Ajankohtaista näyttötutkinnoista Miksi tutkinnon perustetta uudistetaan? Minna Bálint 3.2.2014.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JÄRJESTÄMISSOPIMUKSEN HAKEMINEN
Advertisements

Kuopio Sari Turunen-Zwinger ja Virpi Pikkuaho
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
AIPAL - näyttötutkintojen palautejärjestelmä
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 3 Hanna Autere ja Juhani.
Opisopimuskoulutuksen laadun kehittäminen
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Kauppakatu 28 B 3.krs, (Kauppakeskus Aapeli)
AJANKOHTAISTA AMMATILLISESSA JA AIKUISKOULUTUKSESSA
SOTE:N VERKOSTO- JA ASIANTUNTIJAKOULUTUS
ECVETin ABC ECVET liikkuvuudessa ja opettajan työssä
Näyttötutkintojärjestelmä Tutkinnot Erilaiset tavat suorittaa tutkinto
Arviointi M.A.. Arvioinnin määrittelyä Ammattitaidon arviointi on syste- maattista ja suunnitelmallista aineiston keräämistä ja päätöksentekoa.
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Opso ry kevätseminaari Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund.
Tulevaisuuden haasteet näyttötutkintojärjestelmälle Olli Vuorinen kehityspäällikkö.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ajankohtaispäivä HBC Hattulantie 2, Helsinki Rahoitus- ja vakuutusalan tutkintotoimikunta 8496.
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Tampere Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Sihteerityön ja asiakirjahallinnon tutkintotoimikunta
Opetushallituksen näkemyksiä näyttötutkintoaineistosta
TUTKINTOTOIMIKUNTA TEHTÄVÄT JA TOIMINTA
Uudet perustutkintojen perusteet
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
AJANKOHTAISTA TUTKINTOTOIMIKUNTIEN TOIMINNASTA Seinäjoki
Tutkintosuoritusten arviointi
Osaamisen ja sivistyksen asialla AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN KEHITTÄMISEN PERIAATTEET OPM:n päätös (dnro 2/502/2008) Marja Hollo Tampere
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opetushallitus ja ammattitaitokilpailujen tulevaisuus Pasi Kankare
Ammatillisten tutkintojen kehittämislinjausten tausta ja tarkoitus Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä.
AIPAL – näyttötutkintojen opiskelijapalautejärjestelmä
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
Juhani Kettunen / AMOK / Näyttötutkinnot.
Arvioijien valinta ja tutkintosuoritusten arviointi
Näyttötutkintojärjestelmä
Oppisopimuskoulutuksen seminaari Rovaniemi Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ajankohtaista näyttötutkinnoista Kevät 2011 Markku Kokkonen Ammattikoulutus, Koulutus- ja tutkintotoimikunnat.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen ajankohtaiset asiat Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus
Työpaikkakouluttajan ABC
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustusten tiedotustilaisuus Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Ammatillinen.
Työpaikkakouluttajan ABC
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Kuopio Mari Pastila-Eklund.
VALTIONAVUSTUKSET AIKUISKOULUTUS Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Opetushallitus.
Osaamisperusteisuus perustutkinnon perusteissa
O PETUSMINISTERIÖ /Jukka Lehtinen / / 1. Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuuden kehittäminen Koulutuspoliittisia tavoitteita:
Ajankohtaista Opetushallituksesta KOME 2016 Turussa Seppo Valio
AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUU – AJANKOHTAISTA KOULUTUKSESTA Koulutuspolitiikan asiantuntija Soile Koriseva Metsäteollisuus ry.
Suoritetut näyttötutkinnot Varastoalan näyttötutkintojen kehittäminen OPETUSHALLITUS TUTKINTOTOIMIKUNNAT UTBILDNINGSSTYRELSEN EXAMENSKOMMISSIONERNA.
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Matkailualan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hotelli-, ravintola- ja catering- alan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi.
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
UUDISTUKSIA Sataedun opopäivä, Opinto-ohjaaja Johanna Rantalainen.
Miten haen uutta näyttötutkintojen järjestämissopimusta?
VERTUe - Ohjaten ja vertaistukien ammattilaiseksi 11/2016 – 12/2017
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Opiskelijan ohjaaminen
Jatkoaskeleet Hallituksen esityksen päälinjat
Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän kehittäminen Ammatillisen koulutuksen kevätseminaari Kuerkievari ma opetusneuvos Seija Rasku
Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 2017
Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen.
Sirkka-Liisa Kärki Yksikön päällikkö, opetusneuvos
SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ
Markku Kokkonen Kuulemistilaisuus
Valtionavustukset 2014 ammatillisen peruskoulutuksen tukena
Tutkintorakenteesta tutkinnon perusteeksi
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon kokeiluverkoston tapaaminen Stadin aikuisopisto Aira Rajamäki, opetusneuvos, Ammatillinen.
Esityksen transkriptio:

