Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ravintolisien takaisinvedot ja RASFF

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ravintolisien takaisinvedot ja RASFF"— Esityksen transkriptio:

1 Ravintolisien takaisinvedot ja RASFF
Ravintolisäseminaari valvojille ja toimijoille Evirassa Mika Varjonen, Evira

2 Ravintolisien takaisinvedot viime vuosina
2014: yhteensä 11, joista… 5 ei-sallittu kivennäisaine ravintolisässä 4 hyväksymätön uuselintarvike 2015: yhteensä 10, joista… 4 ainesosaa yli sallitun määrän 2 hyväksymätön uuselintarvike 2016: yhteensä 6, joista… 2017: yhteensä 12, joista… 2 lääkeainesosa 2 puuttuvat suomi / ruotsi -merkinnät Pohdinnat jätän ravintolisäasiantuntijalle. Nyt on ollut ja vielä käynnissäkin EU:n laajuinen valvontahanke, jossa keskitytään käytännön syistä vain osaan määräystenvastaisuuksista; Ue:t agmatiinisulfaatti ja Hoodia gordonii –kasvi ovat synnyttäneet varsinaisen rasff-ilmoitusten aallon keskieuroopassa. 2017: loput säteilytetty, allergeenia, pah-ylitys x2

3 RASSF-ilmoitukset ravintolisistä
Kyse on siis uusista tapauksista, jotka koskevat EU-aluetta. Useat tapaukset ovat tuontia kolmansista maista. Luokkia on 34, kokonaismäärä muutamaa vaille 3000 tapausta. Lihat, lihatuotteet, maitotuotteet eivät mahtuneet listalle näin ylös.

4 Ravintolisän takaisinveto eroaa…ko?
Erilainen ainesosien luettelo ja määrä; vehnäjauho vs. 1,3-dimetyyliamyyliamiini Lyhyt elinkaari vs. pitkä; makkara vanhenee viikoissa, pilleri vuosissa Harmaat markkinat?? tiskin alta / kavereille myynti, tapahtuuko sitä? Suhteessa tavanomaiseen elintarvikkeeseen. PAHOITTELUT että esitän mahdollisuuden, että toimijoiden joukossa saattaa olla eettisestikin moitittavalla tavalla toimivia. Ymmärtääkö toimija mikä tuo ainesosa on ja että sen pienikin määrä voi merkitä paljon? Lusmuilija pääsee pälkähästä päiväyksen mentyä, mutta pillerituotteet voivat olla kuluttajalla pitkäänkin. -> tiedottamisvastuu jatkuu Kuka ostaisi aflatoksiinisen pähkinäpussin? Ekstrapotkulla varustetulle treenintehostajalle tai laihdutuslääkkeelle voi olla ottajia.

5 Ravintolisän takaisinveto eroaa…ko? / 2
Riskitaso usein erilainen sildenafiili + kofeiini vs. ksa-ylitys Käyttömäärät erilaiset haitan syntymiselle pilleri vs. laatikollinen omenoita Jakelutiet usein erilaiset; ravintolisiä ostetaan netistä ostajat (käyttäjät) myyjän tiedossa (sp-osoitteet) Nyt en puhu allergeeneista, joissa tavanomaisen elintarvikkeen kohdalla on allergikolla suuri riski Ksa-ylitystä vähättelemättä, kyse on kuitenkin yleensä pitkän käytön kautta kertyvä terveysriski Takaisinvetotieto menee nopeasti ja kohdennetusti sähköpostilla ostajille, mutta miten valvoja valvoo sen?

6 Hämmentävää, sanoo maahantuoja
”Tämä on aivan yleinen ja sallittu tuote USA:ssa…” ”Minä vain myyn tätä, eikös tuote ole ok, jos sitä saa valmistaakin?” ”Ei minulle ole kukaan valittanut haittavaikutuksista” Sallittu EU:n ulkopuolella ei ole suoraan sallittu EU:ssa; lääkeaineluettelot erilaisia. Taloudellinen riski jää täällä olevan kannettavaksi. Vastuuta ei kannata sysätä toisaalle. Valmistaja voi olla hankala tavoittaa. Haittavaikutukset kohdistuvat osaan kuluttajista, täällä myyntimäärät ovat pieniä.

7 RASFF-valvontapyynnön käsittely
RASFF-ilmoitus on vain yksi tapa saada tieto tuotevirheestä -> miten toimija hoitaa vastuunsa virheen suhteen? Jos tuotteen turvallisuudesta ei ole tietoa, se tulee vetää markkinoilta sekä kuluttajilta saakka. Yleensä on näin. Asia etenee normaalin takaisinvedon valvontana Ripeys asian hoidossa on tärkeää riskien minimoimiseksi Valvoja ei saa jakaa ulkopuolisille yritystä koskevaa tietoa RASFF-ilmoitus voi sisältää useita jakelulistoja Evirassa tarvitaan usein hankintaan ja jakeluun liittyviä dokumentteja, voidaan pyytää suoraan toimijalta On tullut viestiä, että tästä voisi pari sanaa sanoa. Eli kun valvoja saa Evirasta sähköpostin, jossa viitataan oheiseen RASFF-ilmoitukseen… Riskien minimoimisella viitataan siihen, että asia on jo voinut kulkea pitkään ja määräystenvastaisen tuotteen markkinoilletulo / jakelu on tarpeen pysäyttää nopeasti. Tämä ei ole takaisinvedon hoitamisen koulutustilaisuus, ohjeet ovat siihen netissä. TOKA KOHTA: hyväksymätön ainesosa = ei ole tutkittu. Yleensä näitä tuotteita ei ole marketin hyllyllä, joten ilmoitus kaupassa tai sähköpostina toimii.

8 Takaisinvedon valvonnallisia haasteita
Kun tuotteita on myyty netin kautta, voidaanko todentaa ostajien kontaktointi? Tuotteissa voi olla vakava terveysvaara -> hävittäminen on tehtävä silloin valvotusti / dokumentoidusti Hankitut tuotemäärät vs. myydyt tuotemäärät –seuranta Lääkeainetta ei saa heittää pois niin, että se voi joutua luontoon tai kaatopaikalle, poltto lienee ok. Toimijoille lopuksi sanoisin, että ravintolisän takaisinveto tehdään paljolti niin kuin muidenkin elintarvikkeiden. Katsokaa ohjeet Eviran netistä: /Elintarvikkeet / Valmistus ja myynti / Valvonta

9 Kiitos! - kysymyksiä?


Lataa ppt "Ravintolisien takaisinvedot ja RASFF"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google