Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ajoneuvoliikennerekisterin tietopalveluvelvoitteet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ajoneuvoliikennerekisterin tietopalveluvelvoitteet"— Esityksen transkriptio:

1 Ajoneuvoliikennerekisterin tietopalveluvelvoitteet
Hannu Parkkisenniemi

2 Yleistä ajoneuvoliikennerekisteristä
Ajoneuvoliikennerekisteri on ajoneuvoista sekä niiden verotuksesta ja kiinnityksestä, ajoneuvoa kuljettavista, maakuljetusten turvallisuusneuvonantajista, tieliikenteen valvontalaitteissa käytettävistä korteista, lupaa edellyttävää kuljetustoimintaa varten järjestettävistä kokeista ja myönnettävistä todistuksista pidettävä rekisteri. Ajoneuvoliikennerekisteriä ylläpidetään: Liikenneturvallisuuden parantamiseksi Tieliikenteen ympäristöhaittojen vähentämiseksi Tieliikenteen verotustehtävien ja autokiinnityksen hoitamiseksi Jollei ajoneuvoliikennerekisterilaissa toisin säädetä, rekisteriin kuuluvien tietojen salassapitoon ja niiden luovuttamiseen sovelletaan julkisuuslakia ja muuhun henkilötietojen käsittelyyn henkilötietolakia. Hannu Parkkisenniemi

3 Yksittäisen julkisen tiedon luovuttaminen 14 §
Jokaisella on oikeus yksittäisluovutuksena saada tieto tai kopio rekisteriin talletetuista julkisista tiedoista seuraavasti: 1) ajoneuvon rekisteritunnuksen tai valmistenumeron perusteella tiedot ajoneuvosta ja sen verotuksesta, kiinnityksestä sekä ajoneuvon omistajan, haltijan, liikennevakuutuksen ottajan nimestä sekä osoite- ja yhteystiedosta. 2) henkilötunnuksen perusteella ajo-oikeuden laajuudesta, voimassaolosta ja alkamisesta eri luokissa, kuljettajan ammattipätevyyden voimassaolosta ja laajuudesta, ADR- ajoluvasta, taksinkuljettajan ajoluvasta ja niiden saamisen ajankohdasta. Julkisesti yksittäin voitaisiin luovuttaa myös ajoneuvon rekisteritunnuksen tai valmistenumeron perustella rajoitetusti ajoneuvon entisestä omistajasta. Tällä tarkoitettaisiin lähtökohtaisesti yhtä aiempaa omistajaa. Tiedot voidaan luovuttaa teknisellä käyttöyhteydellä tai muutoin sähköisesti. Mahdollistettuja esimerkkejä seuraavassa:

4 Lähde: https://www.bisnode.fi/rekkari/frontpage

5

6 Julkisten tietojen luovuttaminen sähköisessä muodossa 15 §
Rekisteriin talletettuja henkilötietoja ja muita tietoja voidaan luovuttaa teknisen käyttöyhteyden avulla tai muutoin sähköisesti: 1) Viranomaisille laissa tai sen nojalla säädettyjen tai määrättyjen tehtävien tai velvoitteiden hoitamiseksi. 2) Liikennevakuutuskeskukselle, liikennevakuutusyhtiöille ja Valtiokonttorille sekä liikennevahinkolautakunnalle. 3) Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnille 4) Katsastuksen suorittajalle. 5) Sopimusrekisteröijälle. 6) kuljettajantutkinnon vastaanottajalle laissa tai sen nojalla säädettyjä kuljettajantutkintotehtäviä, kuljettajaopetuksen valvonta- ja ajokorttitehtäviä, ADR-ajolupa - ja -ajolupakoeasioita sekä ADR -ajolupakoulutuksen valvontaa varten; 7) tieliikenteen valvontalaitteen korttien käsittelijöille korttien käsittelyä varten; 8) Ahvenanmaan maakunnan ja Euroopan talousalueesta tehtyyn sopimukseen liittyneen valtion, jäljempänä ETA-valtio, rekisteriviranomaisille ajoneuvojen, ajokorttien, piirturikorttien, ammattipätevyyskorttien ja ADR-ajolupien rekisteröintitehtävien, valvontatoimien ja luovuttamiseen liittyvien toimenpiteiden suorittamiseksi Ahvenanmaan maakunnassa ja kyseisissä valtioissa. 9) ETA-valtion viranomaisille, Euroopan yhteisöjen komissiolle ja kansainvälisissä sopimuksissa tarkoitetuille viranomaisille yhteisön lainsäädännöstä tai Suomea sitovista kansainvälisistä sopimuksista johtuvien velvoitteiden hoitamista varten. 10) ajokorttilaissa tarkoitetulle palvelun tuottajalle ajokorttiluvan, ajokortin, opetusluvan, moottoripyörän harjoitusluvan ja liikenneopettajaluvan myöntämistä koskevaa käsittelyä varten, kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetussa laissa tarkoitetulle palvelun tuottajalle kuljettajan ammattipätevyyskortin tai ajokorttiin tehtävän ammattipätevyysmerkinnän ja taksinkuljettajien ammattipätevyydestä annetussa laissa tarkoitetulle palvelun tuottajalle taksinkuljettajan ajoluvan myöntämistä koskevaa käsittelyä varten sekä tieliikennelaissa tarkoitetulle palvelun tuottajalle vammaisen pysäköintiluvan myöntämistä koskevaa käsittelyä varten. 11) Korttien ja lupien valmistajalle ja toimittajalle valmistusta ja toimittamista varten

