Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KALVOSTO 2 - PERUSTOIMINNOT

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KALVOSTO 2 - PERUSTOIMINNOT"— Esityksen transkriptio:

1 KALVOSTO 2 - PERUSTOIMINNOT
Opiston Moodleopas KALVOSTO 2 - PERUSTOIMINNOT KTOL:n Moodle-työryhmä Olli Ruohomäki

2 Mikä on Opiston Moodleopas
Opiston Moodleopas on Kansalais- ja työväenopistojen liiton (KTOL) Moodle-työryhmän tuottama aineisto, jonka tavoitteena on: Välittää käyttöönottoa tukevaa tietämystä. Tutustuttaa erilaisiin käyttömahdollisuuksiin. Esitellä perustoiminnot opiskelijan näkökulmasta. Antaa opettajalle pedagogista tukea kurssialueen muokkaamiseen.

3 Opiston Moodleoppaan rakenne
Kalvosto 1: Johdanto (opettajat, hallinto ja ylläpito) Kalvosto 2: Perustoiminnot (opiskelija) Kalvosto 3: Kurssin muokkaaminen (opettaja) Kalvosto 4: Sudenkuoppia (hallinto ja ylläpito)

4 Kalvosto 2: Perustoiminnot (opiskelijan näkökulmasta)
Oppimisalustan verkko-osoite Kirjautuminen Käyttöliittymä Kurssikategoriat Kurssialueet Omat tiedot Kalenteri Aineistot (teksti, web-sivu, tiedosto, linkki) Aktiviteetit (foorumi, chat, palautuskansio)

5 Oppimisalustan verkko-osoite
Oppimisalustaa käytetään normaalilla internet-selaimella (Firefox tai Internet Explorer). Moodle ei ole yksi, tietyssä paikassa oleva verkkopalvelu (kuten Google tai YouTube), vaan eri puolilla maailmaa on tuhansia Moodle-palveluita erilaisten organisaatioiden palvelimilla. Löydät oman kurssisi oppimisalustan kurssin esitteestä, sen verkkosivulta tai saat osoitteen ilmoittautuessasi.

6 Mistä löytyy kursseja? Etelä-Suomen opistojen verkko-opetushanke Itä-Suomen Virtuaalikansalaisopisto (ISV) Päijät-Hämeen verkko-opisto Moodle-on-Demand –hankkeen oppimisalusta

7

8 Kirjautuminen Verkkokurssit eivät tavallisesti toimi avoimena verkkopalveluna, vaan ne edellyttävät kirjautumista, joka tapahtuu syöttämällä käyttäjätunnuksen ja salasanan. Kirjautumisen tehtävänä on varmistaa, että opiskelu voi tapahtua kurssille kuulumattomien häiritsemättä. Saat käyttäjätunnuksen ja salasanan ylläpidolta. Moodlessa on myös mahdollista luoda käyttäjätunnus itse, mikäli opiston käyttöpolitiikassa näin määritellään. Olemassa oleva käyttäjätunnus ei kuitenkaan vielä avaa pääsyä mille tahansa kurssille.

9 Kirjautuminen Isot ja pienet kirjaimet on kirjoitettava samalla tavalla kuin ne on annettu. Salasanaa ei näytetä ruudulla salaa katselevien varalta. Syötä se rauhassa. Salasanan voi myöhemmin muuttaa halutun laiseksi (ks. Omat tiedot). Kirjautumisen jälkeen oppimisalustan etusivulla näkyvät kurssit, joille käyttäjällä on pääsy.

10 Käyttöliittymä Käyttöliittymällä (user interface) tarkoitetaan kaikkea sitä, millä tavalla ihmisen ja tietokoneen välinen viestintä tapahtuu. Tässä termillä viitataan lähinnä ruutunäkymään. Moodlen käyttöliittymää voi suuresti muokata, joten eri organisaatioiden ylläpitämät Moodle-ympäristöt ovat jonkin verran eri näköisiä. Asiat voivat löytyä hieman eri paikoista näytöllä Jotkut asiat voivat olla piilotettu näkyvistä Myös opettaja voi muokata oman kurssinsa näkymää

