Kotikäynti osallisuutta edistävänä työtapana vammaissosiaalityössä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työhönvalmennuksella työelämään
Advertisements

Perhesosiaalityö Kokkolassa
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluiden nykytila
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
 Kysely avoinna sivuilla www.pesis.fi  Kyselyyn saatiin 93 vastausta  Kysely oli osin yhtenevä SLU:n keväällä 2012 järjestämään.
Tutkimus VKK-Metron kehittämistyössä Tuulikki Venninen Tutkijatohtori, Helsingin yliopisto
tkemppainen TULINKO KUULLUKSI? Lapin sosiaalityön kehittämisyksikkö Kehittämisseminaari Pohtimolampi.
AH Lastensuojelulaki sosiaalityön arjessa Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö Arja Honkakoski Sosiaalityön kehittämispäällikkö.
LASTEN OSALLISUUS MUKSUTEEKIN PÄIVÄKODISSA PYHÄJÄRVELLÄ
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
Aihe 1. -hanke Nelivuotinen ( ) Kolmivaiheinen - toteutetaan kolmessa vaiheessa, kolmella pilottipaikkakunnalla, mukana kolme kieli- ja kulttuurivähemmistöä.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
Sosiaalisen median hyödyntäminen ja kehittäminen nuorille suunnatuissa sosiaalipalveluissa Case: nuorten Facebook-palveluohjaus Oulussa Saila Lähteenmäki,
724. Pelisääntökysely 10/23/15. Kysely urheilevan lapsen vanhemmalle 1. Laji?
Vanhuspalvelulaki & laatusuositus Anne Nordblad Sosiaali- ja terveysministeriö.
Aihe 1. 2 Turku Kähärin koulu & Sirkkala skola Kaarina Hovirinnan koulu & S:t Karins svenska skola Parainen Koivuhaan koulu & Malms skola Kemiönsaari.
1 Yhdessä voimistuen – laadukasta sosiaalityötä lappilaisille - Sodankylään perustettu sosiaalityön kehittämisyksikkö Kehittämisen painopiste.
Kysely koulukuljetusten järjestelystä lukuvuonna
Terveyssosiaalityön päivät Tampere
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
PRIIMA-seuran aikuisliikkujien palautekysely 2016 – koonti
Suomen UNICEFin vapaaehtoistoiminnan kysely 2017
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
CICO/CICOplus tutkimus
Taustatietoa Kysely avoinna sivuilla
Lapsi- ja perhepalvelut maaseudulla
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Lehtisaaren koulun sisäilmasto-oirekysely
Asiakasosallisuusryhmä Rovaniemen osahankkeessa
Steps – Sharing the European Pathways
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Kainuun toiminnallinen osakokonaisuus
Kortepohjan koulun sisäilmasto-oirekysely
Henkilökohtainen budjetointi Hämeenlinnan pilotti
Osallisuus vammaissosiaalityössä
ASIAKKAAT MUKANA SOTE-PALVELUJA KEHITTÄMÄSSÄ
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
RAI-välineiden arviointi Rovaniemen omaisten työryhmässä
Aikuisten kyselyn alustavia tuloksia
Lasten osallisuus vammaispalveluissa
Kehittämisprosessit VamO-hankkeessa
Mari Kivistö, Lay/projektipäällikkö-tutkija/VamO -hanke
Lasten osallisuus vammaispalveluissa
Vammaissosiaalityö ja digitalisaatio: asiakasosallisuuden näkökulma
Kehittämisprosessit VamO-hankkeessa
Lasten osallisuus sosiaalipalveluissa
Oma Häme Lape: Koulutuskuntayhtymä Tavastian osahanke
Sukupuolivaikutukset vammaispalveluissa
ERO LAPSIPERHEESSÄ –KOULUTUS tiistaina klo 9-15
Loiste –hanke KEE-päivät
Rovaniemen omaisten työryhmä
Lapsi, nuori ja aikuinen sekä perheet muutoksessa Viides tapaaminen
Muutoksen tuulet Eksoten alueella
LASTEN OSALLISUUS VAMMAISSOSIAALITYÖSSÄ
[‎15.‎5.‎ :27] Katariina Kontu:
Esittely Sosiaalialan asiantuntijapäivät, Tampere
Puheenvuoromme perustuu samannimiseen teokseen:
Kykyrin käyttö palvelusuunnittelun etukäteismateriaalina
RAI Espoossa
Kehittäjätyöntekijä Ellinoora Mantere, Rovaniemen kaupunki
Vammaisen lapsen näkemysten selvittäminen
Esityksen transkriptio:

Kotikäynti osallisuutta edistävänä työtapana vammaissosiaalityössä Projektisuunnittelija Heli Ronimus Espoon kaupunki

Osallisuuden varmistaminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen vammaissosiaalityön asiakasprosessissa ESR-hanke ajalla 1.9.2016-31.8.2019 Kehitetään sosiaalityön käytäntöjä, jotka tukevat vammaisen asiakkaan osallisuutta Paikannetaan vammaissosiaalityön erityisyyttä Perustana tutkimus ja kehittäminen yhteistyössä asiakkaiden kanssa

