Esteettömän opiskelun huominen Opetusneuvos Birgitta Vuorinen ESOK-hankkeen loppuseminaari Iiris, 1.12.2009.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ESOK Asialista 1. Pilottien kuulumiset 2. ESOK-hankkeen ajankohtaiskatsaus 3. ESOK-hankkeen toimintasuunnitelmaluonnos Toimintasuunnitelman.
Advertisements

Tutkinto järjestetään jokaisen aluekeskuksen alueella, jolle ilmoittautuu ryhmiin tarvittava määrä oppilaita AY-TUTKINNON 2014 ILMOITTAUTUMISET ON KÄYNNISSÄ.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
Joukkoliikenteen esteettömyys Oulun kaupungin keskustassa OuJEE.
ESKEH-projekti Esteettömyyden arviointimenetelmän ja kartoituslomakkeen kehittäminen RAY:n rahoitus 2007 – 2008 Helsingin kaupungin rahoitus (Helsinki.
Erja Vihervaara Piirikouluttaja
S.Laitinen / Tammikuu 2007 Esteettömän liikkumisen tutkimus- ja kehittämisohjelma ELSA , Tuloksia ja kokemuksia Riikka Kallio Elsa-koordinaattori.
Elävä kaupunkikeskusta ry:n strategia 2010 – 2015 (viimeistely) Esitys hallituksen kokoukselle Strategiaryhmän valmisteluun perustuva toiminnanjohtaja.
Korkeakoulujen yhdenvertaisuustyön hyvät käytännöt Paula Pietilä, YTM Esok-seminaari
Tasa-arvosuunnittelu hallintokunnan näkökulmasta
Hops Sibelius-Akatemiassa Hannele Ketomäki.
Kuulonhuoltoliitto ry
Korkeakoulujen esteettömyysverkoston tulevaisuuden toimintamalli: Keskustelua verkoston olemuksesta ja toiminnoista ESOK.
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
Helsingin esteettömyystyön onnistumiset ja haasteet Ohjausryhmän puheenjohtaja Kaupungininsinööri Raimo K. Saarinen
NOKIAN kaupunki Vammaispalveluohjelma Nokialaiset asuvat viihtyisässä ja turvallisessa kaupungissa. Yhdenvertaisuus.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Hahmotelma nuorten ohjaus- ja palveluverkostosta Kokkolassa Nuorta ei jätetä seminaari Ronnie Djupsund.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
Laatutyön ajankohtaiskatsaus
Esteettömyyden hyvät käytännöt Helsingin yliopistossa
Yliopisto-opiskelun esteettömyyttä koskeva tiedonsaanti ja aloitussivujen tekninen esteettömyys 2000 ja 2005 vammaisen opiskelijan kannalta Hannu Puupponen.
Auditoinnin vaikutuksista Laadunvarmistusjärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Helsinki Riitta Pyykkö.
Esteetön opiskelu Jyväskylän yliopistossa Hannu Puupponen Strateginen kehittäminen
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Maija Innola/ as / /1. Tavoitesopimus Sopimuksen.
FUAS Kielet ja viestintä
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
HALLINTOKUNNAT JA ESTEETTÖMYYDEN TARVE - HANKE Niina Kilpelä, Kynnys ry.
Viestintäsuunnitelma
Hei, katsotaanpa netistä miten pääsen auditorioon! "Esteettömyys oppilaitoksissa" – tietopohja rakennusten opastuksen välineenä Seija Örn, Pohjois-Karjalan.
JAMK-ESOK Esteettömät oppimisympäristöt Helena Koskimies,
Esteettömät oppimisympäristöt JAMK-ESOK