11

12 Kurssikategoriat Yhdellä oppimisalustalla voi olla satoja erilaisia kursseja ja muita työtiloja, jotka on ryhmitelty omiin kategorioihinsa. Kategoriat ovat kunkin järjestelmän pääkäyttäjän laatimia, joten eri organisaatioilla on erilaiset kategoriat. Yleisimpiä käytettyjä kurssien luokitteluja ovat oppilaitoksen, oppiaineen tai luokka-asteen mukaan Kurssikategoriat näkyvät tavallisesti käyttöliittymän vasemman reunan lohkossa. Kurssin opettaja voi halutessaan piilottaa kategorialohkon, sillä kurssilta on harvoin tarvetta vaihtaa toiselle kurssille. Opiston Moodle-Opas

13

14 Kurssilista Kirjauduttuasi näet etusivulla kaikkien kurssien listan, joissa olet osallistujana (opiskelijana tai opettajana). Kuhunkin kurssikategoriaan kuuluvien kurssien listan saa esiin napsauttamalla kategorian nimeä. Kurssin nimen perässä oleva avainsymboli tarkoittaa, että kurssille pääsee kurssiavaimen (enrollment key) avulla. Se on koodi, jonka voi saada opettajalta tai käyttäjähallinnosta. Kurssin nimen perässä oleva kasvokuvasymboli tarkoittaa, että kurssialueelle pääsee katsomaan vieras-tasoisilla oikeuksilla.

15

16 Kurssialueet Kurssialueeksi (course environment) sanotaan tietylle kurssille varattua virtuaalista työtilaa. Pääset kurssialueelle napsauttamalla kurssin nimeä (edellyttäen, että sinut on liitetty sen opiskelijaksi) Kurssit ovat varsin erinäköisiä, sillä kurssin opettaja voi muokata kurssialueensa ulkoasun ja sisällön. Yhteistä kaikille Moodle-kurssialueille on, että yläosan vasemmassa reunassa näkyy navigaatiopolku, josta pääset palaamaan takaisinpäin kurssin syövereistä.

17 Omat tiedot Opiskeltaessa verkossa muista samalla kurssilla opiskelevista ei välttämättä tunne ennakolta. Kurssin muiden osallistujien tietoja pääsee tarkastelemaan Osallistujat-toiminnolla valitsemalla listalta Näytä tiedot. Omia tietoja voi muuttaa valitsemalla Asetukset-toiminnon ja Muuta tietoja-välilehden. Opiston Moodle-Opas

18

19

20 Kalenteri Kalenterin tehtävänä on esittää havainnollisesti kurssin tärkeät päivämäärät (oppimistehtävien palautuspäivät, lähipäivät, tutustumiskäynnit, chattiajat jne.) Päivät, joiden kohdalla on merkintä, näkyvät erivärisinä. Merkinnän saa esiin päivää hiirellä napsauttamalla. Jokaisella kurssilla voi olla oma kalenterinsa. Normaalisti vain opettajalla on oikeus lisätä merkintöjä. Mikäli oppimisalustan etusivulla on kalenteri, se näyttää kirjautuneen käyttäjän kaikkien kurssien kalenterien yhdistelmän.

21 Kalenteri Kalenteria voi selata kuukausi kerrallaan < ja > painikkeilla. Sellaiset päivät, joissa on korostusväri, on merkitty tapahtuma. Tapahtuman sisällön saa esiin päivää osoittamalla tai napsauttamalla. Kalenterin alla olevilla painikkeilla voi valita näytettävät tapahtumat (omat, kurssin, ryhmän tai yhteiset). Valinta poistuu sitä uudelleen napsauttamalla.

22 Aineistot Kurssialueella on tavallisesti erilaisia aineistoja:
Kurssin organisointiin liittyviä: kurssiesitteitä, ohjeita, aolatauluja, osallistujalistoja tiedotteita käytännöistä ym. Kurssin sisältöön liittyviä: artikkeleita, tehtävänantoja, esiintyjän luentomateriaalia, lisämateriaalia ym. Kurssin opettaja voi tuoda aineistot opiskelijoiden luettavaksi.

