYTÄNNÖN OHJEET ELINTARVIKELOGISTIIKASSA
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Euroopan kemikaaliviraston REACH-valvontahankkeet ( EU:n yhdenmukaistetut valvontaprojektit )  REACH-EN-FORCE-1, 2009 – 2010  REACH-EN-FORCE-2, 2010.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 7/2012 Maahanmuuttajat SAK:laisilla työpaikoilla (N=1153) Eve Kyntäjä SAK:n maahanmuuttoasiantuntija.
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
Mikko Arasmaa / Tietohallinto
Lapin sairaanhoitopiiri Tietohallintastrategia 2007–2011.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Muotoilun mahdollisuudet teknologiateollisuudessa Ulla-Maaria Mutanen, Helsingin yliopisto Suomalainen muotoilu - osa liiketoiminnan ydintä? Muoto 2005.
Peppi-koulutus, syksy 2014 Jukka Jonninen / Strategiayksikkö.
1 EU:n puutavara-asetus Suomessa – Mitä, kuka, miksi ja miten? Metsäekonomistiklubin EUTR-seminaari Helsingissä , Marko Lehtosalo.
ETIIKKA LAATU- JA TULOSTAVOITTEIDEN PAINEESSA
1 Elintarvikkeiden hintaseuranta –hanke 2009 (2010) Seurantaohjeet.
Projekti: Iso rinkeli.
Projektin nimi: Iso rinkeli
Meidän koulu Keskustelua wilma-merkinnöistä, järjestyssäännöistä ja perusopetuslain muutoksesta.
AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Stadia-Dehko. Taustaa Vuonna 2001 aloitettiin diabeetikoiden hoidonohjaukseen keskittyvä moniammatillinen valinnainen opintojakso Opintojakson tavoitteena.
Kauppakeskusturvallisuus - käyttäjät
Lajittelupeli Graafinen ala.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turun lääninhallituksen auditorio Osastonjohtaja Maria Teirikko.
RISKIEN HALLINTA TEKNOLOGITEOLLISUUDEN YRITYKSESSÄ
Opintopolku.fi Kysymyksiä ja käytäntöjä siirtovalinnoista Opintoasiainpäivät Anu Holvikivi, HY & Ulla Lehtonen, OPH.
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Jatkuvan parantamisen Jp-taulu
INFOTILAISUUS HY – Aalto - TaY OTM projekti käynnistyy Niina Jokela / Kansainvälisen vaihdon palvelut1.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Joensuu Katsaus Ruoka-Suomen vuoden 2006 toimintaan Kirsi Viljanen, Ruoka-Suomi – teemaryhmä,
Viestintäsuunnitelma
Maija Pirvola Yrityssalo Oy alk. Salon kaupungin omistama elinkeinoyhtiö.
Työ- ja elinkeinokeskus EAKR- ja ESR-rahoitus Pohjois- Savossa 2007 – Microteknia, Kuopio.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillisen yliopiston auditorio
Oodi-päivät Oodin käyttöönotto tiedekunnan näkökulmasta Tuija Komssi Eläinlääketieteellinen tiedekunta.
Omavalvontasuunnitelma
Laitos-Oiva kunnan näkökulmasta
Tutkimusprojektin hallinta Miten projektia johdetaan? Tutkimus- ja innovaatiopalvelut/Kirsi Murtosaari.
Projektityöskentely Projekti käsitteenä Projektin vaiheet Projektin asettaminen Projektin suunnittelu Projektin käynnistäminen ja toteuttaminen Projektin.
