Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus 5.3.2018 Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ammattillisen koulutuksen laadunhallinta Opetusneuvos Leena Koski
Advertisements

Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Ajankohtaista näyttötutkinnoista Miksi tutkinnon perustetta uudistetaan? Minna Bálint
Laadun varmistaminen Jyväskylän koulutuskuntayhtymässä
Ari-Matti Auvinen Jarmo Tanskanen Suomen eOppimiskeskus.
5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Tampere Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
Ammatillisen koulutuksen seminaari, Oulu /OPM / Tuulikki Koski Sähköinen haku Tuulikki Koski.
Laatukriteerien pilotointi ja itsearvioinnin toteutus KAOssa Esa Oikarinen Koulutuspäällikkö Kainuun ammattiopisto.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Ilkka Virtanen Vaasan yliopisto & KKA:n Erikoistumisopintolautakunta1 Erikoistumisopintojen arviointi ja akkreditointi Yliopistojen täydennyskoulutuskeskusten.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
Vaasan yliopisto Erikoistumisopintojen kehittämispäivä Ilkka Virtanen Miksi erikoistumisopintoja akkreditoidaan? Erikoistumisopintolautakunnan.
Toiminnan suunnittelu
Akkreditointi tarkoittaa erikoistumisopintojen arviointi- ja rekisteröintiprosessia, jota Korkeakoulujen arviointineuvosto on toteuttanut vuodesta 1999.
Laadunhallinnasta vastaavien osaamisprofiilit
Oppisopimuskoulutuksen seminaari Rovaniemi Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
GOPP –hanketyöpaja Teemaryhmät Ohjausryhmän edustajat SAMOK ry. Projektipäällikkö.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustusten tiedotustilaisuus Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Ammatillinen.
Oppisopimuskoulutuksen laadunhallintaa oppisopimuskoulutuksen järjestäjän toimesta Tuula Hoivala, Pirkanmaan oppisopimuskeskus
Laatua ammatillisen koulutuksen arkeen LARK 3 -hanke Sari Mikkola
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hyvien käytäntöjen tunnistaminen ja jakaminen Johdanto iltapäivän työskentelyyn Työskentelyn taustamateriaalia Opetusneuvos.
O PETUSMINISTERIÖ /Jukka Lehtinen / / 1. Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuuden kehittäminen Koulutuspoliittisia tavoitteita:
LAADUNHALLINTA- JÄRJESTELMIEN ARVIOINNIN TULOKSET Anu Räisänen Aila Korpi
Ajankohtaista Opetushallituksesta KOME 2016 Turussa Seppo Valio
Ammatillisen koulutuksen ohjauksen laadunvarmistus Pasi Kallioinen, Sataedu & VeeVee Virtanen, SAKU ry OPINTO-OHJAUKSEN MITTARISTO JA SEN KÄYTTÖKOKEMUKSET.
Mitä auditoinnissa arvioidaan ja miksi? Johtaja Kari Seppälä, Turun yliopisto Auditointiryhmän puheenjohtaja.
Dokumentointi kyse on asioiden ”paperille panemisesta” toimintoja on helpompi arvioida, muuttaa ja parantaa työntekijöiden tehtävät ja vastuut tulevat.
AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUU – AJANKOHTAISTA KOULUTUKSESTA Koulutuspolitiikan asiantuntija Soile Koriseva Metsäteollisuus ry.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Laadunhallintajärjestelmien kehittäminen arviointitulosten pohjalta Opetusneuvos Leena Koski Työseminaari arvioinnista.
Näköaloja ammatilliseen koulutukseen Elise Virnes Ammatillisen koulutuksen osasto Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Green Office –ympäristöjärjestelmä
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
SOVITTU MIKÄ SOVITTU JOHTAMISSOPIMUSTEN UUDISTAMINEN 2017
Ajankotaista Skills Finlandin toiminnasta ja tulevaisuudesta
Ammatillisen koulutuksen laadunhallinnan arviointi ja järjestäjien tuki Anu Räisänen
Sisäisten auditoijien koulutustapaaminen
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Ajankohtaista Jyväskylän yliopiston laatutyössä
Varhaiskasvatuksen lainsäädännön valmistelun eteneminen
Läpäisyn tehostamisohjelman tulokset
Jatkoaskeleet Hallituksen esityksen päälinjat
Informaatiotilaisuus Webinaari Riikka Vacker opetusneuvos
Ammatillisen koulutuksen reformi
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Ohjaus ja valvonta (Ohjava) - teemaryhmä
Osaamista luova korkeakoulu Miten uusi auditointimalli tukee ja edistää korkeakouluoppimista? Mirella Nordblad, arviointiasiantuntija, Karvi.
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Karvi arviointitiedon tuottajana
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
Ammatillisen koulutuksen laatustrategia
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus 5.3.2018 Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen osasto

