Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
Ruoka ammattina ja harrastuksena
2
Suomalainen ruoka työllistää suomalaisia, mutta se on myös monen harrastus. Tässä diasarjassa käsitellään ruokaa ammattina ja opiskelumahdollisuuksia ruuan parissa sekä millaisilla tavoilla ruokaa voi harrastaa. Lue lisää taustamateriaalista:
3
RUOKA-ALA TYÖLLISTÄÄ Ruokaketju työllistää yhteensä noin suomalaista. Se on 13 % työvoimasta. Jokainen ruoka-alalla toimiva edistää omalla toiminnallaan ruokakulttuuria. Ruokakulttuurin kehitykseen vaikuttaa myös iso joukko ammattilaisia, jotka tuottavat ja välittävät ruokaan ja ruokakulttuuriin liittyvää tietoa.
4
SUOMALAINEN RUOKAKETJU ON MONEN OSAAJAN SUMMA
5
RUOKA-ALAA OPISKELEMAAN?
Mahdollisuuksia opiskella ruoka- ja elintarvikealaa on monia eri asteilla: ammatilliset oppilaitokset Kokki, tarjoilija, leipuri, kondiittori, maatalousalan tutkinnot, eläintenhoitaja, puutarhuri, meijeristi… ammattikorkeakoulut Ammattikorkeakoulututkinnot (AMK) Erilaiset asiantuntija- ja esimiestehtävät yliopistot Esim. ravitsemus-, kotitalous-, elintarvike-, maa- ja metsätaloustiede Ravitsemusterapeutti, kotitalousopettaja, agrologi…
6
Ruoka-alan töitä on niin opetus-, kaupan-, teollisuuden- kuin alkutuotannonkin tehtävissä.
Ruoka-alalla työskentelee paljon ammattilaisia, joiden koulutus ei liity suoraan ruokaan tai ruuanvalmistukseen: esim. talouden ammattilaiset, kuljetuksista vastaavat ja myyjät. Lisää tietoa eri ammateista löydät Maistuvan ammatin sivuilta:
7
RUOKAHARRASTUSTA MONEEN MAKUUN
Ruokaa voi harrastaa maukkaasti eri tavoin, esimerkiksi ravintolavierailut sekä raaka-aineiden kasvatus ja keruu kiinnostavat monia. Kotona keittämisen lisäksi ruokaa voi harrastaa esimerkiksi ruokaseuroissa, ruuanlaittoon ja juomiin liittyvillä kursseilla ja –kerhoissa, ruokablogaamalla, tubettamalla tai makumatkoilla Suomessa ja maailman eri kolkissa.
8
Suomalaiset suhtautuvat ruuanlaittoon käytännöllisesti, mutta kokkaaminen on monelle myös itsensä toteuttamista. Ruokainspiraatiota voi hakea lehdistä, tv-ohjelmista ja keittokirjoista, niin kotimaasta kuin ulkomaisesta tarjonnasta. Ruoka ja ruoanlaitto sekä leivonta näkyvät myös sosiaalisessa mediassa monin tavoin ja ruokaa voi harrastaa myös sitä kautta.
9
TEHTÄVÄKSI JA POHDITTAVAKSI
Tutustukaa ryhmätyönä johonkin linkkien takana olevaan ammattiin tai koulutukseen (linkit seuraavilla dioilla). Esitelkää muille oppilaille alaa tai ammattia johon tutustuitte ja pohtikaa miten ko. tehtävässä voi edistää suomalaista ruokakulttuuria?
10
Maatalouslomittaja Kasvihuonepuutarhuri Marjatilallinen Meijeri-insinööri Leipuri
11
Tarjoilija. https://www. youtube. com/watch
Kokki Hovimestari Tuotekehittäjä Restonomi Ravintolayrittäjä
12
Käykää haastattelemassa koulunne kouluravintolasta valitsemaanne henkilöä ja ja esitelkää muulle luokalle mitä saitte selville seuraavista asioista : koulutustausta työkokemus parasta työssä haasteellisinta työssä
13
TEHTÄVÄKSI JA POHDITTAVAKSI
Millainen on hyvä ruokakuva? Etsikää internetistä vinkkejä miten otetaan hyvä ruokakuva. Hyödyntäkää vinkkejä kotitaloustunnilla ja kokeilkaa ruokakuvien ottamista kännykällä. Etsi internetistä ja sosiaalisesta mediasta sisältöä, joka liittyy seuraaviin aihealueisiin ja esittele mistä lähteestä ja millaista tietoa/asiaa löysit etsimistäsi aiheista: Ekologinen elämäntapa Leivonta Kasvisruoka Arkiruoka Hävikkiruoka
14
Kuvat: Videot Jussi Ulkuniemi Scanstockphoto
Valtioneuvoston kuvapankki, Sre:n ruokakuvat Tuukka Ervasti © Ruokatieto Yhdistys ry Videot Maistuva ammatti Kun koulu loppuu Kuvien käyttäminen muussa kuin tämän kalvosarjan yhteydessä on kielletty. Kalvosarjaa saa vapaasti muokata opetuskäyttöön sopivaksi (lyhentää, lisätä omia kalvoja jne.) ja se on tarkoitettu vain opetuskäyttöön. RUOKATIETO YHDISTYS RY
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.