Yhteistoiminnallinen oppiminen ja tiedon rakentaminen Esitys laadullisten lähestymistapojen kokeilemisesta HyvAMO-hankkeessa Heli Saarikoski, 14.3.2008.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toiminnan suunnittelu KPKssa.
Advertisements

Suomen Kuntaliitto Finlands Kommunförbund. Tonttituotantoprosessi ASUNTO-, ELINKEINO- JA MAANKÄYTTÖPOLIITTISET TAVOITTEET MAANHANKINTA YLEISKAAVOITUS.
TUPLATIIMI - YHTEISÖLLISYYS
Sosiaaliset taidot Elinikäiset oppimisen kontekstissa sosiaaliset taidot ovat avainasemassa. Nostamme esille neljä lähestymistapaa konseptissamme: Itseohjautuva.
KELPO projekti Tuija Ikäläinen, koordinaattori
1 Maantiede tieteenalana ja oppiaineena
Open and Inclusive Policy-Making Katju Holkeri VM/HKO.
Voimaantuminen ihmisten kykyjen, mahdollisuuksien ja vaikutusvallan lisääntymistä. Voimaantumisessa korostuu oma sisäinen vahvistuminen ja se, että ihminen.
@Virtuaaliammattikorkeakoulu 1 Päreiden tekeminen Ongelmalähtöinen oppimisprosessi Tavoite: Opiskelija osaa tehdä päreitä.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
TTL Sosiaalisessa mediassa
Lähipäivä T Business process development methods 1.
Dialogi ja sen soveltaminen ympäristöongelmien ratkaisemisessa VIEVE Työseminaari Levi Marika Palosaari.
4.4 Yhteismitallista ja yhteentoimivaa tietoa hyödyntävien palveluiden tuottaminen s Toimenpiteet s.15.
AMO prosessin osallistuneiden näkemys ihanneprosessista Ninni Saarinen, Annika Kangas & Heli Saarikoski Oulu Metsävarojen käytön laitos, Metsäntutkimuslaitos.
Yhteenveto ja johtopäätökset AMO-asiakirjojen analyysistä ja asiantuntijahaastatteluista Kehittämistyöryhmän kokous Heli Saarikoski,
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
kielten keskus Säädösten ymmärtämistä selvittävä kysely- ja haastattelututkimus Vesa Heikkinen & Aino Piehl Säädöskielihankkeen.
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Tuloksia liikenneministeriön tulevaisuuskatsauksen jäsentämisestä Sami Majaniemi LVM, Jouni Tuomisto THL.
Analyysi Analyysi = kreik. irrottaa: hajottaa osiinsa, eritellä, jäsentää. voi käsitteellisesti tarkoittaa kahta erilaista asiaa: muotoanalyysi: miten.
KOULUTUSPSYKOLOGIA S 2 ov (3 p) Oulun yliopisto Kasvatuspsykologian syventävät opinnot –
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Orientoivat opinnot Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma Kunta- ja aluejohtamisen opintosuunta.
Koulutuksen rakenteet ja mallit tekniikan amk-koulutuksessa Työpaja Lahti.
Kulttuuri ja hyvinvointi Vuoden 2015 KIT-toiminnan suuntaviivat.
Viestintäsuunnitelma
Case Hanke2007DW | Topi Laamanen | Case Hanke2007DW (Maaseudun hanke- ja yritystukien raportointiratkaisu ohjelmakaudella ) Topi Laamanen.
KUSTANNUSTEHOKKAAN VESIENHOIDON TOIMENPIDEYHDISTELMÄN MUODOSTAMINEN
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
Diskurssi Oy ARVIOINTIOHJELMA ü Toimii  Suunnitelmana ja tehtävänkuvauksena  Julkisen keskustelun tukena ü Pyritään varmistamaan  Kattavuus  Julkisuus.
VUOROVAIKUTUSMENETELMÄT SUUNNITTELUN JA TOTEUTUKSEN TUKENA
SerAPI-Potilaslista osa I: Alustus , Kuopio Juha Mykkänen, Marko Sormunen, Assi Pöyhölä, Hannu Virkanen.
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
”Mutta kuka tekisi minulle ne kysy- mykset…” - miten onnistuu tiedonhankinnan opetus? ITK
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
Toimitilapalvelujen tuottaminen, 2 ov
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Kyläsuunnittelun vaikuttavuus Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n alueella.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Yhteisten pelinsääntöjen luominen Nina Granlund 2006.
Greater Helsinki Vision 2050 Tilannekatsaus apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Mentor-tapaaminen verkokauppa. Aiheen esittely LAMP alustalla toimiva selainkäyttöinen myyntireskontra Osa olemassaolevaa open source-projektia.
MARKKINOIDEN LUOMINEN YHTEISTYÖN HAASTEENA Sirkku Kivisaari, VTT Teknologian tutkimus
on pienoistutkielma jostakin teemasta.
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
Ops seminaari Askola.
Asukastyöpaja Nöykkiön täydennysrakentaminen Pilvi Nummi & Tiina Merikoski.
Tiedonhaku Tiedonhaun käsite ja menetelmät 2. Ryhmätyö 2 ● Muodostetaan 4 henkilön ryhmät ● Keskustelkaa millä tavoilla käytätte internetiä ‒ selailua.
Yhteisöllinen oppiminen Heini, Kati, Emilia, Tommi, Essi, Petra ja Noona.
Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille.
Yhteisten palvelujen asiakasohjauksen uudistaminen
Työpajakeskustelu nuorille
Tutkielman teko-ohjeet
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Oppiminen voidaan määritellä:
Sote-keskus teemaryhmä kokous 5: tiedotettavat asiat
Korkeakoulujen laadunvarmistus-järjestelmien nykytilanne
Näkemyksesi on arvokas – Ryhdy sosiaalityön kokemus- asiantuntijaksi!
HENKILÖSTÖKÄYTÄNTÖJEN VALMISTELU
Alueen kehittäminen - työryhmä
Esityksen transkriptio:

