Työryhmä Pirjo Näkki, Sirppa Kinos, Eva Juslin, Raija Lundahl, Marjut Arola 2.10.2015.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaali- ja terveysala toimintaympäristönä: VerkkoSote Sosiaali- ja terveysala toimintaympäristönä ITK-konferenssi.
Advertisements

Sosiaalialan AMK -verkosto
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Kotihoidon haasteet •Maailma, julkinen terveydenhuolto on jatkuvassa muutoksessa •Tarvitaan muutoksen ymmärtämistä, organisaatio ei kykene hallitsemaan.
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
PIRAMKin opetussuunnitelmien muutosprosessi

Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
Tutkintosuoritusten arviointi
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
SON ET BOTNIA P OHJANMAAN MAAKUNTIEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS Kehitysjohtaja Arto Rautajoki
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Orientoivat opinnot Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma Kunta- ja aluejohtamisen opintosuunta.
Esittäytyminen Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
1 Johtajuuden ulottuvuudet Politiikka turvataan poliittisesti haluttu suuntautuminen Byrokratia hallinnon sääntöjen osaaminen ja noudattaminen hallinnon.
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
ASIANTUNTIJUUS & OPINNÄYTETYÖ Työelämän asiantuntijuutta ei voi määritellä yksilön prosessina vaan oleellista on se, että yksilö osaa suhteuttaa oma osaamisensa.
Osallisuus ja työllistyminen
Mielenterveys kuntoutus
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
Hoito- ja kasvatustyö lastensuojelun sijaishuollossa - erikoistumisopinnot 30 op Yleisiä tavoitteita Opiskelija jäsentää ja kehittää työtään moniammatillisessa.
Opettamisesta osaamiseen-seminaari Osaamisen arviointi Metropoliassa Juha Lindfors.
KISÄLLISTÄ MESTARI TUPA ANTERO STENIUS.
Keski-Pohjanmaa-Kainuu-Oulunkaari-Lappi Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke
SOSIAALIALAN AMK-VERKOSTON STRATEGIA
PPPR1-hankkeen päätösseminaari Raisiossa.
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Kaija Ray: Siirtymät sujuviksi Antti Maunu: Yhteisöjen aika Kommenttipuheenvuoro Petteri Ora Petteri Ora1.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Satakunta University of Applied Sciences Sosionomin ammatti ja työ seminaari Tuula Rouhiainen-Valo.
SOAMK verkostokokous Kuopio. Käsiteltävät asiat  Kokouksen järjestäytyminen ja asialista  Toimintakertomus 2015 – 2016  Työryhmät
Tarpeen mukaiset palvelut... Asiakkaiden tarpeen mukaiset päätökset päätösten mukaiset palvelut, toteutuneen palvelun mukainen laskutus… Tiedotus, neuvonta.
Ajankohtaista Sosiaalialan AMK-verkosto. Verkoston toimijat Verkoston puheenjohtaja Minna Veistilä, KyAMK Työvaliokunta: pj.
Sarana - Työelämän moniammatillinen oppimis- ja kehittämisareena - sosiaalialan pilotoinnista visioita hyvinvointialalle 4/2010-3/ Helsinki.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Verkostokokous Käsiteltävät asiat  Kokouksen järjestäytyminen ja asialista  Todetaan työvaliokunnan kokoonpano  Työryhmät  Toimintakertomus.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Strategiaperusta ja ohjelmat
Hyvinvoinnin integroidut toimintamallit
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Luova ja osallistava Suomi Kreativa och delaktiga Finland
Tervetuloa Innokylään
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Sosionomi (ylempi AMK)
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
TK- johdon ja PPSHP:n yhteistyöseminaari
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Sosiaalialan tehtävärakenne
SOSIONOMI (AMK), 210 op Sosionomi osaa ratkaista sosiaalialan ongelmia sekä ennakoida tulevaisuuden muutoksia. Hän osaa tuottaa ja kehittää asiakaslähtöisiä.
Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Tapaaminen OKM Riitta Rissanen, Arene ry
Liikunnan Perusopinnot
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Osallistumisen suunnittelun vaiheet ja tehtävät
Kahdeksan edellytystä sujuvaan opinnollistamiseen
Teknologiset ja pedagogiset Digitaalisuus palveluissa ja opetuksessa,
Kehittämisen toimijat – systeeminen taso
Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Omavalvonta -työpaja THL:ssa
Esityksen transkriptio:

työryhmä Pirjo Näkki, Sirppa Kinos, Eva Juslin, Raija Lundahl, Marjut Arola

 Nykyiset kompetenssit hyväksyttiin vuonna 2010 sosiaalialan ammattikorkeakouluverkostossa. Sitä ennen sosiaalialan koulutusta linjasi yhteinen Sosionomin ydinosaaminen asiakirja vuodelta Nämä asiakirjat on kaikki laadittu sosiaalialan verkoston yhteistyönä.  Sosiaalialan ammattikorkeakouluverkosto on viime keväänä hyväksytyssä uudessa strategiassaan linjannut, että sosionomien kompetenssit tulisi päivittää.  Työvaliokunnasta kompentenssityöryhmä (työryhmän jäsenet Pirjo Näkki Diak, Sirppa Kinos Turun amk, Raija Lundahl Jyväskylän amk, Eva Juslin Arcada, Marjut Arola Karelia) on aloittanut kompetenssien päivitystyön ja uudet päivitetyt kompetenssit hyväksytään ensi keväänä sosiaalialan ammattikorkeakoulujen verkostopäivillä  Kompetenssityöryhmä vastaa työvaliokunnassa kompetenssien uudistamistyöstä työvaliokunnan kanssa yhdessä. Lisäksi kompetensseja työstetään yhteistyössä kaikkien ammattikorkeakoulujen sosiaalialan toimijoiden kanssa Innokylän verkoston alustalla.  Sosiaalialan kompetenssit ovat keskeinen väline siihen, että varmistetaan sosionomin ammattitoiminnassa tarvittava pätevyys ja valmiudet myös lähitulevaisuudessa.