Esteettömyystyö rakennusten osalta Kaupungininsinööri, ohjausryhmän puheenjohtaja Matti- Pekka Rasilainen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
HELSINKI KAIKILLE Verkostoseminaari Raimo K. Saarinen Kaupungininsinööri Ohjausryhmän puheenjohtaja Helsinki kaikille -projekti.
ESTEETÖN OPISKELU Matti Uusitupa Rehtorien neuvosto
VAMPO – PÄÄTÖSSEMINAARI ESTEETTÖMYYS JA SAAVUTETTAVUUS- LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN HAVAITSEMAT VAIKUTUKSET.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Esteettömän opiskelun huominen Timo Lehtinen ESOK-seminaari
Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä Erja Väyrynen Yliarkkitehti Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto VAMPO-päätösseminaari,
Esteetön opiskelu Jyväskylän yliopistossa Hannu Puupponen Hakija- ja opiskelijapalvelu (T256)
Selvitys vammaisten opiskelijoiden koulutuspoluista Anna Niemelä Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö Otus rs
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen ESOK –HANKKEEN (TYÖRYHMÄ 1) KOKOUS
ISAT 1 Itä- ja Pohjois-Suomen ammattikorkeakoulujen yhteistyöseminaari , Vuokatti ISAT – Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun ja Savonia ammattikorkeakoulun.
Esteetön opiskelu Hannu Puupponen/JY Merja Ylönen/Diak.
© HAUS Vaikuttavuus ja palvelukyky Taloudelliset resurssit ja mahdollisuudet Uudistuminen ja henkilöstön työkyky Rakenteet ja prosessit Viihtyisä ja toimiva.
IHMISOIKEUSKESKUS - TEHTÄVÄNÄ IHMISOIKEUKSIEN EDISTÄMINEN Valtakunnallisen vammaisneuvoston VANEn seminaari YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia.
ESOK Esteettömyystieto ja - tietoisuus
Keskiviikko 28. lokakuuta 2009 ESTEETÖN OPISKELU AMMATTIKORKEAKOULUISSA ESOK-PÄÄTÖSSEMINAARI HELSINKI
Energiarenessanssi Mahdollisuudet ja haasteet. Hallitus Huolto Isännöinti Asukkaat Taloyhtiö Osakkaat Sidosryhmät Muut kuin kaupungin 1.Kiinteistöliitto.
Esittely Metsänhoidon suositukset.
VAMPO:n seuranta 2012 VANE Jouko Kokko.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Esteettömyyden ja yhdenvertaisuuden edistäminen Turun yliopistossa
Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Perusterveydenhuollon yksikkö - Lapin shp Ohjausryhmän kokous TÄNNE VOIT LISÄTÄ OMIA HUOMIOITASI,
Lukukausimaksuihin liittyvä
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Koulutuksen avainindikaattorit
Yhdenvertaisuus koulussa
Yhdenvertaisuus sisältää tasa-arvon
"Kyseessä ei ole hyvä ja merkittävä korkeakoulutuksen parissa työskentelevä ryhmä tai verkosto. Vaan paras ja tärkein."
Savuton sairaala itseauditointi Suomessa 2004
Yhdenvertaisuussuunnittelu kunnan näkökulmasta
Esteettömyystyötä Helsingin yliopistossa
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
, Antti Mäki ja Outi Tasala
SUOSITUKSET SOVELTAVAN LIIKUNNAN JA VAMMAISURHEILUN KEHITTÄMISEKSI 2019–2022 Saku Rikala , Pajulahti.
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

