14. Aminohapot ja valkuaisaineet Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän viereiseen hiileen Elimistölle välttämättömiä on 20 Ravinnosta saatava yhdeksän Loput 11 elimistö osaa valmistaa itse
Proteiinien saanti Proteiinit koostuvat kahdestakymmenestä aminohaposta Perimä ohjaa proteiinien valmistusta ihmisillä hieman erilaiset proteiinit Ruuasta sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteista Hyviä lähteitä: maito- ja lihatuotteet, kala, kananmuna, vilja ja palkokasvit, soijatuotteet Esim. viljatuotteiden proteiinien aminohappokoostumus on erilainen kuin lihatuotteiden proteiinien Liharuokien aminohappokoostumus on parempi kuin kasvisruokien (kasvisruokaa pitää syödä monipuolisesti)
Proteiinien tehtävät Solujen rakennusaineena: lihakset, luut, veri, hiukset, kynnet Raaka-aineena: entsyymit (katalyytti), hormonit, Vahtivat elimistön ravintoaineiden määrää Kuljetustehtävät: hemoglobiini
Proteiinien tuhoutuvat helposti Liian korkea lämpötila, n. 42 C Liian happamassa (esim. maito ja tuoremehu)