Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Toscana e Piemonte, La bella Italia ! Benvenuti !

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Toscana e Piemonte, La bella Italia ! Benvenuti !"— Esityksen transkriptio:

1 Toscana e Piemonte, La bella Italia ! Benvenuti !
LC Espoo City & kaverit Benvenuti !

2 Fiorellino Prosecco Extra Dry
DOC Prosecco 10,90€ Glera (Prosecco) Alko: Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, päärynäinen, kevyen viheromenainen, hennon yrttinen ”Raikas ja tuoreen hedelmäinen tuoksu on mausteinen, muistuttaen muun muassa päärynöitä ja punaisia omenoita. Keskitäyteläinen kuiva maku seuraa aromeiltaan tuoksua. Viini on nuorekas ja puhdas, mutta kokonaisuus jättää nieluun lievästi karhean jälkivaikutelman” HS-testi: ”Voittajajuoma jätti suuhun iloisen maun!” ”Maailmalla proseccot ovat trendikkäitä. Tämä italialainen on rapsakan kuiva ja pienikuplainen. Omiaan kepeään lipittelyyn”

3 Italian viinikartta Italia on aika iso maa, varsinkin pohjois-eteläsuunnassa ja sen viinintuotanto on hyvin laikuittaista, johtuen paljolti suuresta määrästä paikallisia rypäleitä ja paikallisia määräyksiä. Italialaiselle ainoa oikea viini on aina paikallinen viini – riippumatta laadusta. Tänään erityishuomion kohteena ovat Toscana ja siellä erityisesti Chiantin nimekkäät viinit sekä pohjoisempana oleva Piemonte, jossa vuorten alkukukkulat jo nostavat maastoa. Molemmat ovat Italian huippuviinien alueita, eli nyt puhutaan italialaisittain laadusta. Teemana ovat siis laadukkaat italialaiset punaviinit.

4 Italian viiniluokitusjärjestelmä
Alin luokka on Vino da Tavola, maalaisviini. Siihen kuuluvat Italian huonoimmat ja parhaat viinit. Parhaat siksi, että ne on usein tehty ranskalaisista eikä Italian viinilain alueen mukaisista rypäleistä. IGT, indicazione geografica tipica, on uusi luokitus, joka kertoo vain, että viini on tehty alueen viinilain mukaisista paikallisista rypäleistä. DOC, denominazione di origine controllata, kertoo että maatalousministeriö takaa (maksua vastaan) että viini on todella peräisin ilmoitetulta alueelta ja on alueen viinilain mukaista, mukaanlukien alueelle sallitut rypäleet. DOCG, denominazione di origine controllata e garantita, tarkoittaa että paitsi että viini on DOC-viiniä, ministeriö takaa sen että se on DOC-tasoista. (Lue: Joku maksaa paljon rahaa siitä). ”The wine producers making this followed the strictest possible regulations while making it” = noudattivat lakia ja maksoivat tarkastuksista. DOCG-viinialueita oli kpl.

5 Toscana fisica – mennään detaljeihin
Toscana on ehkä Italian tunnetuin viinialue. Mutta useinkaan kuluttajat eivät tunne Toscanan nimeä, vaan esimerkiksi Chiantin nimen. Alue on Välimerestä kosteutta saavaa kumpuilevaa ylätasankoa Firenzen eteläpuolella. Oliivintuotanto on alueelle hyvin tärkeää. Aurinkoa on tarjolla yllin kyllin, joten viineistä tulee helposti paahteisia ja tummia mutta hapottomia – paitsi korkealla.

