Valmistavan opetuksen lisätarve 2016, perusopetus perusopetus- ja nuorisojohtaja Marjut Nurmivuori 11.11.2015.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Peruskoulun ja työ- ja elinkeinoelämän yhteistyö
Advertisements

Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
1 Peruskoulun ja työ- ja elinkeinoelämän yhteistyö Oulu Opinto-ohjaaja Ruut Pasanen Oulun kaupunki, Pohjankartanon koulu.
Toimintaympäristö Muuttoliike Leena Salminen.
Ryhmäkysymys 1 SDG, eettinen vastuu, vihapuhe… Miten integroidaan opetukseen ja oppimiseen? Kokemuksia ja esimerkkejä: Kestävä kehitys ja kestävän tulevaisuuden.
Kukkulan koulun konsultoiva erityisopettaja haasteellisen oppilaan tukena Kukkumäentie 27a, Jyväskylä
KÄYTTÄJÄKOKEMUKSEN HYÖDYNTÄMINEN NEUVONTAPALVELUIDEN UUDISTAMISESSA Asiakaslähtöinen kunta, Heli Rantanen,
Erikoisluokkatoiminta. Yleistä erikoisluokkatoiminnasta erikoisluokkatoiminta on tavoitteellista, erikoisluokan opetussuunnitelman mukaista opetusta oppilas.
Kielivalintailta Etelä-Hervannan koulu. Valinnan paikat A1A2B1B P A K O L L I N E N V A P A A E H T O I N E N Perusopetus.
TERVETULOA!.  Opettajat: - Marjo Miettinen, 1.luokka ja vararehtori - Erika Heikkilä, 2.luokka - Elisa Konttila, 3.luokka - Eemeli Räihä, 4.luokka -
Alakoulujen oppilaskuntien ja Turun Lasten Parlamentin yhteistyö.
Haapajärven perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2016 Markku Mäkelä OPS-koordinaattori.
Jouni Paakkinen Perusopetuksen päätelaiteprojekti.
SEMINAARI Eija Kumpulainen Oulun normaalikoulun lukio.
ALOITUSINFO PROJEKTIKOORDINAATTORI SARI ÅGREN Toimintakulttuurin kehittäminen.
TIEDOTUSTILAISUUS Rakokiven koulun rakennushanke Nastolan valtuustosali Susanna Kulonen, rehtori Sivistystoimiala.
Kirsi Verkka POL Peruskoulujen ympäristöjärjestelmä Ympäristökartoitus 2005 > 2009 Ympäristöohjelma Toimenpiteet Seuranta ja arviointi.
Vuoden 2017 veteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI
Kuopion S2-opetuksen toimintamalli
Kodin ja koulun yhteistyö Lähde (diat 1-5): Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön, Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto Ensisijainen ja kokonaisvaltainen.
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2013
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Perusopetus Rehtorikokous
Sanallinen arviointi vuosiluokilla 1–4
Arja Holm, Rinnekodin koulun rehtori
Painotetun opetuksen kuvaaminen koulun opetussuunnitelmassa
Erikoisluokkatoiminta
Oulunkylän ala-asteen koulu
Lehtisaaren koulun sisäilmasto-oirekysely
Nopolan koulu Opettajien veso
Opeka-kyselyn tulokset
Miten oppilaiden vertaisarviointitaitoja tullaan kehittämään Mäntsälässä luokilla 1-9?
KULTTUURIMENTORI VUOLLE SETLEMENTTI RY
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2012
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Oppilaitoksen nimi Päivämäärä
Kieli- ja musiikkiluokkainfo
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
Ylpeästi amis, tavoitteena varma työpaikka –
Kielitietoisuus.
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Skanssin monitoimitalon tarveselvitys
Asiakaskyselyn tulokset
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Turvassa?!.
KUOPION KAUPUNGIN KESÄTYÖSETELI 2018
KOULU MAAHANMUUTTAJANUOREN KOTOUTTAMISEN YMPÄRISTÖNÄ
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa
TAMMELAN KUNNAN KOULUVERKKOSELVITYS
Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit sekä valinnaiset aineet 8
Vapaaehtoistyön tekeminen Suomessa
Osallistu työpajaan: Puistolan, Heikinlaakson ja Tapulikaupungin -ohjelma Alkusanat Puistolan, Heikinlaakson ja Tapulinkaupungin koulujen, päiväkotien.
Puistopolun peruskoulu 7. luokan vanhempainilta
Terveiset Yö-ryhmästä
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Tulevien 7. luokkien vanhempainilta Etelä-Hervannan koulu
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Lausunnossa suositellaan Mäntykankaan jaksoa
Tule mukaan muuttamaan Suomea!
Syksyn 2016 vanhempainiltoihin
A2-kieli-info.
PSYA11 Kandidaatintutkielma Kevät 2019 Samulin kandiaiheita
Oulujoella on perhekeskus
Roolileikki - Läksykerhossa
Move! ennakkotunti Tämä on pohja, jota voi muokata itselle ja ryhmälle sopivaksi. Itse olen vaihdellut kysymyksiä, lisännyt kuvia, lyhentänyt tekstejä.
Näkökulmia kunnalliseen nuorisotyöhön
Varhaiskasvatusjärjestelmän laajennus Haapavesi ja Siikalatva
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Esityksen transkriptio:

Valmistavan opetuksen lisätarve 2016, perusopetus perusopetus- ja nuorisojohtaja Marjut Nurmivuori

Lisätarpeen taustaa Oulun kaupunkiin on suurimpien arvioiden mukaan tulossa jopa 5000 turvapaikanhakijaa etupäässä Irakista ja Somaliasta. Tilastojen mukaan pysyvän turvapaikan saa n. 40% pakolaisista mikä merkitsee, että Oulun seudulle voisi jäädä pysyvästi asumaan n henkeä. Näistä seudulle jäävistä nuoria ja lapsia (alle 18 -vuotiaita) olisi arvioiden mukaan 20 % eli n. 400 henkilöä.

