Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tahdonilmaisut.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tahdonilmaisut."— Esityksen transkriptio:

1 Tahdonilmaisut

2 Tahdonilmaisut Tahdonilmaisuja ovat
Hoitotahto Elinluovutustahto Hoitotahto on henkilön tahdonilmaus omasta hoidostaan, siltä varalta jos hän ei pysty osallistumaan hoitoratkaisuihin tajuttomuuden, vanhuuden heikkouden tai muun syyn vuoksi. Elinluovutustahdossa henkilö ilmaisee, luovuttaako hän elimiään ja kudoksiaan elinsiirtoon kuolemansa jälkeen

3 Tahdonilmaisut tallennetaan Tiedonhallintapalveluun
Tahdonilmaisut tallennetaan jatkossa aina Tiedonhallintapalveluun Terveydenhuollossa potilastietojärjestelmän kautta tai Henkilö itse Omakannan kautta Terveydenhuollossa Tiedonhallintapalveluun tallennettavat tahdonilmaisut on otettava käyttöön viimeistään Omakannassa tahdonilmaisujen kirjaaminen on ollut mahdollista kesäkuusta 2015 lähtien. Terveydenhuollon ammattilaiset saavat tahdonilmaisut käyttöönsä, kun potilastietojärjestelmä pystyy ne hakemaan Tiedonhallintapalvelusta. Tiedonhallintapalvelussa uusi Hoitotahtomerkintä päivittää aina aiemmin tehtyä merkintää, jolloin tieto henkilön tahdonilmauksista on ajantasaista.

4 Tahdonilmaisujen sisältö
Hoitotahto on potilaan vapaamuotoinen ilmaisu tahdostaan Hoitotahto sisältää kentät ”Kumoan voimassaolevan hoitotahtoni” ja ”Määrään hoitotahdostani seuraavaa” sekä kentän vapaamuotoisesti kirjattavaa hoitotahtoa varten. Hoitotahdon kirjaamisessa voi hyödyntää myös valmiita malleja. Lisätietoja Valvira: Hoitotahto Elinluovutustahdolla henkilö voi vahvistaa suostumuksensa elinluovutukseen tai kieltää irrottamasta elimiä, kudoksia tai soluja toisen ihmisen sairauden tai vamman hoitoon Lainsäädännön perusteella voidaan lähtökohtaisesti olettaa kansalaisen suostuneen elimiensä luovutukseen, jos tämä ei ole tehnyt luovutuskieltoa Potilaan tahto (Kyllä, luovutan elimeni ja kudokseni. / Ei, en luovuta elimiäni tai kudoksiani.) kirjataan kyllä/ei-tietona. Mahdollinen lisähuomautus on mahdollista kirjata vapaana tekstinä.

5 Tahdonilmaisujen kirjaaminen terveydenhuollossa
Tahdonilmaisujen kirjaaminen terveydenhuollon yksikössä ei välttämättä edellytä hoitosuhdetta, vaan kansalainen voi pyytää tahdonilmaisun kirjaamista milloin tahansa. Tahdonilmaisun voi kirjata terveydenhuollon toimintayksikössä joku muukin, kuin potilaan hoitoon osallistuva henkilö. Tahdonilmaisun voi myös perua tai muuttaa milloin tahansa. Tahdonilmaisu kirjataan potilastietojärjestelmään ja tallennetaan Tiedonhallintapalveluun. Lisäksi potilaskertomukseen tehdään merkinnät, että potilaalle on annettu riittävä selvitys vaikutuksista, joita hänen tahtonsa noudattamisesta voi seurata. Allekirjoitukseen liitetään tieto tahdonilmauksen ajankohdasta ja tekopaikasta sekä tieto terveydenhuollon palveluyksiköstä. Ajantasainen tahdonilmaisu tulostetaan potilaalle. Tulostetta ei arkistoida paperisena terveydenhuollossa.

6 Tahdonilmaisujen katselu terveydenhuollossa
Tehdessään tahdonilmaisun kansalainen suostuu lähtökohtaisesti siihen, että se on häntä hoitavien terveydenhuollon ammattilaisen käytettävissä. Tiedonhallintapalveluun tallennettujen tahdonilmaisujen katselu ei siis edellytä kansalaisen erillistä suostumusta. Tahdonilmaisujen katselu edellyttää kuitenkin hoitosuhdetta potilaaseen.