14 Markkinointi houkuttelee kuluttamaan s
Kyselylomakkeen tekeminen
VASU:n jalkauttaminen Raumalla
Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Ravintolisien takaisinvedot ja RASFF
THL:n asiakkuustyön ja CRMn vaikuttamissuunnitelma
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
Arvioinnista arkipäivää
Osallistumisen suunnittelun vaiheet ja tehtävät
Esityksen transkriptio:

EVO 2011 Allergeenimerkintöjen valvontahanke Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki 30.3.2011 Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Esityksen tavoite ja sisältö Osallistuja tuntee vuonna 2011 osana valtakunnallista elintarvikevavontaohjelmaa (EVO) toteutettavan allergeenimerkintöjen valvontahankkeen tavoitteet, sisällön ja aikataulun Miksi yhteispohjoismainen allergeenimerkintöjen valvontahanke? Projektiorganisaatio Projektin tavoite ”Saattaa sisältää pieniä määriä….” –merkinnästä Projektin toteutus Projektin aikataulu Kirjallinen ohjeistus ja lomakkeet Projektin raportointi ja viestintä Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Miksi yhteispohjoismainen allergeenimerkintöjen valvontahanke? Merkitsemätön allergeeni terveysvaara allergikolle (lievä <-> henkeä uhkaava) Allergeenivirheistä johtuvat RASFF-ilmoitukset lisääntyneet viime vuosina Allergeeniturvallisuuteen ei kaikissa yrityksissä kiinnitetä riittävästi huomiota – toimintakäytännöissä kehitettävää ”Saattaa sisältää pieniä määriä….” merkintöjen määrät näyttävät lisääntyneen – ovatko kaikki perusteltuja? Turhat allergeenivaroitusmerkinnät rajoittavat allergikkojen jo entisestään rajoittunutta ruokavaliota lisää. Kokemusten vaihto pohjoismaiden kesken ja yhteisten linjausten sekä valvontakäytäntöjen kehittäminen Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Projektiorganisaatio Pohjoismainen elintarvikehallinnon ja kuluttajatietouden työryhmä (NMF) on myöntänyt apurahan vuosille 2010 (suunnittelu) – 2011 (toteutus) Projektiin osallistuvat Norja, Ruotsi, Tanska ja Suomi Projektipäällikkönä Gyrd Omholt Gjevestad Norjan Elintarvikevirastosta Projektiryhmän suomalainen jäsen ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila Eviran tuoteturvallisuusyksiköstä Työryhmä on pitänyt neljä suunnittelukokousta, joissa on laadittu työsuunnitelma ja työstetty mm. valvontaohjetta ja koulutussuunnitelmia. Kokouksissa on ollut mukana kutsuttuja asiantuntijoita ja tehty tutustumiskäynti Yhteispohjoismainen koulutus terveystarkastajille Oslossa 1.-2.3.2011 Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Projektin tavoitteita Vaikuttavuustavoitteet Allergikkojen on helpompi valita elintarvikkeita Elintarvikealan toimijat kantavat vastuunsa pakkausmerkintöjen oikeellisuudesta –> luotettavaa informaatiota allergeeneista Tulostavoitteet Tarkastusten toteuttaminen elintarvikkeita valmistavissa ja maahantuovissa yrityksissä Yhteispohjoismaisten auditointien toteuttaminen muutamassa isossa yrityksessä Muodostaa käsitys virheellisesti merkittyjen (allergeenilista, ”saattaa sisältää” -merkinnät) tuotteiden määrästä Valvontatyökalujen tuottaminen Yhteisen pohjoismaisen linjauksen laatiminen ”saattaa sisältää pieniä määriä” merkinnän käytöstä Elintarvikevalvontahenkilöstön koulutus (kansallinen ja/tai pohjoismainen) Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Allergeenivaroitusmerkintöjen käyttö 1 Joissakin tapauksissa elintarvikkeeseen voi joutua kontaminaationa sellaisia ainesosia, jotka eivät kuulu sen reseptiin Yrityksen on tuotantosuunnittelussa minimoitava tuotteeseen kuulumattomien ja erityisesti allergisoivien ainesten, esim. pähkinöiden aiheuttama kontaminaatioriski Merkintää ”Saattaa sisältää pieniä määriä…” ei milloinkaan saa käyttää puutteellisten hygieenisten menettelytapojen tai huonon laadunvarmistuksen verukkeena Merkinnän käyttö tulee rajoittaa vain tapauksiin tilanteisiin, jossa kaikki voitava on tehty kontaminaatioriskin poistamiseksi linjastossa. Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Allergeenivaroitusmerkintöjen käyttö 2 Jos – perusteellisen vaara-analyysin ja tuotantoprosessin mahdollisten korjaavien toimenpiteiden jälkeen – allergeenivaroitusmerkintä katsotaan riskinhallintatoimena tarpeelliseksi Suositellaan merkintää ”Saattaa/voi sisältää pieniä määriä [esim. hasselpähkinää] / [hasselpähkinä]jäämiä” ja ruotsiksi ”Kan innehålla spår av [hasselnöt]” Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Allergeenivaroitusmerkintöjen käyttö 3 Seuraavia merkintöjä ei suositella: ”Valmistettu (samalla) linjalla, jolla käsitellään myös [hasselpähkinää]” ”Valmistettu (samassa) tehtaassa/ (samoissa) tiloissa, jossa käsitellään myös [hasselpähkinää]” Perustelu: kuluttajalla ei ole mitään mahdollisuutta eikä tietopohjaan, jonka perusteella voisi arvioida merkintään liittyvää vaaraa. Lisäksi mahdollisesti harhaanjohtava. Eviran ”Pakkausmerkintäopas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille” tullaan päivittämään ja em. ei suositeltavat merkinnät poistamaan. Yrityksiä neuvotaan luopumaan ”…linjalla, tehtaassa, jossa…” merkinnöistä ja korvaamaan se ”Saattaa sisältää pieniä määriä…” merkinnällä mikäli merkintä on ehdottoman tarpeellinen. Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Allergeenivaroitusmerkinnän käyttö – päätöksentekomalli Onko tuotteeseen käytetty pakkausmerkintäasetuksen tar- koittamaa allergeeniä sisältävää raaka-ainetta? Kyllä Ko. allergeeni merkitään. Ei Valmistetaanko tuote linjalla tai välineistöllä, joka on suoraan kos- ketuksissa allergeenin kanssa? Ei Tuotteessa ei ole allergeenia. Merkintää ei vaadita. Kyllä Onko mahdollista poistaa aller- geeni alle havaitsemisrajan? Kyllä Valvotaan asiaa ja kirjataan toimenpiteet. Merkintää ei vaadita. Ei Jos riski on dokumentoitu, voidaan viimeisenä toimena käyttää tuot- teessa merkintää ”Saattaa sisältää pieniä määriä…” Tehdään kaikki voitava konta- minaatioriskin minimoimiseksi linjastossa. Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Mitä projektissa käytännössä tehdään? Omavalvontasuunnitelman ja sen toimivuuden arviointi ja tarkastus allergeeninäkökulmasta Pakkausmerkintöjen tarkastaminen Omavalvontasuunnitelman ja sen toimivuuden tarkastuksen kohteeksi valittavien yritysten tuotevalikoimasta valitaan 2-3 tuotetta, joiden pakkausmerkinnät tarkastetaan allergeeninäkökulmasta Kohteet: Pakatut elintarvikkeet, ei suurtalouksia, ei irtomyyntiä Valmistajat, maahantuojat, tukkuliikkeet Painotus: keskisuuret ja suuret valmistajat Tavoite (voi tarkentua) Vähintään puolet koko maan (88 kpl) valvontayksiköistä osallistuu Vähintään 50 tarkastettua yritystä koko maassa Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Tarkastettavat tuoteryhmät Valintaperusteet allergikkojen (erityisesti lasten) ruokavalioon kuuluvia elintarvikkeita elintarvikealan ja pohjoismaisten allergia- ja astmaliittojen näkemykset tuoteryhmät, joissa ”saattaa sisältää” merkinnät ovat yleisiä elintarvikkeet joita valmistetaan pohjoismaissa Tuoteryhmät Valmisruoka ja puolivalmiit ruoat (esim. einekset, keitto- ja pata-ainekset, pakasteateriat jne. Aamiaisviljavalmisteet (esim. murot, myslit, jne) Leivät, kakut, pulla, keksit, leivontamiksit (leipä-, kakku-, muffinsi-, pannukakku-, ohukais-, vohveli- ym.miksit) Makeiset (suklaa, karkit ym.) ja snacksit (esim. sipsit, naksut) Jälkiruoat (esim. vanukkaat, kiisselit (niin valmiit kuin jauheesta valmistettavat), rahkapohjaiset jälkiruoat jne. Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Pakkausmerkintöjen tarkastaminen 1 Lomake pakkausmerkintöjen tarkastamiseen + täyttöohje Tarkastettava tuoteryhmä Ainesosaluettelo OK/EI, miksi ei Ainesosaluettelo puuttuu Ainesosaluettelo ei vastaa reseptiä Koostettua ainesosaa ei ole purettu asianmukaisesti/käytetty väärää ryhmänimeä Allergeenia ei ilmoitettu Epätäsmällinen allergeenimerkintä [esim. pähkinä/hasselpähkinä, kaseiini p.o. kaseiini (maidosta)] Kieli – suomen ja/tai ruotsinkielinen merkintä puuttuu Luettavuus – epäselvä, liian pieni fontti, etiketti voidaan poistaa Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Pakkausmerkintöjen tarkastaminen 2 Onko tuotteessa varoitusmerkintää? Millainen? vaihtoehdot listattu mistä allergeeneista varoitetaan Miksi yritys ilmoittaa käyttävänsä varoitusmerkintää? kysytään avoimesti Onko varoitusmerkintä harhaanjohtava? Merkintää käytetään ilman vaara-analyysia Päätöksentekopuu Yksi erillinen kysymys: Yhteispohjoismaisen allergeenimerkintöjen