Kielitietoisuus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto
Advertisements

SMOOTHISTI TYÖELÄMÄÄN OPPISOPIMUKSELLA
HALSUAN VASU -avain kasvuun
Helppoa ja ymmärrettävää suomea
Sanaston oppiminen Älä ota kesäsanaa!
ESITYKSEN RAKENTAMINEN JA HAVAINNOLLISTAMINEN
Samran Khezri Turun Normaalikoulu 2008
Mohammed Kertoo itsestään:
Puhumalla paras – Puhvista käytännössä
VOICE THREAD Kieltenopetuksen apuvälineenä. K IELITAITO Kieltä käytetään ajatusten välittämiseen, sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseen ja diskurssin.
 Johdanto  YouTube  YouTuben hyödyntäminen  Yhteenveto.
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Minä oppijana 1 ov..
Työrauha ja haastavat tilanteet
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Kirjoitettua ja puhuttua kieltä. Lue oppikirjasta s  Tee Särmä-tehtävät tehtävävihkon sivulta 49.
Maahanmuuttajan työssäoppimisen ohjaamisen erityispiirteet
Yrittäjyys- opetus-menetelmä!
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
ESITYKSEN RAKENTAMINEN JA HAVAINNOLLISTAMINEN
Suullinen esitys Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
¡Español, por favor!.
Kouluinfo Renkomäen koulu
KIRJOITETTUA JA PUHUTTUA KIELTÄ. Lue oppikirjasta s Tee Särmä-tehtävät tehtävävihkon sivulta 49.
Ops seminaari Askola.
1-3-vuotiaan vuorovaikutus
Psyykkinen itsesäätely
Yhteisöllinen oppiminen Heini, Kati, Emilia, Tommi, Essi, Petra ja Noona.
PowerPoint Esitysgrafiikkaohjelma. Esitysgrafiikka ohjelmaa voi käyttää moniin eri tarkoituksiin  Tärkein on ehkä suullisen esityksen täydentäminen.
L ASTEN JA NUORTEN KIELELLINEN ERITYISVAIKEUS S PECIFIC LANGUAGE IMPAIRMENT SLI Petra Suonio 2012.
PERHEPÄIVÄHOITAJAN AMMATTITUTKINTO Petra Suonio 2011.
Sisällölliset orientaatiot ja lapselle ominaiset toimintatavat Ruut Ruokonen 2012.
Sanatyypit ja sijamuodot.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Opetusharjoittelun valtakunnallinen opiskelijapalaute Yksilöllisyyden huomioon ottaminen opetuksessa Hämeenlinna Marita Kontoniemi.
Kotoutumiskoulutus verkossa
Mitä tällä tunnilla tehdään?
Kieli itseilmaisun välineenä
Kokemuksia inkluusio- opetuksesta Laajasalon peruskoulussa
Katsomusaineiden didaktiikka, yhteiset ryhmät Ryhmätehtävä 1
Työelämän tekstejä sähköposti.
Huoltajien, henkilöstön ja yhteistyökumppanien ajatuksia yhteistyöstä varhaiskasvatuksessa Luottamus huoltajien ja henkilöstön välisessä yhteistyössä on.
Englanti 8. lk LV – 2017.
Liikuntasosialisoituminen ja liikuntasuhde
Puhetilanteen kieli.
ESSEE.
Tietoa välittävä puheenvuoro
Näin arvioimme tiimin toimintaa
Kielen kehityksen avainkohdat
Kulttuurienvälinen viestintä
ET didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kielitietoisuus.
Kielitietoisuus.
Kielitietoisuuskoulutus perusopetuksen opettajille
Reggio Emilia REGGIOLAISUUDEN TAUSTAA Reggio Emilian kaupunki sijaitsee Romagnan maakunnassa, Pohjois-Italiassa. Kyläläiset rakensivat lapsille ensimmäisen.
Teema 1: Henkilökohtaiset vahvuudet ja lasten parissa työskennellessä tarvittavat vahvuudet Tavoitteet: Opiskelija osaa tunnistaa omia ammatillisia.
SÄÄNNÖT.
Jatkossa varhaisen tuen perhetyö
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Opiskeluhuollon palvelut
Kielellinen erityisvaikeus
Auttava keskustelu
Nuoret ja trendit -tutkimus
Esityksen transkriptio:

Kielitietoisuus

Mitä on kielitietoisuus? Jokainen opettaja on kielen opettaja. Samalla kun opetat sisältöä, opetat myös kieltä. Kielitietoisuus tarkoittaa myös sitä, että opettaja ymmärtää oman alansa ammattikielen erityispiirteet (sanat, lyhenteet, ammattislangi). Monikielisyyden ymmärtäminen on osa kielitietoisuutta. Video (4:09)

Mitä on kielitietoisuus? (videon alusta 4:09 asti)

Monikielisyys: Opiskelija käyttää eri kieliä ja puhetapoja eri tilanteissa. sisarukset keskenään koti Eri opettajat oppikirjat koulu kaverit vapaa aika kaverit välitunti some Kuinka monta puhetapaa sinä käytät päivän aikana? Puhutko eri tavalla opiskelijoiden ja kollegoiden kanssa?