23 Aineistot Aineistoja on erilaisia: tekstisivu, web-sivu, tiedosto, internet-linkki tai hakemisto. Aineisto avataan luettavaksi sen otsikkoa hiirellä napsauttamalla. Kurssi voi sisältää erityyppisiä tiedostoja, joista yleisimpiä ovat PDF (vaatii Adobe Readerin) ja DOC (vaatii Microsoft Wordin) –tyyppiset tiedostot. Jos aineistoja on paljon, ne voidaan koota hakemistoihin.

24 Aktiviteetit Aktiviteetit ovat toimintoja, jotka tukevat oppimista.
Kurssin opettaja voi tuoda niitä opiskelijoiden käytettäväksi. Toimintoja on monenlaisia: Viestintään Tiedonhallintaan Yhteistyöhön Sisällöntuotantoon

25 Aktiviteetit: Keskustelualue
Keskustelualue eli foorumi on tärkein verkkokurssin toiminto, joka periaatteessa riittää verkkokurssin ainoaksi viestintätyökaluksi. Foorumi on asynkronisen eli ”ei-samaan-aikaan-tapahtuvan” viestinnän väline. Foorumi on kuin ilmoitustaulu, johon kukin voi laittaa viestinsä muille näkyviin. Opettaja voi foorumin asetuksia muuttamalla saada sen toimimaan eri tavoilla (esim. etteivät opiskelijat näe toistensa viestejä).

26 Keskustelualueen näkymä

27 Aktiviteetit: Keskustelualue
Valitse keskustelualue sen nimeä napsauttamalla Valitse Uusi keskustelu jos haluat avata uuden aiheen. Lue keskustelun sisältöä napsauttamalla viestin otsikkoa. Valitse Vastaa kun jatkat toisen aloittamaa keskustelua. Jos haluat korjata viestiäsi valitse Muokkaa. Viesteissä voi lähettää myös liitetiedoston. Se tapahtuu valitsemalla Lisää tiedosto. Voit tilata tiettyyn keskusteluun tulleet puheenvuorot sähköpostiisi valitsemalla Tilaa keskustelu.

28 Keskusteluun osallistuminen

29 Aktiviteetti: Chat Chat on reaaliaikainen verkkokeskustelu, missä samaan aikaan koneen äärellä olevat käyttäjät voivat keskustella tekstiä kirjoittamalla. Chat-toiminto tarjotaan usein käyttöön opiskelijoiden väliseen epäviralliseen viestintään, mutta se nopeutensa takia sopii hyvin myös ideoimiseen, työnjaosta sopimiseen. Joillakin kursseilla on sovittu tiettyjä aikoja, jolloin esim. opettaja päivystää chatissä vastaamassa kysymyksiin. Toiminto näyttää keitä käyttäjiä paikalla on, nimilistasta voi valita käyttäjän, jolle viesti kohdistetaan.

30 Chat-ikkuna näyttää tältä

31 Aktiviteetit: Palautuskansio
Tehtävä-toiminto on palautuskansio, jonka avulla voi lähettää kurssin opettajalle yksittäisen tiedoston. Palautuskansiosta valitaan Selaa-painike, josta avautuu normaali tiedostoikkuna, jolla lähetettävä tiedosto etsitään. Ongelmien välttämiseksi tiedostonimissä ei kannata käyttää skandinaavisia eikä erikoismerkkejä. Jos lähetät toisen tiedoston, edellinen tuhoutuu. Toiminto saatavissa Moodlen versiosta 1.6. lähtien

32 Palautuskansio näyttää tältä

33 Ulos kirjautuminen Kun haluat lopettaa alustan käytön valitse näytön oikeasta ylänurkasta Kirjaudu ulos. Toiminto varmistaa sen, ettei istuntosi jää roikkumaan, eikä koneen seuraava käyttäjä pääse alustalle tunnuksellasi.

34 Esitys päättyy tähän!

35 Opiston Moodleoppaan yhteyshenkilöt
Olli Ruohomäki, suunnittelijaopettaja, Pohjois-Satakunnan Alueopisto (PSAO), Liisa Honka, suunnittelija, Kansalais- ja työväenopistojen Liitto (KTOL),


Lataa ppt "KALVOSTO 2 - PERUSTOIMINNOT"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google