Moodle-on-Demand –hanke Olli Ruohomäki Lpkky

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Advertisements

KALVOSTO 2 - PERUSTOIMINNOT
Esimies verkossa Kevät 2013 PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
1 Opiston Moodleopas KALVOSTO 3 – KURSSIN MUOKKAAMINEN KTOL:n Moodle-työryhmä Olli Ruohomäki.
1. Lukupiiri: Tehtävien purku
Tuloksia ja tuotoksia Moodle-on-Demand -hankkeesta Virtuaaliopetuksen päivät Outi Itäluoma.
VAIKUTTAJAPÄIVÄT. VAIKUTTAJAPÄIVÄT 2014 • Vaikuttaja-päivät on vuosittain järjestettävä vantaalainen foorumi, jossa koulut, päiväkodit, muut.
ISOverstaan kouskuttamispäivä
Kevään 2010 aloitus Edutool-opinnot Maanantain ohjelma • klo Edutool-opintojen kevät ja muistellaan myös syksyä/ Niina • klo
Tukea tarjolla verkkokurssien tuottamiseen ja toteuttamiseen KTOL:n Tammiseminaari Olli Ruohomäki Moodle-on-Demand -hanke Parkanon kansalaisopisto.
Toimintaohjeet opelle
Erilaisia kurssityyppejä ja työkaluja niiden toteuttamiseen Moodlessa Moodle-on-Demand –hanke Olli Ruohomäki.
Verkko-opetuksen laatutyöpaja Vopla-seminaari
Portal-ohje opiskelijoille. 2 Kirjaudu sisään tunnuksella ja salasanalla. Portaliin kirjauduttaessa käytetään samoja tunnuksia kuin muihin VAMKin IT-järjestelmiin.
1 Opiston Moodleopas KALVOSTO 1 – JOHDANTO KTOL:n Moodle-työryhmä Olli Ruohomäki.
Opetusprosessi Opettaja TVT Yksittäisen kurssin tarkempi suunnittelu
Työpaja Maanantaiaamuna kotona  Lukujärjestyksen tarkistus  Missä opiskelen?  Mitä opiskelen?  Mitä materiaalia tarvitsen?  Kun valitsen.
W w w. a o k k. f i VERKKO-OHJAUS Aihetta tarkastellaan ohjauksen valmistelun ja ennakoinnin sekä opiskelutoiminnan ohjauksen näkökulmasta. HAMK Hanne.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
Wikispaces vieraan kielen opetuksessa Opetus goes POP mediaope Katrina Vartiainen.
 Johdanto  YouTube  YouTuben hyödyntäminen  Yhteenveto.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
TTL Sosiaalisessa mediassa
Ohjaustarvearvio ja ohjaustarve kartta/ Ryhmänohjaajan näkökulma
Minä oppijana 1 ov..
Työrauha ja haastavat tilanteet
Helmet verkkoon - hankekoulu: Työpaja hanketoteuttajille ja - rahoittajille Kati Keronen Differo Oy klo 9-12.
Oppimisen ohjaus ja arviointi verkkokurssilla
VERKKO-OHJAUKSEN SUUNNITTELU – OPISKELUN JA OPPIMISEN OHJAUS
Mitä Student Life on? Student Life on Jyväskylän yliopiston ja jyväskyläläisten kumppaneiden luoma toimintamalli, jonka fokuksessa ovat yliopistomme.
Verkkoympäristöt lähiopetuksen rinnalla/tukena
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Kokemuksia virtuaaliopena toimimisesta
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Verkko-oppimisympäristön käyttöön kasvamisen vaiheet 1.Totuttautuminen: perustan saavuttaminen fyysisesti yhdessä tai yksilöllisesti ohjeiden mukaan lähtötason.
Verkko-opetuksen suunnittelusta Opintopäivä Arcada, Haaga & Helia Tore Ståhl Pil-projektet
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
SEKOPUSSI. SEKOITETAAN: Kaikki TAVI-talon 2 vsk:n opiskelijat Kaikki kynnelle kykenevät opettajat MILLOIN - Syksyn ensimmäisellä opetusviikolla.
Yhteisöllisen tiedon rakentamisen- ja jakamisen työkalut – Wiki ja semanttinen Web Aija Hietanen, Tarja Vainionpää ja Seppo Räsänen Savonia-ammattikorkeakoulu.
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Uudentyyppinen opiskelijaa tavoitteellisesti ohjaava opinto- ohjelma (O 4 ) Juha Paavola, Juha Hartikainen, Insinööritieteiden korkeakoulu, Rakennustekniikan.
Etäopetuksen pedagogiikkaa Katrina Vartiainen. Käytänteitä  Opettajalla vain etäoppilaita yhdessä koulussa  Opettajalla etäoppilaita kahdessa tai useammassa.
KAJO - Kasvatustieteen joustava monimuoto-opetus: Yhteistyöllä laatua VKK-päivät Eetu Pikkarainen.
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
Vuorovaikutusta verkossa Käynnistäminen Ohjaaminen Arviointi Sari Koski-Kotiranta.
Hyvä yliopisto-opetus – vastuullisen opettajan ja opiskelijan roolit Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Pedaforum
Optima-oppimisympäristö opetuksessa ja oppimisessa Jyväskylän yliopisto.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Korkeakouluopiskelutaidot 5 op Tutkinto-opetuksen seuraaminen
Toimintaohjeet opelle
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Teemana oppimisprosessin aktivointi – sulautuvan opetuksen mahdollisuudet Kati Vilonen Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu.
Opetusteknologiasta ja verkko-opetuksen tukihenkilötoiminnasta Katja Kunttu Viikin tiedekirjasto.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Feministinen opettaminen – verkkojakson esittely Sari Koski-Kotiranta Opetusteknologiakeskus.
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
Työpaikalla oppiminen Mobiili käyttöön ! Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke.
Celian palvelut kirjastossa Tampere suunnittelija Elina Kilpiö, Celia.
Tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa
Työpaja 2: Uudistunut Finna.fi viestintäkanavana
Minno meets Innokylä - törmäyskohtia
Työelämän tekstejä sähköposti.
Innokylä tutuksi ja käyttöön
Työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen Huippu –hankkeessa 2017
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Esityksen transkriptio:

