Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Molekyylien sidokset Juha Taskinen
Advertisements

KEMIKAALIN AIHEUTTAMAT VAARATEKIJÄT 2
Olomuodosta toiseen.
YHDISTELMÄ-DNA-TEKNIIKKA
Kemia, luento1 lisämateriaalia
SUOJAINMATERIAALIEN KEMIKAALIKESTÄVYYS JA SUOJAIMIEN VALINTA
Kemia on sähköä Kemiallisia reaktioita, joissa elektroneja siirtyy kutsutaan hapetus-pelkistysreaktioiksi (tai redox-reaktioiksi) Kun alkuaine luovuttaa.
Veden ionitulo Vesi voi toimia sekä happona että emäksenä, joten kahden vesimolekyylin välinen protoninsiirtoreaktio on mahdollinen H2O(l) + H2O(l) ⇌ H3O+
Kemiallista kielioppia!
Kemiallinen sitoutuminen
Ääni!.
Hapot ja emäkset Happo luovuttaa protonin emäs vastaanottaa
HIILI Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia muotoja. Sen kemiallinen me rkki on C (lat. carbonium) ja.
Polymeerit Ovat aineita, jotka koostuvat pienistä molekyyleistä, monomeereista, jotka ovat liittyneet toisiinsa kovalenttisin sidoksin Polymeerien tarkat.
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
Typpi.
Happi Esiintyy ilmakehässä toiseksi yleisin ilmakehän kaasu (21%)
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
1. Hiili – elämän alkuaine
KE3 Hapot, emäkset ja ympäristö. 19. Liuos voi olla hapan, neutraali tai emäksinen Aineet voidaan luokitella happamiin, emäksisiin ja neutraaleihin aineisiin.
Karboksyylihapot. Rakenne  Karboksyylihapot koostuvat hiilestä, hapesta ja vedystä  Karboksyyliryhmä –COOH sisältää karbonyyli-ja hydroksyyliryhmän.
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
Amiinit.
Hiilivedyt.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
Avain Kemia 2 | Luku 7 Useimpien epämetallioksidien vesiliuokset ovat happamia ja metallioksidien vesiliuokset ovat emäksisiä. Vetyionit aiheuttavat liuoksen.
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
A-vitamiini ja näkeminen
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Tiivistelmä 3. Puhdas aine ja seos
Sp2-HYBRIDISAATIO.
Olomuodosta toiseen.
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
Jaksollinen järjestelmä
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Stereoisomeria Cis-trans-isomeria eli geometrinen isomeria
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
Kemikaaleja kaikkialla
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset yhdisteet
4. Molekyylien avaruusrakenne ja stereoisomeria
15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä
Rakennekaavoja.
Orgaanisia reaktioita
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
2.1 VAHVAT SIDOKSET.
Biodiesel.
Elävän luonnon kemialliset reaktiot tapahtuvat
Polymeerien rakennuspalikat
12. Alkoholit Kemiassa muitakin kuin alkoholijuomien alkoholi (etanoli) Tunnistaa päätteestä –oli (esim. butanoli, ksylitoli jne.)
Orgaaniset typpiyhdisteet
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Alkeenien yleinen kaava
Tehtävä 74 Miten eroavat toisistaan ionihilan ja poolisen molekyylihilan a. rakenneyksiköt b. hilaa koossa pitävät voimat c. sulamispisteet
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Kemian opetuksen päivät
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
Tehtävä 87 Tutki, millä seuraavista yhdisteistä on eniten ioniluonnetta: vetyfluoridi, natriumfluoridi,alumiinifluoridi. Perustele. Millä sidoksilla atomit.
Jaksollinen järjestelmä ja alkuaineet
Bensiiniautosta Bioetanoliauto ?
1 Biopolttoaineet Bioenergian lähteitä lämpölaitoksissa voivat olla
Samankohtaiset kulmat
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
Esityksen transkriptio:

Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä.

Etanoli on monien teollisesti valmistettavien tuotteiden lähtöaine. Yksinkertaisin alkoholi, metanoli, on hyvin myrkyllistä väritöntä nestettä. Sen kiehumispiste on 65 °C, joten se haihtuu helposti. Sitä käytetään teollisuudessa liuottimena, lasinpesunesteissä jäätymisenestoaineena, lennokkimoottorien ja kiihdytysautojen polttoaineena ja lähtöaineena monien erilaisten kemikaalien valmistuksessa. Etanoli on monien teollisesti valmistettavien tuotteiden lähtöaine. Suuria määriä etanolia käytetään moottoripolttoaineena bensiiniin sekoitettuna mm. Brasiliassa. Etanoli on uusiutuva biopolttoaine. Aromaattinen alkoholi

Fenoleissa OH-ryhmä on liittynyt suoraan bentseenirenkaan hiiliatomiin Fenoleissa OH-ryhmä on liittynyt suoraan bentseenirenkaan hiiliatomiin. Tällaista OH-ryhmää kutsutaan fenoliseksi hydroksyyliryhmäksi. Fenolit poikkeavat ominaisuuksiltaan alkoholeista. Yksi erottava ominaisuus on happamuus: alkoholit ovat neutraaleja, mutta fenolit ovat heikkoja happoja.

Alkoholi on yhdenarvoinen, jos molekyylissä on vain yksi OH-ryhmä. Kahdenarvoisissa alkoholeissa on vastaavasti kaksi ja kolmenarvoisissa alkoholeissa kolme OH-ryhmää. Useampiarvoiset alkoholit sisältävät useita poolisia OH-ryhmiä, joten ne voivat sitoutua naapurimolekyyleihin useilla vetysidoksilla. Nämä alkoholit ovat jäykkäjuoksuisia, siirappimaisia nesteitä, joiden kiehumispisteet ovat huomattavasti korkeampia kuin vastaavien yhdenarvoisten alkoholien.

Alkoholien hapettumisreaktioissa 1-propanolin ja 2-propanolin OH-ryhmät reagoivat eri tavoin. Sen takia alkoholit ja OH-ryhmät luokitellaan primäärisiin, sekundäärisiin ja tertiäärisiin sen mukaan, kuinka monta hiiliatomia on sitoutunut hydroksyyliryhmää sitovaan hiiliatomiin.

Eettereissä on kaksi hiilivetyketjua kiinnittyneenä samaan happiatomiin. Rengasrakenteisissa eettereissä hiiliketjun molemmat päät ovat liittyneet samaan happeen. Funktionaalisena ryhmänä on happiatomi, jota kutsutaan eetterihapeksi tai happisillaksi. Yksinkertaisten eetterien nimen perusosa on -eetteri, ja hiilivetyketjut ilmoitetaan sivuryhminä.

Mihin yhdisteryhmiin alla oleva aine kuuluu