Jari Latvala apulaisylilääkäri, Työterveyslaitos, Oulu

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TURVALLINEN LÄÄKEHOITO – KERTAUSTA JA TEHYN NÄKEMYKSIÄ
Advertisements

Hyvinvointia työstä.
Hyvinvointia työstä Savinainen, Oksa & Merivirta.
Sama keho ja sama pää koko elämän
Perusterveydenhuolto/työterveyshuolto Erikoissairaanhoito
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
POTILAAN OIKEUDET JA POTILASASIAMIESTOIMINTA
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
Häiritsevä elämä Asunnossa vietetty häiritsevä elämä on paljon puhuttava ja erimielisyyttä aiheuttava aihe Liikkeellä on myös paljon väärää tietoa sovellettavasta.
Vaalirahoituksen valvonta - tarkastusviraston tehtävät Ylijohtaja Marjatta Kimmonen
Miten uusi korvaushoitoasetus muuttaa käytäntöjä
Huolen herääminen ja yhteydenotto Jatkohoito
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Työturvallisuus ja sairastuminen
LAKI RAUTATIEJÄRJESTELMÄN LIIKENNE- TURVALLISUUSTEHTÄVISTÄ ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA (860/2012) Hallitusneuvos Hannu Pennanen
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Tukioikeuksien siirrot
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
OpenSpace aloitejärjestelmä
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston asiantuntijan juridinen asema ja vastuu Valviran asiantuntijasymposium Biomedicum Olli Mäenpää,
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
Tietoturvallisuus osa 6
TYÖSOPIMUS.
Psykiatrian päivystys KYMSHP:ssa
Ohjeistus työntekijätiedoista
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Vaikea työkyvyn arvio Yleislääkäripäivät
Työterveyshuollosta apua jaksamiseen Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2013.
Kirjaaminen anestesialomakkeelle
Ea Hoitojonojen saattaminen erikoissairaanhoitolain edellyttämään tilaan mennessä Suunnitelma Tiedoksi: sote-johtoryhmä
Adoptiolautakunnan lääkäri
Tähän tarvittaessa otsikko Vanhusten lääkehoidon periaatteista Äänekosken vanhusneuvosto Tapio Tammela, ylilääkäri.
ESH / Yleislääketieteen akuuttiosasto
Ammattikuljettajien moniammatilliset ajo- ja työkyvynarvioinnit
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
1 STM ja Stakes Rintanen Miten hoitotakuu toteutuu terveyskeskuksissa? Terveyskeskusten johtavien lääkärien kannat kysely maalis-huhtikuussa 2007.
Kelan yhteistyö terveydenhuollon kanssa kuntoutusasioissa
Helka Ratilainen Outokumpu Teollisuuspaikkakunta Asukasluku 7800 Lääkärin virkoja 6, joista täytetty 3, omista lääkäreistä työssä yksi, eurolääkäri.
Päihdehuoltolaki /41 Voimaan
Sosiaalihuoltolaki.
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
A SVA - HOITAJAN TYÖ M ARTINLAAKSON TERVEYSASEMALLA.
Uudistuva lainsäädäntö Poliisitoiminnan näkökulma Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö, asehallinto.
Potilastiedon arkisto Sähköisen A-todistuksen arkistointi ja välittäminen Kelan etuuspalveluihin.
Terveydentilatietojen toimittaminen vakuutuslaitokselle – työtapaturmat, ammattitaudit, liikennevahingot Julkinen terveydenhuolto, yksittäisen hoitokäynnin.
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Potilaan hoitomyönteisyys
OMA –projektiryhmäläisten kanta – vuoden lisäaika reformin säädöksiin?
Tieteellinen tutkimus
Luvat ja otoskoko.
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Sähköisen todistuksen arkistointi ja välittäminen terveydenhuollon ulkopuolelle Laissa käytetään termiä luovuttaminen.
Asiakkaan valinnanvapaus
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
Terveydentilatietojen toimittaminen vakuutuslaitokselle – työtapaturmat, ammattitaudit, liikennevahingot Kun hoitolaitos/lääkäri laskuttaa hoitokäynnin.
Kelan vakuuttamispäätökset
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Trafin rooli ja tehtävät
Lasten ja nuorten asiantuntijaryhmän näkökulma
Lääkekorvausten tarpeellisuuden seuranta
Rautatiealan toimijoiden sidosryhmätilaisuus
Potilaan hoitomyönteisyys
Terveys- ja hoitosuunnitelma
UNIAPNEAN HOITOKETJU FORSSA
Poissaolojen seuranta / poissaoloihin puuttuminen
Terveyspalvelut ulkomaalaisille Helsingin kaupungissa Pia Tuovinen 07
Siun soten päihdeohjelma
Tor –selain (logoja) Pikaviestisovelluksia Signal Wicker
Esityksen transkriptio:

