9. Juutalaisuuden historiaa ja suuntauksia

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KT34 Makroteoria I Juha Tervala
Advertisements

CHEM- A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC EXCEL-opastusta Syksy 2016, I periodi Dos. Jari Aromaa
25. Sähkövaraus Atomin rakenne on sähköisesti neutraali.
ENY-c2003 Vesi- ja ympäristötekniikka
NR-ristikot ja massiivisauvarakenteet
Mekanismin suunnittelu
3 Reaktiotyyppejä ja -mekanismeja
Ilmakehän pienhiukkasten ja aerosolien tutkimus
TU KERTAUSTA ja vanhoja tenttikysymyksiä 1. välikoetta varten
8 MAKROTALOUSTEORIAN JATKOA JA SUHDANNEVAIHTELUT
Kappale 9: Raha ja rahapolitiikka, osa II: Taylorin sääntö ja QE
Digitalisaation vaatima osaaminen julkisessa hallinnossa
Kieli ja tyyli yo-esseessä
Tieto- ja sähkötekniikan opiskelu Oulun yliopistossa
. Haemme S-ryhmän hankinta- ja logistiikkayhtiö Inex Partners Oy:n Limingan terminaaliin KESÄTYÖNTEKIJÄÄ Kuljetusesimiesten loman sijaiseksi toukokuun.
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
Immuunijärjestelmä – lymfaattiset kudokset
Ohjeita tunnin pitäjälle
Työeläkejärjestelmä kuvina
PowerPoint-esitys: Kehityn oppijana
LASTEN EKG -AIHEITA TUTKIMUKSELLE
Kappale 2: Kansantalouden tilinpito
Työpajapäivät Telakkakadun koulu.
Työvälineitä yritteliäisyyteen yläkoulussa
Veera Aaltonen, Roosa Arima, Elina Estola, Tero Kiikeri
Töö perevägivallaga Soomes – fookus toimepanijatega töötamisel
2. Sosiologian ja kasvatussosiologian peruskäsitteitä
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
JOUKKUEEN HARJOITUSSUUNNITELMA JAKSO 1
Yritysten arviot pääkaupunkiseudun kuntaliitosten välillisistä yritysvaikutuksista, samaa mieltä olevien prosenttiosuus.
Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen
Tietoja Kivistön suuralueelta
Tiina Tuomela LKT, lastentautien erikoislääkäri
Liikkuminen ja hyvinvoiva nuori Raija Oksanen, UKK-instituutti
Lionit, tervetuloa satavuotisjuhlakauden viimeiselle vuodelle, !
Päihdeongelmainen potilas terveysasemalla
Aino Peltonen, Sofia Miettinen, Kaapo Kangas, Miro Keski-Jaskari
Sähkökemia Sähköä kemiallisesta energiasta: Galvaaninen kenno
Vertailuprosentti Sama paita maksoi Z-kaupassa 50 euroa ja Y-kaupassa 60 euroa. a) Kuinka monta prosenttia halvempi paita oli Z-kaupassa kuin Y-kaupassa?
Kappale 6: Raha, hinnat ja valuuttakurssit pitkällä ajalla
TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset huhtikuu 2017
Rakennusperinnön hoidon rahoitusmahdollisuus maaseudun kehittämisrahoituksella Kulttuuriympäristön ja rakennusperinnön hoidon seminaari, museokeskus.
Hanke toimii Kanta- ja Päijät-Hämeessä, rahoitus Hämeen ELY
Pk-yritysbarometri, syksy 2016
SAPA lausuntoyhteenveto
Tieteellinen kirjoittaminen
Toscana e Piemonte, La bella Italia ! Benvenuti !
Työpajan tuloksia ke 6.5. klo Verohallinto
HOPS-kehityssuunnitelma, syksy 2013
Tahdonilmaisut.
Uusia ja päivitettyjä ohjelmia
Polkuja läpäisyn tehostamiseen 4
Sivuston luominen oppilasryhmän käyttöön
Julkaisutiedonkeruun kehittäminen
tunti – Liiketoimintasuunnitelma
WhatsApp merger case Niklas Katila,
Pk-yritysbarometri, syksy 2016
Sirkka Heinonen / Turun yliopisto Asumisen ja työn muutos, digitalisaation vaikutukset Muutos on nopeaa, jatkuvaa ja yhä vaikeammin ennakoitavissa kompleksisessa.
Presidenttivalmennus 1
Kaikki nuoret töihin.
Potilaan rooli potilasturvallisuudessa - mitä mieltä ovat potilaat ja potilasturvallisuusasiantuntijat? Sahlström, Merja, TtM, TtT-opiskelija, ¹˒², Partanen,
Maahanmuutosta, monikulttuurisuudesta ja rasismista Maarit Koskinen, yliopistonopettaja, adoptiotutkija
Bridgekurssi BK-Slam ª©¨§
Mikko Ojanen kirjastonhoitaja, Helsingin yliopiston kirjasto
3 HAVAITSEMINEN PS3 LAJM.
Johtopäätökset / Ajatusmalli: Digitalisaation vaatima osaaminen
Molekyylimallinnus Helsingin yliopisto Kemian laitos
Osallistumisjärjestelmät
Esityksen transkriptio:

9. Juutalaisuuden historiaa ja suuntauksia Ydinsisältö

Valittu kansa kärsii Roomalaiset valtasivat Jerusalemin v. 63 jKr. ja tuhosivat temppelin → juutalaiset menettivät uskonnollisen ja maantieteellisen keskuksensa Antisemitismillä (= juutalaisvastaisuudella) on Euroopassa pitkä historia. Juutalaisia on syytetty mm. Rooman aikana kristittyjen vainoista 1000-l. koronkiskonnasta 1300-l. rutosta 1800-l. Venäjällä Aleksanteri II:n murhasta 1700-luvun valistus paransi juutalaisten asemaa länsi-Euroopassa. 1800-luvulla perustettiin antisemitistisiä puolueita. Antisemitismi johti sionismin, juutalaisvaltion perustamista edistävän aatteen, nousuun juutalaisten keskuudessa.