7 Tahdonilmaisujen yhteys riskitietoihin
Potilaan voimassa oleva tahdonilmaisu tulee näkyä myös potilaan hoidossa huomioitavissa riskitiedoissa (luokka Potilaan tahdonilmaisu), koska tahdonilmaisulla voi olla merkittävää vaikutusta potilaan hoitoon. Riskitiedoissa ei näytetä itse tahdonilmaisua, vaan ainoastaan tieto siitä, että potilaalla on voimassa oleva tahdonilmaisu, jota voi katsella Tiedonhallintapalvelusta. Tiedonhallintapalvelu huolehtii automaattisesti riskitietojen ajantasaisuudesta. Käyttäjä ei tahdonilmaisua kirjatessaan kirjaa riskitietoa erikseen.

8 Henkilön aiemmat tahdonilmaisut
Kun Tiedonhallintapalvelun tallennettavat tahdonilmaukset otetaan käyttöön, on huomioitava mahdolliset aiemmat tahdonilmaukset. Nämä tahdonilmaukset eivät ole tallentuneet Tiedonhallintapalveluun. Potilaan kanssa on tarkistettava aiemman tahdonilmauksen voimassaolo, ja kirjattava se potilaan tahdon mukaisena Tiedonhallintapalveluun. Jos hoitotahtoa ei voida kopioida sellaisenaan Tiedonhallintapalveluun, on potilaan riskitietoihin tallennettava tieto siitä, että hoitotahto on tehty, ja missä se on sekä ko. yksikön yhteystiedot. Esimerkiksi: ”Hoitotahto paperisena Mämmilän terveyskeskuksessa, puh ” tai ”Hoitotahto paperisena potilaalla itsellään”. Skannattuja liitetiedostoja Tiedonhallintapalvelun hoitotahtoon ei (ainakaan toistaiseksi) ole mahdollista tallentaa. Myös Tiedonhallintapalvelun ulkopuolisen tahdonilmaisun peruminen tulee vastaavasti päivittää käsin riskitietoihin.

9 Alaikäisen tahdonilmaisut, huoltaja
Alaikäisen potilaan huoltajan tai muun laillisen edustajan ilmaisema mielipide potilaan hoidon toteuttamiseksi, voidaan myös kirjata Tiedonhallintapalvelun hoitotahtoon. Hoitotahtoon tulee kuitenkin selkeästi kirjata tieto, että kyseessä ei ole potilaan oma tahto vaan huoltajan ilmaisema mielipide. Lisäksi on huomioitava potilaslain 9§:n rajoitus, että huoltajalla ei ole oikeutta rajoittaa potilaan henkeä tai terveyttä uhkaavan vaaran torjumiseksi annettavaa hoitoa.

10 Alaikäisen omat tahdonilmaisut
Alaikäistä potilasta hoidettaessa hänen mielipiteensä on otettava huomioon hoitotoimenpiteestä päätettäessä silloin, kun se on hänen ikäänsä ja kehitystasoonsa mahdollista. Arvioinnin alaikäisen kypsyydestä päättää omasta hoidostaan tekee aina terveydenhuollon ammattilainen, yleensä lääkäri. Kypsyysasteen arviointi ei aina riipu iästä, vaan asiasta. Näin kypsyys saatetaan joutua arvioimaan tilannekohtaisesti uudelleen eri sairauksien/hoitojen yhteydessä. Jos terveydenhuollon ammattihenkilö pitää alaikäistä riittävän kypsänä, lapsen itsemääräämisoikeus on samanlainen kuin aikuisen. Tällöin alaikäinen voi tehdä myös hoitoaan koskevan tahdonilmaisun. Alaikäisen tahdonilmaisua hoitoonsa voidaan pitää pätevänä, jos hän on saanut asianmukaista tietoa tarjolla olevista hoitovaihtoehdoista, ja niiden seurauksista, alaikäinen on harkinnut asiaa tarkasti ja lisäksi hän ilmaissut tahtonsa ilman pakkoa tai painostusta.

11 Tahdonilmaisujen kirjaaminen Omakannassa
Kansalainen on voinut kirjata Tiedonhallintapalveluun tallentuvan hoitotahdon ja elinluovutustahdon Omakannassa kesäkuusta 2015 alkaen Omakanta ohjeistaa kansalaista tulostamaan Omakannassa tehty tahdonilmaisu ja toimittamaan se terveydenhuoltoon, niin kauan kunnes kaikkialla terveydenhuollossa on otettu käyttöön potilastietojärjestelmä, jossa tahdonilmaisujen katselu Tiedonhallintapalvelusta on mahdollista. Alaikäinen tai hänen puolestaan asioiva huoltaja ei voi tehdä tahdonilmaisua Omakannan kautta.

12 Elinluovutustahdon kirjaaminen Omakannassa

13 Hoitotahdon kirjaaminen Omakannassa


Lataa ppt "Tahdonilmaisut."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google