Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ainedidaktiikan infotilaisuus ET ja filosofia

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ainedidaktiikan infotilaisuus ET ja filosofia"— Esityksen transkriptio:

1 Ainedidaktiikan infotilaisuus 29.8.2017 ET ja filosofia
Eero Salmenkivi Kasvatustieteellinen tdk

2 Tiedotus Aineenopettajakoulutus on kokonaisuus. Jos mukaan lasketaan harjoittelukoulut, ohitetaan useita tiedekuntia ja yliopistoja. Tiedotuskanavat: Henkilökohtainen: didaktikot/ohjaajat/koulutussuunnittelijat/opintoneuvojat Flamma (HY vanhat tutkinto-opiskelijat) Guide Weboodi Opiskelijoiden s-postilista (aineen s-postit kaikille) Opetus- ja oppimateriaalit: Blogs, Moodle (FI+ET) Ulkoisilla sivuilla ET-keskus

3 Ainedidaktiikka osana ET:n ja filosofian opettajan pedagogisia opintoja

4 Mitä ainedidaktiikka on?
Kasvatustieteellinen ja -filosofinen kysymys mitä on didaktiikka? eri asioiden oppimisen ja opettamisen erilaisuus (viulunsoitto, pöytätennis, ruotsin kieli, vuorovaikutustaidot, et, filosofia) mikä on aine? (onko ET:llä ja filosofialla sama vai eri didaktiikka, entä sama vai eri kuin historialla tai uskonnolla) kysymys opetettavan asian tieto- ja taitorakenteesta Ainedidaktiikka opettajan pedagogisissa opinnoissa (parhaimmillaan) silta aineen, kasvatustieteen ja harjoittelun välissä.

5 Aineenopettajalta edellytettävä osaaminen
Oman aineen hallinta: ymmärrys ET:n ja/tai filosofian luonteesta yleissivistävän koulun oppiaineena eri alueiden hallinta, esim: aiemmasta käytännöllisen filosofian 'painotuksesta' siirryttiin filosofiassa syksyllä 2016 etiikan ja argumentaation painotukseen; antropologian/uskontotieteen/filosofian rooli ET:ssä toimiminen oman alan asiantuntijana (onko asiantuntijuuden malli sama esim. ET:ssä, filosofiassa, psykologiassa ja islamissa?)

6 Aineenopettajalta edellytettävä osaaminen (jatkoa)
Pedagoginen tieto ja taito opettaja kasvattajana didaktiset taidot Taito itsensä jatkuvaan kehittämiseen opettaminen ei ole (vain) teorian hallintaa opettaja ei ole koskaan valmis

7 Opettajan pedagogisten opintojen (60 op) rakenne

8 Kandidaatti-/perusopintovaiheen ydinaines
Yhteiset kurssit Opettajan perustaitojen omaksuminen muodostaa kandidaattivaiheen (periodit I ja II) opintojen ytimen. Perustaitoja ovat opettajuuden vuorovaikutukselliset edellytykset, syksyn ainedidaktiikassa keskinäinen vuorovaikutus, esiintyminen Opettaja ja oma oppiaine (opettajan filosofointi/katsomuksellinen etsintä) kasvatuksen ja opetuksen psykologiset (kehitys- ja oppimisps.) sekä ainedidaktiikan perusteissa kysymys ajatteluun/ihmettelyyn/filosofiaan/jne. kasvattamisesta (lasten ja nuorten suhde 'filosofisiin' kysymyksiin ytimessä sekä ET:ssä että filosofiassa)

9 Maisteri-/aineopintovaihe
Maisteri-/aineopintovaiheessa (periodit III ja IV, ml. toukokuun intensiivijakso) syvennetään pedagogista ymmärtämystä Ainedidaktiikan kurssilla Opetuksen arviointi ja kehittäminen perehdytään pedagogisen toiminnan yhteiskunnallisiin reunaehtoihin (yhteiskunnallinen konteksti) laaja-alaiseen opettamis-opiskelu-oppimisprosessin arviointiin (kokeet, yo-kirjoitukset, opetuksen ja järjestelmän arviointi) Ainedidaktiikan kurssilla Opettaja työnsä tutkijana laaditaan ainedidaktinen tutkielma

