Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sukupuolivaikutukset vammaispalveluissa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sukupuolivaikutukset vammaispalveluissa"— Esityksen transkriptio:

1 Sukupuolivaikutukset vammaispalveluissa
Työseminaari

2 Lähtökohta Sukupuolivaikutusten arviointi aiheena Eksoten asiakasosallisuusryhmissä. Mukana kokouksissa Skypellä Minna Kukkonen/Thl 15.3. Lappeenranta (neljä miesasiakasta ja yksi nainen) 22.3. Imatra (viisi naisasiakasta) Keskustelun lähtökohtana sukupuolijakaumat Eksoten vammaispalveluissa vuodelta Naisia enemmän palveluissa, valtakunnallisesti toimintarajoitteisia miehiä enemmän kuin naisia Harkintaosaamisen kehittäminen

3 Keskustelun satoa: henkilökohtainen apu
Vaikuttavatko stereotyyppiset käsitykset kotitöiden jakautumisesta henkilökohtaisen avun myöntämiseen? Miehen vammautuessa puoliso ryhtyy usein omaishoitajaksi. Oletetaanko, että vaimo hoitaa kodin? Myönnetäänkö naiselle helpommin henkilökohtaista apua kotitöihin, koska kotityöt kuuluvat naiselle? Tyytyvätkö miehet vähempään? Miehillä suurempi riski syrjäytyä/alkoholisoitua vammautumisen jälkeen? Hakevatko naiset helpommin apua? Onko miehillä paremmat taloudelliset resurssit hankkia apua itse kuin naisilla?

4 Keskustelun satoa: henkilökohtainen apu
Avustajan persoonallisuus ja taito huomioida asiakkaan yksilölliset tarpeet ovat tärkeämpiä seikkoja kuin sukupuoli. Toisaalta joillekin asiakkaille on hyvin tärkeää saada avustajaksi samaa sukupuolta/eri sukupuolta oleva avustaja. Miehen voi olla vaikeaa näyttää omaa heikkouttaan toiselle miehelle. Intiimiasioissa sukupuolella on merkitystä, esim. hygienian hoito ja uimahallikäynnit.

5 Keskustelun satoa: sosiaalityö
Lappeenrannan miesryhmä: Naistyöntekijää on helpompi lähestyä Miehen voi olla vaikea myöntää toiselle miehelle olevansa heikko Miehen voi olla vaikeampi puhua vaikeista asioista toiselle miehelle kuin naiselle lääkäri voisi olla sellainen työntekijä, jonka miesasiakas toivoisi olevan mies, mutta sosiaalityöntekijäksi toivottiin ensisijaisesti naista. Imatran naisryhmä: Naiset arvioivat, että miesten olisi helpompi puhua miessosiaalityöntekijälle Naiset toivoivat lisää miessosiaalityöntekijöitä. Miehellä on erilainen katsontakanta asioihin kuin naisella.

6 Keskustelun satoa: osallisuus
Persoona, ikä, asuinpaikka ja sosiaalinen ympäristö vaikuttavat osallisuuden toteutumiseen sukupuolta enemmän.

7 Harkintaosaamisen kehittäminen
Henkilökohtainen apu Sukupuolivaikutukset Sukupuolijakaumat kaikkien henkilökohtaisen avun päätösten osalta, myös kielteisten. Hylätäänkö miesten hakemukset helpommin kuin naisten? Hakevatko naiset henkilökohtaista apua enemmän kuin miehet? Myönnetyt tuntimäärät miehille ja naisille? Muun sukupuoliset henkilöt Valtakunnallinen kysely Sukupuolivaikutusten arviointityökalu: Muistilista työntekijälle

8 Kehittäjätyöntekijät
TIIMIT: Kehittäjätyöntekijät Tutkijat VK osallisuusryhmä Johtaminen Ohjausryhmä

9 Löydä meidät: www.innokyla.fi/web/tyotila3989514 www.ulapland.fi/vamo
KIITOS! Löydä meidät:


Lataa ppt "Sukupuolivaikutukset vammaispalveluissa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google