UUSIA TUULIA JA MAKUJA MAAILMALTA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OMAVALVONTA Kuvat: Ruokatieto / Tapio Tuomela
Advertisements

Gourmet herkkuja ravintola- ja kotikeittiöihin
Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Keski-Suomen ruokakulttuuri – nyt!
Vaihto-opiskelu Unkarissa syksyllä 2006 Eija Paronen LT41.
Koskikatu 1 ● Joensuu ● puh (013)
Vaellus-, pyöräily- ja melontareittien suunnittelu ja toteutus matkailun näkökulmasta.
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Monikäyttöinen paperi
Työnohjauksella laatua lapsen päivään
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
Tietotekniikan käyttö opetuksessa alakoulussa Tuukka Kivioja.
Perheiden ruokailu ennen ja nyt – lapsen kasvaminen omaan ruokakulttuuriin Jyväskylä
TÖISSÄ RUOKA-ALALLA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
¡Español, por favor!.
Luomu julkisen sektorin ammattikeittiöissä Risto Pitkänen/ Finfood Luomu Finfood – Suomen Ruokatieto ry
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Samba Tervetuloa tutustumaan samban maailmaan.
Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Joensuu Katsaus Ruoka-Suomen vuoden 2006 toimintaan Kirsi Viljanen, Ruoka-Suomi – teemaryhmä,
Makupaloja Suomesta. Tilaisuuden nimi Päivämäärä Esittäjän nimi Organisaatio.
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
TALOUDELLINEN VASTUU.
¡Español, por favor!.
ISO GPS-toleranssit 6 Yleistoleranssit
INTIAN KULTTUURIPIIRI
VENÄJÄN PIKARUOKAKULTTUURI
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Neuvottelupäivien palautteenkeruu. Vastaajien ikäjakauma ja työllisyystilanne.
ELÄINTEN HYVINVOINTI. koostuu fyysisestä ja psyykkisestä terveydestä, normaalista kasvusta sekä hyvästä hoidosta. päätellään esim. eläimen terveydentilasta.
MISTÄ SANOJA SAADAAN? Sanasto. Kieli elää Kieli muuttuu koko ajan. Kun maailma ja ympäristö muuttuu, vanhat sanat jäävät pois tai saavat uusia merkityksiä.
YMPÄRISTÖ. Riittävä ravinto on yksi ihmisen perustarpeista. Suomalaisten kotitalouksien kulutusmenoista 13 prosenttia menee ruokaan, mutta millä perusteilla.
Valmisruoat Pakasteet Kuivatut ruokavalmisteet Puolisäilykkeet Täyssäilykkeet.
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
JAPANILAINEN KEITTIÖ. Ruoka Japanilaisen keittiön ruokapöytä on karu, mutta yksinkertainen, Vaikka ruoka on yksinkertaista saa senkin näyttämään täydelliseltä.
RUUAN REITTI: KANANMUNA MISSÄ JA MIKSI KANANMUNAA KÄYTETÄÄN RUUANVALMISTUKSESSA?
Ruoka eri ikäkausina. Vauvaikä Vauvan luonnollinen ravinto on rintamaito tai äidinmaidonkorvike Maidosta vauva saa sairauksilta suojaavia aineita sekä.
HISTORIA Perustettu vuonna 1967
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
SuomalaINEN ruokakulttuuri: Kehitysvaiheet ja alueelliset erot
Millaisen seurakunnan SINÄ HALUAT?
II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu
Ruoka ammattina ja harrastuksena
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
Latinalaisamerikkalainen kulttuuri
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
Ammattiosaajan liikuntavuosi ja SAKUsports
Ruuan reitti: kala.
Välitehtävän palaute Huomioita vuorovaikutuksesta
Yksilön lyhyt historia
SMOL ry YHTEYSOPETTAJA- MIKÄ?.
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Ruokatrendit.
100 VUOTTA SUOMALAISTA RUOKAKULTTUURIA
Ruoka (ravinnon tuotanto + nälänhätä)
Mitä Kiinassa syödään? 中国人吃什么.
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
KOTITALOUS Syventävät opinnot 8-9 vuosiluokilla, taito ja taideaineet
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
SUOMALAINEN RUOKAKETJU JA VASTUULLINEN RUUANTUOTANTO
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Miksi haluamme RAUHAA ?.
Maksuttomia materiaaleja opetukseen, työnohjaukseen
Lambrusco Grasparossa il Fojonco
Marsalkka Luomu Golden Ale (suodatettu) 4,6%
Varsinais-Suomen Kylät ry:
Esityksen transkriptio:

UUSIA TUULIA JA MAKUJA MAAILMALTA

Ruokakulttuuri muuttuu ajassa Ruokakulttuuri muuttuu ajassa. Tässä diasarjassa käsitellään suomalaiselle ruokakulttuurille ominaisia muutoksia kansainvälisestä näkökulmasta. Lue lisää taustamateriaalista: https://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/maailman-makuja https://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/paikallista-kulttuuria/uudet-tuulet-ponnistavat-omasta-kulttuurista

RUOKAKULTTUURI ELÄÄ AJASSAAN Sanotaan, että matkailu avartaa. Ulkomaanmatkojen myötä uudet makumaailmat ovat tulleet suomalaisille entistä tutummiksi ja jopa osaksi suomalaista arkea. Myös maahanmuuttajat ovat tuoneet tutuksi oman maansa ruokakulttuuria. Ravintolakulttuuri on monipuolistunut ja erilaisia etnisiä ravintoloita löytyy ympäri Suomea.

KOTIKEITTIÖIDEN UUDET RAAKA-AINEET Monilla paikkakunnilla on etnisiä ruokakauppoja, joista löytyy eksoottisiakin raaka-aineita. Myös ruokakauppojen valikoimat ovat monipuolistuneet ja kaupan perusvalikoimista löytyy esim. pitahaya-hedelmiä, merilevää, garam masala -maustetta tai vaikka tuoretta inkivääriä ja Hoisin-kastiketta.

Uudet tuulet ja maut maailmalta ovat siirtyneet myös kotikeittiöihin. Eksoottisten hedelmien ja vihannesten käyttö on lisääntynyt huomattavasti. Avokado, persimon tai granaattiomena alkavat olla tuttuja monessa kodissa. Hummukseen, tofuun ja tahiniin vielä totutellaan, mutta nekin alkavat olla yhä useammalle tuttuja elintarvikkeita.

TEHTÄVÄKSI JA POHDITTAVAKSI Haastattele vanhempiasi tai isovanhempiasi ja kysy heiltä, mitkä olivat heidän nuoruudessaan uusia ruokia, elintarvikkeita, hedelmiä, mausteita yms.? Mistä vanhempiesi nuoruuden ajan ”uutuuksista” tullut nykyään tavallista arkiruokaa?

LINKKIVINKKEJÄ TULEVAISUUSTEHTÄVÄÄ VARTEN Pohtikaa yhdessä mitkä voisivat ovat tulevaisuuden ruokatrendejä ja millaista ruokaa syömme 20 vuoden kuluttua. Vinkkejä ja ideoita alla olevista linkeistä: http://www.sitra.fi/artikkelit/millaista-tulevaisuuden-ruoka http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/283045-tutkija-%E2%80%9Dhyonteisten-syonti-yleistyy-suomessakin%E2%80%9D http://ruoka.fi/ruokajutut/tulevaisuuden-ruokatrendeja-dna-dinner-syotavat-pakkaukset https://www.youtube.com/watch?v=v9mhfZeEWFo http://www.hs.fi/nyt/art-2000005009198.html

Kuvat: Jussi Ulkuniemi Scanstockphoto Suomi100/Elo © Ruokatieto Yhdistys ry Kuvien käyttäminen muussa kuin tämän kalvosarjan yhteydessä on kielletty. Kalvosarjaa saa vapaasti muokata opetuskäyttöön sopivaksi (lyhentää, lisätä omia kalvoja jne.) ja se on tarkoitettu vain opetuskäyttöön. RUOKATIETO YHDISTYS RY www.ruokatieto.fi www.ruokavisa.fi ruokavisa@ruokatieto.fi