Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten vuorovaikutustaitojen tukeminen käytännössä
Advertisements

VKK-Metro Katse lapseen –hankkeen tutkimusyksiköiden omat kehittämiskohteet Hankekausi
ESIOPETUS lapsen ilo ja oikeus Varhaiskasvatuspäällikkö Pauliina Virta
Lyhyesti kasvun ja oppimisen tuesta esiopetuksessa
PORKKANAPIRTTI PERHEKOTI
Katso Aitolasta lisää:
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
usala.swf LASTENTARHANOPETTAJA usala.swf.
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Lapselle hyvä päivä tänään
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
Case-tehtävä Metsäprojekti päiväkodissa
Osallistumista tukeva mediakasvatus peruskoulussa
AITOLAN RYHMÄPERHEÄIVÄKOTI SADUTUSKOKEILUN KAUTTA KOHTI SADUTUKSEN TOIMINTAKULTTUURIA Helena Lindqvist Sadutus, dokumentointi, pienryhmä- ja teematyöskentely.
T IETOKONE OSANA ESIOPETUKSEN JA VARHAISKASVATUKSEN OPPIMISYMPÄRISTÖÄ H YVINKÄÄLLÄ Anne-Marie Knape.
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
Partioaate.
Suomen mielenterveysseura
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Viinijärven koulun vanhempainilta 23.4.
Ystävätaitojen / sosiaalisten taitojen arviointi Puppet Pals2 –sovellus ystävätarinoiden rakennuskenttänä.
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
Lapsen ja nuoren tukeminen Tarkkaavaisuuden ja toiminnanohjauksen vaikeudet.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA Lapsen nimi Esiopetuspaikka ja toimintavuosi Esiopetuksesta vastaava opettaja Syntymäaika HuoltajuusYhteishuoltajuusYksinhuoltajuus.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat.
Lastensuojelun perhetyö Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut.
Kadonnutta vanhempaa etsimässä Tarja Hiltunen Tohtorikoulutettava Jyväskylän yliopisto Lapsi- ja läheistyön koordinaattori Sininauhaliitto.
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
Lapsihavainnointi on lapsen arvostamista ja kuuntelemista Petra Suonio 2011.
Lapsen kanssa toimiminen Riitta Laakso/Arja Marila Lasten kuntoutus.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Lasten havainnoimisesta Ruut Ruokonen Näistä lähtökohdista… Yksilöllisyys =kehitys etenee määrätyssä järjestyksessä, mutta lapset saavuttavat näitä.
ADHD- lapsen tukikeinoja päivähoidossa Petra Suonio
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Mitä tällä tunnilla tehdään?
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Hyvinvoinnin integroidut toimintamallit
Kieli itseilmaisun välineenä
KASVATUSKESKUSTELU = KAKE
Havainnointi ja maailmankuva
Music Against Drugs -päihdekasvatuskokonaisuuden kehittäminen
Millainen oppija sinä olet?
Näin arvioimme tiimin toimintaa
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
Nojatuolipedagogiikkaa päiväkodissa
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Digitaalinen kasvun kansio kasvatuskumppanuuden edistämisessä
VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
Saatteeksi PP-pohjan käyttäjälle
Terveiset Yö-ryhmästä
PEDAGOGINEN DOKUMENTOINTI
LUONNOS (11/17) Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto
10 HYVÄKSI KOETTUA KEINOA LOPPUUN PALAMISEN EDISTÄMISEKSI
Miten sosiaalityöllä tulisi vastata asiakkaiden tarpeisiin?
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
Esityksen transkriptio:

Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012

Pienryhmätoiminta  Pienryhmätoiminta on yksi varhaiskasvatuksen keskeisimmistä toimintamuodoista  Pienryhmiä käyttämällä pyritään tukemaan lapsen yksilöllisiä oppimisvalmiuksia  Ryhmän lasten kehitystarpeista ja lähtökohdista käsin voidaan muodostaa säännöllisesti toimivia pienryhmiä, joissa lapsilla on mahdollisuus työskennellä kiireettömästi  Tarvittaessa varhaisen tuen ja erityisen tuen työtapa  Jokaisella "kotiryhmällä" on oma aikuinen, joka pääasiassa ohjaa omaa ryhmäänsä Suosituksena kirja: Lapselle hyvä päivä tänään

