Opettaja ja tunteet.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne ja Älyä! ©Mervi veini 2004.
Advertisements

Vamhempien ilta Paimion 6-luokkalaisten vanhemmille
Eräänä päivänä kun aurinko oli piiloutunut pilvien ylle,
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Liikunnanopetuksen suunnittelun hahmottamisen tueksi
FACE TO FACE HANKE -loppuraportti
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
Moodlen ohje opiskelijoille
Ajatuksia elämästä..
Majakka Markku ja Virve Pellinen
Tunteet ja niiden synty
S2-tiimin muistiinpanot
Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukeminen Variassa Kamut-projektin yhteenvetoa Varian opettajien kokemuksia.
Kunnon kulttuuriympäristöt Euroopan rakennusperintöpäivien 2012 oppimateriaali: Motivointi T eema: liikunta- ja urheiluympäristöt Diasarja 2: Kotiseudun.
Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa
Buenos días, señor/señora…!
Mitä ne ovat? Mitkä arvot ovat minulle tärkeitä?
KASVATUSDIALOGI. oKASVATUKSEN SUUNTA JA TARKOITUS EIVÄT VOI OLLA KOSKAAN ENNALTA LUKKOON LYÖTYJÄ oTULKINTA → KORJAUS → TÄSMENNYS → UUDELLEENTULKINTA oJATKUVA.
TUNTEET s. 8-.
OpinTori Marjatta Jomppanen Giellagas-instituutti.
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
YHTEISÖLLISYYDESTÄ TYÖHYVINVOINTIA
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
Vuorovaikutus ja kohtaaminen
Avaimia itsensä valmentamiseen
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Työyhteisökoulutus kulttuurien välisestä kohtaamisesta - millaisiin tarpeisiin vastataan? Aurora Vasama
Aggressiontunne Luento nro 1..
Vinkkejä koko koulun ASPnet- profiilin kirkastamiseksi ml. toimintakulttuuri Työpaja 3.
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Punainen: tunteet, vaistot - Millaisia tunteita ja tuntemuksia tehtävä herättää? Musta: varovaisuus, arviointi, kriittisyys - Mitkä ovat ehdotuksen hyvät.
Mielenterveys s. 110 –
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
Koulussa elämää opettelemassa
TUNTEET -spontaani fysiologinen reaktio -yhteys aikaisempiin kokemuksiin -usein myös tiedostamattomaan Tunneälytaitoja voi oppia prosessiin osallistumalla.
Ajatteluhatut Teeman tarkastelua eri näkökulmista
Toimintaohjeet opelle
Joutsenon koulu on KiVa-koulu
lähes kaikissa asioissa on lukuisia puolia ja totuuksia
Raunistulan koulun oppimis- ja osallisuuskysely luokille syyskuussa OHJE: Opettaja ohjaa työskentelyä. Kuva/dia heijastetaan videokameralla.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Seikkailu- ja elämyspedagogiikka
Ops seminaari Askola.
Emotionaalinen kehitys lapsuudessa
Tunteiden voima Hurtig Kotiläksyn kuulusteluna pistokoe: Kirjoita nimesi lapun yläreunaan Selitä mitä tarkoittaa: a) Skitsofrenia b) Paniikkihäiriö.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Tervetuloa koulutukseen!. Ohjelma Alkutoiminta Kotitehtävän läpikäyminen Luento: Vuorovaikutus = itseilmaisua ja sanatonta viestintää Sanattoman viestinnän.
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Kieli itseilmaisun välineenä
Sosioemotionaalinen kehitys
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
Millainen oppija sinä olet?
IPPO-MALLI Toimintamalli opetuksen
POM10CC Mikämikä-päivien Kirjallinen suunnitelma
Tervetuloa.
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
Skeema Tunteet ilmenevät monin tavoin Ydinsisältö MUOKATTU
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Opintopsykologi Katja Hietanen
ELÄMÄNPUU RY TÄYTTÄ ELÄMÄNARVOA
Taikapuhe Oy Riitta-Liisa Kanniainen
Eräänä päivänä kun aurinko oli piiloutunut pilvien ylle,
Tunnetaidot Valintojen stoori-tunnilla Tunnetaidot pops
Esityksen transkriptio:

Opettaja ja tunteet

Tunteiden tehtävät Tutkijoiden mukaan tunteilla on kolme tärkeää tehtävää: lajinsäilyminen, toiminnan motivointi ja sosiaalinen toiminta Pelkoa pidetään tunteista vahvimpana Tunteet ovat oppimisen perusedellytys Tunteiden ilmaisu on voimakkaasti sidoksissa sukupuoleen, kieleen ja kulttuuriin Tunnetila on tarttuva Tunteet tulevat spontaanisti, ”ne eivät kysy lupaa”

Perustunteet Kohtaamme joka päivä erilaisia tunteita ja tuntemuksia Ilo: toiminta sujuu hyvin Suru: toiminta on tuloksetonta Pelko: vaara tai epäonnistuminen Viha: etujen puolustaminen Inho: asian tai toiminnan välttäminen Hämmästys: yllättävä tapahtuma

Tunnevastakohdat 1/2 Tunteita voidaan tarkastella vastakohtapareina, vaikka niiden nimeäminen ei suinkaan ole kiistatonta Vastakohtapareja pohdiskelemalla voidaan kuitenkin selkiinnyttää tunteen kokemuksellisuutta yleisesti.

Tunnevastakohdat 2/2 Mielipaha – mielihyvä Pelko – rohkeus Suru – ilo Viha – rakkaus Tuska – onni Levottomuus – levollisuus

Hyvä opettaja? Rauhallinen ja aina hyvällä tuulella Asenteeton ja ennakkoluuloton, kohtelee kaikkia tasapuolisesti Osaa herättää kiinnostuksen opittavaan aiheeseen Ei erehdy eikä unohda Tietää paljon enemmän kuin oppilaat On objektiivinen opetuksessa

Millainen ihminen opettaja saa olla? http://opettajatv.yle.fi/artikkeli?id=14794 Pohtikaa pienissä ryhmissä edellisen listan realistisuutta suhteessa videoon ja omiin kokemuksiinne. Missä määrin opettaja saa koulussa ilmaista persoonaansa ja tunteitaan?

Tunnetaidot Tunnetaidot ovat tasapainoisen tunne- elämän ja sen tarkoituksenmukaisen toiminnan ilmentymä. Näkyvät mm. Tunteiden tunnistamisena Tunteiden nimeämisenä Tunteiden ilmaisemisena Tunteiden säätelynä

Tukahdutetut tunteet Tukahdetut tunteet voivat johtaa väkivaltaisiin purkauksiin tai niiden jatkuva kontrolli voi aiheuttaa pysyvän oppimista tai muistia häiritsevän stressitilan. Oppilaat aistivat herkästi opettajan todelliset tunteet ja lukevat sanattomia viestejä Ristiriitaiset viestit hämmentävät oppilaita ja estävät aidon kohtaamisen.

”Kun muistelen elämääni opiskelijana muistan elävästi kaikkien niiden opettajien kasvot, eleet ja olemisen tavat, jotka kasvattivat ja ohjasivat minua. Niiden jotka tarjosivat minulle mahdollisuuden kokea oppimisen iloa, jotka antoivat opetuksessaan tilaa kriittiselle ajattelulle, jotka saivat tiedon ja ajatusten vaihdon tuntumaan hurmiolta." - bell hooks -

Lähteet http://www.edu.fi/tunteesta_tunteeseen/tunteet_mita_ne_ovat Emootiot ja kasvatustiede (Ullastiina Hankala, Mervi Rasinen, Kaisa Aaltonen ja Hanna Suomela) Video: http://opettajatv.yle.fi/artikkeli?id=14794 Maija-Liisa Linnilä http://www.cec.jyu.fi/kasvatusjaopetus/erityiskasvatus/kongressi2010/luma/kgr/linnila _0408 Marjatta Jakobson & Eira Wiegand: Muutosvoima minussa Thomas Gordon: Viisas opettaja

Pohdintatehtäviä Millaisia kokemuksia sinulla on opettajien tunteiden ilmaisusta? Miten tunteet vaikuttivat opetustilanteeseen? Millaisia ongelmia opettajan liian läheinen emotionaalinen suhde oppilaisiin voi aiheuttaa?