Kuopio Sari Turunen-Zwinger ja Virpi Pikkuaho

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JÄRJESTÄMISSOPIMUKSEN HAKEMINEN
Advertisements

Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
ECVET tulee, oletko valmis! –seminaarisarja
Riitta Karusaari Koulutuspäällikkö Lapin matkailuopisto
ECVET tulee, oletko valmis!
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Ajankohtaista näyttötutkinnoista Miksi tutkinnon perustetta uudistetaan? Minna Bálint
AJANKOHTAISTA AMMATILLISESSA JA AIKUISKOULUTUKSESSA
vs. koulutuspäällikkö Eija Haverinen,
5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
ECVETin ABC ECVET liikkuvuudessa ja opettajan työssä
Opiskelijan arviointi työpaikalla
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
Oppisopimuksella mahdollistetaan tutkintotavoitteinen huippuosaamisen valmennus Lajipäällikköpäivät , Tampere Koulutustarkastaja Hilkka.
ECVET yli-insinööri Kati Lounema, Opetushallitus
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Osaamisen ja sivistyksen asialla KANSAINVÄLISTYMINEN EUROOPPALAISEN KORKEAKOULUTUKSEN HAASTEENA JA TAVOITTEENA Kansainvälistyvä opetussuunnitelma Tampere.
Näyttökumppanuudella ammattilaisia työelämän tarpeisiin Pirkko Rasi ruokapalvelupäällikkö.
Osaamisen ja sivistyksen asialla DIPLOMA SUPPLEMENT Opetusneuvos Carita Blomqvist
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ajankohtaispäivä HBC Hattulantie 2, Helsinki Rahoitus- ja vakuutusalan tutkintotoimikunta 8496.
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Tampere Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
AIEMMIN OPITUN TUNNISTAMINEN HOLLANNISSA
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
Ammattiosaamisen toimielimen tehtävät ja Ammattiosaamisen toimikunnan toiminta Koulutuskeskus Salpauksessa Heikki Tuomainen lehtori, opetuksen kehittäminen.
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Ammatillisen koulutuksen opintosuoritusten eurooppalainen siirtojärjestelmä – ECVET – kansallinen toimeenpano Esitys koostettu opetusneuvos Sirkka-Liisa.
Osaamisen ja sivistyksen asialla AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN KEHITTÄMISEN PERIAATTEET OPM:n päätös (dnro 2/502/2008) Marja Hollo Tampere
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Neuvoston suositukset epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista -Suosituksen keskeinen sisältö -Toimeenpano -Toimeenpanoon.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Kansainväliset yhteistohtoriohjelmat Opetusneuvos Carita Blomqvist.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opetushallitus ja ammattitaitokilpailujen tulevaisuus Pasi Kankare
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
AIPAL – näyttötutkintojen opiskelijapalautejärjestelmä
Oppisopimuskoulutus Jouni Kyllönen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
OSTU-prosessi OK-opintokeskuksessa Lotta Pakanen 2014.
Oppisopimuksella Eurooppaan - Oppisopimusopiskelijoiden yksilöliikkuvuushanke Laatuseminaari Jyväskylä Leena-Maija Talikka/ Sari Turunen -Zwinger.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi EU:n neuvoston suositus epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista Omaehtoiset opinnot näkyviksi Carita.
Arvioijien valinta ja tutkintosuoritusten arviointi
Oppisopimuskoulutuksen seminaari Rovaniemi Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen ajankohtaiset asiat Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus
Työpaikkakouluttajan ABC
LAAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT OPPIPAIKKA TYÖSSÄOPPIMISEN LAAJENTAMINEN TUTKINTOON JOHTAVALLA OPPISOPIMUSKOULUTUKSELLA.
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUS
Työpaikkakouluttajan ABC
Yksilölliset opintopolut oppisopimuskoulutuksessa
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
Ritva Kareketo kouluttaja
Ajankohtaista Opetushallituksesta KOME 2016 Turussa Seppo Valio
AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUU – AJANKOHTAISTA KOULUTUKSESTA Koulutuspolitiikan asiantuntija Soile Koriseva Metsäteollisuus ry.
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Matkailualan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hotelli-, ravintola- ja catering- alan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi.
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoitus vuosi >
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Hallituksen esitys (HE) tutkintojen ja muun osaamisen kansallista viitekehystä koskevaksi lainsäädännöksi Helsinki to Opetusneuvos Seija Rasku.
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
Kotiväenfoorumi Hellevi Lassila Koulutusjohtaja, vararehtori
TTS Työtehoseura kouluttaa – tutkii – kehittää
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Ajankohtaista KPEDUssa ja ammatillisessa koulutuksessa
ECVET tulee- oletko valmis Rovaniemi
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Valtionavustukset 2014 ammatillisen peruskoulutuksen tukena
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Osaaminen esille Europassilla
Esityksen transkriptio:

Ammatillisen koulutuksen opintosuoritusten eurooppalainen siirtojärjestelmä – ECVET Kuopio 8.11.2012 Sari Turunen-Zwinger ja Virpi Pikkuaho ECVET Expert –hanke / CIMO & OPH Esityksen lähdemateriaali: Opetusneuvos Sirkka-Liisa Kärki OPH, Sari Turunen-Zwinger, Virpi Pikkuaho

ECVET pähkinänkuoressa ECVET-järjestelmän avulla muualla suoritettuja opintoja tai muutoin hankittua osaamista voidaan hyödyntää osana tutkintoja yhdenmukaisella tavalla Euroopan alueella Lähtökohtana oppimistuloksiin perustuva järjestelmä Linkittyy Eurooppalaiseen tutkintojen viitekehykseen (EQF); tutkinnot sijoitetaan viitekehyksen eri tasoille ja oppimistulosten kuvailua käytetään myös EQF:n ja kansallisten tutkintojen viitekehysten lähtökohtana Oppimistulokset määritellään tietoina, taitoina ja pätevyyksinä Kattaa virallisen, epävirallisen ja arkioppimisen Jokaista tutkintoa ja tutkinnon osaa voidaan kuvata opintopisteiden määrällä

Miksi ECVET? ECVET tukee / vahvistaa edelleen pedagogista muutosta Osaamisperusteisuus Työelämälähtöisyys ECVET edistää laatua ja läpinäkyvyyttä osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa Joustavat / yksilölliset opinto- ja tutkintopolut Kansainvälinen liikkuvuus ECVET tukee tutkintojen ja opetussuunnitelmien läpinäkyvyyttä kotimaassa ja Euroopassa ”Edistetään rajat ylittävää elinikäistä oppimista”

AMMATILLISEN TUTKINTOJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN ECVETin toimeenpano ja yhteydet koko tutkintojärjestelmän kehittämiseen yhteistyössä työelämän/ sidosryhmien kanssa AMMATILLISEN TUTKINTOJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN Tutkintojen ja tutkintotyyppien kriteerien määrittely Tutkintojärjestelmän kokonaisuus Tutkinnon osien kokonaisuus Tutkintojen joustavuus NQF ECVET TUTKE 2 ohjausryhmä ja työryhmä (OKM:n asettama 2012 -2014 Koulutuksen järjestäjien ja opetushallinnon yhteistyöryhmä

ECVET ja oppisopimuskoulutus Oppisopimuskoulutuksenjärjestäjä vastaa oppisopimuksen järjestämisestä ja laadun varmistuksesta myös ECVET-prosessissa. Oppimistulokset /osaamisperusteisuus aidosti lähtökohdaksi opetuksen toteuttamiseen, heijastuu myös oppisopimuskoulutukseen. Toimintaperiaatteista ennakkoon sopiminen selkeyttää arviointi- ja osaamisen tunnustamiskäytänteitä tutkintotoimikunnan ja näyttöjen toimielimen kanssa tehtävässä yhteistyössä. Tutkintojen kansainvälisen vertailtavuus edistää ammattitaidon ja osaamisen tulkintaa työpaikoilla.