Ammatillisen koulutuksen reformi ja laadunhallinta AML 126 § (531/2017) Koulutuksen arviointi ja laadunhallinta. Koulutuksen järjestäjän tulee arvioida järjestämiään tutkintoja, koulutusta ja muuta toimintaa sekä niiden laatua ja vaikuttavuutta. Koulutuksen järjestäjä vastaa järjestämiensä tutkintojen, koulutuksen ja muun toiminnan laadusta ja laadunhallinnan jatkuvasta parantamisesta. Koulutuksen järjestäjän on myös säännöllisesti osallistuttava ulkopuoliseen toimintansa ja laadunhallintajärjestelmiensä arviointiin sekä julkistettava järjestämänsä arvioinnin keskeiset tulokset. Valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä arvioinnista ja sen kehittämisestä. Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta säädetään Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta annetussa laissa (1295/2013). Työelämätoimikunnat varmistavat myös tutkintojen laatua (120 §): näyttöjen toteutuksen ja arvioinnin sekä tutkintojen järjestämisen seuranta (valtakunnallinen palaute-, seuranta- ja arviointitieto)

Ammatillisen koulutuksen reformi ja laadunhallinta Uuden lainsäädännön tavoitteiden toteutuminen edellyttää toimivaa laadunhallintaa kaikilla tasoilla osaamisperusteisuus, asiakaslähtöisyys ja säätelyn purkaminen koulutuksen järjestäjän toimivalta ja vastuu osaamisen hankkimisen ja kehittämisen organisoinnista ja toteuttamisesta lisääntyy rahoitus perustuu toiminnan tuloksiin ja vaikuttavuuteen Koulutuksen järjestäjällä velvoite vastata toimintansa laadusta ja laadunhallinnasta. Koulutuksen järjestäjä voi valita laadunhallinnan menettelyt omaan toimintaansa soveltuviksi. Koulutuksen järjestäjän toiminta/laadunhallintajärjestelmä on keskeinen osa toiminnan johtamista ja toiminnan tulosten laadun varmistusta. Reformissa koulutuksen laatua varmistetaan kansallisella ja koulutuksen järjestäjän tasolla.

Laatupalkintokilpailu Laatupalkinnolla tuetaan ja kannustetaan ammatillisen koulutuksen järjestäjiä koko toiminnan laadun arvioinnissa ja parantamisessa haetaan parhaita käytäntöjä muiden organisaatioiden oppimisen perustaksi edistetään ammatillisen koulutuksen arvostusta, vetovoimaa ja tunnettuutta Laatupalkinto myönnetään tunnustuksena koko toiminnan, sen jatkuvan kehittämisen ja tulosten laadusta sekä esimerkillisestä työstä ammatillisen koulutuksen kehittämisessä Kilpailussa on vuosittain teema, joka nostaa esille keskeisiä koulutuspoliittisia tavoitteita Laatupalkintoa voivat hakea kaikki ammatillisen koulutuksen järjestäjät koko toimintansa ja sen tulosten perusteella Laatupalkinto myönnetään kirjallisen hakemuksen, ennalta määriteltyjen kriteerien perusteella tehtävän hakemuksen arvioinnin ja ulkoisen arvioinnin pohjalta.