Esteettömän opiskelun huominen Opetusneuvos Birgitta Vuorinen ESOK-hankkeen loppuseminaari Iiris,

2 YHDENVERTAISUUTTA JA SYRJIMÄTTÖMYYTTÄ KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET Perustuslain perusoikeussäännökset Yhdenvertaisuuslaki vuodelta 2004, uusi ehdotus yhdenvertaisuuslainsäädännöksi valmisteilla SM:n ohjeistus yhdenvertaisuussuunnitelmien laadinnasta vuodelta 2007, uusi ohjeistus valmisteltavana Koulutusta koskeva lainsäädäntö (esim. yhdenvertaisuus opiskelijavalinnoissa) Euroopan unionin komission ehdotus ehdotuksen uudeksi yhdenvertaisuusdirektiiviksi, direktiivi käsittelyssä

3 ESTEETÖN OPISKELU YLIOPISTOISSA 2005 ".....esteettömyydessä on huomattavia puutteita kaikilla tarkastelluilla osa-alueilla (opintoasiat, tilajärjestelyt, henkilöstö-koulutus, suunnittelutoiminta ja viestintä). Selvästi eniten huomiota esteettömyysasioihin on kiinnitetty tilakysymyksissä. Yliopistoissa tehdyt kartoitukset ja suunnitelmat ovat koskeneet pääosin rakennettua ympäristöä. Lisäksi tiloihin liittyviä esteitä pidetään pääsääntöisesti suurimpina ongelmina ja esteettömyys nähdään ennen kaikkea tiloja koskevana asiana. Opintoasioissa ja viestinnässä esteettömyyttä ei ole pyritty aktiivisesti kehittämään kuin muutamassa yliopistossa. Henkilöstökoulutus ja suunnittelutoiminta ovat avaintekijöitä esteettömyyden edistämisessä, mutta selvityksen mukaan yliopistojen henkilöstökoulutus ei kuitenkaan yleensä sisällä esteettömyysasioita. Esteettömyyskartoituksia ja -suunnitelmia on tehty muutamissa yliopistoissa ja monessa niiden tekeminen on käynnistymässä. Suunnittelutoiminnassa ei kuitenkaan vielä tehdä laaja-alaista yhteistyötä esimerkiksi vammaisjärjestöjen kanssa."

4 ESTEETÖN OPISKELU YLIOPISTOISSA 2005 Ehdotukset: "Yliopistoissa tulee laatia kattavat esteettömyyskartoitukset ja toimenpidesuunnitelmat sekä sisällyttää esteettömyys strategisiin suunnitelmiin ja henkilöstökoulutukseen. Esteettömyyttä koskevien asioiden koordinointiin tarvitaan nimetty vastuuvirkamies kaikissa yliopistoissa. Kehittämistyön tueksi yliopistoille tulisi tarjota tietoa, malleja ja apuvälineitä. Lisäksi olisi tarpeellista perustaa opetusministeriön, korkeakoulujen ja sidosryhmien yhteinen esteettömyyden kehittämistoimikunta." Elina Laaksonen: Esteetön opiskelu yliopistoissa oissa

5 ESTEETÖN OPISKELU KORKEAKOULUISSA ESOK–HANKE " ESOK- hanke edistää korkeakouluopiskelun esteettömyyttä. Tavoitteena on esteettömien opiskelumahdollisuuksien saavuttaminen kaikille opiskelijoille. Esteettömyystyössä keskeisellä sijalla ovat henkilöstön perehdyttäminen ja kouluttaminen sekä esteettömyyteen ja yhdenvertaisuuteen liittyvien suositusten laatiminen korkeakouluille."

6 ESTEETÖN OPISKELU KORKEAKOULUISSA 2009 Yliopistojen ja ylioppilaskuntien tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat Ammattikorkeakoulujen ja opiskelijakuntien tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat Opiskelijajärjestöjen yhdenvertaisuussuunnitelmat Opetusministeriön yhdenvertaisuussuunnitelma ESOK-suositukset Kansainvälinen yhteistyö kaikilla tasoilla  suunnitelmallisuus, yhteistyö ja verkostoituminen lisääntynyt  yhdenvertaisuus nähdään laajasti fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön esteettömyytenä

7 ESOK-HANKE: ESITYS YHDENVERTAISUUDEN JA ESTEETTÖMYYDEN EDISTÄMISEKSI KORKEAKOULUISSA Opetusministeriö Huolehtii siitä, että korkeakoulutuksen mahdollisuuksien yhdenvertaisuuden toteutumista kuvaavat indikaattorit määritellään ja niitä käytetään säännöllisesti kehittämistyön tukena. Esteettömän opiskelun huominen:  Painopistettä siirrettävä toimeenpanoon ja seurantaan  Esteettömyyden edistäminen sisältyy strategioihin, toiminnan suunnitteluun ja toimintaan  Osa toiminnan laadunvarmistusta  Laajapohjaista yhteistyötä (viranomaiset, korkeakoulut, järjestöt...)