Ms-tauti Jenina Pesonen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hermosolu, hermoimpulssi, synapsit, refleksit
Advertisements

Ruusu Jenni Pajulahti.
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
LÄÄKKEIDEN ANTOTAVAT JA LÄÄKEMUODOT
Terveyskeskuslääkärin näkökulma moniammatilliseen yhteistyöhön Markus Partanen, Runosmäen-Mullin terveysaseman vastaava lääkäri, PPPR- hankkeen Turun kehittämisosion.
Tunteiden voima Hurtig Kotiläksyn kuulusteluna pistokoe: Kirjoita nimesi lapun yläreunaan Selitä mitä tarkoittaa: a) Skitsofrenia b) Paniikkihäiriö.
TOSITIETOA Kannabis. Yleistä kannabiksesta Hamppukasvista valmistettava päihde- ja lääkeaine Sisältää kymmeniä kannabinoideja Tetrahydrokannabinoli eli.
Suun terveydenhuolto Rovaniemi. Järkevä työnjako Hammashoitajan tehtävänkuva → Hammashoitajat ja lähihoitajat vastaavat omalta osaltaan potilas- ja työturvallisuudesta,
 Rytmihäiriö on tila, jossa sydän lyö epätarkoituksenmukaisesti joko kiihtyvästi tai hidastuvasti, tai muuten epätasaisesti.  Rytmihäiriö syntyy, kun.
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Riippuvuudet Yhteiskunnalliset vaikutukset ja hoitomuodot Nikke Laaksonen ja Sakke Palokangas.
Lääkekasvatus -ohje apteekeille Katri Hämeen-Anttila, FaT dosentti, kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
Suomi 2B Häät Millaiset ovat traditionaaliset häät sinun kotimaassa/kulttuurissa? Milloin häitä juhlitaan? Ovatko häät kirkossa vai maistraatissa.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
13 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
LIIKUNTAVAMMAISUUS.
Neuvottelu ja asioiden pilkkomisen taito
Lääkeaine Kemia.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Eutanasia s
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
18 Psyykenlääkkeet voivat auttaa selviämisessä
ELÄMÄNHALLINTA.
Tupakan uho ja tuho    .
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
6.4 Liikunnan merkitykset
Oheislajiharjoittelu
Unikauhukohtaus (night terror)
Rintasyöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Liisa ja Jaska olivat nauttimassa iltapäivästä läheisellä niityllä
Vesirokko.
Raskaus ja HIV Tekijä Tuuli Hämäläinen.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Vanhuksen saattohoito
Psyykkinen terveys.
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Kosmetiikan kemiaa Aino ja Miia 9F
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
Piirtäminen harrastuksena
2. tieto osana maailmankuvaa
KE6 – Kemian kertauskurssi
Keskenmenopotilaan henkinen tukeminen
Tajua mut! –toimintamalli koulutus
Case: ”Ruoka-listalla kaali-kääryleitä”
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Työuupumus ja masennus – erot ja rajat Terveystoimittajat ry:n seminaari , Helsinki Jan Schugk Ylilääkäri Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
Opintopsykologi Katja Hietanen
3-05 Liikunta.
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
Ystävänpäivän kampanja 2019 Info vapaaehtoisille
Sääri- ja reisiamputaatiot
Parkinson-kerho
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Altistuskokeista A. Savolainen 2013
II Elimistön rakenne ja toiminta
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö
Mitä uutta töissä.fi-palveluun?
Jos jonain päivänä Jos jonain päivänä tuntuu siltä että
Opettajan pedagoginen ajattelu
PERHEPÄIVÄHOIDON TUTKINTOTOIMIKUNNALLE
Wind Power in Power Systems
Tieto Edu Hoitoajat Tieto Education Finland.
Kotikuntoutus liikunta- ja toimintakyvyn tukena
Esityksen transkriptio:

Ms-tauti Jenina Pesonen

Mikä on? Ms-tauti eli multippeliskleroosi eli keskushermoston pesäkekovettumatauti on krooninen keskushermoston hajapesäkkeinen tulehdussairaus, jonka oireet aiheutuvat joko valkean tai harmaan aivoaineen vaurioitumisesta tai tulehduksen kemiallisten välittäjäaineiden vaikutuksesta hermosoluihin. Tulehdus ja sen aiheuttama myeliinin vaurioituminen heikentävät keskushermoston hermoimpulssien eli hermosäikeissä kulkevien sähköisten viestien kulkua, mikä ilmenee hermostollisina oireina. Akuutin myeliinituhon jälkeen myeliiniä voi kasvaa takaisin ja oireet saattavat osin parantua, mutta ajan myötä tulehdusreaktion aiheuttama myeliinin, aksonien ja hermosolujen vaurioituminen ja arpeutuminen johtavat yleensä toimintakyvyn pysyvään heikkenemiseen

Ms-taudin oireet Ms-taudin oireet alkavat melkein heti sairauden puhjettua, oireet vaihtelevat riippuen ihmisestä. Oireita on mm: näköhermon tulehdus lihasheikkous käsissä ja jaloissa tuntoaistin oireet Uupumus virtsarakon tyhjenemisen häiriöt seksuaaliongelmat tasapainon heikkeneminen kipu kognitiivisten toimintojen muutokset esim. muistivaikeudet mielialan vaihtelut

Ms-taudin hoito Ms-tautiin ei ole parannushoitoa, mutta potilaan vointia helpottavia keinoja on olemassa. Hankalia oireita voidaan hoitaa lääkkeillä näitä oireita ovat esim. Virtsarakon vaivat, lihasjäykkyys, säryt ja masennus. Fysioterapiaa tarvitsee jos lihakset alkavat olla niin jumissa että se haittaa liikkumista. Kun ms-tauti on edennyt jo vuosikymmeniä apuvälineet ovat todennäköisiä silloin esim. kepit, jos tasapaino alkaa heittelemään. Pyörätuolia tarvitaan alaraajojen voiman puutoksessa tai lihasvoiman nopeassa häviämisessä.

Ms-tauti läheisellä Kun ms-tauti todetaan, tärkeää on kertoa perheelle ja muille lähimmäisille, eikä jäädä yksin sairauden kanssa. Äidilläni todettiin ms-tauti n. vuosi sitten. Hän kertoi siitä koko perheelle paitsi pienimmälle, joka ei vielä ymmärrä mikä äidillä on. Äitini saa tukea perheeltä ja ystäviltä ja jaksaa hyvin. Äidilläni oli joku kuukausi sitten lääkitys ms-tautiin, lääke otettiin joka sunnuntai injektiona eli lääke on piikissä joka laitetaan ihon alle suoneen. Äitini lopetti lääkkeen käytön, koska sunnuntaina lääkkeen oton jälkeen äiti oli aina 3-4 päivää kipeänä ja siinä välissä oli pari päivää terveenä ja sitten taas piti ottaa piikki. Nykyään äidillä tasapaino heittelee esim. kävellessä hän horjahtaa joskus aika pahastikin. Mieliala vaihteluitakin esiintyy paljon äidillä. Äiti syöttää kaikille perheen lapsille monenlaisia vitamiineja ehkäisemään periytyvää ms- tautia.