Adolf Hitlerin ja kansallissosialistisen puolueen valtaannousu v Adolf Hitlerin ja kansallissosialistisen puolueen valtaannousu v. 1933 käynnisti valtavan juutalaisten vainon. Juutalaisia eristettiin ghettoihin. Lopulta kuusi miljoonaa juutalaista tapettiin keskitysleireillä. II maailmansodan jälkeen YK luovutti Palestiinasta alueita juutalaisille. Monet palestiinalaiset joutuivat jättämään kotinsa. Israelin valtio perustettiin v. 1948.

Israelin ja palestiinalaisten suhteet jatkuvia jännitteitä v. 1948 lähtien v. 1993 merkittävä neuvotteluratkaisu Israelin ja PLO:n (Palestiinan vapautusrintama) välille itsehallinto Länsirannalle ja Gazan alueelle tavoitteena palestiinalaisvaltio → ei ole edelleenkään toteutunut → Israel on saartanut Gazan ja miehittää Länsirantaa Juutalaisista rauhansopimuksia vastustavat äärioikeistolaiset ryhmät ja Länsirannan juutalaisasuttajat. Palestiinalaisten puolella Hamas-järjestö ei hyväksy Israelin valtion olemassaoloa. Oppikirjan s. 92

Juutalaisuuden tärkeimmät suuntaukset Juutalaisuudessa on ollut aina erilaisia suuntauksia. Nykysuuntauksia: Ortodoksijuutalaiset Eivät hyväksy juutalaisen perinteen uudistamista. Kaikkia Tooran ohjeita tulee noudattaa. Reformijuutalaiset Toora on Jumalan opetuksia, ei ehdoton laki. Tooraa tulee soveltaa uudelleen historian eri vaiheissa. Ortodoksijuutalaiset miehet eivät leikkaa ohimohiuksiaan (ks. 3. Moos. 19:27). Nämä pojat ovat todennäköisesti hasideja, minkä voi päätellä vaatteista ja kiharista otsahiuksista. 3. Moos. 19: http://www.evl.fi/raamattu/1992/3Moos.19.html#o24 Hasideista ks. https://fi.wikipedia.org/wiki/Hasidismi

Konservatiivinen juutalaisuus Syntyi ortodoksijuutalaisuuden ja reformijuutalaisuuden välisestä jännitteestä. Tooran ohjeita voi soveltaa. Juutalaisuuden perusarvoille tulee pysyä uskollisena. Mystiikkaa korostavat suuntaukset Esim. kabbalismi ja hasidismi Pyrkimys läheiseen yhteyteen Jumalan kanssa ja pyrkimys vaikuttaa tuleviin tapahtumiin Ajoittain kansanliikkeiden piirteitä Lisäksi messiaaniset juutalaiset Uskovat, että Jeesus oli Messias. Noudattavat ympärileikkausta ja sapatinviettoa. Enemmistö juutalaisista ei pidä heitä todellisina juutalaisina. Sekä juutalaiset että muslimit käyttävät käsisymbolia suojelevana talismaanina. Klikkaa kuvaa ja lue lisää symbolista. Linkki lisätietoon käsisymbolista: http://symboldictionary.net/?p=1949. Samalta sivustolta löytyy tietoa muistakin juutalaisista symboleista.

Juutalaiset eri puolilla maailmaa 14 milj. juutalaista 6 milj. Israelissa 5,7 milj. Yhdysvalloissa Israelissa ortodoksijuutalaisuus on ainoa virallisesti tunnustettu suuntaus. 95 % väestöstä ei virallisesti valtionuskonto laaja vaikutus yhteiskunnassa esim. sapatin, ruokasäädösten ja juutalaisten juhlien vaikutus kouluun ja julkisten laitosten toimintaan Euroopassa alle 2 milj. (ennen II maailmansotaa 10 milj.)

Juutalaisuus nykyaikana Suurin osa juutalaisista ei noudata Tooran ohjeita tarkasti, vaan määrittelee itse, mitkä lait sitovat heitä → juutalaisuuden muutos. Juutalaisten identiteetti on tullut epäselvemmäksi. Perinteisesti juutalainen oli se, jonka äiti on juutalainen. Uudistusmielisten rabbien mukaan juutalaisena voidaan pitää myös sellaista, jonka isä on juutalainen. Erimielisyyttä on myös siitä, miten juutalaiseksi voi kääntyä. Juutalaiset sulautuvat yhä vahvemmin muuhun väestöön. Juutalainen laki ja rabbit eivät vaikuta enää juutalaisten elämään kuten ennen.