VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PePPi- hanke Vapaaehtoiset voimavarana sijaisperheiden tukemisessa
Advertisements

TaiKin Henki -talo TYÖKYKY työ Esimiestyö ja johtaminen työn sisältö työ-yhteisö arvot asenteet motivaatio ammatillinen osaaminen terveys EFQM kokonais-
Osaaminen ja työhyvinvointi
MIKÄ ON TIIMI?.
Vapaaehtoistoiminnan johtaminen
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
Tietotaitotalkoot tutkimuksen tilanne 3/2011. Tutkimukseen koottu aineisto  Ohjausryhmän haastattelut  15 avaininformanttihaastattelua  5 talkoon osallistujahaastattelut.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
ForeMassi2025 -hanke Varsinais-Suomen aluetyöpaja, Turku
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
Ehkäisevän päihdetyön verkoston strategia
1. varapresidenttien koulutus
VAPAAEHTOISTEN VOIMAVARAPÄIVÄ
Työnohjauksen mahdollisuudet johtamisen ja esimiestyön täydennyskoulutuksessa Seija Ollila
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
TUTKINNONUUDISTUKSEN KESKEISET LINJAUKSET JA VAATIMUKSET Vaasa Katariina Alha/W5W.
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Työpaikkaohjaajan rooli. Opeta, näytä, selosta, kysy ja perustele; toimi hyvänä esimerkkinä Selvitä mitä, miksi ja miten työ tehdään; kerro työstäsi Rohkaise.
Pitkää työuraa! Ikääntyminen ja työelämän laatu Euroopan unionissa
Vapaaehtoistoiminnan laatu ja tukirakenne
Työilmapiirin kehittäminen
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Toimintasuunnitelma = oma kehittymissuunnitelma
Työkykyjohtaminen Serviisissä
1 AD – ryhmä ja johtoryhmä Asiantuntijana markkinoinnin professori Hannu Kuusela.
ASIAKAS KILPAILIJA YRITYS. Nykyinen toimintatapa: Ongelmat ja niiden arviointi Toiminnan kehityshistorian ja nykyisten ristiriitojen analysointi Uuden.
OSAAMISTA TYÖHÖN Työelämäpalvelut toimintaan - 1. vaihe v
Vapaaehtoistoiminnan määritelmä Yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen hyväksi tehty toiminta, josta ei saa rahallista korvausta, joka tehdään ilman.
Mielenterveys s. 110 –
Pedagoginen johtaminen ja kehittäminen ammattikorkeakoulussa
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Valmentajana kehittyminen
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
ILOA AUTTAMISESTA 2015, 1 Punaisen Ristin periaatteet 50 vuotta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen perusperiaatteiden historiaa.
KIT-toiminnan strategiset toimenpiteet vuodelle 2015 Osallistuminen ja Toimintakyky Kulttuuri ja hyvinvointi.
Tuloksellisuutta edistävä palkinta ja neuvottelutoiminta
Makupaloja monikulttuurisuudesta 2015 Makupaloja monikulttuurisuudesta Suomen Punainen Risti.
Vapaaehtoistoiminta Suomen Punaisessa Ristissä Tulijan tukena pikakoulutus.
VaVe-koulutus Sininauhaliitto Vapaaehtoistoiminnan muodot Psykososiaalista tukea tuottava vapaaehtoistoiminta Tukea tuottava toiminta esim. tukihenkilötoiminta.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
TYÖKYKY TYÖNTEKIJÄN VOIMAVARAT s * Terveys, elintavat, lepo * Osaaminen, kehittyminen * Arvot, asenteet, motivaatio * Elämäntilanne TYÖN VAATIMUKSET.
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
www.yhteisokeskus.fi Järjestöjen ja kuntien välinen yhteistyö Milja Karjalainen Satakunnan yhteisökeskus Sirpa Kynäslahti Porin kaupunki.
Viestintä ja tiedottaminen Kuinka viestinnästä saadaan vaikuttavaa? Kuinka muut nuoret tavoitetaan tehokkaasti? Miten tiedotteemme lyö läpi mediassa?
Johtamisen ketju kohti tuottavuutta Yrittäjän onnenpäivä Ossi Aura
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
Terveyden määritelmät
Vapaaehtois- ja vertaistoimijan motiivit, roolit ja rajat
OP
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?

