Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tuomioistuinlaitos: ”Tavalliset” oikeusasteet: Hallinto-oikeusasteet:

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tuomioistuinlaitos: ”Tavalliset” oikeusasteet: Hallinto-oikeusasteet:"— Esityksen transkriptio:

1 Tuomioistuinlaitos: ”Tavalliset” oikeusasteet: Hallinto-oikeusasteet:
Korkein Oikeus ( 1 kpl.) Korkein Hallinto-oikeus Hovioikeudet ( 6 kpl.) Hallinto-oikeudet Käräjäoikeudet ( 70 kpl.) Erilliset erityistuomioistuimet: (ks. Työtuomioistuin, markkinaoikeus, maaoikeudet, vesioikeudet

2 Oikeusprosessin kulku:
Rikosasiat: Rikosilmoitus tai yleisen syyttäjän esitutkintapyyntö Poliisi suorittaa esitutkinnan (Joskus voidaan tehdä syyttämättäjättämispäätös) Haaste Varsinainen oikeusprosessi tuomioistuimessa Käräjäoikeus (KO) => Hovioikeus (HO) Poikkeustapauksissa valituslupa => Korkein oikeus (KKO) => Ennakkoratkaisut Hallinto-oikeuksista valitukset korkeimpaan hallinto-oikeuteen

3 Korkein oikeus

4 Korkein oikeus…

5 Käräjäoikeuden tehtävät:
Rikosasiat Riita-asiat Hakemukset ja luvat Muut oikeustoimien vahvistamiset (lainhuudatukset, perinnöttömäksi julistamiset, avioerojen myöntämiset, huoltajuusratkaisut, kuolleeksi julistamiset, jne.)

6 Rangaistukset: Vankeustuomiot:
Ehdottomat: Määrävuosituomiot 14 vrk – 15 v. Elinkautinen Ehdollinen vankeus (koeaika, jonka aikana tehdyistä rikoksista joutuu vankilaan, muuten ei vankeutta) Sakot: Rikesakko, max. 200 euroa Päiväsakot (1-120), yhdistelmäsakossa max. 240 (1 päiväsakko = Nettotulot miinus perusvähennys, n. 250 euroa/kk jaettuna 60:lla) Yhdyskuntapalvelu, max. 8 kk.

7 Poliisi: Poliisilain 1 §
Poliisin tehtävä. Poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä rikosten ennalta estäminen, selvittäminen ja syyteharkintaan saattaminen. Poliisi toimii turvallisuuden ylläpitämiseksi yhteistyössä muiden viranomaisten sekä alueella olevien yhteisöjen ja alueen asukkaiden kanssa. Poliisin on suoritettava myös muut sille erikseen säädetyt tehtävät ja annettava jokaiselle tehtäväpiiriinsä kuuluvaa apua. (Säädöskokoelma 493/1995) * Poliisi siis suorittaa rikosten esitutkinnan!

8 Poliisin oikeudet: Poliisin oikeudet
Poliisilakiin on koottu keskeisimmät poliisin toimintaa ohjaavat säädökset: Poliisilla on oikeus ja velvollisuus asettaa tehtävänsä tärkeysjärjestykseen. Ihmishenkeä uhkaavat tilanteet ovat kiireellisyysjärjestyksessä ensisijalla. Poliisilla on oikeus ottaa jokaisen ihmisen henkilötiedot silloin, kun se on tarpeen poliisin tehtävän suorittamiseksi. Henkilö, joka kieltäytyy antamasta tietoja tai antaa väärät tiedot, voidaan ottaa kiinni enintään vuorokaudeksi. Poliisilla on oikeus ottaa kiinni henkilö, joka ei kykene huolehtimaan itsestään, mikäli se on tarpeen tämän turvallisuuden tai terveyden suojaamiseksi. Tällaisia ovat mm. voimakkaasti päihtyneet tai huumaantuneet tai mielenterveydeltään vakavasti järkkyneet henkilöt. Poliisilla on oikeus määrätä väkijoukko hajautumaan tai siirtymään muualle, jos kokoontuminen vaarantaa yleistä järjestystä tai on esteenä liikenteelle. Poliisilla on oikeus ottaa tilapäisesti haltuunsa räjähdysaineet ja muut vaaralliset aineet tai esineet, jos on perusteltua syytä epäillä, että niillä aiheutetaan välitöntä vaaraa. Poliisilla on oikeus luopua toimenpiteestä, jos sen loppuun saattaminen voisi johtaa kohtuuttomiin seurauksiin tavoiteltavaan tulokseen nähden.

9 Poliisin toiminta: Järjestyspoliisi: Poliisipiireittäin (n. 70)
+ Karhuryhmä (Helsingin poliisiyksikön alainen, toimii koko maassa) 2) Liikkuva poliisi: Liikenteen valvonta 3) KRP: Vakavien rikosten ja valtakunnan turvallisuuden kannalta tärkeä tutkinta: Huumausainerikokset Talousrikokset Järjestäytynyt rikollisuus Terrorismi myös erityisasiantuntemus mm. petokset KRP:n palvelut: Rikostekninen laboratorio (DNA, huumeet, räjähteet jne) DVI – yksikkö: Uhrien tunnistus Kansainvälinen yhteistyö (Interpol, Europol)


Lataa ppt "Tuomioistuinlaitos: ”Tavalliset” oikeusasteet: Hallinto-oikeusasteet:"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google