Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työhönvalmennuksella työelämään
Advertisements

. Rauman freinetkoulu.
Keskeisiä teemoja asiakaskohtaisissa esimiesvalmennuksissa
 Jatkoa ESR-osarahoitteiselle AHOT korkeakouluissa -hankkeelle  Päätoteuttajana on Turun yliopisto  Osatoimijana kielten ja viestinnän jatkohankkeessa.
A w a i l a b l e Ammatillista täydennyskoulutusta kansainvälisissä tai kulttuurisesti monimuotoisissa työyhteisöissä ja monikulttuurisessa asiakastyössä.
Terveyspalvelualan uusi palkkausjärjestelmä alkaen
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
TTL Sosiaalisessa mediassa
Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Helsinki/Kluuvi 1 Korkeakoulutetut maahanmuuttajat työmarkkinoilla –työnantajanäkökulmia Helsingin Kluuvin TE-toimistosta Riitta Ylätalo työvoimaohjaaja,
Suomen kieltä ja viestintää yhteisnäyttelyn myötä Ilona Tanskanen
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
Tutkintosuoritusten arviointi
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
_______________________________________________________ 1999 Suvaitsevaisuuskaudet Kamppailu liikuntakulttuurin suunnasta 1880-luvulta 1920 luvulle. Urheilu.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
LUENTORUNKO: Mitä työnohjaus on Työnohjauksen muodot
Nuoren turvapaikanhakijan polku Pudasjärvellä
Yhteistoiminnallinen oppiminen Tavoitteena saada yleiskuva menetelmästä oman opetuksen suunnitteluun.
10/2009 © Copyright Tekes Kilpailukykyä ja työelämän laatua Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen rahoitus (TYKE) Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen.
Työaika-autonomialla kohti työhyvinvointia
Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
Itseohjautuvuus ja yhteistoiminnallisuus
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Työyhteisöhaastattelujen yhteenveto. Työyhteisöt: -haastateltu huhti-kesäkuussa työyhteisöjen esimiehiä, henkilöstöpäälliköitä, työnantajia, yrittäjiä.
Tuloksellisuutta edistävä palkinta ja neuvottelutoiminta
Kumppanuus – kupla? Junkala Pekka, tutkija, Koske Puustinen Alisa, vapaaehtoistoiminnan ohjaaja, MLL.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Miehen kohtaaminen Miehen tapa viestiä Miestyön foorumi III Ounasvaaran pirtit, Rovaniemi Ira Virtanen, FM, nuorempi tutkija.
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Aikuissosiaalityön kehittämishanke – SOS - hanke
School-university partnership Kokemuksia koulun ja yliopiston välisestä kumppanuusyhteistyöstä kokosi: Erja Syrjäläinen.
Oppiaine-kokonaisuus
Pedagogiikan johtaminen – koulutuksen vaikuttavuus Espoossa Päivähoitoyksiköiden johtajien kokemuksia.
Ops seminaari Askola.
Vinkkilista hyvän yhteistyön rakentamiseen järjestön luottamusjohdon ja operatiivisen johdon välille Vinkit poimittu OK-opintokeskuksen ja SOSTEn järjestämässä.
Hurtig TE1 Kansalaistoiminta kansanterveystyössä.
VAMMAISJÄRJESTÖT TYÖLLISTYMISTÄ TUKEMASSA VAMPO- seurannan seminaari Työ ja toimeentulo
Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalainen teemavuosi Eeva Karjula Eläkeliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja.
OPS 2016 Kunnan strategia Opetussuunnitelman perusteet Kunta KeSu.
Katja Asikainen.  Hankkeen kesto: –  Hankkeen hallinnoija: Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys  tavoitteet: ◦ maakunnallinen järjestöstrategia,
Yhteisten palvelujen asiakasohjauksen uudistaminen
Konstruktivismi Tekijä Bogi
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Minno meets Innokylä - törmäyskohtia
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Tavoitteet ja arviointi
Nuoret kuntapalveluita kehittämässä
Yhteistoiminnallinen kokous
Järjestöjen ja yritysten yhteistyöfoorumi -selvityshankkeen tuloksia Kari Kurkela, Ari Inkinen.
Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa
Kulttuurienvälinen viestintä
Kasvatuskumppanuus ja sitä ohjaavat periaatteet
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KUNTOUTUS -TYÖPAJAN KOOSTE
Saimaan ammattiopisto Sampo
Menestys tiimityön kautta
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Oma Häme Lape: Koulutuskuntayhtymä Tavastian osahanke
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Osatyökykyisille tie työelämään

Esityksen transkriptio:

Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille yhteistoiminnallinen, kaksisuuntaista kotoutumista tukeva menetelmä. Menetelmän avulla voidaan: tuoda esiin ja näkyväksi sekä vahvistaa työyhteisöjen yhteisiä kulttuureja, arvoja ja käytäntöjä edistää maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten yhteistä ymmärrystä ja kaksisuuntaista kototutumista työyhteisöissä edistää selkokielen käyttöä ja suomen kielen osaamista edistää erilaisuuden hyödyntämistä ja tuloksellista toimintaa organisaatioissa ja työyhteisöissä tuoda uusia toimintamalleja myös ammattijärjestöjen toimintaan ja edunvalvontaan. Kumpulainen - Saari 29.12.2016 1 1