Valmistavan opetuksen kokonaistarve Suomen pakolaiskeskuksen ja Hiukkavaaran vastaanottokeskuksen kanssa tehdyn tilastoarvion mukaan 2000 pakolaisesta 20% on peruskouluopetusikäisiä lapsia ja nuoria. Arvion mukaan valmistavan opetuksen tarve tulee Oulussa olemaan lähitulevaisuudessa ainakin 400 oppilaalle.

Tämän hetkinen tilanne Oulussa on tällä hetkellä n turvapaikanhakijaa ( ). Tilanne elää hieman koko ajan. Turvapaikanhakijat ovat Irakista, Somaliasta ja Afganistanista. Heistä 75 % on Irakista. Kiintiöpakolaisia on tullut Kongosta vajaat 40. Valmistavassa opetuksessa on 104 lasta ja nuorta (tilanne ). Alakouluissa on vapaana kuusi paikkaa eri kouluissa. Yläkoulupaikkaa odottaa 17 nuorta (tilanne ). Oppilaspaikkoja on käytettävissä yhteensä 110 paikkaa (tilanne ). Kuluvan vuoden aikana avataan vielä kaksi ryhmää yläkoulun puolelle. Vuoden lopulla oppilaspaikkoja tulee olemaan yhteensä 130 paikkaa ( 50 paikkaa alakoulussa ja 80 paikkaa yläkoulussa) Valmistavaa opetusta annetaan viidessä alakoulussa; Kaakkurissa, Kaukovainiolla, Koskelassa, Myllyojalla ja Paulaharjussa sekä neljässä yläkoulussa; Kastellissa, Merikoskessa, Rajakylässä ja Terva-Toppilassa.

Valmistava opetus Esi- ja peruskouluikäisille maahanmuuttajataustaisille lapsille voidaan järjestää perusopetukseen valmistavaa opetusta perusopetuslain (628/1998) mukaisesti. Sitä voidaan antaa tarvittaessa myös maahanmuuttajataustaisille nuorille ja aikuisille. Opetus on tarkoitettu kaikille niille, joiden suomen tai ruotsin kielen taito ei riitä eri oppiaineiden opiskelemiseen perusopetuksen ryhmässä. Myös oppilaan opiskeluvalmiudet voivat tarvita harjaantumista. Opetukseen voivat osallistua sekä vasta maahan muuttaneet että Suomessa syntyneet maahanmuuttajataustaiset.

Rahoitetaan oppilaskohtaisella valtionosuudella. Opetuksen järjestäjälle maksetaan perusopetuksen kotikuntakorvauksen perusosa kaksinkertaisena ilman kunnan rahoitusosuutta. (Rahoituslaki 12 §) Laajuus vastaa yhden lukuvuoden oppimäärää. Opetusta annetaan 6–10-vuotiaille vähintään 900 tuntia ja tätä vanhemmille oppilaille vähintään 1000 tuntia. Mikäli oppilaalla on riittävät valmiudet, hänellä on oikeus siirtyä perusopetukseen jo ennen valmistavan opetuksen tuntimäärien täyttymistä. Voidaan antaa perusopetuksen tai valmistavan opetuksen ryhmässä.

Arvioitu valmistavan opetuksen lisätarve vuodelle 2016 Vastaanottokeskuksesta saadun tiedon mukaan ( ) osa lapsiperheistä on muuttamassa pois Oulun kaupungista. Arvioidun poistuman huomioiden, vuoden 2016 aikana joudumme kaikesta huolimatta lisäämään ainakin kaksi opetusryhmää. Tämä lisäisi valmistavan opetuksen kokonaispaikkamäärän vuoden 2016 aikana 150 paikkaan.

Lisätarpeen kustannusarvio/vuosi € opettajamäärä € avustajamäärä € oppilasmäärä alakouluikäiset40 oppilasmäärä yläkouluikäiset60 oppimateriaali € kyyditys € ruokailu € YHTEENSÄ € yhden oppilaan käyttömenot/vuosi ~8300 josta kiinteistökulut ~1900

Pohdittavaa perusopetuksen näkökulmasta Tärkeää saada koordinaatio toimimaan kaupunkitasolla – useiden toimijoiden ilmaantuminen maahanmuuttajien ympärille – esim. Haukiputaalle lomakoti Onnelan tiloihin perustetaan ryhmäkoti nuorille jos Haukiputaalle majoittuu jatkossa useampi kouluikäinen, lienee järkevintä perustaa sinne uusi ryhmä - Haukiputaalla ei kouluikäisiä – kielikoulutusta järjestetään usealla taholla - termit epäselviä, millaisesta koulutuksesta kyse Sivistys- ja kulttuuripalveluissa asiaa koordinoi suunnittelija, kulttuuriryhmien palveluiden koordinaattori Antti Koistinen

Usein kysyttyä _ja_kulttuuriryhmat/maahanmuuttajataustaiset_oppilaat/perusopetukseen_v almistava_opetus _ja_kulttuuriryhmat/maahanmuuttajataustaiset_oppilaat/perusopetukseen_v almistava_opetus