Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tohtoriopinnot CMT:ssä Pekka Isotalus Kaikki kuuluvat •Tampereen yliopiston tutkijakoulu •Viestinnän, median ja teatterin tohtoriohjelma •Oppiaineet:
Advertisements

Markku Salakka KTK 258 ALAKOULUN USKONTO Markku Salakka KTK 258.
Ainedidaktiikan perusteet. Esittely Miksi olet täällä? Mitä odotat täältä saavasi? Opetuskokemus? Kuinka perusteellisesti tunnet filosofiaa? Miksi olet.
Minä oppijana 1 ov..
K 4.3. Kandidaatin tutkielma ja tutkielmaopinnot (10 op) Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Ainedidaktiikan infotilaisuus Filosofia ja ET Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ainedidaktiikan perusteet
Lukio-opiskelusta Syksy 2014.
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ainedidaktiikan infotilaisuus ET, filosofia ja psykologia
Visuaalisen ammattilaisen esitys Verkkokurssi Tiedosto 1 Kurssin rakenne.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Biologian ja maantieteen pedagogiikka, 5 op
ET ja filosofia – ainedidaktiikan perusteet: opetuksen suunnittelun harjoitustehtävä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Opetussuunnitelmatyö - keskiössä OPSviestintä Katariina Alha Jyväskylän yliopisto
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa. 2 Nykyiset linjaukset…  Oppilaan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että päättöarvosanat on annettu samoin.
Johtajuus- ja asiantuntijaviestintä Leif Åberg syyslukukausi 2006.
Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Kurssin suoritus
Lukion oppimäärä.
Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET, filosofia ja psykologia
Taksonomiat ja oppilas- arviointi lukion ET:n ja filosofian opetuksessa Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen.
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kurssikäytännöt ja opintojen suunnittelu. Opetuksen aikataulu Lukuvuosikalenteri Intossa oman korkeakoulun sivuilla Syyslukukausi I periodi 7 viikkoa.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2016 Opetussuunnitelma uudistuu.
Ainedidaktiikan perusteet Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ainedidaktiikan infotilaisuus ET, filosofia ja psykologia Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ainedidaktiikan infotilaisuus ET ja filosofia Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Opettajan pedagogiset opinnot Kielten opettajien koulutukseen valitut 2016.
Elämänkatsomustiedon didaktiikan peruskurssi, viimeinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Johdatus elämänkatsomustietoon/ Katsomusaineiden didaktiikan kurssin elämänkatsomustiedon oma osa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikka: AD-perusteet kurssin suoritus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Johdatus elämänkatsomustietoon/ Katsomusaineiden didaktiikan kurssin elämänkatsomustiedon oma osa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ainetyöryhmien työn aloitus
Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Kurssin suoritus
Pedagogiset aineopinnot lv Tietotekniikka
Katsomusaineiden didaktiikka, yhteiset ryhmät Ryhmätehtävä 1
Ainedidaktiikan infotilaisuus ET ja filosofia
Abiturientin ohje syksy 2017
Filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikka: AD-perusteet kurssin suoritus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tavoitteet ja arviointi
Sähköiset yo-kirjotukset
Kurssit lukion kolmantena vuonna
Tutustumista elämänkatsomustiedon didaktiikkaan
Filosofiaa lapsille –tehtävä 1 (kaikille)
Ykkösten vanhempainilta
ET ja filosofia – ainedidaktiikan perusteet: opetuksen suunnittelun harjoitustehtävä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Opettajaopinnot kahdessa aineessa
DEMO 5 Sonja Betancourt, FM
Opetuksen suunnittelu, toteutus ja arviointi: ET ja filosofia
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
OSTA – ET ja filosofia: opetuksen suunnittelun harjoitustehtävä
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Filosofian kandiohjelma
HAAGA-HELIA amk Liiketalouden koulutusyksikkö, Helsinki
Metallurgian seminaari
HAAGA-HELIA amk Liiketalouden koulutusyksikkö Pasila
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Ope osaa -hanke opettajan pedagogisten opintojen kehittäjänä Kasvatustieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto Inkeri Ruokonen.
Kouvolan Yhteislyseon
Esityksen transkriptio:

Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Eero Salmenkivi Kasvatustieteellinen tiedekunta

Kandidaatti- ja maisterivaihe Kandidaattivaihe Opettajan perustaitojen omaksuminen ≈ kyky pitää hyviä et/filosofian tunteja; myös pidempiä jaksoja ≈ kyky toimia sijaisena tai lyhytaikaisesti opettajana Maisterivaihe Aloituspaketti muihin et/filosofian opettajilta vaadittaviin taitoihin ≈ kyky toimia vakituisena opettajana

Maisterivaihe Maisterivaiheessa (periodit III ja IV) syvennetään pedagogista ymmärtämystä perehtymällä pedagogisen toiminnan yhteiskunnallisiin reunaehtoihin (KYHF-perusteet, vähän myös AD:ssa) Erilaisuuden ja moninaisuuden kohtaamiseen (EMK, sis erityispeda ja monikulttuurisuus, painotus kohtaamisessa).

