Virve Laivisto 14.04.2016Virve Laivisto1 Vierivä kivi ei sammaloidu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
AKTIIVISEMPI ARKI -työpaja Työpohjat
Advertisements

AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Hyvinvoiva nuori - liikuntaa, ravintoa ja lepoa sopivassa suhteessa.
Työskentely kuumassa KESÄKUU. Helle kuormittaa elimistöä erityisesti fyysisessä työssä Elimistö kuivuu, jos hikoilussa mene- tettyä nestettä ei korvata.
Kymmenen keinoa pitää parisuhteen liekki palamassa.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Terveys 2000 –seurantatutkimus: fyysisen aktiivisuuden ja kunnon osatutkimus.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille.
KEUDA 1 Keudan aikuisopisto Hyvinvointialat Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja Työpaikalla tapahtuvan oppimisen info.
Suomi 2B Häät Millaiset ovat traditionaaliset häät sinun kotimaassa/kulttuurissa? Milloin häitä juhlitaan? Ovatko häät kirkossa vai maistraatissa.
Tervetuloa koulutukseen!. Ohjelma Kuulumiskierros Toimintaa Itsensä virittäminen ennen ryhmätilannetta Kotitehtävän läpikäynti Tulevaisuustyöskentely.
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
9. KUNTOA KANNATTAA KEHITTÄÄ TERVEYSTIETO 7. Pohdi : Mitä hyötyä on koululiikunnasta?
Hurtig TE1 Tartuntataudit. Infektio/tartuntataudit Yleisimmät tartuntataudit: hengitystietulehdukset, suolistoinfektiot, sukupuolitaudit Taudinaiheuttajia:
Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala
Ergonomia – tasapainoinen juttu,
Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Taukojumppa Työterveysergonomia.
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Liikuntaluokalle Nurmon yläasteelle syksyllä 2016
TE1 Terveyden perusteet
Psykologian 2. kurssi ”Miten minusta tuli minä?”
Tekijät: Topias, Hilja ja Linda
Ruokatrendit.
Ilo irti työmatkasta! VINKKEJÄ TYÖNANTAJALLE
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Tehneet Helmi, Emmi ja Krista  8M
SYÖPÄ.
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Psyykkinen terveys.
Pardian jäsentutkimus 2011: Väki vähenee ja työt kasaantuu
Urheilun Pelisäännöt vanhempien illassa
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Kati Rantonen p
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
OSA IV SÄÄSTÄMINEN JA TALOUDEN SUUNNITTELU
Kaksi erää Tässä ppt:ssä ohjeet pelin johtajalle Opus-työryhmä 2014
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
PDPP-työpaja Mitä tehdään?.
Valtionosuusuudistus - Turku
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
X-breikki: LIIKKUVA AMIS SAKU ry.
Opintopsykologi Katja Hietanen
3-05 Liikunta.
Terveiset Yö-ryhmästä
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
Mitä avuksi esiintymiseen?
Taikapuhe Oy Riitta-Liisa Kanniainen
VÄHÄN LIIKKUVIEN AKTIVOINTI
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Ajanhallinta opiskelussa
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Minun hyvinvointi Eva Rönkkö
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Move! ennakkotunti Tämä on pohja, jota voi muokata itselle ja ryhmälle sopivaksi. Itse olen vaihdellut kysymyksiä, lisännyt kuvia, lyhentänyt tekstejä.
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Istuma- ja näyttöpäätetyö
Liikunta Liikkumattomuus Liikuntaturvallisuus Minä liikkujana.
Ergonomia Seisomatyö.
Yläkouluikäisten tyttöjen. vapaa-ajan fyysinen aktiivisuus
Esityksen transkriptio:

Virve Laivisto Virve Laivisto1 Vierivä kivi ei sammaloidu

Oma istumisesi Mieti viime tiistaita. Arvioi istumiseen kulunutta aikaa ____ asiointi-/työmatkoilla ____ kotona/töissä/opiskelussa ____ vapaa-ajan toiminnoissa (TV:n katselu, tietokone, ruokailut jne.)  Yhteensä ____ tuntia

Liikkumattomuus ja liikunta Suomalaiset istuvat keskimäärin yli ¾ valveillaoloajastaan. Työn ruumiillinen rasittavuus on vähentynyt ja istumatyö lisääntynyt Kuntoliikunnan harrastaminen on lisääntynyt ja yhä harvempi suomalainen on täysin passiivinen vapaa-ajalla Kuitenkin harrastamme myös kuntoliikuntaa liian vähän.

Mikä pitkässä istumisessa rasittaa elimistöä ? Paikallaanolo hidastaa aineenvaihduntaa. Runsaan istumisen on todettu olevan yhteydessä ylipainoon ja suureen vyötärönympärysmittaan sekä sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin. Tämä voi lisätä aineenvaihduntasairauksien, kuten diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän riskiä.

Omenavatsasta eroon Vyötärönympärys mitataan 1-2 cm navan yläpuolelta Naisilla alle 80 cm Miehillä alle 94 cm

Pyri normaalipainoon

Elimistön tulehdustila Rasvakudoksen muodostuminen ja hidas aineenvaihdunta ylläpitävät osaltaan elimistön pitkäaikaista tulehdustilaa, joka jatkuessaan voi johtaa esimerkiksi syöpäkasvainten kehittymiseen.

