OMAVALVONTA Kuvat: Ruokatieto / Tapio Tuomela TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA
OMAVALVONTA ON TURVALLISEN RUUAN PERUSTA Omavalvonnalla tarkoitetaan yritysten ja maatilojen itsensä suorittamaa, järjestelmällistä ja jatkuvaa elintarvikkeisiin, niiden tuotantoon ja tuotantotiloihin liittyvää valvontaa. Yritys siis itse valvoo omaa toimintaansa. Tätä varten laaditaan omavalvontasuunnitelma.
OMAVALVONNASSA TARKKAILLAAN mikrobiologista laatua kuumennus-, jäähdytys- ja säilytyslämpötiloja elintarviketilojen, työvälineiden ja koneiden puhtautta pakkaus- ja hintamerkintöjä Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
OMAVALVONNAN SEURAAMINEN Omavalvonnassa tärkeää on, että tarkkailtavista asioista tehdään kirjauksia Työntekijät kirjaavat ylös esimerkiksi näytteenotot ja niiden tulokset sekä puhdistuksen aistinvaraisen arvioinnin.
SUOMALAINEN SALMONELLAVALVONTA Suomessa salmonellaa ei juuri esiinny Salmonella on saatu kuriin koko ketjun hyvällä valvonnalla Kananmunatilalla tehdään omavalvontasuunnitelma, johon kirjataan esimerkiksi tautiriskin minimointi ja tilojen puhtaanapitosuunnitelma Eläinlääkäri käy kananmunatilalla kerran vuodessa Tilan täytyy tehdä salmonellatestejä noin neljän kuukauden välein valvontajärjestelmän edellytysten mukaisesti
RUOKATIETO YHDISTYS RY www.ruokatieto.fi www.ruokavisa.fi ruokavisa@ruokatieto.fi