Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Kurssin suoritus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Kurssin suoritus"— Esityksen transkriptio:

1 Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Kurssin suoritus
Eero Salmenkivi Kasvatustieteellinen tiedekunta

2 Suoritus Suoritus jakautuu neljään (viiteen) osaan: ET luennot 1 op
FI luennot 1 op ET ryhmät 2,5 op FI ryhmät 2,5 op Lv 16 – 17 luentosuoritukseen kuuluu eheyttämiseen ja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin kuuluva erillinen osuus: Dos. Hannele Cantellin luento ja siihen liittyvät Kolme OTR-kertaa ja niiden tuotoksen jakaminen.

3 Suoritus (jatkuu) Opiskelija, jolla on fi/et:n ulkopuolella oleva muu aine tekee siinä 1+2,5 op ja fi:ssä tai et:ssä samoin 1+2,5 op. Opiskelija, jolla ei ole fi/et:n ulkopuolella olevaa ainetta tekee ensisijaisesti suorituksen sekä fi:ssä että et:ssä. Opiskelija, jolla ei ole fi/et:n ulkopuolella olevaa ainetta ja joka ei halua tai voi tehdä suoritusta sekä fi:ssä että et:ssä, täydentää suorituksen kirjallisuuden avulla.

4 Suoritus: luennot (1 op, 2 op jos molemmat)
1 op kaikki tekevät = arviointiin liittyvä essee-tehtävä: FI Filosofian jommankumman pakollisen kurssin arvioinnin suunnittelu ET ET arvioinnin suunnittelu 7 – 9 tai jommankumman pakollisen kurssin arvioinnin suunnittelu Perusop. ET:ssä voi halutessaan painottaa päättöarviointia Molempia opiskelevat tekevät molemmat (-> 2 op).

5 Ohjeita essee-tehtävään
Mitä aiot arvioida (kurssin tavoitteelliset painopisteet) Mitä aiota käsitellä ja mitä alueita aiot painottaa arvioinnissa Miten aiot arvioida: mitä arviointipisteitä (onko muitakin kuin koe, millaisia, miten niihin valmennetaan) mikä eri arvioitavien suoritusten painoarvo on Liitä mukaan myös suunniteltu koe ja mahdolliset muut tehtävät, joita aiot käyttää. Laajuus 2 – 4 s. sekä liitteenä kokeet ym. tehtävänannot (joilla on tehtävän arvioinnissa oleellinen merkitys). Palautus DL = ennen 4. periodin alkua.

6 Suoritus: ryhmät (2,5 op, 5 op jos molemmat)
Aktiivinen läsnäolo ja osallistuminen mukaan lukien pikkutehtävät, kuten arviointikaavakkeen, kokeiden ja palautteen kommentointi ym. pienet tehtävät sekä yhteiseen kirjallisuuteen ja muuhun oheismateriaaliin tutustuminen. Yo-pisteytys et:ssä ja/tai filosofiassa perusteluineen (huom. sekä suullisesti että kirjallisesti; kirjallisen palautusajankohta ET:ssä klo ja filosofiassa klo Moodleen). Osallistuminen yhteen seuraavalla dialla mainituista tapahtumista. Sekä ET että filosofiaa opiskelevat tekevät tehtävät molemmissa aineissa (ja arviointikaavakkeen lisäksi palautekaavakkeiden arvioinnin).

7 Tehtävät FILA/sokraattisen keskustelun sessio Oscar Brenifierin kanssa 11.1. ei kirjallista osaa, mutta edellyttää sitoutumisen pitkään sessioon 10.15–18 (mukana 1 luennoksi merkitty kerta). Osallistuminen NUFIT-tapahtumaan (20. – ) ja vähintään kahden Sokrates-väittelykilpailun tuomarointi (tai vastaavaa). Väh. 100 sanan kirjallinen raportti Osallistuminen EDUCA-messuihin (27. – ) ja raportti vähintään kahdesta esitelmästä. Väh. 200 sanan kirjallinen raportti Oma versio (tee ehdotus ja sovitaan yksityiskohdista). Sekä ET että filosofiaa opiskelevat siis tekevät 2 näistä.

8 Kirjallisuus ja muu materiaali luento-esseeseen ja ryhmiin
Käytännössä kaikki kirjallisuus on kaksi ainetta suorittaville oheiskirjallisuutta. Tärkein oheiskirjallisuus on tutkintovaatimusten osalta jo syksyyn kuuluneet POPS14 ja LOPS15. Muuta: Yleiset (seuraavat kolme diaa). Ryhmäopetuksessa erikseen mainittavat tekstit.