6 Toscana fisica – mennään detaljeihin
Toscanan viinialueita

7 Chianti Chianti-viini on mitä tahansa viiniä, joka on tuotettu Chiantin alueella keskisessä Toscanassa. Aiemmin Chianti-viiniä sai myydä vain tunnetussa pyöreässä kaislakoripullossa, jonka nimi on fiasco. Paroni Bettino Ricasoli määritteli noin 1850 ”oikean” Chianti-viinin rypälekoostumuksen: 70% Sangiovese, 15% Canaiolo ja 15% Malvasia bianca. Chiantin alue määriteltiin v koskemaan Gaiolen, Castellinan ja Raddan kylät; ns. Lega del Chianti:n, mutta koko alue määriteltiin uudelleen lisäten laajalle ympäröivälle alueelle oikeus käyttää Chiantin nimeä oman alueensa nimen yhteydessä. Viinit, joissa on label «Chianti classico» tulevat Chiantin ydinalueelta. Vain tältä alueelta tuleva tuottaja voi päästä seuraan, jonka viinien kaulassa on «gallo nero», musta kukko, seuran tunnus. Vuonna 1975 muuttui lailliseksi tehdä Chianti-viini, joka on 100% Sangiovese-rypäleestä tehtyä ja siitä saakka parhaat Chiantit ovat olleet puhtaita Sangiovese-viinejä. Nykyään, jotta saa käyttää Chianti-nimeä, viinissä on oltava vähintään 80% Sangiovese-rypälettä. 38 kk vanhaa viiniä saa myydä nimellä Chianti Riserva. Tiukempia ehtoja (matalampi hehtaarisato, korkeampi alkoholipitoisuus yms.) noudattamalla saa käyttää nimeä Chianti Superiore, mutta Chianti Classicoa ei saa koskaan kutsua nimellä superiore, se on aina «parempaa» kuin superiore.

8 Chiantin DOC-alueet Chianti classico ja väreillä
osoitetut ala-alueet tuottavat suurimman osan Italian kaikista DOC / DOCG- viineistä.

9 Muut Toscanan tunnetut viinit
(Tuottaja saa myydä näitä myös Chiantin nimen alla halutessaan) Toscana on erityisesti Sangiovese-rypäleen valtakuntaa ja valtaosa Toscanan viinistä on Chianti-viiniä. Muita tunnettuja viinejä ovat erityisesti Brunello di Montalcino 1830-luvulta alkaen alettiin Montalcinon linnan lähiseudun Sangiovese-viiniä pitää erityisen hyvänä. Vuodesta 1969 se on oma DOC-alueensa ja vuodesta 1980 oma DOCG-alueensa. Tuottajia on nyt noin 200. Montalcinossa viini saa enemmän lämpöä kuin muualla Chiantissa. Vino Nobile de Montepulciano on oma DOCG-alueensa Montepulcianon pikkukaupungin ympärillä. Viinin ei ole pakko olla 100% Sangioveseä, vaan 70% riittää ja loppu saa olla Canaiolo Nero ja Mammolo –lajikkeita. Molemmat edellä mainitut ovat muusta Chiantista sodan jälkeen erottautuneita osa-alueita, joiden nimellä on Chiantin nimeä parempi maine.

10 Sangiovese Sangiovese = sanguis Jovis, Jovisin veri. Hyvin vanhoja rypäleitä, jotka nyt on DNA-tutkimuksin jaettu 14 klooniin, joista Brunello on yksi. Jo etruskit ja roomalaiset viljelivät sitä Toscanassa. Nuori Sangiovese maistuu hedelmäiselle, mansikoille ja hiukan mausteille ja kun sitä kypsytetään tynnyreissä, siihen tarttuu voimakkaasti tynnyrin tammisuus ja tynnyrin paahdosta tuleva tervan maku. Vanhetessaan siinä on happamien vaaleiden kirsikoiden, mullan ja teen lehtien aromia. Sangiovese-viineissä on normaalia enemmän tanniineja ja korkea happopitoisuus. Sangiovese sopeutuu hyvin monenlaiseen maaperään, mutta tekee parasta viiniä hyvin kalkkisessa maassa. Chianti Classicon alueella maaperä on kalkkista savea. Se tarvitsee aika paljon lämpöä, mutta liiassa kuumuudessa aromit ja hapokkuus kärsivät. Sangiovese-köynnös alkaa helposti tuottaa liikaa rypäleitä – laatuviiniä varten raju raakileiden poisleikkaus on välttämätöntä. Ranskalainen Cabernet sopii erinomaisesti sekoitettavaksi Sangiovesen kanssa, mutta Italian viinilaki ei sitä salli, jolloin tällaiset viinit on myytävä vino da tavolan nimellä.

