TYÖEHTOSOPIMUS JA TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TUKEA TYÖNANTAJUUTEEN Työehtosopimus ja palvelut työnantajille
Advertisements

TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry
Työmarkkinaosapuolten oma neuvottelujärjestelmä EU:ssa
Työnantajan velvollisuudet käytännössä
Pieni ja epätäydellinen lyhennesanakirja OAJ-laiselle toimijalle
Akavalaisten työaikakäytännöt esimerkkejä jäsenliitoista
TES-prosessi helluntaiseurakunnassa Markku Luoma Vesa Pylvänäinen.
YHDISTYS TYÖNANTAJANA
Orionin Ylemmät Toimihenkilöt OYT ry
Mikä? •Matemaattis-luonnontieteellisten alojen ammattilaisia yhdistävä ja edustava ammatillis-aatteellinen järjestö. •Tavoitteena edistää matemaattis-luonnontieteellisten.
T AKU RY Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö Riina Virkkunen Järjestö- ja kehitysvastaava.
Paikallisesta sopimisesta työaikajärjestelyissä
Työelämän lainsäädäntö ja ristiriitojen ratkaisu
Tehnyt:Juho ja Aaro. Jäsenedut 0 Työehtosopimus on tärkein ammattiliiton jäsenyyden tuoma etu. Sillä sovitaan mm. mitä työstä kuuluu maksaa.,
YHTEISTYÖSSÄ ON VALOVOIMAA
GOLF-ALAN JÄSENSELVITYS SYKSY 2006 Tarkoitus * selvittää jäsenkentillä noudatettavia työehtoja ja niiden kehittämistarpeita Toteutus * 70 toimitusjohtajille.
EU-vaikuttaminen Suomessa
NEUVOTTELUORGANISAATIOT. Neuvotteluorganisaatiot KT Kuntatyönantajat on kunta-alan työnantajajärjestö. JUKO ry on julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö.
Työmarkkinajärjestelmä
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
- työmarkkinoista, palkoista ja palkkaneuvotteluista
NY Menestyksen avaimet – oma talous hallussa!. Lisämateriaalia NY-ohjelmaan: NY Menestyksen avaimet – Oma talous hallussa! Työnhaku.
Työsuhteen ehtojen muuttaminen Itellan ylemmät toimihenkilöt
Itellan ylemmät toimihenkilöt ry VIESTINVÄLITYS- JA LOGISTIIKKA-ALAN YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS Ja INFORMAATIOLOGISTIIKKA-ALAN YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN.
Miten energiankulutus käännetään laskuun? Seminaari Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö.
© Kustannusosakeyhtiö Otava Työmarkkinoiden sopimusneuvottelut.
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY Kohti kunnallisvaaleja 2012 Yksityisen sosiaalialan kunnallisvaaliteemat yhteiset pelisäännöt valvonnan toteuttamiselle tasaveroiset.
Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry Enni Räisänen Asiamies Palvelutoimialat, YTN.
Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliitto TIKLI ry Toimitusjohtaja Harri Hietala Näkökulma työnantajaliitosta
Terveystieteiden akateemiset johtajat ja asiantuntijat ry.
Liikkuvuus ja lähetetyt työntekijät Pekka Ristelä Palkansaajajärjestöjen EU-edustusto FinUnions 1/04/20151.
Akavalainen neuvottelutoiminta AKAVA  talous- ja tulopolitiikka  yhteiskuntapolitiikka, verotus, sosiaalipolitiikka, koulutus, työvoimapolitiikka,
Mikä ihmeen PAM? Mitä PAM tekee?