9 Yhteinen oheiskirjallisuus
Salmenkivi, E. (2013a). Ylioppilastutkinnon filosofian ainereaalikoe ja lukion opetussuunnitelman perusteet. niin & näin, 1/2013. Salmenkivi E. (2013b). Ylioppilastutkinnon rakenne- ja reaalikoeuudistusten vaikutuksia: miten lisääntynyt valinnaisuus ohjaa lukiolaisia, Kasvatus ja Aika, 3/2013. Vuorio-Lehti, M. Valkolakin hohde – Keskustelua ylioppilastutkinnon merkityksestä Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Kasvatus ja Aika, 2007/1.

10 ET oheiskirjallisuus Elo – Honkala – Salmenkivi 2004 (kirjat jaettu!).
Elämänkatsomustiedon ylioppilaskokeet pisteytysohjeineen. Saatavilla verkosta eri lähteistä: Ajankohtaista yo:sta (tämän kurssin blogi-sivujen vierestä):

11 Filosofian oheiskirjallisuus
Honkala – Salmenkivi 2005, 148 – 175 (kirjat jaettu!). Filosofian ylioppilaskokeet pisteytysohjeineen. Saatavilla verkosta eri lähteistä: Ajankohtaista yo:sta (tämän kurssin blogi-sivujen vierestä):

12 Kurssin arviointi Arvioinnissa sovelletaan kurssiin kuuluvaa arviointiasteikkoa ryhmäopetuksesta ym. sekä käsiteltyjä taksonomioita soveltuvin osin. Arvioitavia töitä asteikolla 0 – 5 ovat: Arviointi-essee (suoritus, luennot; 1 tai 2 aineessa) Yo-arvioinnin perustelu (suoritus, ryhmät; 1 tai 2 aineessa). Korvaava essee tai tentti (luennot ja/tai ryhmät; pelkkä fi/et) Muu arvioidaan asteikolla hyl/täyd – hyv – hyv+, esim: Arviointitaulukko (+ palaute) Brenifier/NUFIT/EDUCA Kokeiden arviointi

13 Korvaava 1 aineen suoritus
Fi tai ET ainoana aineena Lisäsuoritus kirjallisuuden avulla. 1 op luennoille. 2,5 op ryhmille. Samat tehtävät molemmissa aineissa. Voidaan soveltaa aikuislinjan opiskelijoille.

14 Suoritus: luentojen täydentäminen 2 op:ksi, niille, jotka suorittavat 2 op yhdellä aineella (pelkkä fi tai et) Suoritetaan AD/OAK_tentissä tai esseellä. Teos: Secular Ethical Education. Edited by Pekka Elo. Helsinki: FETO, 2011.

15 Korvaava essee (1 op, 2017 versio)
Teos: Secular Ethical Education. Edited by Pekka Elo. Helsinki: FETO, 2011. Lyhyehkö essee (2–4 s.): Otsikko: Secular Ethical Education. Analyyttis-kriittinen referaatti teoksesta (n. ¾ esseestä) sekä sen yhden (hedelmällisen) luvun sanoman ja hyödyllisyyden vertaaminen ja/tai soveltaminen suomalaisen opetuksen tilanteeseen (eettinen kasvatus ETssä tai filosofiassa).

16 Ryhmäopetuksen korvaava kirjallinen suoritus (2,5 op)
Suoritetaan AD/OAK_tentissä tai esseellä (ks. seuraava dia). Teos: Lipman, M Thinking in Education. Cambridge: Cambridge University Press. Toinen painos tai uudempi.

17 Korvaava essee (2,5 op, 2016 versio)
Teos: Lipman, M Thinking in Education. Cambridge: Cambridge University Press. Toinen painos tai uudempi. Keskikokoinen essee (5–7 s.): Otsikko: : Lipman, M. Thinking in Education Analyyttis-kriittinen referaatti teoksesta (n. ¾ esseestä) sekä sen yhden (hedelmällisen) luvun sanoman ja hyödyllisyyden vertaaminen ja/tai soveltaminen suomalaisen opetuksen tilanteeseen (ETssä tai filosofiassa).


Lataa ppt "Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Kurssin suoritus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google