Strukturointi

Koritehtävät

Kuvin tuettu leikki

Kuvin tuettu leikki ( hyödynnä papunetin kuvasivuja)  Kuvin tuetussa leikissä käytetään kuvia leluina ja kommunikaatiovälineinä  Kenelle tahansa lapselle!  Tavoitteena on tutustuttaa lapset kuvakommunikaatioon mahdollisimman luontevasti heille tutussa ympäristössä  Kuvat harjaannuttavat  leikkitaitoja ja valmiuksia vaikuttaa leikin kulkuun  kykyä suunnitella, toteuttaa ja nauttia leikistä  itseilmaisua, omien ajatusten ja leikki-ideoiden käyttöä kielellisistä vaikeuksista huolimatta  vuorovaikutustaitoa, yhteisleikkiä

Sadutus  Kaiken ikäisten - erityisesti lasten - kuuntelua ja osallisuutta korostava työväline niin käytännön työssä, kehittämisessä kuin tutkimuksessakin  Menetelmän avulla kuunnellaan lasta, nuorta tai aikuista  Sadutus antaa läheisyyden ja turvallisuuden tunteen tässä ja nyt  Sadutus on narratiivinen menetelmä, jossa uusi satu tai tarina syntyy kertojan ja saduttajan välillä  Se poikkeaa sadunkerronnasta siinä, että lapsen tai lapsiryhmän kertoessa aikuinen kirjaa tarinan sellaisenaan ja lukee sen kertojalle, jotta tämä voi tehdä korjauksia, mikäli haluaa.  Sadutus on käyttökelpoinen dokumentointiväline myös lasten leikkiessä, musisoidessa tai tutkiessa ja opiskellessa; heidät kohdataan aidosti, ilman arviointia

SADUTUKSEN OHJE  Kerro satu (tai tarina). Kirjaan sen juuri niin kuin sen minulle kerrot. Lopuksi luen tarinasi ja voit muuttaa tai korjata sitä mikäli haluat.

Sosiaaliset tarinat  Sosiaalisten kuvatarinoiden avulla voidaan ohjata henkilöitä, joiden on vaikea toimia odotetulla tavalla sosiaalisissa tilanteissa  Niiden avulla voidaan ennakoida ja selkeyttää erilaisia tilanteita ja luoda toimintaan järjestystä  Sosiaalisilla kuvatarinoilla voidaan lähestyä helpommin myös uusia, jännittäviä ja vaikeitakin tilanteita  Kuvatarinoilla voidaan käsitellä myös pelkoja ja turhautumia. Tarinoita voidaan käyttää tunnetilojen tunnistamiseen ja tunteiden opettelemiseen.  Sosiaalisia kuvatarinoita tehdessä on hyvä tuntea henkilö, jolle niitä tekee, hänen kiinnostuksensa, pelkonsa yms.  Oikeaa tai väärää tapaan käyttää sosiaalisia kuvatarinoita ei ole.

Kasvun kansio  Havainnoimisesta on lyhyt matka lapsen oman kasvun kansion rakentamiseen  Lapsen elämän kuvaamista päivähoidossa lapsesta käsin  Tehdään ja rakennetaan lapsen kanssa  Esim.valokuvia, lapsen ajatuksia, sadutusta, tarinoita, piirrustuksia, mistä lapsi pitää/ ei pidä, mitä lapsi tykkää leikkiä  Voi sisältää myös kasvattajan havainnointia lapsesta

Taidelähtöisiä menetelmiä varhaiseen tukeen mm.  Voimauttava valokuva -menetelmä  Luova tanssi  Sairaalaklovnit pitkäaikaissairaille lapsille  Rap -musiikin tuottaminen lastensuojelun asiakkaiden kanssa