14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ihminen.
Advertisements

Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Proteiinit.
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Jääpalloilijan ravinto
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
Proteiinien tehtävät elimistössä
Typpi.
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
4. Syntymän jälkeen.
Suomalaiset ravintosuositukset
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
Yksimahaisen ruuansulatus
1. Hiili – elämän alkuaine
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
KASVIEN VESI- JA RAVINNETALOUS
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Hiilivedyt.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Ihmisen ravinto.
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
TE1 Ravinto Hurtig
Tuotteen dokumentointi
2. Solun hienorakenne.
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
9. Eläimen kudokset ja lihasten toiminta
Proteiinit.
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Kivennäisaineet Pinja, Laura, Ella.
Ruokatrendit.
Kpl 1-3 SOLU.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Miten lihas tuottaa energiaa?
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
diabetes mellitus tai sokeritauti
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Orgaaniset typpiyhdisteet
Mitä Kiinassa syödään? 中国人吃什么.
5 Solun toimintaohjeet ovat geeneissä.
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Perinnöllisyystieteen perusteita
Ruokaoppia.
JUNIORI-ÄSSÄT F2-IKÄLUOKKA OIKEUDENMUKAISUUS AVOIMUUS
Unelmien liikuntapäivä
Tuokio possujen elämästä Ilmajoen Kampuksen sikalassa
II Ekologia.
Terveyden ja sairauksien historian tutkimista
Minun hyvinvointi Eva Rönkkö
Allergiamekanismit Aleksi Lamminen.
Esityksen transkriptio:

14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän viereiseen hiileen  Elimistölle välttämättömiä on 20  Ravinnosta saatava yhdeksän  Loput 11 elimistö osaa valmistaa itse

Proteiinien saanti  Proteiinit koostuvat kahdestakymmenestä aminohaposta  Perimä ohjaa proteiinien valmistusta  ihmisillä hieman erilaiset proteiinit  Ruuasta sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteista  Hyviä lähteitä: maito- ja lihatuotteet, kala, kananmuna, vilja ja palkokasvit, soijatuotteet  Esim. viljatuotteiden proteiinien aminohappokoostumus on erilainen kuin lihatuotteiden proteiinien  Liharuokien aminohappokoostumus on parempi kuin kasvisruokien (kasvisruokaa pitää syödä monipuolisesti)

Proteiinien tehtävät  Solujen rakennusaineena: lihakset, luut, veri, hiukset, kynnet  Raaka-aineena: entsyymit (katalyytti), hormonit,  Vahtivat elimistön ravintoaineiden määrää  Kuljetustehtävät: hemoglobiini

Proteiinien tuhoutuvat helposti  Liian korkea lämpötila, n. 42 C  Liian happamassa (esim. maito ja tuoremehu)