11 Fontella Chianti 2015 DOCG Chianti 10,48€ Sangiovese, Canaiolo
Alko: Keskitäyteläinen, tanniininen, kypsän puolukkainen, hapankirsikkainen, mausteinen (90/100): ”Glorious Chianti, Italy's best-known red wine. 20 years ago Chianti was synonymous with the wicker-covered flasks of cheap plonk found in every Italian restaurant. Today the Chianti region boasts some of the world's finest wines. But it also produces loads of food-friendly bargains that somehow always seem a little more 'grown-up' than most other comparably priced quaffers” ”Typical for a chianti, not bad, not amazing. Reliable and does the job” ”I like chianti, but this one has no 'pop'. I actually enjoy the simplicity of this wine, but it's not going to be memorable” ”A nice, easy drinking red. Good for sharing with people who aren't used to dry reds”

12 Villa Cafaggio Chianti Classico 2013
DOCG Chianti Classico 19,99 € Sangiovese Alko: ”Keskitäyteläinen, keskitanniininen, hapankirsikkainen, karpaloinen, kevyen viikunainen, mausteinen, hennon tamminen” ”Offers a rounded profile, filled with cherry, raspberry and spice flavors. This is driven as much by the vivid acidity as the refined tannins, ending with elements of fruit, spice and mineral. Drink now through Smart Buy.” ”Reasonable Chianti, does need food because it's very dry. A lasagna with lot's of tomato will be perfect match”

13 Il Molino di Grace Il Margone 2011
DOCG Chianti Classico Gran Selezione 28,90€ Sangiovese Alko: Täyteläinen, tanniininen, hapankirsikkainen, boysenmarjainen, kevyen viikunainen, mausteinen, tamminen (93/100) ”Lots of dried fruit aromas such as prune and strawberry. Full-bodied, round and velvety. A solid Chianti Classico with lots of depth and fruit. Like a top Brunello in structure. Drink or hold” ”Tyylikkäästi kehittynyt, varsin monivivahteinen, hapankirsikkaan, kuivattuihin hedelmiin, nahkaan, yrtteihin ja paahteiseen mausteisuuteen aromeiltaan vivahtava punaviini”

14 Piemonte Piemonte on alueena ylempänä ja pohjoisempana kuin Toscana – siis on lupa odottaa hapokkaampia viinejä. Alueella tuotetaan myös paljon kuohuviinejä, usein ”päärynälimpparisia”. Tunnetuimmat viinialueet Piemontessa ovat Barolo ja Barbaresco – molemmat tuttuja nimiä suomalaisille. Niissä päärypäle on Nebbiolo. Monet viineistä edellyttävät ja kestävät pitkää säilytystä.

15 Piemonte - kuohuvat Piemonte tunnetaan myös kuohuvista valkoisistaan. Asti spumante (tai pelkkä Asti) on piemontelaista kuohuvaa valkoista viiniä, usein hyvin päärynäaromista ja makeaa, jota tehdään Astin ja Alban pikkukaupunkien lähellä eteläisessä Piemontessa. Makeiden viinien perusrypäle on Moscato tai Moscato bianco – se sama, joka naapurissa eteläisessä Ranskassa kulkee nimellä Muscadet tai Muscat Blanc à Petits Grains. Sillä on oma helposti tunnistettava rusinainen ja päärynämäinen makunsa. Tänään emme paneudu Piemonten makeisiin kuohuihin vaan keskitymme punaisiin. 2. maailmansodan jälkeen Astin makeat kuohut valloittivat USA:n, koska ne olivat helppoja ja kiinnostavia sodasta palaaville sotilaille. Niiden päämarkkina on yhä USA.

16 Piemonten osa-alueet Suurin osa Piemonten viineistä tuotetaan Astin, Alban (Cuneon alueella) ja Alessandrian kaupunkien ympärillä. Ilmasto muistuttaa Ranskan Bordeaux’ ta, mutta maaperä on savisempaa ja aurinkoa on enemmän. Piemontessa on 17 DOCG-aluetta, joista muutama tunnetuimmista ovat: Asti Barolo Barbaresco Barbera d’Asti

