Kulttuuripolku, tukitiimi Kaupungissa perustetaan Kulttuuripolulle, peruskouluissa toteutettavan kulttuurisuunnitelman, opetusta tukevan taidekasvatussuunnitelman.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajien joustava perusopetus
Advertisements

Osaava-hanke Liminka, Lumijoki, Muhos, Tyrnävä, Utajärvi
VAIKUTTAJAPÄIVÄT. VAIKUTTAJAPÄIVÄT 2014 • Vaikuttaja-päivät on vuosittain järjestettävä vantaalainen foorumi, jossa koulut, päiväkodit, muut.
Oppilaanohjauksen kehittäminen Oulun kaupungin perusopetuksessa Kehittämistyötä ohjaa moniammatillinen ohjausryhmä, jossa on edustajat.
JOUSTAVUUTTA JA TOIMINNALLISUUTTA KOULUUN
Jyväskylä Keski-Suomen aamu- ja iltapäivätoiminnan ja koulun kerhotoiminnan kehittämisverkoston kokoontuminen.
Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki.
Projektiassistentti Sanna Hälvä Luovien alojen Kaakkois-Suomen kehittämisstrategia -hanke –
Osaamisen ja sivistyksen asialla EVÄSTYSTÄ KEHITTÄMISTYÖHÖN Leena Nissilä Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
Lasten Kuvataide & Kädentaito
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Turun esi- ja perusopetuksessa
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Kunnallisen kulttuuritoimen lainsäädäntö ja rahoitus Ditte Winqvist Erityisasiantuntija, kulttuuri Opetus- ja kulttuuriyksikkö Päivitetty
Kulttuuri- ja liikuntapolku Espoossa. Valtioneuvoston asetus peruskouluille 1435, 3 § ’Opetuksen tulee antaa oppilaille perusta laajaan yleissivistykseen.
Mitä museot ja koulut voivat tehdä yhdessä?
Museoiden ja koulujen välinen yhteistyö Kymenlaakson museon koulutuspäivä Merikeskus Vellamo Marja Salmijärvi.
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
TASKU Mitä on kielitietoinen opetus? Mikä on kielitaidon taitotaso?
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
KULOMÄEN KOULUN TEHO-HANKE
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
VIRITTÄYTYMINEN UUTEEN OPETUSSUUNNITELMAAN
Mäntykankaan koulu Kelpo-pilotointi Mitä on kehitetty / millä tavoin on kehitetty? Jousto-opetusta vuosiluokilla 1-6 (Ma & Ai) E-luokat osallistuvat.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Turun kulttuuritoimen sopimusohjaus
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
Yhteishaku Sähköisen yhteishaun ohjeistus.
Tytöt teknologian taitajiksi
JOPO- opetusta Kouvolassa vuodesta 2006
ET ja hyvän osaamisen kriteerit vuosiluokka 5:n jälkeen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
VANTAAN TEHO-HANKKEET Kehittämistoiminnan tavoitteena on jalkauttaa uuden erityisopetuksen strategian (2007) linjauksia paikallisiin käytänteisiin. Strategiassa.
Pedagogisen toimikunnan 11. kokouksen muistio
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Ops seminaari Askola.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2016 Opetussuunnitelma uudistuu.
Kirsi Verkka POL Peruskoulujen ympäristöjärjestelmä Ympäristökartoitus 2005 > 2009 Ympäristöohjelma Toimenpiteet Seuranta ja arviointi.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Vanhempien mielipiteitä
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
KULTTUURIVOLTTI POMPPASI KARTALLE - kymmeniä uusia kulttuurikasvatussuunnitelmia
Ops-iltapäivä
Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Mukkulan koulussa
TURUN LIIKKUVA KOULU -OHJELMA
TET =Työelämään tutustuminen
Kehvon Koulu Ala-aste.
MIKÄ OPETUSSUUNNITELMA ON ?
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus metku
Kirjastoreitti Koulu & Kirjasto
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
Kirjastoreitti Koulu & Kirjasto
Timo Rissanen Kouluprojekti POM2STN Kevät 2017 Timo Rissanen
Lastenkulttuurifoorumi 2017 Hämeenlinna Anu-Maarit Moilanen
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
TET =Työelämään tutustuminen
KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Suunnitelmallisuutta, yhdessä tekemistä, tasa-arvoa ja laatua
Nokian kaupungin liikuntapalvelut
Laaja-alainen arviointi
Tulevaisuuden koulu 2016 Mikkeli
Tulevaisuuden koulu 2016 peItsarin koulu
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Esityksen transkriptio:

Kulttuuripolku, tukitiimi Kaupungissa perustetaan Kulttuuripolulle, peruskouluissa toteutettavan kulttuurisuunnitelman, opetusta tukevan taidekasvatussuunnitelman toteuttamisen tueksi, tukitiimi hallinnon, opettajien ja hyvinvoinnin palveluiden edustajista. Kulttuuripolku liitetään osaksi kaupungin peruskoulujen uudistuvaa opetussuunnitelmaa 2016 mennessä

Rahoitus ja kuljetukset Kuntien oman rahoituksen lisäksi koulujen kulttuurikasvatukseen saadaan tukea esimerkiksi EU: hankerahoituksena ELY-keskuksilta, hankeavustuksena Opetushallituksesta (esim. oppimisympäristöjen kehittämisraha) ja opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Kuljetukset ja sisäänpääsyt oppilaille tarjottaviin kulttuurikohteisiin ovat maksuttomia. On tehty sopimuksia kuljetusyhtiöiden kanssa, erityisesti haja-asutusalueilla on kehitetty toimintamalleja, joissa kulttuurikasvatus tuodaan kouluihin.

Suunnitelma, polku vai kalenteri? Kulttuuriopetussuunnitelmien nimet ja sisällöt vaihtelevat runsaasti, mikä johtuu siitä, ettei niille ole tehty valtakunnallista linjausta. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa tehdä kunnan kulttuuriopetussuunnitelma. Kulttuuriopetussuunnitelma on usein kunnallisen opetussuunnitelman liite tai muuten paikallista tai koulukohtaista opetusta ohjaava asiakirja. Kulttuurikasvatussuunnitelma-käsitettä käytetään perusopetuksessa. Opetussuunnitelmat ottavat kantaa siihen, mitä on tarkoitus oppia ja antavat virikkeitä, miten se opitaan. Monissa kulttuuriopetussuunnitelmissa painottuu paikallisen kulttuurin tuntemus. Kulttuuripolulla tarkoitetaan koulujen ja kulttuuritoimijoiden välistä yhteistyötä, ja siinä kerrotaan konkreettisesti, missä vaiheessa tehdään vierailuja kulttuurilaitoksiin tai osallistutaan taidekasvatustyöpajaan. Kulttuuripolun avulla opetusta on helppo aikatauluttaa ja resursoida.

Kulttuuripolut Kulttuuripolku, kulttuuriopetus- ja kasvatussuunnitelma ovat välineitä tasa-arvoiseen ja monipuoliseen kulttuurikasvatukseen. Ne ovat oppilaitoksen ja alueen kulttuurilaitosten yhteistyön sovittuja toimintamalleja ja antavat raamin oppilaitoksen ja kulttuurin väliselle yhteistyölle. Suunnitelmallisuus monipuolistaa opetusta ja ottaa huomioon erilaiset oppijat. Joissakin kunnissa kulttuuriopetussuunnitelmat ovat olleet jo pitkään käytössä osana perusopetuksen kuntakohtaista opetussuunnitelmaa. Moniin kuntiin suunnitelmia on alettu valmistella viime vuosina.

LuokkaTaiteenlaji 1.kulttuuriperintö-kasvatus 2.kirjallisuus 3.tanssi 4.musiikki 5.teatteri 6.arkkitehtuuri 7.kuvataide 8.mediakulttuuri / elokuva 9.vapaavalintaiset taidelajit / K9 kortti

Tavoitteet taiteen kentän laeista ja asetuksista -laadukas sisältö Taidekasvatuksen myönteinen vaikutus

Moniammatillinen kulttuuripolkuyhteistyö tuottaa sisältöjä, vahvistaa lasten taiteeseen ja kulttuuriin kasvamista, oman ympäristön ja minuuden tutkimista. Painopiste on toiminnan lapsilähtöisyydessä sekä kokemuksellisuudessa. Lasten toiminnallisuutta ja omaehtoista toimintaa tuetaan taidekasvatustyöpajoissa ja kulttuurikorttien avulla. ( Taikalampun lastenkulttuurikeskusten verkosto - Kaakon lasten ja nuorten kulttuuriverkosto Kaakku toimintakertomus 2012)

Kulttuuripolku Kulttuuripolussa taidekasvatustuotteet peruskouluille etsitään pääsääntöisesti alueen taiteilijoilta ja luovien alojen yrittäjiltä sekä koululaisten taidekasvatusvierailut toteutetaan paikkakunnan taidelaitoksissa.

Kulttuuripolun idea on, että kaikilla perusopetuksen oppilailla tulisi olla mahdollisuus taide- ja kulttuuritarjontaan. Kulttuuripolun tavoitteena on koulujen kulttuurikasvatuksen tukeminen sekä perusopetuksen oppilaiden tutustuttaminen kulttuuriperintöön, kulttuurilaitoksiin ja taide- ja kulttuuritarjontaan. Kulttuurikasvatusohjelmassa toteutuu matala osallistumiskynnys ja se on taiteellisesti ja pedagogisesti ammattitaitoisten ohjaajien vetämää toimintaa. Kulttuuripolku tavoittaa myös erityisen tuen piirissä olevat oppilaat.