STM:n ohjeet lääkäreille päihderiippuvuuden ja ajokelpoisuuden arviointiin (STM/4354/2008/9.3.2009) Jari Latvala apulaisylilääkäri, Työterveyslaitos, Oulu asiantuntijalääkäri (ilmailu, rautatie- ja meriliikenne), Trafi työterveyshuollon erikoislääkäri, liikennelääketieteen erityispätevyys Työ ja terveys Suomessa 2009

Miksi uudet ohjeet ? Vuonna 1996 voimaan tullut ajokorttidirektiivi kiinnitti erityistä huomiota päihteiden käyttöön ajoterveyttä arvioitaessa Vuonna 1998 STM antoi lääkäreille ohjeet, miten päihderiippuvuutta tulee arvioida lääkärintodistusta laadittaessa. Ohjeistuksen toimivuutta selvittäneessä hankkeessa todettiin, ettei arviointiohjelmalla kyetty mittavasta panostuksesta huolimatta estämään uusintarattijuopumuksia. Syyksi katsottiin ohjelmaan osallistuneiden henkilöiden huono hoitomotivaatio. Vuonna 2004 tuli voimaan laki lääkärin ilmoitusvelvollisuudesta Ilmoitusvelvollisuus täyttyy, kun henkilö on päihderiippuvuutensa vuoksi pysyvästi tai pysyväisluonteisesti kyvytön ajamaan. Vuonna 2009 STM (4354/2008) antoi lääkäreille uudet ohjeet siitä, miten päihderiippuvuutta on arvioitava poliisin pyytäessä lausuntoa päihderiippuvaiseksi epäilemänsä henkilön ajokyvystä.

Poliisi pyytää, lääkäri arvioi, poliisi päättää Poliisin tulee selvittää, jos ... (SMDno/2008/1133) Lääkäri arvioi, täyttääkö henkilö ajokorttiluvan terveysvaatimukset Poliisi tekee päätöksen luvasta. Poliisin edellyttämä lääkärinlausunto laaditaan ensisijaisesti perus- tai työterveyshuollossa, A-klinikassa tai pitkäaikaisen potilassuhteen perusteella yksityisessä terveydenhuollossa. ”päihdealaan perehtynyt lääkäri” ammattikuljettajilla ensisijaisesti työterveyslääkäri terveyskeskus ei saa kieltäytyä antamasta lausuntoa, mutta lausunnon antaminen ei kuulu hoitotakuulainsäädännön piiriin Poliisin pyytäessä päihderiippuvuusepäilyn johdosta lääkärinlausuntoa käytetään lomakkeena joko lääkärinlausuntoa ajokyvystä tai erikoislääkärin todistusta