Ajankohtaista näyttötutkinnoista Miksi tutkinnon perustetta uudistetaan? Minna Bálint 3.2.2014

Valmisteilla rakennepoliittisen ohjelman pohjalta Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän kehittäminen (TUTKE2) Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen rahoitusjärjestelmän uudistaminen Ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkon rakenteellinen kehittäminen Näyttötutkintojärjestelmän kehittäminen käynnistyy Nuorisotakuu - Nuorten aikuisten osaamisohjelma - - Näyttötutkintoaineistojen kehittäminen

TUTKE2 vaikuttaa tutkinnon perusteisiin Opetushallitus määrää tutkinnon perusteissa (13 §) osaamisalat ammatti- ja erikoisammattitutkinnoille (vain tarvittaessa) tutkintonimikkeet (at:lle ja eat:lle vain tarvittaessa) tutkintojen muodostuminen tutkinnon osat ja niiden ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arviointi

TUTKE2 vaikuttaa tutkinnon perusteisiin näyttötutkinnot muodostuvat ammatillisista tutkinnon osista tutkinnossa vähintään yksi pakollinen tutkinnon osa (voivat olla osaamisalakohtaisia) yksi valinnainen tutkinnon osa (12 c §, uusi)

Näyttötutkintoaineistojen kehittäminen OKMn työryhmän tehtävänä on määritellä, miltä osin tutkintotilaisuuksissa tarvitaan erityisiä näyttötutkintoaineistoja ammattitaidon osoittamiseksi ja arvioimiseksi ja mitä aineistot voisivat olla Ehdottaa myös muista toimenpiteistä, joilla kehitetään näyttötutkintojärjestelmän toimivuutta ja tehokkuutta Toimikausi päättyy 31.3.2014 Valmistelutyö ei ole sidoksissa olemassa oleviin näyttötutkintoaineistoihin Maksuttomuus Tavoitteena yhtenäistää käytäntöjä Kohderyhmänä tutkintotoimikunnat, tutkinnon järjestäjät ja tutkinnon suorittajat

Näyttötutkintojen tukimateriaali = näyttötutkintoaineisto Voi sisältää sekä yleisiä pelisääntöjä että tutkintokohtaisia materiaaleja Tukimateriaalin tarve voi lisääntyä, jos tutkinnon perusteet jatkossa laaditaan normimuotoon edistää näyttötutkintojen tasalaatuisuutta (läpinäkyvyys, yhdenvertaisuus) varmistaa niiden työelämävastaavuutta edistää näyttötutkintojärjestelmän joustavuutta ja innovatiivisuutta

Opetushallituksessa vireillä Tutkinnon peruste -asiakirjan mallin kehittäminen Tutkinnon perusteiden rakenteistaminen (eOpetussuunnitelmat) AIPAL- ja AITU-järjestelmien kehittäminen Henkilökohtaistamista koskeva ”opas” Näyttötutkinto-oppaan englanninkielinen käännös

Lähtökohtia perusteasiakirjan uudistamistyölle Tutkinnon perusteissa ei toisteta jo muussa lainsäädännössä sanottua Tutkinnon perusteissa määrätään vain niistä asioista, joihin on laissa annettu määräysvalta Tutkinnon osat nimetään ja laaditaan sisällöltään vastaamaan työelämän toimintaprosesseja Tutkinnon perusteet ovat selkeät, yksiselitteiset ja ytimekkäät Tutkinnon perusteet ovat määräystekstiä, ei esimerkkejä

Tutkinnon perusteasiakirja jatkossa (luonnos) Tutkinnon osat, mahdolliset osaamisalat ja tutkintonimikkeet, mahdolliset pätevöitymiset Tutkinnon muodostuminen Tutkinnossa vaadittava ammattitaito, ammattitaidon osoittamistavat ja arvioinnin perusteet 1 Tutkinnon osa 2 Tutkinnon osa jne. III. Tutkintoa koskevat muut määräykset Liite 1. Tutkinnon kuvaus Jos alakohtainen tarve (esim. SORA)

Esimerkki

Rahoitus- ja vakuutusalan at tutkinnon nimen muuttamiseksi tutkintotoimikunta on tehnyt muutosesityksen (finanssialan at) opetus- ja kulttuuriministeriö päättää tutkintorakenteesta – ei tietoa, milloin asiaa käsitellään Opetushallitus kerää kokemukset uuden tutkinnonperustemallin toimivuudesta 2/2014 Malli tarkoitus virallistaa 3/2014 Ensimmäiset uudella mallilla laaditut perusteet mahdollista toimittaa johtokuntaan 4-5/2014