Yrittäjyys ammattina Akavalaiset ja korkeakoulutetut yrittäjinä 2008–2015.
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
YHTEISKUNTAOPPIA VAIKUTTAMINEN. MITEN ELIITTI VAIKUTTAA?  Pitää yllä omaa vuorovaikutusverkkoa.  Vaikutustavat: 1. ”Saunaillat” 2. Puheet 3. Media 4.
Tulopolitiikka Tiia, Oona, Pihla, Samu.  Tulopolitiikka: palkkaneuvotteluihin liittyvä talouspolitiikan käsite ja sitä tekevät työmarkkinajärjestöt ja.
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
 ASIOITA, JOITA SINUN OLISI HYVÄ TIETÄÄ TYÖELÄMÄSSÄ OLLESSASI.
YHTEISKUNTASOPIMUS TYÖMARKKINARATKAISU KILPAILUKYKYSOPIMUS Näin työmarkkinasopimusneuvottelut ovat edenneet.
Kokonaisansiot miehillä ja naisilla Tilastokeskuksen Palkkarakennetilasto.
Vaihtoehto lakolle? Valtakunnansovittelija Esa Lonka
Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry. Ylempi toimihenkilö Ylempi toimihenkilö toimii asiantuntija-, esimies-, päällikkö- tai johtotason tehtävissä. Ylemmän toimihenkilön.
Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry. Ylempi toimihenkilö Ylempi toimihenkilö toimii asiantuntija-, esimies-, päällikkö- tai johtotason tehtävissä. Ylemmän toimihenkilön.
Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry. Ylempi toimihenkilö Ylempi toimihenkilö toimii asiantuntija-, esimies-, päällikkö- tai johtotason tehtävissä. Ylemmän toimihenkilön.
Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry. Ylempi toimihenkilö Ylempi toimihenkilö toimii asiantuntija-, esimies-, päällikkö- tai johtotason tehtävissä. Ylemmän toimihenkilön.
Olemme matkalla kohti uutta keskusjärjestöä 2 > Katsomme 2020-luvulle ja siitä eteenpäin. Perustamme uuden ajan keskusjärjestön ammattiyhdistysliikkeen.
TULOPOLITIIKKA KERTAA YH1 -Työehtosopimus → Yleissitovuus
Sorsiiko verotus palkansaajaa? – Työnteon kannustimet
Työsuhde pähkinänkuoressa
MIKÄ ON SAK? Jäsenliittojen tavoitteita ja toimintaa yhteen sovittava ja kehittävä etujärjestö Työn perustana on jäsenten ja luottamushenkilöiden.
Maan hallituksen heikennykset työsopimuslakiin ja sosiaaliturvaan
HEI JA TERVETULOA MEILLE!
YHTEISTYÖSSÄ ON VALOVOIMAA
TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT
Huom. Yksityisten Työnantajien EK muutti sääntönsä Ei tee enää Tupoja / Keskitettyjä -Ei neuvottele palkoista → Sovitaan Liittotasolla • Tavoitteena:
Arvio maan hallituksen 8. 9
Nuoret ja työlainsäädäntö
TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT
Yksityissektorilla työskentelevien bioanalyytikoiden ja laboratorionhoitajien koulutuspäivät Tampereella.
Työsuhteen käsite Työoikeudellisen sääntelyn perusperiaatteet
Työsuhteen käsite Työoikeudellisen sääntelyn perusperiaatteet
Teknologiateollisuuden ajankäyttötiedustelu 2014
Valtion virka- ja työehtosopimus neuvottelutulos
Mistä neuvottelutilanteessa ja pakkolakipaketissa on nyt kysymys?
Teknologiateollisuuden ajankäyttötiedustelu 2016
Teknologiateollisuuden ajankäyttötiedustelu 2015
TULOPOLITIIKKA KERTAA YH1 -Työehtosopimus → Yleissitovuus
TULOPOLITIIKKA KERTAA YH1 -Työehtosopimus → Yleissitovuus
Esityksen transkriptio:

TYÖEHTOSOPIMUS JA TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT Työntekijät ja työnantajat Maija-Leena Pusa

HUOM! Työsopimus ei ole sama kuin työehtosopimus TES Työsopimus on työnantajan ja työntekijan valinen sopimus, mutta TYÖEHTOSOPIMUS on kollektiivisopimus, joka on tehty eri työaloille (siivousala, rakennusala, kaupan ala jne.) Työehtosopimuksen tekee alan ammattiliitto ja työnantajia edustava järjestö. Työehtosopimuksessa sovitaan esimerkiksi alan minimituntipalkasta, vuosilomista, työajoista jne.

JÄRJESTÖ Työnantajien tai työntekijöitten perustama järjestö = TYÖMARKKINAJÄRJESTÖ Työntekijöitten järjestö on ammattiyhdistys tai ammattiliitto

TYÖEHTOSOPIMUS Kiky eli kilpailukykysopimus v. 2016 Työmarkkinajärjestöt tekevät eri ammattialojen työehtosopimukset (sovitaan palkat ja muut ehdot kuten esim. lomat ja työajat) Joskus ammattiliitot (työntekijöiden ja työnantajien keskusjärjestöt) tekevät ns. raamisopimuksen eli sopivat palkkojen ja muiden työehtojen ylärajoista (eli kuinka paljon palkkoja voidaan nostaa ja muita ehtoja parantaa sopimuskauden aikana) Huom! Vuonna 2016 palkkoja alennettiin ja ehtoja huononnettiin. Esim. julkisen sektorin lomaraha pieneni 30 % ja työaika piteni 24 tuntia vuodessa.

Kiky eli kilpailukykysopimus v. 2016 Neuvottelussa on mukana myös maan hallitus. Joskus sovitaan työasioiden lisäksi esimerkiksi veroista ja sosiaaliturvasta. (v. 2016 työntekijät maksavat enemmän sosiaaliturvamaksuja). http://www.sak.fi/ajankohtaista/neuvottelutilanne

TYÖNTEKIJÖIDEN KESKUSJÄRJESTÖ N. 75 % työntekijöistä kuuluu ammattiliittoon Ammattiliittoja on noin 65. Ammattiliitot kuuluvat työntekijöiden keskusliittoon

TYÖNANTAJIEN KESKUSJÄRJESTÖ Työnantajista suurin osa kuuluu oman alansa työnantajaliittoon. Työnantajaliittoja on monta kymmentä. Työnantajaliitot kuuluvat työnantajien keskusjärjestöihin

TYÖNANTAJALIITOT https://ek.fi/ EK eli Elinkeinoelämän keskusliitto (27 jäsenliittoa) https://ek.fi/ Valtion työmarkkinalaitos Kuntien työnantajat

TYÖNTEKIJÄLIITOT Noin 1.6 miljoonaa työntekijää SAK on keskusjärjestö, jolla on 20 jäsenliittoa ja noin miljoona jäsentä www.sak.fi esim. Metalliliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM Metallityöväen Liitto, Paperiliitto, Puuliitto Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT

AKAVA Akava, http://www.akava.fi/ - korkeakoulutettujen keskusjärjestö, johon kuuluu 37 jäsenliittoa ja noin 610 000 jäsentä Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

STTK Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on toimihenkilöiden ammatillinen keskusjärjestö. www.sttk.fi Siihen kuuluu 17 ammattiliittoa ja yhteensä noin 540 000 jäsentä

Nettiosoite https://www.sak.fi/tyoelama/apua- ongelmiin/maahanmuuttajien-tyosuhdeneuvonta