Maisterivaihe (jatkuu) Maisterivaiheessa (periodit III ja IV) syvennetään pedagogista ymmärtämystä perehtymällä opettajan toimimiseen oman työnsä tutkijana (OTT-seminaari). laaja-alaiseen opettamis-opiskelu-oppimisprosessin arviointiin (AD: palaute ja arviointi, yo-kirjoitukset, kokeet; opettajan oman toiminnan arvioinnissa ja koulutuksen arvioinnissa kytkeytyy yhteiskunnallisiin reunaehtoihin) sekä opetuksen kehittämiseen (nyt erit. uudet POPS 22.12.2014 ja LOPS 27.10.2015 ja niistä erityisesti eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet). Hannele Cantellin luento 14.2. ja OTR-opiskelu.

Opetuksen arviointi ja kehittäminen kurssin tavoitteet (tutkintovaatimukset) Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää arvioinnin erilaiset tehtävät ja tavoitteet sekä palautteen ja arvioinnin merkityksen opetukselle, opiskelulle ja oppimiselle ymmärtää arviointiin liittyvät koulutuspoliittiset ja yhteiskunnalliset ulottuvuudet opetuksen ja koulutuksen kehittämisen kysymyksissä osaa käyttää tarkoituksenmukaisesti erilaisia oppimisen arviointimenetelmiä ja hyödyntää arvioinnissa tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuuksia sekä arvioida kriittisesti omia ratkaisujaan.

Tavoitteet (jatkoa) Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää eheyttämisen opetussuunnitelmalliset perustelut ja pystyy toteuttamaan laajoja eheyttäviä opetuskokonaisuuksia pystyy ottamaan osaa opetuksen ja koulutuksen kehittämiseen ja sitä koskevaan keskusteluun kasvatuksen asiantuntijana osaa paikantaa yhteistyömahdollisuuksia ja omaa valmiudet verkottua aineensa opetuksen kannalta tärkeiden sidosryhmien ja yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa oppilaitosten sisällä ja ulkopuolella tapahtuvaa opetusta toteutettaessa ja kehitettäessä.

Sisältö (tutkintovaatimukset) Opetuksen arviointi ja kehittäminen -kokonaisuus koostuu seuraavista osioista: A) luennot 2 op (68150) B) ryhmäopetus 5 op (68158) Opintojakson ydinaines rakentuu arvioinnin monista ulottuvuuksista, koulun ja oman oppiaineen teoreettisesta ja käytännöllisestä kytkeytymisestä yhteiskuntaan, oppiaineiden ja koulun rajojen ylittämisestä sekä muista olennaisista seikoista oppimisen, opetuksen ja koulun kehittämisessä.

Kirjallisuus (tutkintovaatimukset, et) Atjonen, P. (2007). Hyvä, paha arviointi. Helsinki: Tammi. Council of Europe. (2014). ‘Signposts’: Policy and Practice for Teaching about Religions and Non-religious world views in intercultural education. Lipman, M. (2003). Thinking in Education. Cambridge: Cambridge University Press. Toinen painos tai uudempi. Matilainen, M. (2011). Ihmisoikeuskasvatus lukiossa – outoa ja itsestään selvää.Tutkimuksia 326. HY OKL. Verkossa: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/25934/ihmisoik.pdf?sequence=1 Salmenkivi, E. (2013). Ylioppilastutkinnon rakenne- ja reaalikoeuudistusten vaikutuksia: miten lisääntynyt valinnaisuus ohjaa lukiolaisia. Kasvatus & Aika. 7, 3, s. 24-39. http://www.kasvatus-ja-aika.fi/site/?lan=1&page_id=565 Vuorio-Lehti, M. Valkolakin hohde – Keskustelua ylioppilastutkinnon merkityksestä Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Kasvatus ja Aika, 2007/1. http://www.kasvatus-ja-aika.fi/site/?lan=1&page_id=54 Zilliacus, H. (2014). Supporting Students Identities and Inclusion in Minority Religious and Secular Ethics Education : A Study on Plurality in the Finnish Comprehensive School. Helsinki: Unigrafia. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/144143/supporti.pdf?sequence=1