Moodle-on-Demand –hanke Olli Ruohomäki Lpkky 3.4.2009 Verkkokurssin suunnittelu pedagogisista ideoista ohjaussuunnitelman laatimiseen ja kurssin työtilan rakentamiseen Moodle-on-Demand –hanke Olli Ruohomäki Lpkky 3.4.2009

”This is my truth. Tell me yours.” - Manic Street Preachers

Käsiteltäviä kysymyksiä Millaisia pedagogisia ideoita ja tavoitteita opettajalla on? Missä roolissa verkko on opetuksessa? Millaisia kurssityyppejä voisi olla? Mitä hyötyä on ohjausuunnitelman laatimisesta? Millaisia sisältöjä työtilaan voisi laittaa? Mitä viestintätyökaluja kannattaisi käyttää?

Miksi tekisin verkkokurssin? Oppimisalusta tarjoaa opettajalle tehokkaan kanavan digitaalisen aineiston jakeluun sekä työkaluja ohjausdialogin toteuttamiseen Verkko-opetus antaa uudenlaista joustavuutta esim. käytettäessä lähiopetuksen tukena. Tekniikka silti vähentää ja hidastaa keskustelun määrää lähiopetukseen verrattuna.

Mitä lisäarvoa verkko-opetus tuo? Verkkokursseja ideoitaessa on tarpeellista aluksi määritellä lisäarvo, minkä verkossa toteuttaminen antaa ”Asiantuntijaluennon tallenteen voi kuunnella verkossa milloin vain itselle sopii ja keskustella aiheesta eri puolilla maata asuvien kollegoidensa kanssa.” ”Tavoitteena on herättää yhteiskunnallista arvokeskustelua ja tuoda yhteen tahoillaan toimivia henkilöitä sekä kehittämään dialogia kunnan päättäjien ja kuntalaisten välillä.”

