Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
YK:N VAMMAISSOPIMUKSESSA
Advertisements

Tasa-arvolaki ja sen muutossuunnitelmat
O SALLISUUS YHDENVERTAISUUS JA ARJENHALLINTA N UORISOTUTKIMUKSEN & NUORTEN NÄKÖKULMAA Mirja Määttä Itä-Suomen yliopisto.
Vammaisten henkilöiden oikeus palveluihin
Järjestöjen näkökulma ja rooli työllistymisen tukemisessa
Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista Leena Leikas/OIK-31/UM.
Itä-Suomen yliopisto, yhteiskuntatieteiden laitos/ Kuopion kampus
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
 Tämä on rasismia!   Punainen Risti viettää 21. maaliskuuta YK:n rasismin vastaista päivää yhdessä monien muiden järjestöjen ja kansalaisliikkeiden kanssa.
Vammaisten ihmisoikeudet
Yleisohje Diasarja on jaettu kolmeen osaan esitettäväksi joko kokonaan tai soveltuvin osin: ensimmäisessä osiossa (diakuvat 1-7) tuodaan vammaisen samanarvoisuus.
LAPSEN OIKEUDET.
TASA-ARVOVIIKONLOPPU 17. – ANU-TUIJA LEHTO.
Susanna Lehtonen Erityisasiantuntija Romaniväestön koulutustiimi
Kansainvälisiä ja kotimaisia lainsäädäntönäkökulmia Työ kuluu kaikille Vammaisfoorumi ry:n ja TE-palveluiden koulutuspäivä Liisa Murto oikeuksienvalvontalakimies.
Vammaisten henkilöiden oikeus palveluihin
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
UUSI YHDENVERTAISUUSLAKI – MIKÄ MUUTTUI?
1 Invalidiliitto Vammaisfoorumin ja Uudenmaan TE – toimiston koulutuspäivä 2015: Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE -toimisto, Vantaa Henrik Gustafsson,
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELUN HYVÄT KÄYTÄNNÖT
taustalla YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan yleissopimus EU:n vammaisstrategia Suomen vammaispoliittinen ohjelma VAMPO 2010–2015 viesti sama:
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
YHDENVERTAISUUSLAKI 2015 YHDENVERTAISUUSLAKI 2015 Lainsäädäntöneuvos Timo Makkonen, OTT Lainvalmisteluosasto/OM Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivätHelsinki1.
1 Invalidiliitto Vammaisfoorumin ja Uudenmaan TE – toimiston koulutuspäivä 2016: Työ kuuluu kaikille! Pasila, Helsinki Henrik Gustafsson, lakimies,
YK:n vammaissopimuksen sisältö ja velvoitteet Juha-Pekka Konttinen erityisasiantuntija.
Tukiliiton ajankohtaisia edunvalvonta-asioita POTKA-verkosto Tanja Salisma, Lakimies Kehitysvammaisten Tukiliitto ry 1.
VOIMANA MERI.. Henkilökohtaisen avun päivä Heli Kulmala
Työhönvalmennusta sosiaalihuollon palveluna Kenelle, miksi ja millaista? Työ kuuluu kaikille!-koulutus
1 Invalidiliitto Vammaisjärjestöjen rooli oikeuksien valvonnassa Elina Akaan-Penttilä vammaisasiamies, Invalidiliitto; Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy / Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain uudistus työelämän näkökulmasta Xamk yt-neuvottelukunta
1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila Anne Mäki, Invalidiliitto ry.
Ihmisoikeuskeskus - osa Suomen kansallista ihmisoikeusinstituutiota VALTAKUNNALLISET VAMMAISNEUVOSTOPÄIVÄT
IHMISOIKEUSKESKUS - TEHTÄVÄNÄ IHMISOIKEUKSIEN EDISTÄMINEN Valtakunnallisen vammaisneuvoston VANEn seminaari YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Vaikeista asioista opettaminen Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö kuntoon “Since wars begin in the minds of men, it is.
Yhdenvertaisuuslaki: mikä muuttui vammaisen henkilön näkökulmasta Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys/Vike.
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus1 Leonardo da Vinci Tools for Diversity Hanke monimuotoisuuden systemaattiseen kehittämiseen ESOK-seminaari.
VAMPO:n seuranta 2012 VANE Jouko Kokko.
YK:n vammaissopimus ja yhdenvertaisuuslaki
Vammaisten henkilöiden oikeudet ja. yhdenvertaisuus – Mikä
Vammaisten henkilöiden oikeuksista tehty yleissopimus (CRPD) ja sen valinnainen pöytäkirja Eveliina Pöyhönen Sosiaali- ja terveysministeriö.
Nuorisotyön johtaminen ja ihmisoikeudet Matti Jutila
Luento Näkövammaisten liitossa , Helsinki Juhani Kortteinen
Työelämän uudet valvonnan muodot
ERITYISTAIDEKASVATUS
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Köyhyys ja lapsen oikeudet
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Mirella Huttunen, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
SOTE-järj. HE 324/2014 vp - Asiakaslaki (812/2000; 4 §) - Potilaslaki
YK:n vammaisten ihmisoikeusyleissopimus ja ICF
Yhdenvertaisuus koulussa
Yhdenvertaisuus sisältää tasa-arvon
YHTEISTYÖLLÄ YHDENVERTAISUUTTA
Mitä itsemääräämisoikeus tarkoittaa Sinulle itsellesi ja toisaalta mitä se tarkoittaa asiakkaillesi tai potilaillesi. Minkälaisena näet sen tuolla horisontissa,
Saavutettavuusvalvonta
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Yhdenvertaisuussuunnittelu kunnan näkökulmasta
Palvelukulttuurin muutos
YK:n vammaissopimus ja uudistuva lainsäädäntö
LIIKEKILPAILU Kilpailulaki /948. LIIKEKILPAILU Kilpailulaki /948.
HLBTI-henkilöiden yhdenvertaisuuden edistäminen Euroopan unionissa
Sosiaalihuoltolain uudistushanke – Mikä muuttuu?
Alkoholipolitiikkaa lapsinäkökulmasta
Webcast klo Koulutus työelämää koskevista yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain muutoksista Vuoden 2015 alussa tuli voimaan uusi yhdenvertaisuuslaki.
Vammaispalvelulain uudistuksen tilanne
Esityksen transkriptio:

Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin Rita Järvinen Aluesihteeri Kynnys ry 2.5.2016

YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus Hyväksyttiin YK:ssa 2006 Suomi allekirjoitti sen 2007 Eduskunta hyväksyi sen osin 2005 Presidentti Sauli Niinistö allekirjoitti sen 4/2016 Ratifiointi n. elo-syyskuu 2016 Sopimuksella täsmennetään vanhemmissa YK:n yleissopimuksissa ja muissa ihmisoikeussopimuksissa olevia oikeuksia

Sopimus sitoo Suomen lainsäädäntöä Kieltää syrjinnän kaikilla elämän alueilla Välitön ja välillinen syrjintä sallii positiivisen erityiskohtelun laajentaa ihmisoikeusajattelua

Tietoisuuden lisääminen vammaisuudesta Asenteiden korjaaminen Vammaisten ihmisten osallistaminen sopimusprosessiin

Kansallinen ihmisoikeuskeskus Merkittävä asema syrjinnän seurannassa ja valvonnassa. YK:n vammaissopimusta valvoo vammaisten henkilöiden oikeuksien komitea.

Katsaus Yhdenvertaisuuslakiin Voimaan 1.1.2015 Lainsäädännön kokonaisuudistus Yhdenvertaisuuslailla kolme kärkeä - Yhdenvertaisuuden edistäminen Syrjinnän kielto Syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvan tehostaminen

Yhdenvertaisuuden edistäminen Viranomaisella, koulutuksen järjestäjällä ja oppilaitoksella sekä työnantajalla on velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta (YVL 5-7§) YVL:ssä kiellettyjä syrjintäperusteita ovat alkuperä, kansalaisuus, kieli, ikä, vammaisuus, terveydentila, uskonto, vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet,seksuaalinen suuntautuminen sekä ”muu henkilöön liittyvä syy”

Syrjintää on Välitön ja välillinen syrjintä Häirintä Ohje tai käsky syrjiä, sekä Vammaisia henkilöitä varten tehtävien kohtuullisten mukautusten epääminen (jättää tekemättä asianmukaiset ja kulloisessakin tilanteessa tarvittavat kohtuulliset mukautukset, joilla vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuus turvataan, syyllistyy syrjintään)

Valvontaviranomaiset Yhdenvertaisuuslain noudattamista valvovat: Yhdenvertaisuusvaltuutettu Työsuojeluviranomaiset Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta

Keskeiset muutokset vammaisten näkökulmasta Soveltamisalan laajennus (lakia sovelletaan kaikkien syrjintäperusteiden osalta julkisessa ja yksityisessä toiminnassa) Oikeuttamisperusteet erilaiselle kohtelulle Kohtuulliset mukautukset Valvontaviranomaisten laajentunut toimivalta

YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista Yhdenvertaisuus Täysimääräinen ja tehokas osallistuminen ja osallisuus yhteiskuntaan Esteettömyys ja saavutettavuus Kohtuulliset mukautukset

Vammaisuuden määritelmä YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen 1 artiklan mukaan vammaisiin henkilöihin kuuluvat ne, Joilla on sellainen pitkäaikainen ruumiillinen, henkinen, älyllinen tai aisteihin liittyvä vamma, joka vuorovaikutuksessa erilaisten esteiden kanssa voi estää heidän täysimääräisen ja tehokkaan osallistumisensa yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa

YK:n vammaissopimus 4.artikla ”Nothing about us without us” Vammaiset itse mukaan neuvotteluihin ja päätöksien tekoon. KIITOS!