7 Salassa pidettävät tiedot ja niiden luovuttaminen 17 §
Salassapitosäännösten estämättä tietoja voidaan luovuttaa: 1) poliisille ja muulle esitutkintaviranomaiselle sekä syyttäjälle 2) Puolustusvoimille 3) Tuomioistuimelle 4) Liikenteen valvontaa suorittaville viranomaisille 5) Pysäköinnin valvontaa suorittavalle viranomaiselle 6) Liikennelupaviranomaiselle 7) Autokoululupaviranomaiselle 8) Kuljettajantutkinnon vastaanottajalle 9) Tieliikenteen valvontalaitteen korttien käsittelijälle 10) Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnalle 11) Ahvenanmaan maakunnan ja toisen ETA-valtion ajoneuvojen, ajokorttien, piirturikorttien, kuljettajan ammattipätevyyskorttien ja ADR -ajolupien rekisteröintitehtäviä hoitavalle tai niihin liittyviä valvontatehtäviä hoitavalle viranomaiselle 12) Rajavartiolaitokselle 13) Ajokorttilaissa tarkoitetulle palvelun tuottajalle, kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetussa laissa tarkoitetulle palvelun tuottajalle, taksinkuljettajien ammattipätevyydestä annetussa laissa tarkoitetulle palvelun tuottajalle, tieliikennelaissa tarkoitetulle palvelun tuottajalle 14) ETA-valtion poliisiviranomaiselle ja muulle viranomaiselle, jonka tehtäviin kuuluu oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen tai rikosten ennalta estäminen, selvittäminen ja syyteharkintaan saattaminen, Euroopan unionin lainsäädännöstä tai Suomea sitovista kansainvälisistä sopimuksista johtuvien velvoitteiden hoitamista varten. 15) Hätäkeskuslaitokselle. 16) korttien ja lupien valmistajalle ja toimittajalle. 17) Tullille.

8 Tietojen luovuttaminen ulkomaille 18 §
Trafi voi perustellusta syystä luovuttaa yksittäisluovutuksena tietoja viranomaisille ja viranomaistehtävien suorittamista varten myös Euroopan talousalueen ulkopuolelle. Tiedot voidaan lähettää myös teknisen käyttöyhteyden avulla tai muutoin sähköisessä muodossa. Henkilötietolain 22, 22a tai 23 §:n edellytysten täyttyessä.

9 Tietojen luovuttaminen muuhun käyttötarkoitukseen 19 §
Trafi voi julkisuuslain estämättä luovuttaa tietoja myös: 1) luonnollisen henkilön nimestä ja osoitteesta tai muusta yhteystiedosta mielipide- ja markkinatutkimukseen, suoramarkkinointiin sekä muuhun osoite- ja tietopalveluun. 2) Asiakasrekisterin yhteystietojen ja ajoneuvon tietojen päivittämiseen. 3) Tilastointia, historiallista tai tieteellistä tutkimusta ja siihen verrattavaa muuta tutkimusta varten. 4) muihin rekisterin pitäjän hyväksymiin tarkoituksiin. Tietojen luovuttaminen 1, 2 ja 4 kohdan perusteella on sallittua ainoastaan toimintaan, joka liittyy liikenneturvallisuuteen, ajoneuvoihin, ajoneuvoliikenteeseen tai sen aiheuttamiin ympäristöhaittoihin taikka ajoneuvon kuljettamiseen.

10


Lataa ppt "Ajoneuvoliikennerekisterin tietopalveluvelvoitteet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google