Pedagogisia ideoita ja tavoitteita Osallistujien tutustuttaminen verkko-opiskeluun Oppimateriaalien pitäminen aina saatavilla Työskentelyn mahdollistaminen omassa tahdissa Lisämateriaalien jakeleminen opiskelijoille Aikataulujen ja muutoksista tiedottaminen (tai jopa niistä sopiminen) Oppimistehtävien antaminen opiskelijoille Palautteen antaminen ryhmälle ja yksittäiselle opiskelijalle Foorumin luominen opiskelijoiden keskustelulle ja kysymysten tekemiselle

Pedagogisia ideoita ja tavoitteita Kanavan luominen henkilökohtaiselle ohjauksen ja palautteen antamiselle Ryhmätöiden organisoiminen Opiskelijoiden tuotosten tekeminen näkyväksi muulle ryhmälle Työkalujen antaminen itsenäiseen opiskeluun Kanavan luominen välittömän palautteen antamiseksi Suoritusten, arviointien ja arvosanojen näyttäminen opiskelijoille verkon kautta

Erilaisia opetusmuotoja Verkko-opetus Sisältövetoinen Viestintävetoinen Lähiopetuksen tuki Nettijatkot Huumekauppias Oppimistehtävien palautuslaatikko Prosessin ohjaaminen Produktin suunnittelu ja valmistaminen Tutkimusopiskelijat Asiantuntijakonsultointi

Erilaisia kurssityyppejä Sisältövetoinen kurssi = oppiminen tapahtuu pääosin opettajan ennalta laatimien aineistojen ja harjoitusten avulla. Viestintävetoinen kurssi = oppiminen tapahtuu pääosin opiskelijoiden ja opettajan vuorovaikutuksen tuloksena hyödyntäen ja yhdistämällä kaikkien osallistujien kokemusta ja tietämystä Nettijatkot = keskustelualueen perustaminen vilkasta keskustelua herättävän koulutuksen ajaksi tai jatkoksi Huumekauppias = opiskelijoiden ohjaaminen yhden illan ilmaisen luennon lopuksi sopivasti sen perään alkavalle (maksulliselle) kurssille.

Erilaisia kurssityyppejä Prosessin ohjauskurssi painottuu usein opiskelijoiden yksilöohjaukseen. Hyviä soveltamiskohteita ovat mm. luova kirjoittaminen, kuvataide, käsityötaide, tutkimusopiskeli-joiden opinnäytteet, työssä oppijat jne. Ylivuotokurssi on tarkoitettu palvelemaan niitä, jotka eivät mahdu tai ehdi perinteiseen lähiopetuksen opintoryhmään. Vahvasti motivoituneille opiskelijoille verkkototeutus pelastaa rannalle jäämiseltä, opistolle se voi olla hyvä varasuunnitelma. Sopii parhaiten sisältövetoisille kursseille. Eksperttikurssi on tarkoitettu eriyttämään aihetta jo ennakolta osaavat omaksi ryhmäkseen verkkoon. Ideana on koota aiheeseen vihkiytyneet laajemmalta alueelta kun heitä ei riitä lähiopetusryhmän muodostamisen edellyttämää määrää.

Opettajan tavoitteita 2 Opetuskeskustelujen toteuttaminen Kanavan luominen opiskelijoiden lähiopetuksessa heränneiden ajatuksille, mielipiteille ja kysymyksille Puhetilan antaminen lähiopetuksessa passiivisille tai aroille opiskelijoille Ajatusten kehittäminen, ideariiheily, 635-malli. Erityiskysymysten välittäminen asiantuntijalle vastattavaksi.

