Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

FACE TO FACE HANKE -loppuraportti

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "FACE TO FACE HANKE -loppuraportti"— Esityksen transkriptio:

1 FACE TO FACE HANKE -loppuraportti
*Moniarvoisuuden kohtaaminen *Me-you-us *Media mukana Kuluneen syksyn aikana Riihenmäen yläkoulussa Mäntsälässä on oppilaiden kanssa tutustuttu tunteisiin

2 Ja verrattu niitä Tansanian Morogoron
koulun oppilaiden tunteisiin ja arvoihin

3 Projektissa, jossa yhteistyötä on tehty Humanistisen Ammattikorkeakoulun ja Tansaniasta Morogoron kansainvälisen koulun kanssa. Tunteita ja omaa ja toisen elämää ja kulttuuria tutkittiin monenlaisin harjoituksin.

4 IDEA Hankkeen nimi kuvaa ideaa face- oppia tuntemaan itsensä
facing- oppia tuntemaan toisia * face to face- olla valmis kohtaamaan asiat sellaisena kuin ne tulevat Itsetuntemuksen ja toisen ymmärtämisen kautta, paikasta, ajasta, tilanteesta tai yhteyden muodosta riippumatta eli moniarvoisesti.

5 Moniarvoisuuden kohtaaminen
Projektin tavoitteena oli moniarvoisuuden kohtaamisen ja suvaitsevaisuuden tunnistaminen omassa kulttuuri-identiteetissä. Tunnistamisessa käytettiin yhteistä kieltä ja kohtaamista ilman kieltä. Kielitaidon lisäksi siis tutkittiin ja kokeiltiin erilaisia kommunikaation mahdollisuuksia, kuten sanatonta viestintää ja medialukutaitoa. Hankkeen aikana tavoitteena oli oppia tuntemaan itseään ja omia tapojaan reagoida eri tilanteisiin, ilmaista asioita ja tunteita, mutta ilman verbaalista kieltä. Projektissa tutkittiin, mitä nähdään esim. lehdistä ja kuullaan ympäristöstä.

6 Projektin työkaluina tai tarkastelun kohteena olivat tunteet ja omien tunteiden tunnistaminen

7 Tansania tutuksi –päivä 4.9.2008
Projektin aikana koko koulun oppilaat osallistuivat Tansania tutuksi – teemapäivään, jonka olivat suunnitelleet Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijat Hanna Manninen ja Katri Peräaho, jotka olivat kesällä 2008 työharjoittelussa Morogoron koulussa Tansaniassa osana oman lopputyönsä kehittämishanketta.

8 Yhtenä päivän aiheena oli Unicefin2008-2009 taksvärkkikeräyskohde
TANSANIAPÄIVÄ\Tansania tutuksi päivä POWER.ppt

9 Oppilaat tutustuivat toiminnallisin menetelmin toimintapisteissä elämään Tansaniassa -mitä maksaa -mistä asioista en luopuisi - ylpeydenaiheita -tulevaisuuden haaveita -elämän vaikuttajia -leikkejä

10 Opettajien koulutus Osana hanketta oli opettajien koulutusiltapäivät, joissa teimme samoja tunneharjoituksia, kuin oppilaiden kanssa kansainvälisenä lapsen oikeuksien päivänä. Näin harjoitusten ohjaaminen oli luontevaa, kun opettajalla oli omakohtainen kokemus tunneharjoituksista.

11 Kansainvälinen lapsen oikeuksien päivä 20.11.2008 – tunteet esiin
Kansainvälisen lasten oikeuksien päivänä keskityttiin tunteisiin. Jokainen luokanvalvoja ohjasi omaa luokkaansa koko päivän tehden erilaisia tunneharjoituksia

12 Hankkeen aikana tavoitteena oli oppia tuntemaan itseään ja omia tapojaan reagoida eri tilanteisiin, ilmaista asioita ja tunteita, mutta ilman verbaalista kieltä. Projektissa tutkittiin, mitä nähdään esim. lehdistä ja kuullaan ympäristöstä.

