Onks tietoo? Markus Lammenranta Humanistinen tiedekunta / Markus Lammenranta / Onks tietoo?1.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Heidi Layne VALOA-hanke Helsingin yliopisto/Urapalvelut
Advertisements

Nuorten Tietokoneenkäyttö.
Sosiaalinen media.
Henkilökohtainen tavoitepohja
Tutkimussuunnitelma…
Sari-Katja Niiles, Eeva Hiltunen ja Henna Kalima
Markus Lammenranta Helsingin yliopisto
Johdatus tieto-oppiin (3 op)
punainen kirja s. 71- Sininen kirja s.
Meidän kirkko – osallisuuden yhteisö  hengellinen elämä vahvistuu  huolehdimme heikommista ja kannamme maailmanlaajaa vastuuta  vahvistamme kirkon jäsenyyden.
A4. Argumentointi ja retoriikka
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
LIONS-PERIAATTEET JA LIONS-ARVOT
3 Tiedon ja oikeutuksen lähteet
Johdatus tieto-oppiin (3 op)
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ Mervi Palva.
SATTUMAN ONGELMA TUTKIMUKSESSA 1 x: tenttiin valmistautumiseen käytetty aika (tunteja) Perusjoukko μ = 39,87.
Markus Lammenranta Helsingin yliopisto
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
ASIANTUNTIJA-ARVIOIDEN PERIAATTEITA Asiantuntijuus Rationaalinen konsensus.
1 Arrow’n teoreema Sosiaaliset hyvinvointifunktiot (Social welfare functions SWF) SWF f on sääntö tai prosessi, joka määrittää kullekin joukolle yksilöiden.
Kysymyksenasettelun avulla luovaan ongelmanratkaisuun matematiikassa
EK102b Uuden testamentin teologia Luennot Petri Luomanen Eksegetiikan laitos.
3 Tiedon ja oikeutuksen lähteet Markus Lammenranta Helsingin yliopisto.
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
Johdatus tieto-oppiin (3 op) Markus Lammenranta Helsingin yliopisto Markus Lammenranta, Johdatus tieto-oppiin1.
Periodi 3, 2017 Markus Lammenranta
Tutkimustyypit ja aineistonkeruun menetelmät
16. Uskontojen moninaisuus
Klassiset jumalatodistukset
Anselm Cantenburylaisen ontologinen todistus etenee seuravaasti:
2. Karteesinen skeptisismi
Markus Lammenranta Helsingin yliopisto
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
Onko mahdollista tietää?
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
Voimmeko tietää mitään oman mielemme ulkopuolisesta maailmasta?
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Mitä uskonto on?.
OPETUSVINKKI.
USKONNOLLINEN KOKEMUS
Johdatus tieto-oppiin FILK-115, FTE140 (5 op)
Markus Lammenranta Helsingin yliopisto
Hyvän elämä ja sen eväät
VOIKO JUMALAN OLEMASSAOLOA TODISTAA
Voiko jumalan olemassaoloa todistaa?
Voiko Jumalan olemassaoloa todistaa ?
Tiedotusta, valistusta, yhteistyötä…
1. MITÄ USKONTO ON ?.
2. tieto osana maailmankuvaa
Tieto-oppi Tieto ja Tiedollinen normatiivisuus
5. Evidentiaalinen eksternalismi
Oikeutus ja rationaalisuus
Reliabilismi Alvin Goldman Presentation Name / Firstname Lastname
Usko ja epäilys.
Uskosta ja tiedosta.
Evidentiaalinen eksternalismi
Täydellisen olion teologia
Timothy Williamson Oxford University
Markus Lammenranta Helsingin yliopisto
Tieto-oppi Tieto ja Tiedollinen normatiivisuus
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Timothy Williamson Oxford University
Reliabilismi Alvin Goldman Presentation Name / Firstname Lastname
Evidentiaalinen eksternalismi
Esityksen transkriptio:

Onks tietoo? Markus Lammenranta Humanistinen tiedekunta / Markus Lammenranta / Onks tietoo?1