Kirjallisuus (tutkintovaatimukset, filosofia) Atjonen, P. (2007). Hyvä, paha arviointi. Helsinki: Tammi. Honkala, S. & Salmenkivi, E. (toim.) (2005). Hyvän opettamisen kaksi vuosikymmentä: Feto 20 vuotta. Feto ry:n vuosikirja 2005. Helsinki : Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat. Lipman, M. (2003). Thinking in Education. Cambridge: Cambridge University Press. Toinen painos tai uudempi. Rusanen A.-M., Lappi, O., Nederström, M., ja Koskennniem, T. (2008). Käsitteellinen muutos filosofian oppimisessa. Teoksessa Kallioniemi A. 2008 (toim.). Uudistuva ja kehittyvä ainedidaktiikka: Ainedidaktinen symposiumi 8.2.2008 Helsingissä. Osa 1. HY OKL Tutkimuksia 298, s. 113–127. Salmenkivi, E. (2013a). Ylioppilastutkinnon filosofian ainereaalikoe ja lukion opetussuunnitelman perusteet. niin & näin, 20, 1 (76), s. 100-112. Salmenkivi, E. (2013b). Ylioppilastutkinnon rakenne- ja reaalikoeuudistusten vaikutuksia: miten lisääntynyt valinnaisuus ohjaa lukiolaisia. Kasvatus & Aika. 7, 3, s. 24-39. http://www.kasvatus-ja-aika.fi/site/?lan=1&page_id=565 Vuorio-Lehti, M. Valkolakin hohde – Keskustelua ylioppilastutkinnon merkityksestä Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Kasvatus ja Aika, 2007/1. http://www.kasvatus-ja-aika.fi/site/?lan=1&page_id=54

Suoritustavat (tutkintovaatimukset) Opetuksen arviointi ja kehittäminen -kokonaisuus suoritetaan normaalisti kahdessa aineessa (poikkeuksena äidinkieli ja kirjallisuus sekä vieraiden kielten didaktiikka). Luennot suoritetaan luentokurssilla sekä luentoihin ja kirjallisuuteen pohjautuvalla tentillä tai aineryhmäkohtaisesti sovitulla korvaavalla suorituksella, esimerkiksi esseellä (= ET+ FI 2017k). Ryhmäopetus suoritetaan osallistumalla ryhmäopetukseen, jossa tulee olla läsnä, sekä ryhmäopetuksessa annetuilla aineryhmittäin vaihtuvilla tehtävillä.

Ryhmätehtävät (tutkintovaatimukset) Tehtäviin kuuluu tyypillisesti erilaisia arviointiin liittyviä tehtäviä, opintokäyntejä, kirjallisuuteen ja muihin aineistoihin perehtymistä ja kirjallisten suoritusten laatimista niiden pohjalta yksin tai ryhmissä.

Arviointi (tutkintovaatimukset) Opetuksen arviointi ja kehittäminen –kokonaisuuden arvosana muodostuu osasuoritusten arvosanojen opintopistein painotetusta keskiarvosta. Luento-osuuksissa arviointi perustuu kirjallisiin suorituksiin. Ryhmäopetuksen arvioinnissa käytetään monipuolisia arviointimenetelmiä, joista sovitaan opetuksen alkaessa.

Lisätiedot (tutkintovaatimukset) Opetuksen arviointi ja kehittäminen -kokonaisuus suoritetaan samalla lukukaudella syventävän harjoittelun kanssa.

Toteutus ja työtavat (arki) Luennoilla ja ryhmillä pääosin samat osallistujat → sisältöjä voidaan siirtää joustavasti, mutta luennot ja ryhmät arvostellaan erikseen. Melko paljon pieniä tehtäviä, jotka käydään läpi myöhemmässä ryhmäopetuksessa (yo:t, kokeet ym.)

Kirjallisuus (arki, jatkoa) Kirjallisuus jakautuu kahteen osaan Oheiskirjallisuus Yleinen (ks. OAK17kurssinsuoritus) Ryhmäopetuksessa erikseen mainittavat tekstit Tämä ilmoitetaan erikseen ryhmäopetuksessa. Korvaava kirjallisuus opiskelijoille, jotka suorittavat 2 op ja 5 op pelkällä fi tai pelkällä et sekä aikuislinjan opiskelijoille. Tämä käsitellään tarvittaessa erikseen ko. opiskelijoiden kanssa (viimeiset dioista OAK17kurssinsuoritus). HUOM: varsinaista tenttikirjallisuutta ei ole!

Kurssin arviointi Arvioinnissa sovelletaan kurssilla käsiteltyjä arviointikriteerejä, kuten Bloomin taksonomiaa ja SOLO-mallia. Ryhmäopetusarvioinnissa käytetään seuraavalla dialla esitettyä taulukkoa.

Etiikka Olennaista arvioinnissa ovat eettiset periaatteet. Tutustu Opettajan eettisiin ohjeisiin OAJ:n sivuilla, arvoihin ja periaatteisiin. Tutustu myös Helsingin yliopiston opetuksen ja opiskelun eettisiin periaatteisiin.

Tehtävä Arvioi edellä esitettyä ryhmäopetuksen arviointikaavaketta sekä eettiseltä kannalta että muuten (väh. 1 hyvä ja 1 huono puoli sekä opiskelijan kokonaisarvio). Laadi siitä muunnelma omaan opetukseesi lukiossa tai perusopetuksessa. Tehtävä palautetaan 31.1.17 mennessä s-postilla tai Moodleen ja käsitellään ryhmäkerralla 1.2.17. (muutokset aikatauluun) Tehtävän taulukko löytyy kurssin blogi-sivulta, mutta se on siellä suppeammassa muodossa, jossa ei korosteta etiikkaa. Tehtävä tehdään laajemmassa muodossa.