(luonnosversio uusiksi kompetensseiksi /Pirjo Näkki,Diak/Sirppa Kinos,Turun amk, Raija Lundahl, Jyväskylän amk) SOSIAALIALAN EETTINEN OSAAMINEN Sosionomi (AMK)  on sisäistänyt sosiaalialan arvot ja ammattieettiset periaatteet ja sitoutuu toimimaan niiden mukaisesti  tunnistaa oman ihmiskäsityksensä ja arvomaailmansa merkityksen asiakastyössä  osaa ottaa huomioon yksilön ainutkertaisuuden ja osaa toimia arvoristiriitoja sisältävissä tilanteissa  osaa edistää tasa-arvoa ja ehkäistä huono-osaisuutta  osaa asettua yhteiskunnalliselta asemaltaan haavoittuvien yksilöiden ja ryhmien puolelle ASIAKASTYÖN OSAAMINEN Sosionomi (AMK)  osaa luoda ammatillisen vuorovaikutus- ja yhteistyösuhteen sekä arvioida asiakkaan palvelutarpeita  osaa tavoitteellisesti, voimavaraistaen ja valtaisten tukea ja ohjata erilaisia asiakkaita, asiakasryhmiä ja yhteisöjä  osaa soveltaa ja arvioida asiakastyön teoreettisia työorientaatioita ja työmenetelmiä  osaa tehdä kulttuurien välistä ohjaus- ja neuvontatyötä ja edistää kulttuurien välistä vuoropuhelua asiakastyössä  osaa käyttää ja kehittää e-palveluja asiakkaiden tarpeisiin  osaa soveltaa ammatillisia vuorovaikutus- ja ohjaustaitoja erilaisissa sähköisissä toimintaympäristöissä ja ohjata asiakkaita e-palvelujen käytössä  kykenee arvioimaan omaa asiakastyön osaamistaan ja osaamisensa kehittymistä

 SOSIAALIALAN PALVELUJÄRJESTELMÄOSAAMINEN Sosionomi (AMK)  ymmärtää hyvinvointipalvelujen ja hyvinvointivaltion globaaleja haasteita  ymmärtää sosiaali- ja terveydenhuollon organisoinnin, palvelujen tuottamisen ja järjestämisen tavat sekä sosiaali-ja terveydenhuollon ohjauksen ja valvonnan  tuntee alan juridisen säädöspohjan ja osaa soveltaa keskeistä lainsäädäntöä  tuntee hyvinvointipalvelujärjestelmän ja hallitsee palveluohjauksen  osaa käyttää ja soveltaa alan tietojärjestelmiä  osaa toimia sosiaalisen asiantuntijana moniammatillisissa työryhmissä ja verkostoissa  KRIITTINEN JA OSALLISTAVA YHTEISKUNTAOSAAMINEN  Sosionomi (AMK)  osaa analysoida epätasa-arvoa ja huono-osaisuutta tuottavia rakenteita ja prosesseja alueellisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla  osaa tukea kansalaisten osallisuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia ja kykenee osallistumaan vaikuttamistyöhön yhteistyössä asiakkaiden ja muiden toimijoiden kanssa  tunnistaa hyvinvoinnin riskitekijöitä ja osaa soveltaa ennalta ehkäisevän työn ja varhaisen puuttumisen näkökulmia  tuntee julkishallinnollisen päätöksentekojärjestelmän  kykenee ammatilliseen kriittiseen reflektioon  osaa puolustaa haavoittuneiden ja vaiennettujen ihmisten etuja yhteiskuntapolitiikassa tuoda poliittiseen päätöksentekoon tietoa kohtuuttomista elämäntilanteista

KEHITTÄMIS- JA INNOVAATIO-OSAAMINEN Sosionomi (AMK)  osaa kuvata ja arvioida asiakas- ja palveluprosessin vaiheita ja kehittää niiden pohjalta työkäytäntöjä sekä työn laatua ja vaikuttavuutta  osaa kehittää kumppanuuslähtöisesti ja innovoivasti asiakastyön menetelmiä, palveluja sekä työelämän ajattelu- ja toimintatapoja  kykenee luovaan ongelmaratkaisuun ja päätöksentekoon  tuntee projektitoiminnan perusteet ja arviointikäytännöt ja osaa työskennellä kehittämisprojekteissa  osaa suunnitella, toteuttaa, arvioida ja raportoida sosiaalialan kehittämishankkeita TYÖYHTEISÖOSAAMINEN Sosionomi (AMK)  osaa toimia yhteistyökykyisesti monialaisessa tiimissä ja työyhteisössä  osaa toimia työyhteisön lähijohtajana  tuntee keskeisen työlainsäädännön  osaa edistää työhyvinvointia ja työturvallisuutta  ymmärtää talouden merkityksen ja strategisen johtamisen työssään