R INNAKKAISOHJELMIEN IDEAT JA OIVALLUKSET, RYHMÄ 2 M YÖTÄTUULESSA – TOIMINTAA JA TULOKSIA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN Kari Laine 20.3.2012.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osaava-hanke Liminka, Lumijoki, Muhos, Tyrnävä, Utajärvi
Advertisements

Ammattiosaamista ja arvopohjaa
Länsi-Uudenmaan ammattikoulutuskuntayhtymä Kulttuuriala Ammatillinen valinnainen Yritystoiminta ja valmistus Vanhan opetussuunnitelman mukainen
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
 VARSINAIS-SUOMEN AIKUIS- JA  AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISPIKNIK   Kehittämispäällikkö Martti Rantala  Koulutusjaoston puheenjohtaja,
PK-kehittämispalvelut
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
Asiakkuuden muuttunut rooli, Case Hämeenlinnan terveyspalvelut
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
Kv-strategian jalkautus Vahvuutena kansainvälisyys Osa CIMO Lauri Tuomi Lauri Tuomi 2011.
Yhteistyö Varsinais-Suomessa Miksi yhteistyötä Koko toiminta perustuu verkostotyöhön Tehokkaampi toiminta Parempaa asiakaspalvelua.
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
Uusi Väylä Ammattiin.
YHTEISTYÖ Yhteistyö lähti tarpeesta tavoittaa, ohjata ja neuvoa yhteisiä asiakkaita Haluttiin tarjota nuorille monipuolisia koulutuksia Vältettiin päällekkäistä.
Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnossa Nakkila Pirkko
Ryhmä 4 Työ muuttuu, miten oppisopimustoimijat siinä mukana.
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Avainasioita työssäoppimisen laajentamisessa Sitä saa, mitä tilaa -mallissa TopLaaja työleiri Kangasala Maarit Kuosa ja Hanna Toijala.
Työpaikkakouluttaja- hanke
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
ASIANTUNTIJUUS & OPINNÄYTETYÖ Työelämän asiantuntijuutta ei voi määritellä yksilön prosessina vaan oleellista on se, että yksilö osaa suhteuttaa oma osaamisensa.
Laajennettu työssäoppiminen Hannu Haapalainen. Hankkeen koordinoija: Koulutuskeskus Salpaus / Maarit Kuosa Osatoteuttaja: Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä.
Nuorten oppisopimus Liisa Uusitalo Tampereen seudun ammattiopisto
Ammattilaiseksi oppisopimuksella
Yritysyhteistyömalli TopLaaja- TOP-Patteri: HYVÄT KÄYTÄNTEET-SEMINAARI Helsinki Congress Paasitorni Koulutusjohtaja Maarit Kuosa.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
TEEMARYHMÄ 1. PROFIILIN JA TUNNETTUUDEN EDISTÄMINEN TKI -päivät Porissa 2011.
Atto-aineita työssäoppien Lappeenrannan toimipiste Pohjolankatu 12.
W w w. h a m k. f i Ylermi ohjausryhmä Helena Turunen mi.
Innova Länsi-Suomen akk
OSAAMISEN KASVATTAMISTA YHTEISELLÄ KEHITTÄMISELLÄ - HYVINVOINTITOIMIALAN INFO /Eeva Nuottasaari.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄ TykePartner III–hanke 2008 – ohjausryhmä.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Microkatu 1 (A-osa) Kuopio Asiakaspalvelu p klo 9.00 – etunimi.sukunimi(at)sakky.fi.
Ammatillisen koulutuksen ohjauksen laadunvarmistus Pasi Kallioinen OPINTO-OHJAUKSEN MITTARISTO.
Valmentajakoulutuksen laatu. ”Käsikirja 3” Arvot Tavoitteet Toimintatavat –Verkostotoiminta –Valmennusosaamisen kehittämisen yhteiset valinnat ja toimintatavat.
HEIDI, PÄIVI JA ANU Vammaisasioiden oppimis- verkoston koordinaattorit Mikä Innokylä on? Juha Koivisto.
Yrittäjien näkökulma Yrittäjien ja elinkeinoelämän verkoston yhteisessä fokuksessa: NUORET TYÖN ja TYÖNANTAJUUDEN muutos ”PAREMPI JOHTAA HYVIN”  DIGITALISAATIO.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
TYÖVOIMAKOULUTUS JA REFORMI
Reformi haltuun OKM.
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS
Valma oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen
Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 32/011/
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Potentiaalisten kumppaneiden kartoittaminen
PONTTI –Pohjoista ohjausosaamista nuorisotakuuseen, 5op
Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivät
Kotiväenfoorumi Hellevi Lassila Koulutusjohtaja, vararehtori
Lappeenrannan toimipiste Pohjolankatu 12
SOSIONOMI (AMK), 210 op Sosionomi osaa ratkaista sosiaalialan ongelmia sekä ennakoida tulevaisuuden muutoksia. Hän osaa tuottaa ja kehittää asiakaslähtöisiä.
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 2017
TTS Työtehoseura kouluttaa – tutkii – kehittää
Taina Seppälä-Kolkka / S12!78
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Seija Mahlamäki-Kultanen ja Jaana Muttonen
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Omavalvonta -työpaja THL:ssa
Esityksen transkriptio:

R INNAKKAISOHJELMIEN IDEAT JA OIVALLUKSET, RYHMÄ 2 M YÖTÄTUULESSA – TOIMINTAA JA TULOKSIA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN Kari Laine

1. Hyvä muutos kuljettaa eteenpäin Koulutusjohtaja Maarit Kuosa, Koulutuskeskus Salpaus Hyvät käytänteet ja toimintamallit • Käänteinen malli: – Yrittäjät tulevat oppilaitokseen pitämään työpajoja opiskelijoille • 2+1: Malli: – kolmas vuosi oppisopimuksella (työnantajan etu) • Työpajatoiminta Kriittiset pisteet ja kehittämiskohteet • Työyhteisön asiantuntijuudella merkitys – ei yksilön, miten tähän päästään? • Laatu ja vaikuttavuus työssäoppimisesssa: – Mitä opettaja tekee työpaikkakäynnilla? • Välittämistä opiskelijan mahdollisuuksista yksilöllisiin opintopolkuihin • Työssäoppimisen johtaminen Hyvät ideat ja uudet ajatukset • Poisoppimista ! • Yrittäjät tuntiopettajina => aitoa yrittäjän työtä oppilaitoksen työksi

2. Asiakaslähtöinen verkosto – toimintaa ja tuloksia yhdessä yritysten kanssa Opettajankouluttaja Satu-Maaria Aksovaara, JAMK/AOKK, Palvelupäällikkö Hannu Fyhr, SAMIedu, Koulutusvastaava Kari Laine, WinNova KOLME TAPAA SUUNNITELLA ASIAKASLÄHTÖISIÄ KOULUTUSPALVELUJA • Käyttäjiä ei kuunnella, oppilaitos suunnittelee ja toteuttaa palvelun. Suunnitellaan omista lähtökohdista tarjontaperusteisesti perustuen ennakointitietoon. Tutkinto- ja lyhytkurssitarjotin • Käyttäjiä kuunnellaan, oppilaitos suunnittelee ja toteuttaa palvelun. Suunnittelu perustuu asiakkaiden kuulemiseen. Ryhmille suunnitellut koulutukset, kurssitarjotin • Kumppaneita kuunnellaan ja palvelua suunnitellaan yhdessä. Yritystä, henkilöstöä ja kumppaneita kuunnellaan ja palvelu toteutetaan yhdessä asiakkaan ja verkostotoimijoiden kanssa. Asiakaslähtöiseen tarpeeseen tuotetut koulutuspalvelut.

KOULUTUSPALVELUN TUOTEKEHITYKSEN PROSESSI Lähtötilanne Tutkintotarjonta Kehitystavoite: Malli asiakaslähtöiselle koulutuspalvelulle Vaikutus: Kannattavat ja laadukkaat asiakaslähtöiset koulutuspalvelut Usean asiakasyrityksen sertikoulutus Asiakaskumppanien sertikoulutus Eri koulutusalat ja sertit Asiakaskumppanien ja uusien seutujen sertikoulutus Toimiva malli asiakasyritysten sertiosaamisen toteuttamiseksi Eri organisaatiot JOHTAMINEN !!!!! Asiakaslähtöisiä koulutuspalveluja ei voida tuotteistaa täysin valmiiksi ja monistettaviksi tuotteiksi. Asiakastoteutukset ovat osaltaan tuotekehitysprosesseja. Suunnitelmallisen ja dokumentoidun tuotekehityksen tavoitteena on synnyttää toimintamalleja ja toteuttajaverkostoja. Ne mahdollistavat tehokkaan ja taloudellisen, asiakkaan tarpeen täyttävän sekä kilpailukykyisen tuotteen toteuttamisen huomioiden markkinatilanteen. Onko oppilaitos kouluttaja vai osaamisen kehittämisen yhteistyökumppani ? TUTKINTOTARJONTA JÄLKIHOITONA!

• Toteutuuko palveluntuottajan asiakaslupaus ja millainen on • palveluntuottajan koulutustakuu asiakkaalle? • Mitä asiakas haluaa? • - Henkilöstön osaamista; asiantuntemusta laadukkaan liiketoiminnan takaamiseksi • Saako asiakas kaikissa vaiheissa -Saman tuotteen -Saman laadun -Saman hinnan -Saman vaikuttavuuden -JA … yhden luukun periaatteella?=> SAA, jos verkosto toimii

Yritysten ja organisaatioiden On opittava tuottamaan koulutuspalvelua tarvelähtöisesti …

OPETTAJAN OSAAMISESTA ON HUOLEHDITTAVA -oman organisaation tunteminen -neuvottelu- ja viestintätaidot -Verkottuminen ja rajoja ylittävä toiminta -Kehittämistyön hallinta -Substanssiosaaminen -Taito puhua yhteistä kieltä -Kyky dialogiin ja kyky ajatella toisen etua ESITYKSISTÄ POIMITTUNA: - Tutkinnon suorittaminen oikeasti työpaikoilla - Tehokkain ennakoinnin tuntosarvet ovat jalkautuvat opettajat = > Hiljaisen tiedon ”keräämisen malli” 3. K OMMENTTIPUHEENVUORO O PETUSNEUVOS S EPPO H YPPÖNEN, O PETUSHALLITUS