ECVET ja oppisopimuskoulutus Muutoksia näyttötutkintojen järjestämissopimuksiin ja - suunnitelmiin sekä opetuksen toteuttamissuunnitelmiin Valmistavan koulutuksen suunnitelma ja opiskelija-arviointi Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen menettelyt Työelämän edustajien ja oppisopimusopiskelijoiden/ tutkinnon suorittajien ohjaus huomioitava. Työpaikalla tapahtuvan oppimisen suunnitelmat ja tietopuolisen opetuksen suunnitelmat uudistuvat. Oppisopimuskoulutuksen tietopuolisen opetuksen ja tutkintojen hankinnoissa määritellään pisteytyksellä laajuudet ja sisällöt. Oppisopimustiedotukseen muutoksia; esitteet ja www.sivut uudistustarpeita. Opintohallintoon, lomakkeisiin ja hankinta-asiakirjoihin tarvitaan päivityksiä. 10.5.2012

Hyödyt työelämälle   Ammatillinen koulutus vastaa entistä paremmin yritysten osaamis- ja koulutustarpeisiin Yritysten osallistuminen ja merkitys koulutusprosesseissa kasvaa (mm. työelämälähtöisyys, osaamisperusteisuus) Aikaisempi osaaminen on koulutuksen lähtökohtana Vahvistaa mahdollisuuksia räätälöidä tutkintoja yritysten osaamistarpeisiin Yrityksillä mahdollisuus kehittää liiketoimintaa lähettämällä ja vastaanottamalla työntekijöitä liikkuvuusjaksoilla Työnantajat saavat osaavia työntekijöitä ja henkilöstön rekrytointi ulkomailta helpottuu

Hyödyt työelämälle: case kiinteistöpalveluala Palvelualoilla työllistyy esim. virolaisia työntekijöitä pitkäkestoisesti Suomeen - Aiemmin hankitun ja arvioidun osaamisen tunnustaminen osana suomalaista tutkintojärjestelmää edistää heidän työllistymistään Kiinteistöpalvelujen tutkintotoimikunta Suomessa ja siivousalan Kutsekomisjon Virossa ovat sopineet ECVETin periaatteiden mukaisesta tunnustamisesta: Viron alin siivousalan tutkinto ”Puhastusteenindaja I kutse” vastaa erittäin tarkasti Suomen kiinteistöpalvelujen pt:n tutkinnon osaa ”4.3.1. Ylläopitosiivous” Tutkinnon järjestäjä voi laatia esityksen tutkintotoimikunnalle tutkintosuorituksen tunnustamisesta Esitys tehdään arvosanalle kiitettävä. Esitykseen on liitettävä kopio Puhastusteenindaja I kutse todistuksesta. Työnantajat saavat osaavia henkilöitä ja henkilöstön rekrytointi ulkomailta helpottuu

ECVETin työkaluja kansainväliseen vaihtoon Tutkintotoimikuntien erilaiset toimintatavat ulkomailla arvioidun osaamisen tunnustamisessa on tullut esille FINECVET hankkeissa; ECVET tarjoaa mahdollisuuden yhtenäistää tunnustamiskäytänteitä ECVET- järjestelmä sisältää välineet ja menettelytavat opintosuoritusten siirtoon Tutkintojen kuvaus tutkinnon osina, oppimistuloksina ja pisteinä Yhteiset opintosuoritusten siirtoon liittyvät menettelytavat Kansainvälisessä liikkuvuudessa käytettävät asiakirjat Memorandum of Understanding / Kumppanuussopimus Learning Agreement / Oppimissopimus ”Luottamus ei synny vain sopimuksin, vaan siihen tarvitaan aina tiedonvaihtoa ja läpinäkyvyyttä.”