Muuta kuin opetuskäyttöä Henkilöstökoulutus, työhön perehdyttäminen Opiston intranet Yhteisön viestintäkanava Tiedostoarkisto Ympäristö yyöryhmien, hankkeiden ja verkostojen e-työskentelyyn Yhteisöllisen suunnittelun ja kehittämisen väline Laatutyön viestinnän ja tiedonhallinnan väline

Ohjaussuunnitelma Ohjaussuunnitelma eli tutorointisuunnitelma on verkkokurssin suunnittelun tärkein työkalu. Se tuo näkyväksi, miten kurssin ohjaajan on ajateltu toimivan. Se on välttämätön jos kurssin suunnittelija ja sen ohjaaja ovat eri henkilöitä tai samalla kurssilla on useampia ohjaajia Se on ohjaajan ajankäyttösuunnitelma: työtehtävät, työtuntien määrät ja aikataulut. Kokkolan yliopistokeskuksen lomake sisältää hyvän luettelon pedagogisen ajatteluun ohjaavia kysymyksiä verkkoluotsi.chydenius.fi/salatutsivut/mallipohjat/2_pedagoginen/pohja_ohjaussuunnitelma.doc

Ohjaussuunnitelma 2 Ohjaussuunnitelma on verkkokurssin käyttöohje, jonka avulla kurssin suunnittelija voi selkeyttää ajatteluaan ja välittää ideansa myös muille. Ohjaussuunnitelma heijastaa kurssin suunnittelijan pedagogista ajattelua. Kurssin opettaja voi muokata työtilaa ja ohjausuunnitelmaa oman ajattelunsa mukaiseksi. Ohjaustuntien määrä on kuitenkin useimmiten otettava annettuna. Kurssin työtilan viestintätyökalut viritetään ohjaussuunnitelman mukaisiksi. Ohjaussuunnitelma ja Zip-paketiksi pakattu Moodle-työtila muodostavat yhdessä myyntivalmiin kurssipaketin.

Verkkotutoroinnin mitoittaminen Lähiopetuksessa opettaja antaa ohjausta opinto-ryhmän kokoontumisajan, verkkokurssin tutor pyrkii vastaamaan aina kun kysymyksiä esitetään. Tutorin työtuntien määrän mitoittamisessa tärkeintä on päättää etukäteen osallistujien enimmäismäärä. Sisältövetoisissa kursseissa tutoroinnin määräksi voi riittää esim. 10 min / osallistuja / vk. Viestintävetoisissa kursseissa tutoroinnin voi mitoittaa esim. 20 min / osallistuja / vk.

Verkkotutoroinnin mitoittaminen 2 Verkkokurssin alussa tulee paljon teknisiä kysymyksiä (esim. kirjautumisen, selaimen asetusten ja tiedosto-jen avaamisen ongelmat). Näistä selvittyä päästään itse sisältöön. Sisällöllisiä kysymyksiä tulee usein pienryhmien ryhmäjaosta, oppimistehtävien tehtävänannoista, palauttamisesta, lomakkeiden käytöstä. Tutorin työtaakkaa helpottaa kun tekniset kysymykset ohjataan alustan pääkäyttäjälle ja opiskelijoille laaditaan hyvät aloitusohjeet.

Ohjaussuunnitelma: Esimerkki 1 Työtehtävät h pvm Tervetuloviestin laatiminen 1 10.1. Osallistujien yleinen neuvonta 4 10.-16.1. Verkkokeskustelu 1 2 17.-23.1. Verkkokeskustelu 2 24.-31.1. Palaute oppimistehtävästä 1.-7.2. Palautekeskustelu 8.-15.2.

Ohjaussuunnitelma: Esimerkki 2 Työtehtävät h pvm Tervetuloviesti 1 Vk 1 Tehtävänanto (ideointi) Vk 2 Verkkokeskustelu ideoista 2 vk 3 Tehtävänanto (suunnitelmat) Vk 4 Palautteenanto suunnitelmista Vk 5 Palautteenanto toteutuksesta 4 Vk 7-10 Päätöskeskustelu Vk 11

Tavallisia sisältöjä Kurssin esitetiedot Tarkempi aikataulu Yleistietoa kurssin toteuttajasta Viittaus muuhun kurssitarjontaan Opiskelijan yleisohjeet Moodle-aloitusopas Verkkokurssin pelisäännöistä

