Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen"— Esityksen transkriptio:

1 Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen
Kielellisiä seikkoja

2 Tekstille tyypillisiä seikkoja
Teksti on suunnattu kyseisen alan asiantuntijoille. Pääpaino on sisällössä; tekstin rakenne noudattaa usein vakiokaavaa, jotta se palvelisi paremmin sisällön välittymistä ja olisi yksitulkintaisempi. Teksti jäsentyy asian logiikan ja käsittelytavan mukaan (analyysi, luokittelu, vertailu, teema teemalta eteneminen, vaihe vaiheelta eteneminen, tutkimuksen kulun mukainen eteneminen jne.)

3 Tekstin rakenne Asioiden käsittely on objektiivista, neutraalia ja tarkkaa. Otsikot ilmaisevat asiasisällön suoraan, neutraalisti ja kattavasti. Kirjoittajan oma argumentointi erottuu selvästi muilta tutkijoilta tai kirjoittajilta lainatusta tiedosta, ja viittaukset toisten teksteihin ovat yksiselitteisiä. Päätelmät ja oletukset on perusteltu huolellisesti ja perustelutapa on tuotu esille niin, että lukija voi seurata, miten päättely etenee ja mihin päätelmät perustuvat.

4 Objektiivisuus Ilmaisu on eksaktia (tarkkaa, täsmällistä, yksitulkintaista ja aukotonta). Tieteen- ja ammattialan erityissanastoa on käytetty olettaen, että sanojen merkitykset ovat lukijan tiedossa. Keskeiset käsitteet on määritelty. Tavanomaisesta poikkeava termien käyttö on selostettu ja perusteltu. Luotettavuus on todisteltu, esimerkiksi tutkimustapa on selostettu tarkkaan ja lähteiden tiedot on ilmoitettu huolellisesti, niin että lukijakin voi vakuuttua tutkimuksen pätevyydestä ja kirjoittajan asiantuntijuudesta

5 Artikkelin rakenne IMRD-kaava siis tavallisin Alussa usein tiivistelmä
Tutkimusongelma/pääidea esitellään tiiviisti yhdellä lauseella Menetelmät, tärkeimmät tulokset ja johtopäätökset Johdannossa esitellään lyhyesti tutkimusongelma taustoineen sekä kerrotaan, miten se on pyritty ratkaisemaan. Kerrotaan, miksi on tärkeää ratkaista ongelma. Hyvä myös kertoa, miten artikkeli etenee rakenteellisesti.

6 Menetelmäosassa kuvataan tutkimuksen tekeminen niin tarkasti, että kuvauksen perusteella voi lukija päätellä tutkimuksen asianmukaisuutta ja tulosten uskottavuutta (reliabiliteetti ja validiteetti) -> kuvauksen perusteella tutkimus voitaisiin toistaa Tulosten osalta ensin päätulokset, sitten sen verran yksityiskohtia, jotta tehtäville päätelmille on pohjaa Tuloksia arvioidaan suhteessa johdannossa esitettyyn taustaan lopuksi pohdinnassa. Yleensä pohdinnan alussa todetaan vielä tavoite ja päätulokset.

7 Pohdinnan tulisi antaa vastaukset seuraaviin kysymyksiin:
Mitä tutkimus antoi? Miten tutkimus auttoi alkuperäisen ongelman ratkaisemisessa? Millaisiin johtopäätöksiin tutkimus antoi aihetta? Lopussa vielä kiitos seisoo: artikkelin lopussa usein tapana kiittää henkilöitä ym., jotka ovat auttaneet tutkimuksessa. Loppuun lähdeluettelo

8 Tyyliin ja kieliasuun liittyviä seikkoja
Hyvä asiatyyli Luettavuus ja ymmärrettävyys (Sidosteisuus, viittaussuhteet, aikamuotojen yhtenäisyys ym.) Virkerakenne ja sanavalinta (substantiivityylin ja kapulakielen välttäminen, täsmälliset sanavalinnat) Napakka otsikointi (ei mitään tutkimus-sanoja tms.)

9 Lähteitä Oulun yliopisto Tieteelliset artikkelit. Www-dokumentti. Päivitetty Viitattu (Tutkimuksen työkalupakki hyvä paketti!) Tutkimuseettinen neuvottelukunta Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa. Pdf-dokumentti. Päivitetty Viitattu

10 Hirsjärvi, Sirkka, Remes, Pirkko & Sajavaara, Paula 2004
Hirsjärvi, Sirkka, Remes, Pirkko & Sajavaara, Paula Tutki ja kirjoita. 15. osin uudistettu laitos. Helsinki: Tammi. Kinnunen, Merja Artikkelin kirjoittaminen. Teoksessa Kinnunen, Merja & Löytty, Olli (toim.), Tieteellinen kirjoittaminen. Tampere: Tammer-Paino Oy.

11 Oikeinkirjoitukseen liittyviä linkkejä
Kielitohtori Kielijelppi Välimerkit (kotus) Kirjoittajan ABC-kortti


Lataa ppt "Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google