13 HYMIÖT: :-). Tavalliset iloiset kasvot :-))
HYMIÖT: :-) Tavalliset iloiset kasvot :-)) Hyvin onnelliset kasvot :-> Voimakkaampi kuin edellinen :-] Ilmaisee lupsakkuutta :-D Ilmaisee lupsakkaa iloa :-( Normaali surullinen :-(( Hyvin surullinen :-< Erittäin surullinen :-[ Pitkästynyt :-[[ Erittäin pitkästynyt :-C Tosi surullinen :C Erittäin surullinen >:-( Ärsyyntynyt :-Q Ilmaisee hämmennystä Hämmentynyt :-s Sanaton 8-o Järkyttynyt :-/ Epäileväinen :-I Välinpitämätön XD Nauraa riemukkaasti ;-) Iskee silmää :-y Hymy :-* Suutelu :-X Suukko :-9 Nam! :-P Näyttää kieltä! :`-( Itkee :-O Huutaa hämmästyksestä! :-() Huutaa kovaa! :-V Huutaa :-{ Anteeksi kuinka? Tunteiden tunnistamisessa käytettiin yhteistä kieltä ja kohtaamista ilman kieltä. Kielitaidon lisäksi siis tutkittiin ja kokeiltiin erilaisia kommunikaation sanatonta viestintää ja medialukutaitoa. :-[ XD

14 Harjoituksissa pyrittiin tunnistamaan omia tunteita ja pohdittiin esim
Harjoituksissa pyrittiin tunnistamaan omia tunteita ja pohdittiin esim. mikä väri kuvaa mitäkin tunnetta, millaisia muistoja ja tarinoita nousee mieleen tiettyyn tunteeseen liittyen. Kun näin oltiin löydetty kosketus omiin tunteisiin, tutkittiin myös sitä, näkyvätkö tunteet lehtikuvissa ja miten. Tunteiden lukutaitoon pyrittiin ilman turhaa puhetta. PERUSTUNTEET Viha Suru Pelko Nautinto Rakkaus Yllätys Inho Häpeä

15 Rafaelin tarina Unicefin hyvän tahdon lähettiläs Rainer Kaunisto toi oman näkökulmansa tunteisiin Rafaelin tarina – nukketeatterin välityksellä. Koskettava tarina AIDS:iin sairastuneen kenialaisen pojan elämästä ja ajatuksista nosti esiin tunteita, joita peilata omaan elämään.

16 Päivän päätteeksi syntyi kaikista koulun oppilaista kuvataideteos, jossa on jokaisen oppilaan ja opettajan kasvokuva ja seassa vastaavat kuvat Morogoron koulun oppilaista. Yli neljäsataa kasvokuvaa, joista tutkia tunteita.

17 FACE – FACING – FACE TO FACE opas
Kaikista projektin harjoituksista koottiin opas, jonka avulla toimintamalli on toteutettavissa uudestaan ja sovellettavissa erilaisiin kouluihin ja ympäristöihin pienistä lapsista aikuisiin saakka. Toiveemme on, että tämän oppaan harjoituksia teemme yhdessä alakoululaisten kanssa niin, että meidän oppilaamme ohjaavat harjoituksia alakouluilla (tähän kuva oppaasta ja linkki meidän sivuille)

18 Projektista prosessiksi
Projekti jatkuu Unicef-kerhossa ja osittain myös eri oppiaineissa, kun jatkamme tunteiden tutkimista lehdissä. Työn alla on tarkastella tunteita lehtijuttujen takana usean eri maan sanomalehdissä. Lehtikuvamateriaalin tutkimisen jälkeen kuvataan vaihtoehtoisia lehtikuvia tunteet mielessä pitäen. Yhteisprojektin aikana saimme luotua ystävyyskoulusuhteen Morogoron kansainväliseen kouluun, joten maailmankansalaisuutemme on askeleen lähempänä henkilökohtaista kohtaamista FACE TO FACE. Yhteydenpito iltapäiväkerholaisiin jatkuu valokuvien ja lehtikuvien tutkimisen kautta Myös yhteistyö Humanistisen ammattikorkeakoulun kanssa jatkuu.

19 Iltapäiväkerholaisia Morogorossa ja Mäntsälässä

20 Arviointia Syksyn aikana huomasimme, että tunteiden tutkiminen ja niistä puhuminen ei ole helppoa. Olemme vasta alussa tällä tiellä. Nykypäivän koulussa ei ole aikaa pysähtyä ja kuunnella. Lapsen päivän aikana luokanvalvojilla oli 6 tuntia aikaa keskittyä oman luokkansa oppilaisiin ja yhdessä heidän kanssaan tutkia omia ja toisten tunteita. Haluamme jatkaa tätä prosessia. Harjoitusten tekeminen ensin opettajien kanssa auttoi idean ja koko hankkeen viemistä koko koulun tasolle. Omakohtainen kokemus helpotti harjoitusten vetämistä Vanhemmilta saatu palaute rohkaisi: ” Hieno homma tuo eilinen koulupäivänne! Kiitos!” Toisen ihmisen kohtaaminen aidosti tunteidenkin tasolla vahvistaa yhteisöllisyyttä ja toisen huomaamista ja huomioimista.


Lataa ppt "FACE TO FACE HANKE -loppuraportti"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google