Mitä vapaaehtoistoiminta on. Millainen vapaaehtoinen sinussa asuu
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Työkykyä edistävä toiminta
Talvityhyt-seminaari turvallisuutta - terveyttä - työkykyä -
HALLITUKSEN PÄÄASIALLISET TEHTÄVÄT
VAPAAEHTOISTYÖN JOHTAMINEN HYVINKÄÄ
JOHTAMISEN KETJUN PERUSTEET
TYÖIKÄISTEN MONIALAINEN PALVELUMALLI
Taikapuhe Oy Riitta-Liisa Kanniainen
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Skeema Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö
Suomen Ensiapukoulutus
Työkykyä edistävä toiminta
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Esityksen transkriptio:

VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö ▪ Vapaaehtoistyön sisältö ja vaatimukset ▪ Yhdistys ja muut vapaaehtoiset ▪ Johtaminen yhdistyksissä - ARVOT ▪ asenteet ▪ motivaatio OSAAMINEN ▪ koulutus ▪ kokemus ▪ ajantasainen tieto TOIMINTAKYKY Työkyky -talomallin on kehittänyt professori Juhani Ilmarinen

VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN Järjestötoiminnassa jaksamisen haasteita Aktiivitoimijat vähenevät Vapaaehtoistyö voi pahimmillaan muuttua mielekkäästä harrastuksesta ikäväksi velvollisuudeksi

VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN Talossa on neljä kerrosta, joista kolme alimmaista kuvaavat vapaaehtoisen henkilökohtaisia voimavaroja Neljäs kerros on tärkeä vapaaehtoistyön jaksamisen kannalta, usein tämä kerros on liian raskas, ja painaa alempia kerroksia huonoin seurauksin! Vapaaehtoisen talo toimii ja pysyy pystyssä, kun kaikki kerrokset tukevat toisiaan.

1.TOIMINTAKYKY Fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky Lenkkeily ja liikunta yleensä Riittävä lepo Osattava sanoa ei! Ikääntyminen Sosiaalinen kuormitus

2. OSAAMINEN ”Tavallisen ihmisen taidoin” Koulutukset Perehdytys Kerroksen merkitys on viime vuosina korostunut, koska uusia vaatimuksia ja osaamisen alueita syntyy jatkuvasti myös vapaaehtoistyössä

3. ARVOT, ASENTEET, MOTIVAATIO Ilon ja innostuksen kerros Vapaehtoisen omat arvot sekä yhdistyksen arvot vaikuttavat siihen miten vapaaehtoinen kokee vapaaehtoistyön mielekkäänä Omat asenteet vapaaehtoistyöhön vaikuttavat merkittävästi toimintakykyyn

Motivaatio on avainsana sitoutumiseen Vastuun antaminen, riittävän haastavat tehtävät, työympäristö, jossa vapaaehtoiset kokevat tarpeellisuutta ja kuuluvuutta yhdistykseen Motivaatioon vaikuttavat monet asiat:  Pyyteettömät motiivit, halu auttaa muita Itsekkäät motiivit Sosiaaliset motiivit, ihmissuhteet palkitsevat, yhteenkuuluvuuden tunne, yhteisten kokemusten jakaminen Päämääriin perustuvat motiivit, uskoo järjestön ihanteisiin ja tavoitteisiin ja haluaa ja haluaa työskennellä niiden saavuttamiseksi Aineelliset motivaatiot Ja niin edelleen…

4.VAPAAEHTOISTYÖ Kerros on tärkeä vapaaehtoistyön jaksamisessa Kerros kuvaa vapaaehtoistyötä yhdistyksessä konkreettisesti: vapaaehtoistyön sisältö ja vaatimukset, yhdistyksen toiminta ja yhdistyksen muut vapaaehtoiset Vapaaehtoistyönjohtaminen on keskeinen osa kerroksen toimintaa

Vapaaehtoistyön sisältö ja vaatimukset/ yhdistys ja muut vapaaehtoiset Uusia toiminnanmuotoja Sopivan kokoisia tehtäviä Vapaaehtoistyön mahdollistaminen (resurssit, tilat, jne) Yhdistyksen muut toimijat, vuorovaikutus Henkilökemiat!

Johtaminen yhdistyksissä Enemmän ihmisten johtamista Enemmän vuorovaikutusta Enemmän tsemppaamista ja kannustusta Innostunut puheenjohtaja luo tekemisen ilmapiirin