1.Tiedon käsitteen tarkoitus on poimia hyviä informaationantajia. Edward Craig, Knowledge and the State of Nature, Oxford, Tiedon käsitteen tarkoitus on päättää tutkimus asiasta. Tieto on tutkimuksen päämäärä. Tieto = tosi uskomus + x Oikeutus (hyvät perusteet, riittävä evidenssi) Luotettavuus (uskomus perustuu lähteeseen, joka tuottaa suuressa määrin tosia uskomuksia) ‒ Havainto, introspektio, järki, muisti ja päättely 2 Humanistinen tiedekunta / Markus Lammenranta / Onks tietoo? Tiedon käsitteen tarkoitus

1.Väittäminen: Väitä jotakin, vain jos tiedät sen. 2.Uskominen: Usko jotakin, vain jos tiedät sen. 3.Toiminta: Käytä jotakin toiminnan perusteena, vain jos tiedät sen. 3 Humanistinen tiedekunta / Markus Lammenranta / Onks tietoo? Tiedolliset normit

Asiantuntijoiden erimielisyys Asiantuntija on henkilö, jolla on tietoa jostakin aiheesta. Kaksi asiantuntijaa ovat eri mieltä jostakin väitteestä, kuten siitä, että talouskriisi ratkeaa parhaiten lisäämällä elvytystä ja lainanottoa. Kumpi heistä tietää? Kummalla on paremmat perusteet? Koska emme ole itse asiantuntijoita, meidän on vaikea vastata tähän. Kysyminen kolmannelta asiantuntijalta ei auta, koska hänkin on osa kiistaa. Tieto ei voi riippua subjektiivisista intresseistä, arvostuksista ja ennakkoasenteita. Jos asiantuntijat eivät pysty ratkaisemaan erimielisyyksi- ään, voi olla järkevää ajatella, ettei kukaan heistä tiedä. Jos he eivät tiedä, heidän pitäisi väittää vain: ”On todennäköis- tä, että elvytys auttaa” tai ”Minusta tuntuu, että elvytys auttaa”. Humanistinen tiedekunta / Markus Lammenranta / Onks tietoo?4

1.Kuka ehdokkaista edistää parhaiten yhteistä etua? 2.Kuka ehdokkaista edistää parhaiten omaa etuani? Demokratia toimii sitä paremmin, mitä useampi äänestäjä tietää, kuka ehdokkaista edistää parhaiten yhteisiä etuja tai hänen omia etujaan. Perinteiset tiedotusvälineet (lehdistö, TV, radio,…) Sosiaalinen media (blogit, keskustelupalstat, Facebook, Twitter,…) 5 Humanistinen tiedekunta / Markus Lammenranta / Onks tietoo? Eikö demokratia toimi?

Usko ja tieto Usko, vain jos tiedät! Miten tieto Jumalasta on mahdollista? 1.Evidentialismi: Tieto vaatii hyvä argumentteja, jotka osoittavat, joko että Jumala on olemassa (teismi) tai ettei Jumalaa ole olemassa (ateismi). 2.Reformoitu tieto-oppi: On olemassa uskonnollisiin kokemuksiin perustuvaa suoraa tietoa Jumalasta. 3.Fideismi: Usko ei vaadi tietoa. ”Jumala on olemassa, mutten tiedä sitä.” ”Jumala on olemassa, mutta se ei ole totta.” ”Jumala on olemassa, mutta minulla ei ole perusteita uskoa niin.” Humanistinen tiedekunta / Markus Lammenranta / Onks tietoo?6

Reformoitu tieto-oppi William Alston ( ), Alvin Plantinga (1932-), Nicholas Wolterstorff (1932-) 1.On olemassa suoraa tietoa Jumalasta. 2.Sen lähteenä on uskonnollinen kokemus. 3.Tämä tieto voi kumoutua. Jumalaa koskeva tieto kumoutuu, jos henkilöllä on perusteita uskoa, ettei Jumalaa ole olemassa. Pahuus ja kärsimys maailmassa, tiede, uskonnolliset erimielisyydet (uskontojen moninaisuus)