Laatupalkintoehdotuksen OKM:lle tekee kirjallisten hakemusten, niiden arvioinnin ja ulkoisten arviointikäyntien perusteella ministeriön asettama riippumaton laatupalkintotoimikunta, jossa ovat edustettuina ammatillisen koulutuksen järjestäjät ja asiantuntijat, työelämä ja opiskelijat. Laatupalkintokilpailussa kiinnitetään huomiota kokonaisvaltaiseen laadunhallintaan ja sen kehittämiseen sekä koko henkilöstön osallistumiseen laatutyöhön. Laatupalkinnon lisäksi voidaan jakaa kunniamainintoja niille kilpailijoille, joiden toiminta vuosittaisen teeman osalta on ollut erinomaisella tasolla, vaikka laadunhallintajärjestelmä vielä edellyttäisi kehittämistä. Laatupalkintokilpailun hakemukset julkistetaan palkittujen osalta. Lisäksi kilpailussa palkitut velvoitetaan esittelemään laadunhallintajärjestelmäänsä tutumiskäynneillä sekä OPH:n laatupalkintoseminaarissa.

Laatupalkintokilpailun teemat vuosille 2016–2018 2016: Osaamisperusteisuus ja asiakaslähtöisyys Ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteena on osaamisperusteinen ja asiakaslähtöinen ammatillinen koulutus. Teemassa korostuu osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden toteutuminen koulutuksen järjestäjän koko toiminnassa kaikilla organisaation tasoilla ja osana laadunhallintajärjestelmää. 2017: Tiedolla johtaminen Tiedolla johtaminen on koulutuksen järjestäjän toiminnan ytimessä. Se sisältää toimintaa koskevan tiedon hankinnan, käsittelyn ja erityisesti tiedon hyödyntämisen kaikessa toiminnassa ja kaikilla organisaation tasoilla. Teemassa korostuu toiminnan kehittäminen ja parantaminen arviointi-, seuranta-, palaute- ja ennakointitiedon pohjalta. Teemassa korostuu johtamisen merkitys koulutuksen järjestäjän toiminnassa, sen laadun varmistamisessa ja toiminnan kehittämisessä. 2018: Opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvointi Teema kattaa laajasti hyvinvoinnin koulutuksen järjestäjän toiminnassa ja osana laadunhallintaa. Koulutuksen läpäisyn, tehokkuuden ja vaikuttavuuden kannalta on tärkeätä, että opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvoinnista huolehditaan. Teemassa korostuu hyvinvoinnin ja työkyvyn merkitys osana ammattiosaamista ja työssäjaksamista.

Muuta ammatillisen koulutuksen laadusta Laadunhallintajärjestelmien kriteeriperustaista itsearviointia jatketaan, mutta sitä ei toteuteta vuonna 2019. Uutta ajankohtaa ei ole päätetty, mutta Karvi vastaa sen toteuttamisesta (aikataulu täsmentyy seuraavassa arviointisuunnitelmassa). Itsearvioinnin kriteeristöä uudistetaan vastaamaan ammatillisen koulutuksen reformin mukaista ammatillisen koulutuksen kokonaisuutta. Itsearvioinnin tavoitteena on varmistaa, että kaikilla ammatillisen koulutuksen järjestäjillä on koko toiminnan kattava ja toimiva toiminta/laadunhallintajärjestelmä, jota parannetaan arviointi-, seuranta-, palautetiedon sekä ennakointitiedon pohjalta. OKM:n tekee kevään aikana päätökset tulevien vuosien laatupalkintokilpailujen teemoista. OKM:n on tehnyt 22.2.2018 päätöksen vuoden 2018 ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun laatupalkintotoimikunnan nimittämisestä 22.2.2018. Puheenjohtajana jatkaa Virpi Lilja.

Muuta ammatillisen koulutuksen laadusta Opetus- ja kulttuuriministeriö tulee asettamaan keväällä 2018 työryhmän valmistelemaan ehdotuksen ammatillisen koulutuksen uudeksi laatustrategiaksi. Laatustrategiatyöryhmän tulee arvioida nykyisen laatustrategian toteutuminen sekä valmistella ehdotus uudeksi ammatillisen koulutuksen laatustrategiaksi ja toimenpide-ehdotukset sen toteuttamiseksi. Ehdotuksen tulee kattaa kaikki ammatillisen koulutuksen kansallisen laatujärjestelmän osat, kuten koulutuksen järjestäjän laadunhallinta, kansallinen ammatillisen koulutuksen ohjaus ja koulutuksen ulkopuolinen arviointi. Työryhmän tekee ehdotuksen uudesta laatustrategiasta vuoden 2018 loppuun mennessä.