Tavallisia sisältöjä 2 Orientoiva materiaali (artikkelit, ennakkotehtävät, orientaatiokysymykset..) Oppimateriaalit (tekstit, kuvat, videot, linkit) Tehtävät (tehtävänannot, aineiston lukuohjeet, kirjoitusohjeet, palautusohjeet,..) Prosessin ohjaaminen (aineistot ideoinnin tueksi, suunnittelun tueksi, suunnitelman tarkentamiseksi, arviointikysymykset, kysymys-vastaus -luettelot)

Viestintätyökalut Viestintätyökalut viritetään kurssin pedagogisten ideoiden ja ohjaussuunnitelman mukaisesti. Oletuksena Moodlen työtilassa on Uutiset foorumi, jonka viimeisimmät viestit saa halutessaan näkyviin omaan lohkoonsa. Kannattaa valita mieluummin pieni määrä viestintävälineitä ja ohjata osallistujat käyttämään niitä. Montaa erilaista välinettä on työläämpää seurata ja oppia käyttämään.

Viestintätyökalut 2 Foorumi on yleisin ja paras viestintäväline on. Niitä voi luoda tarpeellisen määrän, vaikka jokaiselle oppimistehtävälle omansa. Chat lisää läsnäolon tunnetta, mutta vaatii yhtäaikaisen käytön. Se sopii esim. pari- tai pienryhmien asioista sopimisen tai ideariiheilyn välineeksi.

Viestintätyökalut 3 Kalenteri voi sisältää kurssin, ryhmän tai yksittäisen opiskelijan tapahtumia. Palautuskansio mahdollistaa osallistujien lähettää yksittäisiä tiedostoja tietokoneiltaan opettajalle. Yksityisviesti mahdollistaa henkilökohtaisen viestinnään Moodlen sisällä.

Vinkkejä sisältövetoisen kurssin työtilan rakentamiseen Muuta kurssi asetuksista Aiheet-tyyppiseksi. Jaottele kurssi pääteemoihin, vaiheisiin tai muihin loogisiin kokonaisuuksiin ja aseta aiheiden määrä kurssin asetuksista. Otsikoi aiheet. Kokoa kunkin otsikon alle siihen kuuluvat sisällöt ja viestintätyökalut.

Vinkkejä viestintävetoisen kurssin työtilan rakentamiseen Muuta kurssi asetuksista Keskustelu-tyyppiseksi. Päätä mitä viestintävälineitä osallistujille tarjotaan (foorumi, chat, yksityisviesti, kalenteri, palautuskansio). Laadi oppimistehtävät (tehtävänannot, lukuohjeet, kertauskysymykset, keskusteluaiheet, esseeaiheet..) Laadi hyvät ohjeet mitä välinettä missäkin kurssin vaiheessa on tarkoitus käyttää Kirjaa näkyviin myös milloin ja miten paljon opettajan ohjausta on saatavilla.

Vinkkejä monimuoto-opetuksen työtilan rakentamiseen Pohdi mitä aineistoja tarjoat verkossa ja mitä lähiopetuksessa. Kaikkea ei tarvitse kirjoittaa, kuvata tai nauhoittaa verkossa jaettavaksi. Kerro lähiopetuksessa mitä ja milloin verkossa on saatavilla. Tarkista kurssin aikana silloin tällöin osallistujaluettelosta milloin he ovat viimeksi kirjautuneet järjestelmään. Nosta lähitapaamisissa esiin aiheita, joista verkossa on ollut keskustelua tai mistä on tullut kysymyksiä.

Vinkkejä puhtaan verkkokurssin työtilan rakentamiseen Mieti aluksi mitä opiskelijan täytyy tietää ennen työtilaan pääsyä ja miten välität nämä tiedot hänelle. Miten hallinto sujuu jos opiskelijoita ei koskaan näe (ilmoittautuminen, allekirjoitukset, tunnusjakelu, kurssimaksut, monisteet, oppimistehtävät, todistukset). Vertaile mitä puhut lähiopetuksen järjestettävän kurssin aloitustapaamisessa ja onko tarpeelliset tiedot myös verkossa opiskelevan saatavissa. Pyri vakioimaan käytännöt, työnjaot, tallenteet ja viestintäkanavat jotta hallintohenkilöstö osaa toimia kaikkien verkkokurssienne kanssa.