Erityisopetuksen perusteet ammatillisessa peruskoulutuksessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus
Advertisements

Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
S2-tiimin muistiinpanot
AMMATILLINEN KASVU Ammatillinen kasvu on jatkuva prosessi;
Suomalainen tietoyhteiskunta ja opetusteknologia • Tämän päivän suomalainen koulu  Innovatiivinen  Antaa mahdollisuuksia sekä opettajalle että oppilaalle.
Peda.net 1 Jarkko Lampinen 2008 Verkko-opetuksen mitoitus.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Lapsen, oppilaan ja opiskelijan parhaaksi – tuen turvaamisen haaste Hanketyöseminaari Kuusankoski-talo Irma Kärkkäinen, lukioiden erityisopettaja.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Yksilölliset opetussuunnitelmat
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
Musiikin ryhmäkoulutus
Mohammed Kertoo itsestään:
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
MOKIA - mobiilia kiinteistönhuollon ammatillista oppimista
AURA-instituutti, Turku ja Laitila
Ammatillinen koulutus
1/17 NIVELVAIHEEN TOIMINTAMALLI Luonnos
VENÄJÄÄ VERKOSSA Mari Hämäläinen
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Opiskelija oppimisen arvioinnissa Ryhmäkeskustelujen tuotokset Peda-forum päivät Helsingissä Työpaja 17.
Ammattistartti Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus, ammattistartti on  ohjaavaa  joustavaa  yksilöllistä valmistavaa koulutusta.
Oppimisvaikeudet.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Turun esi- ja perusopetuksessa
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Työrauha ja haastavat tilanteet
MUSIIKIN PERUSTEET SML 2013 Musiikin perusteet on yksi opetussuunnitelman perusteiden (OPH 2002) opintokokonaisuus. Se määritellään sisältöalueittain seuraavasti:
ARVIOINTI Vanhempainilta
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
OPPIMISEN TILAT Uusi pedagoginen paradigma
Ammatillisen koulutuksen kielikoe
Case Omnia, LAHP10SEA : Atto-aineita osittain työssäoppien päiväkodissa, sosiaali ja terveysalan pt.
Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys.
Yritysyhteistyö ja työanalyysit
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Jatkuvan parantamisen Jp-taulu
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Mitä opetan ammatillisessa oppilaitoksesta? Tuija Saarimaa
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Ammattistartti ja seuranta Seminaari Ahlmanin ammattiopistolla Tampere Ulla Aunola.
Elina Kauhanen Vantaan ammattiopisto Varia, Talvikkitien toimipiste
Työpaikkakouluttajan ABC
Sisäinen viestintä Eelis Aaltonen.
TAO, Turun Ammattiopistosäätiö
JOPO- opetusta Kouvolassa vuodesta 2006
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Kouluinfo Renkomäen koulu
Tasogeometriaa alkuopetukseen
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Ops seminaari Askola.
Ammatillinen koulutus
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
Erityistä tukea tarvitseva opiskelija ammattiosaamisen näytöissä Merja Veijola Oulun seudun ammattiopisto Kontinkankaan yksikkö.
Arviointi ja monipuoliset oppimismenetelmät. Peruskoulu  Perusopetuslain mukaan oppilaan arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua sekä.
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Opetusharjoittelun valtakunnallinen opiskelijapalaute Yksilöllisyyden huomioon ottaminen opetuksessa Hämeenlinna Marita Kontoniemi.
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto
Kelpo-hanke Amisto
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Esityksen transkriptio:

Erityisopetuksen perusteet ammatillisessa peruskoulutuksessa Erityisen Hyvää – Seminaari Turun ammatti-instituutti 14.3.2013 Simo Uusinoka

Nivelvaihe Opetushallituksen tekemän arvioinnin mukaan 20 % perusopetuksen oppilaista ei ollut saanut lainkaan henkilökohtaista ohjausta. Perusopetuksen ohjaus toimi paremmin lukiokoulutuksen kuin ammatillisen koulutuksen suuntaan.

Nivelvaihe Perusopetuksesta suoraan ammatilliseen koulutukseen siirtyneistä runsas 10 % arvioi olevansa omalla alallaan, noin kolmasosa oli epävarmoja alastaan ja yli puolet sanoi, ettei ollut vielä omalla alallaan. Tästä näkökulmasta ammatillisen koulutuksen keskeyttämisluvut eivät ole yllättäviä.

Eri koulutusmuotojen välinen yhteistyö on vielä vähäistä Yhteistyö ei aina toimi edes silloin kun perusopetus ja ammatillinen koulutus järjestetään saman koulutuksen järjestäjän oppilaitoksissa. Eri järjestäjien oppilaitosten välinen yhteistyö lienee sitäkin vähäisempää.

Monet oppilaiden/opiskelijoiden ongelmat, jotka ilmenevät perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen nivelvaiheessa, itse asiassa alkavat jo varhain ja merkkejä syrjäytymiskehityksestä on nähtävissä jo esiopetusvaiheessa tai perusopetuksen alaluokilla.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2009 erityisopetusta saavia opiskelijoita ammatillisessa tutkintotavoitteisessa peruskoulutuksessa oli yhteensä 17 550, joista 15 199 (87 %) opiskeli yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa.