Kulttuuriyhdysopettajat Kulttuuripolku valmistellaan yhteistyössä kaupungin peruskoulujen kulttuuriyhdysopettajien kanssa.

Kulttuuriyhdysopettajien verkostojen toiminnan kehittämistä jatketaan. Kaupungin peruskouluista nimetään kulttuuriyhdysopettajia, jotka tiedottavat lastenkulttuurin toiminnasta omassa työyhteisössään. Kulttuuriyhdysopettajia tiedotetaan kaupungin kulttuurikasvatuksen yksiköstä sähköisillä tiedotteilla sekä järjestetään lukukausittain tapaamisia, joissa alueen lastenkulttuuritoiminta tulee kulttuuriyhdysopettajille tutuksi. Osa näistä tapaamisista ja koulutuksista sovitaan kasvatus- ja opetustoimen veso - koulutuksiksi. Kulttuuriyhdysopettajien verkostot palvelevat sekä paikallista että maakuntarajat ylittävää lastenkulttuurityötä Kaakkois-Suomessa.

Kaupungin museot, kirjastot, kaupunginorkesteri- ja teatteri, kansalaisopiston taiteen perusopetusyksiköt sekä taideyhdistykset tarjoavat vierailuja kaikille peruskouluille ja niiden oppilaille. Koululuokat kuljetetaan maksutta vuosittain valittuihin kohteisiin. Kulttuuripolku kattaa kaikki peruskoulun ikäluokat.

Jokaiselle kulttuuriyhdysopettajalle jaetaan tulevan lukuvuoden alussa Kulttuuripolun Opettajan opas, josta löytyy tiedot tarjolla olevista vierailuista ja työpajoista. Opettajat voivat varata Kulttuuripolun taidekasvatuksen työpajat suoraan Kulttuuripolku ohjelmaan hyväksyttyjen taidekasvatustuotteiden tuottajilta. Vierailut toteutetaan koulupäivien aikana kouluissa, joissa oppilaat voivat itse tehdä ja kokea taidetta/kulttuuria. Opettajan opas päivitetään opettajien tarpeisiin vuosittain. Oppaassa kerrotaan Kulttuuripolun kulttuurikasvatusohjelman sisältö ja opastetaan taidepajojen integraatiossa opetettaviin aineisiin, sekä esitellään jokaiselle ikäluokalle tarjottava taidekasvatusvierailu, sen sisältö, aika, paikka ja yhteystiedot.

Kaikille 9.luokkien oppilaille tarjotaan kulttuurikortti (K9-kortti), jolla he pääsevät tutustumaan kunnan kulttuurilaitosten palvelutarjontaan. K9-kortti jaetaan koululaisille syyslukukauden alussa. Kortti on henkilökohtainen ja se jaetaan koulukierroksilla suoraan käyttäjille. Kulttuurikortin haltija saa käyttää kortissa mainittujen tahojen kulttuuripalveluita maksutta koko 9.- luokan ajan. Kortin toivotaan motivoivan oppilaita käyttämään kulttuuripalveluita itsenäisesti. ( Taikalampun lastenkulttuurikeskusten verkosto - Kaakon lasten ja nuorten kulttuuriverkosto Kaakku toimintasuunnitelma 2013)

Lastenkulttuuripoliittisessa ohjelmatyössä syntyneitä ideoita ja arvopohjaa ohjataan kuntien päättäjille ja kulttuuristrategioihin. Lastenkulttuurin poikkihallinnollinen ja moniammatillinen työryhmä koostuu lastenkulttuuritoimijoista, kaupungin luottamushenkilöistä sekä virkamiehistä. Kulttuuripoliittinen saavutus on Kulttuuripolun tavoitteiden kirjaaminen kaupungin kuntakohtaiseen opetussuunnitelmaan tulevaisuudessa.

Kouvolassa peruskouluja tällä hetkellä on yhteensä 35 alakoulua, 16 yläkoulua ja oppilasmäärät lk:t, yhteensä oppilasta. Määrärahaa on arvioitu käytettäväksi vuosittain yhteensä €, noin 5 € per oppilas.

Arvioidaan toimintamallien käyttökelpoisuus Toiminnan arviointia suoritetaan mm. kävijämäärien, osallistujien palautteen ja asiakaskyselyjen avulla. Mittareina käytetään tapahtumien lukumääriä, osallistujamääriä ja ohjaustuntimääriä.