kriteeristön pilotointi Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Noudatetaanko ohjeita? Omavalvontasuunnitelman ja sen toimivuuden arvioiminen ja tarkastaminen – näkökulmana allergeeniturvallisuus Onko omavalvontasuunnitelmassa allergeeniturvallisuuden kannalta keskeiset työvaiheet ohjeistettu? Ovatko ohjeet toiminta (mm. valmistettavat tuotteet, yrityksen koko jne) huomioon ottaen tarkoituksenmukaiset? Noudatetaanko ohjeita? Lomake + täyttöohje erikseen valmistajille ja maahantuojille Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Valmistajat Onko valmistajalla työkäytännöt pakkausmerkintöjen oikeellisuuden (etenkin allergeenit) varmistamiseksi? Onko valmistaja ottanut huomioon allergeenit osana vaara-analyysiaan? Onko valmistajalla työkäytännöt raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden allergeeniristikontaminaation estämiseksi? Onko valmistajalla työkäytännöt tilojen ja laitteiden riittävän puhdistamisen varmistamiseksi (allergeeninäkökulma)? Onko valmistajalla työkäytännöt uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja työntekijöiden ammattitaidon edistämiseen ja ylläpitämiseen (allergeeninäkökulma)? Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Maahantuojat, tukut 1 Onko maahantuojalla työkäytännöt pakkausmerkintöjen oikeellisuuden (etenkin allergeenit) varmistamiseksi? Pakkausmerkintätarkastuksen tulokset – mitä kysymyksiä nousee työkäytännöistä? Millaiset työkäytännöt toimittajalla on sen varmistamiseksi, että pakkausmerkinnät (etenkin allergeeninäkökulma) ovat Suomen lainsäädännön mukaiset? Pakkausmateriaalin tilaus, pakkausmerkintöjen laatiminen (huom! käännökset) ja tarkastaminen, miten maahantuoja varmistuu siitä, että mahdolliset reseptimuutokset yms. tulevat tietoon ja pakkausmerkinnät muutetaan vastaavasti? Onko maahantuoja ottanut huomioon allergeenit osana vaara-analyysiaan? Toimittajan valinnassa ja vaihtumisessa allergeeninäkökulma osana Toimittajien allergeenien käsittely- ym. käytäntöjen tuntemus Onko maahantuojalla työkäytännöt allergeeniturvallisuuden varmistamiseksi uusien tuotteiden valinnassa? Miten uudet tuotteet arvioidaan ennen kuin tehdään päätös niiden valikoimaan ottamisesta? Miten allergeeniturvallisuus otetaan huomioon? Tuotetiedot (speksit) – Resepti - Pakkausmerkinnät Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Maahantuojat, tukut 2 Onko maahantuojalla toimittajien valinnassa työkäytännöt tuotteiden allergeeniturvallisuuden varmistamiseksi? Mitkä ovat toimittajien valintakriteerit? Allergeenit ainesosina, allergeenivaroitusmerkinnät? Miten maahantuoja varmistuu siitä, että tuotteet ovat Suomen lainsäädännön mukaiset/allergeenit (ml. tuotanto-olosuhteet)? Miten varmistetaan, että tieto tuote- ja reseptimuutoksista kulkee aukottomasti ja oikea-aikaisesti? Onko maahantuojalla työkäytännöt uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja työntekijöiden ammattitaidon edistämiseen ja ylläpitämiseen (allergeeninäkökulma)? Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Projektin aikataulu, raportointi ja tiedotus Vuosi 2010 Suunnittelu Kevät 2011 Koulutukset 17.3.2011 Kuopio, 24.3.2011 Oulu, 30.3.2011 Helsinki Tarkastukset 1.4. – 2.9.2011 AVIt toimittavat lomakeet Eviraan + taulukon tehdyistä tarkastuksista 9.9.2011 Huom! Muutos aiempaan tietoon: Lomakkeiden sisältö syötetään tietokoneelle + varsinainen tulosten käsittely tehdään Norjassa, tehtävään palkataan projektirahoin henkilö (helpottaa AVIen työtä) Projektiraportti valmis 31.12.2011 Alkuvuosi 2012 - yhteispohjoismainen tiedotus sekä mahdollisesti päätösseminaari Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Työn tuloksista apua ruoka-allergikkojen arkielämään Allergeenimerkinnät EVO-hankkeena 2011 - miksi valvontayksiköiden kannattaa osallistua? Tarjoaa mahdollisuuden pätevöitymiseen ja kehittymiseen allergeenivalvonnassa Yhteinen työpanos toimivan ohjeistuksen, lomakkeiden ja käytäntöjen kehittämiseen Pohjoismainen projekti tarjoaa vahvaa taustatukea ja neljän pohjoismaan osaamista käyttöön Työn tuloksista apua ruoka-allergikkojen arkielämään Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011

Kiitos! Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011