Ota opetuksessasi huomioon, että meille helpot asiat voivat olla opiskelijalle vaikeita. Esimerkiksi: kansi: kannen Sanaa ei ole helppo tunnistaa, koska perusmuoto on erilainen kuin taivutusmuoto. huolehtivilla Tämä muoto voi olla vaikea ymmärtää. On parempi käyttää jotka huolehtivat -muotoa. kattotulityökortti Pitkät sanat. ennen, jälkeen, välittömästi, kautta, vaikka On vaikeaa muistaa pikku sanoja, jotka muuttavat merkityksen kokonaan. tule – tuu Puhutun ja kirjoitetun kielen ero.

Pohtikaa, mitkä sanat seuraavassa ammattitekstissä ovat vaikeita maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille. Varhaiskasvatuksessa työskennellään monenlaisten perheiden ja heidän lastensa kanssa. Tavoitteena on hyvinvoiva lapsi. Lapsen kasvaminen ja kasvattaminen tapahtuu vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Kasvatuksessa tähdätään tietoiseen tapaan kasvattaa sekä vuorovaikutukselliseen kasvuympäristön luomiseen; kasvatuksen suunnittelussa otetaan huomioon koko konteksti eli ympäristö. Varhaiskasvatusta ammattitaidolla: Järvinen, Laine, Hellman-Suominen

Maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille Maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille* olivat vaikeita alleviivatut sanat. Varhaiskasvatuksessa työskennellään monenlaisten perheiden ja heidän lastensa kanssa. Tavoitteena on hyvinvoiva lapsi. Lapsen kasvaminen ja kasvattaminen tapahtuu vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Kasvatuksessa tähdätään tietoiseen tapaan kasvattaa sekä vuorovaikutukselliseen kasvuympäristön luomiseen; kasvatuksen suunnittelussa otetaan huomioon koko konteksti eli ympäristö. * Vastaajat olivat ammatillisen perustutkinnon aloittavia opiskelijoita. Varhaiskasvatusta ammattitaidolla: Järvinen, Laine, Hellman-Suominen

Pohtikaa, mitkä sanat seuraavassa ammattitekstissä ovat vaikeita maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille. Tilapäisellä tulityöpaikalla työskenneltäessä tulityöluvan myöntäjällä ja tulityöntekijällä tulee olla voimassa oleva tulityökortti. Tulityökortti on määräaikainen todistus hyväksytysti suoritetusta koulutuksesta. Tulityövartijalta edellytetään työn vaatimaa turvallisuuskoulutusta, ja suositellaan, että hänellä on voimassa oleva tulityökortti. Kattotyöntekijällä ja luvan myöntäjällä tulee olla voimassa oleva kattotulityökortti. Tulityökortti on voimassa viisi vuotta koulutuksesta. SPEK

Maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille olivat vaikeita alleviivatut sanat. Tilapäisellä tulityöpaikalla työskenneltäessä tulityöluvan myöntäjällä ja tulityöntekijällä tulee olla voimassa oleva tulityökortti. Tulityökortti on määräaikainen todistus hyväksytysti suoritetusta koulutuksesta. Tulityövartijalta edellytetään työn vaatimaa turvallisuuskoulutusta, ja suositellaan, että hänellä on voimassa oleva tulityökortti. Kattotyöntekijällä ja luvan myöntäjällä tulee olla voimassa oleva kattotulityökortti. Tulityökortti on voimassa viisi vuotta koulutuksesta. SPEK

Kielitietoisen opetuksen nyrkkisääntöjä Kuukka, I. & Rapatti, K. (toim Kielitietoisen opetuksen nyrkkisääntöjä Kuukka, I. & Rapatti, K. (toim.) 2012. Yhteistä kieltä luomassa. Suomea opetteleva opetusryhmässäni. Helsinki: Opetushallitus Aloita, lopeta, siirry selkeästi: ennakointi > käsittely > kertaus Esitä keskeiset asiat kahdella tavalla: suullinen myös kirjoittamalla tai visuaalisesti, tärkeitä ei koskaan vain suullisesti Osoita asioiden välisiä suhteita visuaalisesti (kuvat, kaaviot…) Käytä ennakkojäsennyksiä (sisällysluettelo tms.) Esitä mieluummin runsaasti kuin niukasti Toista tai kerro toisin sanoin Käsittele aiheita sekä yleisestä yksityiseen että yksityisestä yleiseen päin Hidasta puhetempoa Riittävän pitkä tauko kysymyksen jälkeen; aikaa prosessoida kysymyksiä ja omia vastauksia

Pohdittavaksi Pohtikaa oman alanne ammattikielen erityispiirteitä? Onko opetuksenne kielitietoista? Millä tavalla voitte tukea vielä lisää opiskelijan kielen kehittymistä? Lisää vinkkejä kielitietoiseen opetukseen www.