Lääkäri arvioi Kun henkilö ei tarvitse tai halua hoitoa, laaditaan lääkärinlausunto joko yhden tai useamman käyntikerran puitteissa arviointijakso ei pääsääntöisesti saisi kestää yli kolmea kuukautta. Arvioon kuuluu: 1) esitietojen ottaminen ja Audit-lomakkeen täyttäminen, 2) kliininen tutkimus, 3) tarvittaessa laboratoriotutkimukset (alkoholin käyttöä selvitettäessä S-CDT, SGT, E-MCV, huume- ja lääkekäyttöä selvitettäessä virtsan huume- ja lääkeseulat, usein molemmat!) 4) muista terveydenhuollon toimintayksiköistä (terveyskeskus, työterveyshuolto) tilattavat potilasasiakirjat

Lääkäri arvioi Jos löydökset eivät oikeuta laatimaan kielteistä lausuntoa mutta viittaavat mahdolliseen päihdeongelmaan, eikä henkilö suostu hoitoon tai seurantaan, tulee harkita puoltavaa lausuntoa ainoastaan lyhyeksi määräajaksi ja uusintatarkastusta määrätyn ajan kuluttua. Lausuntolomakkeella on mahdollisuus myös esittää erikoislääkärin tutkimusta (esim. päihdelääketieteeseen perehtynyt psykiatri) Arvioitaessa ammattikuljettajien päihderiippuvuutta on otettava huomioon lisääntynyt vaara, joka liittyy tämän ryhmän ajoneuvojen kuljettamiseen.

Terveysvaatimukset vs. ilmoitusvelvollisuus Terveysvaatimukset eivät täyty, jos henkilöllä on päihderiippuvuus, joka olennaisesti heikentää hänen kykyään toimia ajoneuvon kuljettajana tai hän on alkoholin tai muun huumaavan aineen jatkuvan väärinkäytön vuoksi liikenteelle vaarallinen. Lääkärin ilmoitusvelvollisuus täyttyy, jos henkilö on päihderiippuvuutensa vuoksi pysyvästi tai pysyväisluonteisesti kyvytön ajamaan. Päihderiippuvuudella tarkoitetaan riippuvuutta alkoholista tai muista huumaavista aineista, kuten laittomista huumeista tai väärinkäytetyistä lääkevalmisteista. Lääkärin on aina ehdotettava päihdeongelman hoitoa, kun hän toteaa ajoluvan haltijan olevan päihderiippuvainen

Lausunnon lähettäminen Lääkäri saa lähettää lausunnon poliisille pääsääntöisesti vain hakijan suostumuksella. Lausunto on kuitenkin lähetettävä poliisille henkilön suostumuksesta riippumatta, jos ilmoitusvelvollisuus täyttyy. Kun lääkäri pitää henkilöä ajokyvyttömänä, mutta ilmoitusvelvollisuuden edellytykset eivät täyty eikä henkilö suostu lausunnon lähettämiseen, tulee lääkärin suullisesti kieltää henkilöä ajamasta. Kielto ja sen perustelut on merkittävä potilasasiakirjoihin. Lääkäri tukee potilaansa ajokyvyn säilymistä mahdollisimman pitkään hoidolla ja neuvonnalla. Ellei henkilö toimita poliisin määräämää lääkärinlausuntoa määräajassa, poliisi määrää ajo-oikeudenhaltijan ajokieltoon tai tekee ajokorttilupahakemukseen kielteisen päätöksen.

Todistus alkolukkoajo-oikeuden hakijan käynnistä terveydenhuollon ammattihenkilön vastaanotolla Alkolukkoajo-oikeutta koskeva todistus laaditaan blanco-todistuksena ja se otsikoidaan yo. mukaisesti. Todistuksen laatii terveydenhuollon ammattihenkilö eikä laatijan tarvitse olla lääkäri. Todistukseen kirjataan henkilön nimi ja henkilötunnus, käynnin päivämäärä ja allekirjoittajaa koskevat tiedot, mutta ei tietoja käynnin sisällöstä. Todistuksen pyytäjän henkilöllisyys on varmistettava. Käynnin aikana keskustellaan henkilön päihteiden käytöstä, niiden vaikutuksista terveyteen sekä päihteiden käyttöön liittyvistä hoitomahdollisuuksista.