10 Kandidaatti-/aineopintovaihe/syksy ja maisteri-/aineopintovaihe/kevät
Kandidaattivaihe Opettajan perustaitojen omaksuminen ≈ kyky pitää hyviä et/filosofian tunteja (myös pidempiä jaksoja) ≈ kyky toimia sijaisena tai lyhytaikaisesti opettajana Maisterivaihe Aloituspaketti muihin et/filosofian opettajilta vaadittaviin taitoihin ≈ kyky toimia vakituisena opettajana

11 Ainedidaktiikan suoritusten arviointi
Arvioinnin osana arvostelu ja jatkuva suullinen palaute . Esseet, tentit ja seminaariestelmät arvostellaan asteikolla 0 – 5. Arviointikriteereinä ovat osoitettu lukeneisuus, teoreettinen oivaltavuus, näkökulmien monipuolisuus, luento- ja ryhmäosuudessa käsitellyn aineiston hyödyntäminen ja argumentoinnin johdonmukaisuus. On tärkeää keskustella aiemman tutkimustiedon ja kirjallisuuden kanssa, ei ainoastaan omien näkemysten kanssa. Ryhmätyön arvioinnista ks. erillinen taulukko, jota käsitellään ainedidaktiikan kurssilla sekä syksyllä että keväällä. Kokonaisarvosana kootaan opintopistein painotetusta keskiarvosta.

12 Syksyn kurssit (lyhyet maininnat, kurssien tavoitteet ja sisällöt esitellään kursseilla)

13 Opettajan pedagogiset opinnot
Aineenopettajan opinnot koostuvat opettajan pedagogisista opinnoista, joita suorittavat myös erityis-, kotitalous-, käsityön- lastentarhan- ja luokanopettajaopiskelijat. Siksi ainedidaktiikkaa lukuunottamatta kursseista löytyy toinen, eri aikaan toteutettava versio. Ne on painotettu eri opiskelijaryhmille ja ne sopivat huonommin ao-opiskelijoiden aikatauluun niitä saa kuitenkin halutessaan suorittaa, jos esimerkiksi omaan aikatauluun ei sovi oma kurssi.

14 Kasvatustieteen kurssit
1. Didaktiikka 2 op Yleisjohdatus tieteenalaan AO-koulutuksessa hallinnollisista syistä kuuluu kevään opettaja työnsä tutkijana kurssiin 2. Opetuksen suunnittelu, toteutus ja arviointi 10 op Johdatus ainedidaktiikan perustaviin kysymyksiin (luennot), ainedidaktisen teorian soveltaminen käytäntöön oman aineen opetuksen kontekstissa (ryhmät). Suoritetaan normaalisti 2 aineessa (eli 5 op + 5 op; 3. ainetta ei voida valitettavasti tarjota). 3. Oppimisen psykologia (5 op) Kurssilla yhdistetään erilaista oppimisen tutkimusta.

15 Ainedidaktiikka ET:n ja filosofian didaktiikassa luentojen ja ryhmäopetuksen välissä ei ole olennaista eroa. Jos ET:n tai filosofian opetusharjoittelijalla ei ole muuta sivuainetta, suosittelen toisen näistä ottamista didaktiseksi sivuaineeksi. Toisesta aineesta tarkemmin infon lopuksi.

16 Harjoitteluun liittyvät kurssit
1. Kouluun tutustuminen 1 op 2. Perusharjoittelu 8 op 3. Reflektio 1 op

17 Kouluun tutustuminen Suoritetaan kouluissa 6.–8.9.17
Tarkemmat tiedot ja kirjallisuus Kouluun tutustuminen. Ainedidaktiikan perusteet, I periodi. Opiskelumateriaali. Aineisto on saatavana sähköisessä muodossa Flammasta (toistaiseksi päivittämättä?) Opintojakso arvioidaan Kouluun tutustumisen raporttien perusteella. Raportit hyväksytään asteikolla hyväksytty – hylätty.

18 Reflektio Toimii siltana harjoittelun ja ainedidaktiikan välillä.
(Virallisesti:) Opiskelija osaa pohtia omaa toimintaansa aineenopettajana ja arvioida reflektion merkitystä opettajan työssä sekä teorian ja käytännön integroimisessa

19 Reflektio Reflektio alkaa yhteisillä ryhmätapaamisilla
ke Aurora, sali 116 ma Athena, sali 303 Muista suorituksista sovitaan näissä tapaamisissa. Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty-hylätty.


Lataa ppt "Ainedidaktiikan infotilaisuus ET ja filosofia"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google