Yhteistoiminnallinen oppiminen ja tiedon rakentaminen Esitys laadullisten lähestymistapojen kokeilemisesta HyvAMO-hankkeessa Heli Saarikoski,

Perustuu kirjallisuuskatsaukseen - Kartoitettiin suomalaisia kokemuksia osallistumisesta - Katsaus vuorovaikutteisen suunnittelun lähestymistapoihin ja menetelmiin ulkomaisen kirjallisuuden pohjalta -> nousi esille neljä menettelytapaa, jotka voivat tarjota eväitä sidosryhmäyhteistyön kehittämiseen AMO-prosessissa:

Menettelytavat - Yhteistoiminnallinen oppiminen - Ristiriitojen sovittelumenettely (tai konsensuksen rakentamisprosessi) -Yhteistoiminnallinen tiedon rakentaminen (”joint fact-finding”) -SODA (Strategic Option Development and Analysis)

Yhteistoiminnallinen tiedon rakentaminen - Tiedolliset erimielisyydet usein keskeisellä sijalla ympäristö- ja luonnonvarakiistoissa. - Tieto on paremmin osapuolten hyväksyttävissä, mikäli nämä ovat voineet osallistua sen tuottamiseen. - Tietotyöpajat sopivat erityisen hyvin kiistoihin, joissa on runsaasti tiedollista epävarmuutta ja joissa osapuolet tulkitsevat olemassa olevaa tutkimustietoa eri tavalla.

Yhteistoiminnallinen tiedon rakentaminen Tietotyöpajassa osapuolet (1) määrittelevät yhdessä tarkastelua ja lisäselvityksiä vaativat asiat, (2) tarvittavan tiedonhankintaprosessin, ml. asiantuntijat joiden mielipidettä halutaan kuulla, (3) kysymykset joihin asiantuntijoiden tulisi vastata, (4) tiedonhankinnan tavat, (5) ja käsittelevät yhdessä tulosten tulkintaa.

Yhteistoiminnallinen tiedon rakentaminen - Tietotyöpajan tavoitteena on muodostaa yhteistä tietopohjaa jonka varaan rakentaa. Työpajan tuloksena kirjataan ne asiat joista ollaan samaa mieltä, asiat joista ollaan eri mieltä, ja asiat jotka vaativat vielä lisäselvityksiä. - Tietotyöpajan jälkeenkin osapuolet voivat siis olla asioista eri mieltä mutta perustellummin kuin ennen tietotyöpajaa.

Menettelytapojen yhteisiä piirteitä -Ulkopuolisen neutraalin fasilitaattorin käyttö: hyvän keskusteluilmapiirin luominen ja synteesien teko -Alustava kartoitus suunnitteluongelmasta ja siihen liittyvistä näkemyksistä (alustava tilannekartta tai konfliktikartoitus): ajankäytön tehostaminen ja keskustelun jäsentäminen -Systemaattinen prosessi, joka alkaa ongelman määrittelystä ja tavoitteiden asettamisesta ja päätyy (jossain määrin) yhteisten toimenpide-ehdotusten laatimiseen.

Ehdotus Sovelletaan yhteistoiminnallista tiedon rakentamista johonkin ajankohtaiseen tiedolliseen kiistaan jonkin tapausmetsäkeskuksen alueella. Prosessissa käytetään tilannekartta –menetelmää keskustelun jäsentämiseksi sekä fasilitaattoria hyvän keskusteluilmapiirin luomiseksi