Milloin erityisopetusta Kun tavalliset tukitoimet eivät enää riitä Erityisopetuksen peruste määritellään olemassa olevien tietojen ja kokemusten perusteella

Oppilaitoksessa voidaan määritellä erityisopetuksen peruste: Varsinkin kolmen ensimmäisen syyn kohdalla Hahmottamisen, tarkkaavaisuuden ja keskittymisen ongelmat ADHD ja ADD Kielelliset vaikeudet Vuorovaikutuksen ja käyttäytymisen häiriöt Sosiaalinen sopeutumattomuus, vaikeat perheolosuhteet, runsaat poissaolot.

Määrittely perustuu pedagogiseen havainnointiin ja moniammatillisen oppilashuoltoryhmän toimintaan.

Erityisen tuen tarpeen tunnistaminen Perustuu aina arvioinnille – diagnoosi – pedagoginen arvio Miten ominaisuus vaikuttaa nuoren opetukseen ja oppimiseen? Testit LUKI Matematiikka Kielet Neuropsykologiset testit Huomaa -> ”testiväsymys”

Testit eivät opetusta ja oppimista kovin paljoa auta ellei samalla huolehdita siitä, mitä tehdään testaamisen jälkeen Millainen on se tekemisen prosessi, mikä testaamista seuraa? Määrittely Kirjaaminen

Opettajat ovat pedagogisen havainnoinnin ammattilaisia Havainnointi Opettajat ovat pedagogisen havainnoinnin ammattilaisia Luota havaintoihisi! Puhu havainnoistasi opiskelijan kanssa – ihmiset ovat yleensä oman asiansa asiantuntijoita – vanhemmat

Havainnoinnin kautta sopeutetaan opetustyyliä opiskelijan tarpeen mukaiseksi Usein tapa toimia tai opettaa muuttuu automaattisesti = opettajan ammattitaito Joskus toimintaa pitää arvioida havainnoinnin pohjalta tarkemmin => Opiskelija arvioi myös itse omaa osaamistaan ja tuen tarvettaan.

Tuen/ohjaamisen tarpeen arviointi (Valtakunnallinen työpajayhdistys, mukaillen) Keskittymiskyky ja tarkkaavaisuus. Opiskelija pystyy seuraamaan annettuja ohjeita. Opiskelija jaksaa keskittyä tehtäviinsä Opiskelija huomioi yksityiskohdat ja on huolellinen tehtävissään. Hän huolehtii tavaroistaan, eikä unohtele esineitä Osaa suunnitella omaa toimintaansa Opiskelija saa aloitettua työn / tehtävän itsenäisesti

Opiskelija saa tehtyä aloittamansa tehtävän loppuun asti Hän hahmottaa siihen kuluvan / kuluneen ajan Opiskelija käyttäytyy rauhallisesti eikä häiritse muita Kädentaidot ovat riittävät tehtävien suorittamiseen Osaa valita oikeat työvälineet Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa tietoa/ taitoa uuteen asiaan.

Havainnointiasteikko Keskittymisen ja tarkaavuuden lisäksi havainnoidaan myös Lukemista ja laskemista sekä sosiaalista vuorovaikutusta. Havainnointiasteikko Tarvitsee paljon ohjausta Tarvitsee jonkin verran ohjausta Suoriutuu hyvin

Joitakin pieniä keinoja: Opeta opiskelutekniikkaa Ohjaa opinnoissa Ota huomioon, että opiskelijalla saattaa olla todella huonoja opiskelukokemuksia taustallaan. Miettikää yhdessä opiskelijan omimpia tapoja oppia

Konkretisoi ja näytä -> on monta tapaa oppia Kaikki mahdolliset tekniset apuvälineet voivat olla käytössä…nauhoittaminen, kuvaaminen…tietokoneen käyttäminen… Aikaa ja lisäaikaa Suulliset tentit Kuuntelu ja muistiinpanot eri aikaan Iso fonttikoko, lyhyet rivit, kapeat palstat Ei liikaa muistettavaa kerralla

Liikkuminen tunnilla voi jollekin olla välttämätöntä oppimisen kannalta -> miten se ei häiritsisi muita? Yhteenveto käsitellystä auttaa hahmottamaan kokonaisuutta Ihmiset ovat kehuvetoisia -> muista kannustaa ja kehua

Haasteita Erityisen tuen tarpeessa olevien tunnistaminen Realistisuus tavoitteissa ja kriteereissä ”Saavuttamattomat tavoitteet” Vaivannäön ja totutusta poikkeamisen välttämättömyys -> uudet tavat ja käytännöt Kaikki lähtee vahvuuksista

Linkkejä http://publications.theseus.fi/bitstream/handle /10024/40325/HAMK_AmmatillisenOpettajan Kasikirja.pdf?sequence=1 http://www.aeo.fi/wordpress/wp- content/uploads/2012/11/tammikuu- onnistunut-opetus.pdf http://www.oph.fi/download/140544_Selvitys_ ammatillisesta_erityisopetuksesta.pdf