Työkaluja ajokyvyn arviointiin

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Milloin on kyse lääkevahingosta?
Advertisements

OMAN ELÄMÄN HALLINTA TÄRKEÄÄ ITSENÄINEN LIIKKUMINEN TÄRKEÄÄ
UUSI AJOKORTTILAKI 2013 Muutokset lyhyesti.
Raimo Päivärinta Luokite-esitelmä.
MOOTTORIKELKKAILU Moottorikelkkasafari on suosittu retkeilymuoto silloin, kun on tarve liikkua maastossa usean kelkan ryhmässä. Ryhmäkelkkailu poikkeaa.
Palkkatuki.
Jari Latvala apulaisylilääkäri, Työterveyslaitos, Oulu
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Turvallisen ase- ja ampumaharrastuksen tulevaisuus Suomessa TULI SEIS VAI TURVALLISIA LAUKAUKSIA AMPUMARATOJA KOSKEVAT SÄÄDÖKSET JA TULEVAISUUS Finlandia.
Oikeus liikkua maastossa
Lineaarisia malleja.
Maks Larionov DP11LA.   Oppilaitoksen tietojärjestelmien, tietoverkkojen ja näiden välityksellä käytettävien viestintämenetelmien, kuten sähköpostin,
Neurologiset sairaudet
Valviran asiantuntijan tehtävät ja rooli
Häiritsevä elämä Asunnossa vietetty häiritsevä elämä on paljon puhuttava ja erimielisyyttä aiheuttava aihe Liikkeellä on myös paljon väärää tietoa sovellettavasta.
Liikenneturvan tutkijaseminaari Sirpa Rajalin.
Järjestyksenvalvonta seurojen tilaisuuksissa
Kela tukemassa vajaakuntoisen nuoren opintoja
Lähisuhdeväkivaltarikoksesta epäillyn ohjaaminen kuulustelusta väkivaltaa katkaisevaan palveluun Oulu Hautamäki Jari, toiminnanjohtaja Hyvärinen.
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Seinättömän pajan toimintamalli 1. Asiakkuuden edellytykset: alle 25-vuotias, ammattikoulutettu, pitkäaikaistyötön/vaikeasti työllistyvä/vajaakuntoinen.
ERIKOISKULJETUS TRAKTORILLA
Iäkkäiden kuljettajien ajokyvyn arviointi Suomessa
Lounais-Suomen aluehallintovirasto,Pirkko Pakkala1 Edunvalvontailta Asumispalvelut Erityishuolto-ohjelmat.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
LAKI RAUTATIEJÄRJESTELMÄN LIIKENNE- TURVALLISUUSTEHTÄVISTÄ ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA (860/2012) Hallitusneuvos Hannu Pennanen
VIHERALUEIDEN TILAPÄISET MAANKÄYTTÖLUVAT
Miten menetellä ongelmatilanteissa
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Turvallisuusilta Ajatuksia varautumisesta ja turvallisuudesta
Opiskelijoiden oleskeluluvat
Valvontaviranomaiset 15 § Kunnan määräämä valvontaviranomainen valvoo, että kunta ja tontinomistaja täyttävät laissa säädetyt velvollisuutensa.
Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita
Luetaanpa lakia V syksyllä tuli useita yhteydenottoja ja muita tietoja maiden käytön epätietoisuudesta Mitä laki sanoo?
Asiakastyytyväisyyskysely ulkomaisen tutkinnon tunnustamispäätöstä hakeneille 2009 Opetushallitus Tutkintojen tunnustaminen ja vertailu –yksikkö.
Ajokyvyn arviointi Miten ajonäyte/ajokoe käytännössä toteutetaan?
VANHUUSOIKEUDEN KURSSI
Pidä pelivaraa moottorikelkkailija
Tietoturvallisuus osa 6
Sisäinen turvallisuus : Oikeuslaitos ja poliisi:
Ohjeistus työntekijätiedoista
HANKEPÄÄTÖS = Päätös hanketuesta = Tukipäätös = Myöntöpäätös Marjo Lindholm Keskipiste-Leader ry.
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Miten alkoholi näkyi päivystyksessä kahden vuoden aikana? tapaturmapotilaat puhallutettiin alkometrillä hoitoon tullessa päihtyneiden tapaturmapotilaiden.
Hallintolainsäädäntö kalastuksenvalvonnassa
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Adoptiolautakunnan lääkäri
TERVETULOA!.
Ammattikuljettajien moniammatilliset ajo- ja työkyvynarvioinnit
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Keudan oppilaskuntien koulutus Keudan ohjeita oppilaskunnassa toimimisesta Erja Kärnä opiskelija-asioiden päällikkö.
Tuomioistuinlaitos: ”Tavalliset” oikeusasteet: Hallinto-oikeusasteet:
Arvioverotus VML 27§.
HUUMAUSAINELAKI. Huumausainelakia sovelletaan huumausaineiden ja niiden valmistuksessa käytettävien aineiden valvontaan Myös huumeen puhdistus luokitellaan.
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
Uudistuva lainsäädäntö Poliisitoiminnan näkökulma Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö, asehallinto.
Ampumaharrastuksen uudet tuulet - Aselaki Teemu Simenius Suomen Metsästäjäliitto Järjestöpäällikkö.
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
KHO 2007:52 Avopuolisot A nimellinen omistaja, B päättäjä
Anniskeuluvan myöntäminen
Terveydentilatietojen toimittaminen vakuutuslaitokselle – työtapaturmat, ammattitaudit, liikennevahingot Julkinen terveydenhuolto, yksittäisen hoitokäynnin.
Lomamökki vuokrakäytössä osan vuodesta
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
Anniskeuluvan myöntäminen
Sterilisointilaki Niko 3c 2014.
Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018
Rautatiealan toimijoiden sidosryhmätilaisuus
Ajoneuvoliikennerekisterin tietopalveluvelvoitteet
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
Esityksen transkriptio:

Työkaluja ajokyvyn arviointiin Ajokorttiviranomaisen ja lääkärin yhteistyö ajo-oikeusasioissa 21.01.2011

Tausta tieliikennelaista Poliisi myöntää luvan ajokortin saamiseen (ajokorttilupa) hakijalle, jolla on ajokortin luokkaa vastaavan moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettamiseen vaadittava näkökyky, jolla ei ole sellaista vikaa, sairautta tai vammaa, joka vaarantaa hänen kykynsä kuljettaa turvallisesti tällaista ajoneuvoa ja jota ei myöskään alkoholin tai muun huumaavan aineen jatkuvan väärinkäytön vuoksi ole katsottava kuljettajana liikenteelle vaaralliseksi (TLL 70 §) Ajokorttilupa on peruutettava, jos ei täytä em. edellytyksiä

Terveydentilan valvonta Määräajoin lääkärintodistukset, kaikki 45 vuotta, kuorma-tai linja-auto 50, 55, 60 tai 65 vuotta (TLL 73 § 1 mom.) Jos on syytä epäillä, ettei kuljettaja enää täytä ajokorttiluvan saamisen edellytyksenä olevia terveysvaatimuksia tai ettei hän terveydentilansa vuoksi enää kykene kuljettamaan turvallisesti sellaista ajoneuvoa, jonka ajo-oikeus hänellä on, poliisi voi määrätä hänet määräajassa toimittamaan lääkärin- tai erikoislääkärinlausunnon terveysvaatimusten täyttymisestä taikka todistuksen uudesta ajokokeesta tai tutkinnon vastaanottajan ajonäytteen perusteella antaman lausunnon sairauden, vian tai vamman vaikutuksista ajoneuvon kuljettamiseen ja sen hallintalaitteiden käyttöön (TLL 73 § 2mom.)

Terveydentilan valvonta Milloin on syytä epäillä? Ajokyky, toistuvat rattijuopumukset, yksittäinen huumausaineiden käyttö (esim. KHO 15.12.2010), poliisilaitoksella säilössä olo, muusta asiasta tuleva lääkärinlausunto (inva-lupa) ym. Esim. mies asioi saman asian vuoksi kaksi kertaa poliisilaitoksella ajokortin uudistamisen yhteydessä Jos lääkärinlausunnon toimittaminen, ajokoe tai ajonäyte ei riittävä toimenpide, niin määrätään ajokieltoon, kunnes esim. lääkäri todennut ajokyvyn

Esim. KHO:n päätös 15.12.10(ään. 4-1) Huumausaineen käyttörikos 12.9.2007 Syyttäjän syyksilukeva syyttämättäjättämispäätös 1.3.2009 Poliisin päihdelausunto 4.3.2010 Eri mieltä ollut jäsen,  aika, teon vähäisyys Merkitys? Päihdelausunto syytä pyytää heti, yksittäinen vanhakin teko ylittää TLL 73:2 syytä epäillä kynnyksen, esitutkinnassa myöntäminen

Lääkärin ilmoitusvelvollisuus lääkärin on todetessaan ajokorttiluvan hakijan tai ajo-oikeuden haltijan terveydentilan muuten kuin tilapäisesti heikentyneen siten, ettei hän enää täytä 70 §:n 1 momentissa tarkoitettuja ajokorttiluvan myöntämisen edellytyksenä olevia terveysvaatimuksia, ilmoitettava siitä ajo-oikeusasiassa toimivaltaiselle poliisille (TLL 73 a§). Esim. epilepsia, onko tilapäistä? Mistä tieto poliisille? Tieto ainoastaan siitä, ko. henkilö ei täytä terveysvaatimuksia tai/ja mitä lisätoimenpiteitä lääkäri esittää?

Menettely poliisilaitoksella Lääkäri postittaa lausunnon poliisilaitokselle Lausunnon kohteelle annetaan mahdollisuus lausua asiaan kohtuullisessa määräajassa Riittävien selvitysten jälkeen tehdään päätös ajo-oikeusasiassa Jos mitään selvitystä kohteelta ei saada  määrätään toistaiseksi voimassa olevaan ajokieltoon Menettely hallintolainkäyttölain mukaan, päätöksistä voi aina valittaa HAO, KHO

Ongelmia ja toiveita Voiko lääkärinlausunnon ”ostaa”? Useat erisisältöiset lääkärinlausunnot esim. KV Miten ratkaistaan? Jos terveydentila epäilyttää  ehdottakaa lisätoimenpiteitä Lausuntojen toimittaminen