17 Piemonten rypäleet Tärkeimmät rypälelajikkeet ovat: Barbera – kaikkein laajimmin viljelty. Satoisa, tuottaa paljon tanniinia ja happoja. Intensiivinen musta- ja punaherukan aromi. Kirsikan, mustikan ja vadelman aromeja löytyy nuoresta viinistä. Nebbiolo – Nimi tulee italian sanasta nebbia, sumu. Tuottaa vaaleita punaviinejä, joissa erottuu tervan ja ruusunkukkien aromia. Nuorina viinit voivat olla hyvin tanniinisen kovia. Ne vaalenevat kuitenkin pian ja muuttuvat tiilenpunai- siksi, jolloin aromiin tulee yrttejä, tupakkaa, luumua, kirsikkaa, tryffeliä. Nebbiolo-viini vaatii usein monien vuosien kypsytyksen. Dolcetto – ”pieni ja makea”. Kypsyy aikaisin ja siksi sopii Barberan ja Nebbiolon kaveriksi. Viljellään myös Kaliforniassa ja Australiassa. Aromille tyypillisiä ovat musta kirsikka, lakritsi ja luumu ja siinä on tyypillistä katkeruutta, joka tuo mieleen karvasmantelin. Viinilaki sallii sen kasvattamisen vain 10 kunnan alueella Piemonten DOC/DOCG-viineissä. Litramäärällä mitattuna Piemonte tuottaa 84% Italian DOCG-viineistä.

18 Trifula Appassimento 2014 DOC Rosso Piemonte 8,98€
Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Pinot Noir Alko: Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karpaloinen, hapankirsikkainen, kevyen mausteinen ”Tuotantoalue: 15 hehtaarin ala Langen ja Monferraton viinialueilla Piemontessa Pohjois-Italiassa. Muuta: Viini on saanut nimensä Trifula-nimisestä tryffelikoirasta, joka löysi maailman suurimman tryffelin” ”Pretty good pizza wine” ”Light, floral and drinkable with purple fruit and violet. Lacks complexity on the nose but good with bbq” ”This is a very fine table wine at a great price. Pair with hard cheese, red meats or pastas”

19 Fontanafredda Langhe Nebbiolo 2014
DOC Langhe 14,99€ Nebbiolo Alko: Keskitäyteläinen, keskitanniininen, hapokas, hapankirsikkainen, puolukkainen, mausteinen (Ilkka Sirén): ”Vaikka nebbiolo-fundamentalistit ehkä pitävät Fontanafreddan huokeimpia nebuloita ’liian moderneina’, niin mielestäni tämä on kuitenkin mahtava mahdollisuus päästä maistamaan nebbiolo-rypälelajikkeesta valmistettua viiniä joutumatta täysin vararikkoon. Huom! Nuori Langhen nebbiolo vaatii ehdottomasti ruokaa rinnalleen. Esimerkiksi syksyiset lihapadat ovat hyvä kombo tämän viinin kanssa” ”Good fruit. Good spice. Easy drinking everyday red wine for pairing with just about everything”

20 Fenocchio Barolo 2011 DOCG Barolo 33,80€ Nebbiolo
Alko: Keskitäyteläinen, erittäin tanniininen, hapankirsikkainen, karpaloinen, kevyen vadelmainen, mausteinen, tamminen, vivahteikas Viini-lehti: ***** (tyylikäs huippuviini) ”Monivivahteisesta, mutta varsin hillitystä tuoksusta voi erottaa hapankirsikkaa, nahkaisuutta ja jopa kukkaisen parfyymistä aromikkuutta. Täyteläinen, ryhdikkään särmä maku. Tuoksun aromit seuraavat tarkasti suutuntumaltaan nuorekkaaseen viiniin. Maussa on erotettavissa kahvia, yrttisyyttä ja paahteista mausteisuutta. Nuorekkaat tanniinit ja reilun tuntuvat hapot antavat makuun ryhtiä. Viini jättää pitkään maistuvan, hieman suuta kuivattavan, nahkaisenkin jälkivaikutelman” ”Nebbiolo on vaikea ja haastellinen rypäle mutta joskus hyvinkin antoisa. Tämä viini oli alussa sulkeutunut ja tiukka kuin sitruunan syönyt nunna,mutta vietettyään yön korkattuna jääkaapissa se pikkuhiljaa avautui”

21


Lataa ppt "Toscana e Piemonte, La bella Italia ! Benvenuti !"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google