Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uniliitto, Helsinki Liikunta, ravitsemus & uniapnea - vähän liikuntahoitotutkimuksia - lihavuuden (uniapnean) ehkäisy - liikunnan harjoitteluvaikutukset.
Advertisements

Vitamiinit ja kivennäisaineet
Aikuisten lihavuus Käypä hoito -suositus
Painonhallinta ja lihavuus
Duodecimin ratkaisut terveyden ylläpitoon
Koululaisen lihavuus - potilastapauksia
KANSANTAUDIT.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Pohdi, mitkä tekijät länsimaisessa yhteiskunnassa edistävät ja toisaalta hankaloittavat terveellisen ravitsemuksen noudattamista.
 Senioritutkimus 2010  Vastaajia yhteensä 1647  Miehiä 68 prosenttia  84 prosenttia vastaajista syntynyt 1940-luvulla  Eläkkeelle siirrytty keskimäärin.
Mukavaa ja terveellistä elämää?
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Voiko tyypin 1 diabeetikko sairastua tyypin 2 diabetekseen?
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Valmisohjelmat Pyöräilyasetukset Yleiset asetukset.
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
DIABETEKSEN ITSEHOITO
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
SUOMALAISTEN TERVEYSNÄKYMÄT
Kuntouttava työtoiminta 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Esa Arajärvi.
HIILIHYDRAATIT.
Diabetes.
Suomalaiset ravintosuositukset
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
LIHAVUUDEN HOITO LÄNSI-POHJAN SH-PIIRISSÄ
Oppiainerajat ylittävä tehtävä. Aiheeseen liittyviä YO-tehtäviä  Kuvaile osteoporoosin syitä, seurauksia ja ehkäisykeinoja (S 2007), BIOS 4, s. 91 
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
15 PAINONHALLINTA JA LIHAVUUS. 1) BMI (Body mass index) = paino/pituus 2
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
TE4 Terveyteen ja terveysongelmiin liittyvät ilmiöt Hurtig 2016.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE1 Ravinto Hurtig
Onko terveellinen syöminen oikeasti vaikeaa?
Painojakauma Suomessa ja maailmalla
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
Terveyskunto ja sen osa-alueet
LIIKUNTA JA TERVEYS.
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Metabolinen oireyhtymä
TE1 Painonhallinta Hurtig
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpä.
MBO eli metabolinen oireyhtymä
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Esityksen transkriptio:

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä ylipainon aiheuttamia terveysriskejä.

Lähde liikkeelle miellekartasta Vertaa miellekarttaasi parin karttaan ja täydennä omaasi Täydennä karttaasi lisää open antaman materiaalin avulla Kirjoita mahdollisimman hyvä essee-vastaus

Yleistä ylipainosta Suomalaisista miehistä 2/3, naisista yli puolet on vähintään lievästi ylipainoisia Merkittävästi lihavia (BMI väh. 30) on 20% Ylipainoa voidaan mitata painoindeksin (BMI) avulla: normaali paino 18.5–25 lievä lihavuus 25–30 merkittävä lihavuus 30–35 vaikea lihavuus 35–40 sairaalloinen lihavuus yli 40 (huom. BMI ei sovi kasvaville lapsille tai hyvin lihaksikkaille henkilöille) Myös vyötärön ympärys kertoo lihavuudesta: miehillä yli 100 cm, naisilla yli 90 cm = vyötärölihavuus

Lihomisen syy Ihminen lihoo, jos hän syö enemmän energiaa kuin kuluttaa Energiaa saadaan energiaravintoaineista, joita ovat…

Energiaravintoaineet ja saantisuositukset Suositus (prosenttia kokonaisenergian saannista) Saantilähteitä/ nykyinen saanti HIILIHYDRAATIT (4 kcal/1g) 50-60E% josta max. 10% puhdistettuja sokereita viljavalmisteet, hedelmät, maitotuotteet Saanti liian vähäistä RASVAT (9 kcal/1g) 25-35E% josta kovia rasvoja n. 10%, pehmeitä rasvoja 15-25% Juustot, liharuuat, ravintorasvat, leivonnaiset, kala Saanti yleisesti liiallista, etenkin kovien rasvojen PROTEIINIT 10-20E% Liha, maitovalmisteet, viljavalmisteet, kananmuna - saanti OK Myös ALKOHOLI tuottaa energiaa (7 kcal/1g), ei suositella lainkaan energialähteeksi

Ylipainon yleistymiseen johtaneita tekijöitä Perinnölliset tekijät geneettinen perimä tottumusten periytyminen Vähäinen liikunta tv, tietokonepelit, internet, arkiliikunnan vähyys Ruokailutottumukset syöminen suhteessa kulutukseen epäsäännöllinen ateriarytmi jatkuva napostelu Yhteiskunnalliset tekijät työ- ja perhe-elämän muutokset mainonta, ruokatarjonta, pakkauskoot fyysisen ympäristön muutokset

Lihavuuden yhteydet sairauksiin Hyvin vahva näyttö Tyypin 2 diabetes Verenpainetauti Sepelvaltimotauti Sappikivet Polven nivelrikko Rintasyöpä Vahva näyttö Metabolinen oireyhtymä Kihti Rasvamaksa Astma Kohdunkaulan syöpä Paksusuolen syöpä Heikentynyt elämänlaatu Uniapnea