Istuminen lisää syöpäriskiä Ylipaino puolestaan on yleisten syöpien kuten rintasyövän ja paksunsuolen syövän merkittävä riski. Pelkkä tuolista ylös nouseminen ei laihduta, mutta se antaa lihaksille töitä ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Mitä hitaampi aineenvaihdunta, sitä enemmän on terveysriskejä.

UKK-Instituutti (Tommi Vasankari)

Painonhallinta Painonhallinnassa on keskeistä sekä terveellinen ravinto että liikkuminen jokapäiväisessä arjessa

Liikkumattomuus Runsaan istumisen itsenäisiä, liikunnasta ja muista elintavoista riippumattomia terveyshaittoja:  Ylipaino ja lihavuus  Metabolinen oireyhtymä  Tyypin 2 diabetes  Sydän- ja verenkiertoelinsairausdet  Syöpäsairaudet (rinta- ja paksunsuolen syöpä)  Istuminen on haitaksi erityisesti tuki- ja liikuntaelimistölle  Lisääntynyt kuolleisuus Säännöllinenkään kuntoliikunta ei riitä kumoamaan runsaan istumisen aiheuttamia terveyshaittoja!

168 h/vko  n.115 h valveillaoloaika  n.40 h työtä  5-10 h työmatkoja  h vapaa-aikaa Myös runsaasti kuntoliikuntaa harrastava voi istua liian paljon! Tarvitsemme sekä istumisen vähentämistä että liikunnan lisäämistä! Yleinen aktiivisuus, ”liikuskelu” Liikunta ja urheilu Istuminen * * Kuva muokattu Tommi Vasankarin esittämän fyysisen aktiivisuuden janan (2012) pohjalta Jos käyttää kuntoliikunnan harrastamiseen esim. 3–5 tuntia viikossa, jää jäljelle 110–112 tuntia.

Miten vähennän istumista? Vähennä päivittäisen istumisen kokonaisaikaa ja tauota pitkiä istumisjaksoja  Paikallaan oloa on tärkeä vähentää aamusta iltaan, joka päivä.  Tee aktiivisia valintoja pitkin päivää eri arjen ympäristöissä.  Pyri tauottamaan istumista 30 minuutin välein ja vältä yli tunnin yhtäjaksoisia istumisjaksoja.  Jo pienetkin katkot ja jalkeille nousut vähentävät istumisen haitallisuutta.  Istumisen vähentäminen on tärkeää kaikenikäisille vauvasta vaariin!

 Kulje paikasta toiseen seisten, kävellen tai pyöräillen – vaikka osan matkaa.  Vaihtele työtapoja niin, että asennot ja toimintatavat vaihtelevat säännöllisesti.  Tunnista omat tapasi esim. mittaamalla askeleitasi (vähintään askelta vuorokaudessa). Aloita muutos asioista, jotka toistuvat arjessasi usein.  Laihtumisen ja lihomisen ehkäisyn kannalta onkin jopa tehokkaampaa vähentää päivittäistä istumisaikaa, lisätä seisoen tehtäviä toimintoja ja kävelyä kuin pelkästään lisätä liikuntaharjoittelua.

Myös kuntoliikunta on tärkeää! Syövän ehkäisyn kannalta tulisi liikkua vähintään puoli tuntia, mielellään tunti päivässä siten, että liikunta on hieman hengästyttävää. Liikunta voi koostua useammasta 10 minuutin jaksosta. Suositeltava askelmäärä on aikuisille on askelta päivässä. Istumista vähentämällä kerryttää kätevästi päivittäistä askelmäärää

Portaat käytössä, kahvittelua seisten, puhelimessa käyskennellen, taukojumppa tavaksi… Oma arkesi tällä hetkellä Mitä istumista vähentäviä ja/tai tauottavia rutiineja itselläsi on jo käytössä? Asiointimatkaa ja kauppareissua kävellen, lasten harrastusajat hyödyntäen, tv:n ääressä venytellen, porukalla ulkoillen…

 aamujumppa  koiran ulkoilutus  (työ)matkapyöräily/-kävely  kaupassa käynti/salille meno kävellen  vähemmän ruutuaikaa  bussista pois aiemmalla pysäkillä  kävelylenkki työpäivän jälkeen  uusi liikuntaharrastus … Esimerkkejä istumista vähentävistä toimintatavoista  Nouse ylös, kun on epämukava olo esim. selässä  kahvittele seisten  taukojumppa kalenteriin hälyttämään  portaiden kävely hissin sijaan  tauot pöydän äärestä/sohvalta  seisoma/kävelypalaverit  Työskentely, askareitten teko seisten

Miten voit vähentää omaa rintasyöpäriskiäsi?  Vähennä istumista ja liiku säännöllisesti  Syö terveellisesti  Vältä ylipainoa  Älä tupakoi  Vältä alkoholia

Myönteinen muutos motivoi Huomaa pienet muutokset ja onnistumiset! Ne antavat iloa ja motivoivat jatkamaan. Tee muutosta asia kerrallaan. Kaikkea ei pidä muuttaa kerralla. Muista, että tavoitteena EI ole nolla tuntia istumista päivässä!

Kaikella liikunnan lisäämisellä on terveyttä edistävä vaikutus Pieni puuhastelu kannattaa  päivittäisten aktiiviminuuttien lisääminen Pienet muutokset vähentävät liikkumattomuutta tehokkaasti Monet asiat voi tehdä muuten kuin istuen Arkiliikunta on mahdollisuus Tauottamisella lisää työtehoa ja vireystilaa