Maastå-hanke ja menetelmä mahdollistaa Hanke ja sen menetelmä parantavat sekä työyhteisöjen jäsenten että henkilöstöedustajien mahdollisuuksia kohdata toisiaan ja käsitellä yhteisiä asioita ja tavoitteita. Kun työskennellään yhdessä, voidaan purkaa ennakkoluuloja ja rakentaa siltoja kulttuurien kohtaamiselle ja uudistaa arjen asioiden hoitamista, myös työyhteisön jäsenten vuorovaikutus ja yhteisöllisyys kehittyvät. Hankkeen vaikutuksia paikalliseen toimintaan selvitetään vuoden kuluttua. Kumpulainen - Saari 29.12.2016 2

Maastå-hanke ja menetelmä käytännössä Aluksi kartoitetaan työntekijöiden kokemuksia ja tuntemuksia kulttuurien kohtaamisesta työyhteisöissä haastattelemalla heitä. (Esim. Kamu-ryhmän ja pääluottamusmiesten haastattelut kevät 2016.) Haastatteluissa esille tulevat teemat ja asiat otetaan huomioon työpajakokonaisuuksissa ja niiden ryhmätöissä. Kaikissa työvaiheissa pyritään vahvaan yhteistoiminnallisuuteen ja vuoropuheluun. Yhteistoiminnallinen ja vuorovaikutukseen perustuva toimintatapa vahvistaa keskinäistä luottamusta ja yhteistyötä tekee mahdolliseksi sen, että työyhteisön ongelmat, haasteet ja kehittämistarpeet voidaan esittää kollektiivisesti (ei vain yksilöinä) esim. työnantajalle. Kumpulainen - Saari 29.12.2016 3

Maastå-hanke ja menetelmä käytännössä Hanke etenee teemoittain seuraavasti: 5 työpajaa, 2 - 5 tuntia / työpaja, työpajassa on esim. 4 pientyöryhmää ja pientyöryhmässä 2 henkilöstöedustajaa ja 2 – 3 maahanmuuttaja-taustaista henkilöä (yhteensä 4-5). Ensimmäinen (1.) ja viimeinen (5.) työpaja kestävät kaksi–kolme (2-3) tuntia: ensimmäisellä kerralla käsitellään työpajoihin valmistautumista ja viimeisellä kerralla kootaan tulokset toinen (2.) – neljäs (4.) työpaja käsittelevät teemoja, jotka haastatteluissa ja keskusteluissa ovat nousseet tärkeiksi. Työpajojen teemoista, asiantuntijoiden puheenvuoroista ja tuloksista päättävät ja vastaavat osallistujat yhdessä ohjaajien (Kumpulainen ja Saari) kanssa. Ks. myös seuraavan kalvon kuva. Kumpulainen - Saari 29.12.2016 4

Työpajakokonaisuus: Kuva Työpajakokonaisuus: yhteensä 5 työpajaa/teema-kokoontumista: - 2-3h /aloitus - 4-5h / teema A - 4-5 h / teema B - 4-5 h / teema C - 2-3 h / lopetus Työpajakokonaisuudessa osallistujia eri työaloilta /työpaikoilta. Kussakin työpajassa on 4 pientyöryhmää, - jokaisessa osallistujina 2 henkilöstö-edustajaa ja 2-3 maahanmuuttaja-taustaista, - käsittelevät yhdessä sovittua aihetta, joka tullut esille haastatteluissa /keskusteluissa - lisäksi mukana ohjaajat ja 1-2 asiantuntija-alustajaa Tulokset ja tavoitteet kootaan ja työstetään esitettäviksi sovituille tahoille, jotka vastaavat ko. asiasta (työnantaja, ammatti-järjestö, jokin muu..) Työpajakokonaisuus: Kuva Ohjaajat PK ja R-HS ja yhdistyksen pj ja plm . Haastateltavien ja työpajoihin osallistuvien rekrytointi . Sopiminen, miten lähestytään, mitä kerrotaan jne. (avoimuus) . Kutsu hankkeen työpajoihin osallistujille . Luottamuksen ja yhteisen käsityksen syntyminen tarpeesta ja tavoitteista alusta alkaen 27.12.2016 Maastå/Kumpulainen & Saari

Maastå – työpajoissa ja pienryhmissä käsiteltävät teemat / asiat (esimerkiksi) Kulttuurit: moninaisuus /erilaisuus, työkulttuuri, johtaminen ja viestintä, osallistuminen ja demokratia, luotettavuus ja luottamus, tiimityö, yhdessä tekeminen/ itsenäinen työskentely, tasa-arvo ja syrjimättömyys, tehokkuus ja aikatauluissa pysyminen. Ammatillinen osaaminen ja työssä kehittyminen: suomen kielen oppiminen, suullinen ja kirjallinen, erityisesti ammatillinen terminologia ja kieli, selkokielen osaaminen ja käyttäminen erityisesti kantasuomalaisten haasteena, perehdyttäminen, ammatillinen ja täydennyskoulutus sekä urakehitys. Ammattiyhdistystoiminta ja ammattiliitot: ammattiliittojen, luottamusmiehen, työsuojeluvaltuutetun ja yhteistoimintaan osallistuvan edustajan rooli ja merkitys, jäsenen kiinnostus toimia aktiivisesti liitossa / omassa työyhteisössä. Kumpulainen - Saari 29.12.2016 6