Kehittäjätyöntekijät TIIMIT: Kehittäjätyöntekijät Tutkijat VK osallisuusryhmä Johtaminen Ohjausryhmä

Kyselyiden taustaa VamO-hankkeessa toteutettiin kaksi valtakunnallista kyselyä, joilla selvitettiin vammaispalveluiden asiakkailta heidän kokemuksiaan ja ideoitaan siitä, miten asiakkaan osallisuutta vammaissosiaalityössä voisi edistää. Kyselyt toteutettiin webropol-kyselynä ajalla 19.6.-30.9.2017. Lasten ja perheiden kyselyyn vastasi 92 ja aikuisten kyselyyn 449 henkilöä. Kyselyiden raportti valmistuu keväällä 2018, tulossa myös opinnäytteitä. Kyselyitä työstetään hanketyöntekijöiden yhteistutkijuutena (Annina Heini, Liisa Hokkanen, Nelli Lindroos, Katariina Kontu, Katriina Kunttu ja Heli Ronimus)

Lasten ja perheiden kyselyn vastaajat Kotona asuvat pojat vanhempineen ovat aineistossa hyvin edustettuja (2/3). Suurin osa (46%) vastaajista oli Uudeltamaalta. Eri vammaryhmiä on paljon. Vammoja oli keskimäärin yli kaksi vastaajaa kohden. Vain yksi lapsi kertoi vastanneensa kyselyyn täysin itsenäisesti. Lasten avokysymyksissä vastaajamäärät jäivät kokonaisvastaajamäärää selvästi pienemmäksi.

Aikuisten kyselyn vastaajat Vastaajista naisia oli 64% Vastaajia oli kaikista maakunnista Ahvenanmaata lukuunottamatta. Uudeltamaalta oli 35 % vastaajista. Puolet vastaajista saivat kokoaikaista eläkettä. Erityisesti liikuntavammaiset henkilöt olivat hyvin edustettuina.

Koti vammaissosiaalityön kontekstissa Ympäristö luo esteitä, jolloin ihmisen tarpeet tulee selvittää hänen omassa ympäristössään -> kotikäynnit ovat tärkeä työmuoto, kun arvioidaan palvelutarvetta Monella paikkakunnalla omaishoidontuki on osa vammaissosiaalityötä, jolloin lainsäädännöstä tulee velvoite tarkistaa hoidettavan koti Suuri osa vammaissosiaalityöstä myönnettävistä palveluista tulee asiakkaan kotiin ja arkeen, esim. henkilökohtainen apu

Kotikäynnit aineiston valossa Lapset toivat esille, että he toivovat tapaamisten olevan kotona tai muussa lapsen arkeen kuuluvassa paikassa. Kukaan ei tuonut esille toimistoa toivottuna tapaamispaikkana. Vanhemmat nostivat kotikäynnit yhdeksi lapsen osallisuutta edistäväksi tekijäksi. Vanhemmat kertoivat, että kotiympäristössä saadaan parhaiten tietoa lapsen arjesta ja toimintakyvystä. Myös aikuiset toivoivat sosiaalityöntekijöiden ottavan asiakkaan kokonaisvaltaisen tilanteen huomioon ja perehtyvän asiakkaan arkiympäristöön. Koti paikkana nousi esiin yksittäisissä vastauksissa. Kotikäyntiä ja työntekijää ei koettu kotia uhkaavana tekijänä vaan pikemminkin toivottuna työtapana ja asiakkaan osallisuutta lisäävänä tekijänä.

Paikat voisivat vaihdella ja olla ns. arkeen liittyviä asioita Ei kouluaikaan Kiireettömyys, aikaa vastata omaan tahtiin ja itse

Vuorovaikutus Lapset toivoivat mahdollisuutta saada osallistua omien asioidensa käsittelyyn. Erityisesti lapset toivoivat työntekijöiltä puhetta tukevien ja korvaavien kommunikaatiokeinojen käyttämistä. Aikuisten vastauksissa tämä liittyi myös saavutettavuuteen. Aikuiset vastaaja odottivat työntekijältä mm. taitoa kuunnella ja ymmärtää asiakasta, aitoa läsnäoloa ja halua auttaa. Kasvokkainen tapaaminen koettiin tärkeäksi. Asiakkaat toivoivat tasavertaista kohtaamista työntekijän kanssa, avoimuutta, rehellisyyttä ja luotettavuutta. Vaikuttaakin auttavan, jos asiakas kohdataan tasavertaisena ikävässäkin tilanteessa, jossa palvelun myöntämiselle ei ole perusteluita.

Löydä meidät: www.innokyla.fi/web/tyotila3989514 www.ulapland.fi/vamo KIITOS! Löydä meidät: www.innokyla.fi/web/tyotila3989514 www.ulapland.fi/vamo