Lääkekasvatus -ohje apteekeille Katri Hämeen-Anttila, FaT dosentti, kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Kokonaisuus 1 Mitä omasta lääkkeestään on syytä tietää? Lääkekasvatustunti 4–6-luokkalaisille Oppimistavoite:
Advertisements

NY Vuosi yrittäjänä. Nuori Yrittäjyys ry  Yhdistys, joka tarjoaa yrittäjyyttä ja aktiivista kansalaisuutta edistäviä opinto-ohjelmia kuten NY Vuosi yrittäjänä.
Asiakaskeskeinen ja innovatiivinen hoitotyö Hoitotyön koulutusohjelma/ projektiopinnot, Turun ammattikorkeakoulu 2015 Hanna Hietarinta.
TIPTOP – Lessons learnt Sisältö Tiptop-projektissa opittua, osallistujien terveiset seuraaville projekteille. Mitä tässä projektissa onnistui.
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Luo luottamusta – suojele lasta Opas ja verkkokoulutus
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Kokonaisuus 2 Mistä luotettavaa tietoa lääkkeistä? Lääkekasvatustunti 7–9-luokkalaisille Oppimistavoite: Tavoitteena.
Markkula1 Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma − muuttunut lakipohja Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen työ hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.
Nuorten arvioita kuntapalveluista Tulossa: Gretschel, Anu & Kauniskangas, Eija (maaliskuu 2012) Nuoret kuntapalveluja arvioimassa – peruspalvelujen arvioinnin.
Finnan käyttäjät, keitä he ovat?
Arviointi osana oppimisprosessia
Kaikki yhden puolesta ja yksi kaikkien puolesta!
LAPSEN ITSEARVIOINTI Alueelliset koulutukset Itäinen, Pohjoinen ja Eteläinen alue Syksy 2016.
Laatua lasten voimisteluun!
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Th, TtM, kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti
Kodin ja koulun yhteistyö Lähde (diat 1-5): Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön, Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto Ensisijainen ja kokonaisvaltainen.
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2013
Kansainvälisyys uudistetuissa opetussuunnitelmissa – Lupa sanoa!
Lukemisesteiset lapset ja nuoret kirjaston asiakkaina
OIVA - ohjauksen interventioilla vaikuttavuutta läpäisyn tehostamiseen
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1
TE1 Terveyden perusteet
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Tervetuloa Innokylään
Nuorten äänestysaikeet eduskuntavaaleissa 2015 Kyselytutkimus
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2012
OILI - tilannekatsaus Synergiaryhmä Ossi Raatikainen, CSC.
Jämsän ammattiopiston opiskelijayhdistys on perustettu
Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä (KOOTuki) – Kehittämishankkeiden avuksi Ammattikorkeakoulujen opintoasiainpäälliköiden.
Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue
Unifin opetusvararehtoreiden 13. 9
Monialainen yhteispalvelu
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Järkevän lääkehoidon viestintäkampanja
Koodaamista Ohkolan koululla
Somalialaisten naisten toimintaryhmä Osmos 2010 kevät / SYKSY
Nuorten tieto- ja neuvontapalvelut kansallinen koordinointi 2006
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
PDPP-työpaja Mitä tehdään?.
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
Vapaaehtoistyön tekeminen Suomessa
Seudullinen työkokous
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
Verkoston toiminta kehittyy – missä mennään?
Muutokset matematiikan opetuksessa
OPH:n kansainvälistymispalvelut –osaston ohjelmia
- ja tähän mahdollinen ala
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Yrittäjyyskasvatus opettajankoulutuksessa
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
SePPO-osahanke Keudassa Lahti
Yhteistyöllä vesistöt kuntoon Ikaalisten reitillä
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Yhteinen keittiö -hanke Marttaliitto
Hyvinvointikompassi.fi alueellisen hyvinvoinnin seurantaan
Teemana: Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet?
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Komponenttikirjasto Käyttöohje.
Yhdistyksen liikuntatoiminnan arviointi ja kehittäminen
HYVINVOINTITIEDON KLINIKKA
Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen näkökulma lääkejakelun kehittämiseen Etusivuvaihtoehto 1.
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Ruokakasvatusta yhdessä
Esityksen transkriptio:

Lääkekasvatus -ohje apteekeille Katri Hämeen-Anttila, FaT dosentti, kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Tausta Väestön terveyden lukutaidon kehittäminen on nostettu esiin kansainvälisenä ja kansallisena haasteena (mm. Lääkepolitiikka 2020, kansallinen lääkeinformaatiostrategia) Lasten lääkekasvatus nähdään lääkeinformaatiostrategiassa yhtenä keinona väestön terveyden lukutaidon kehittämisessä Lääkeinformaatioverkoston Lääkeinformaatiota lääkkeiden käyttäjille -työryhmä päätti aloittaa yhteistyöprojektin, jonka tavoitteena on edistää ja lisätä apteekkien ja koulujen paikallista yhteistyötä lääkekasvatuksessa 2

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Tausta Projekti alkoi osana farmasian opiskelijoiden apteekkiharjoittelua kaikissa farmasian koulutusyksiköissä keväällä 2014 ja se jatkuu vuosina Helsingin yliopisto Itä-Suomen yliopisto Åbo Akademi Lisäksi mukana projektissa ovat Suomen Apteekkariliitto, Suomen Farmasialiitto, Yliopiston Apteekki, Itä-Suomen yliopiston apteekki ja Fimea Apteekkeja kannustetaan paikallisen, säännöllisen yhteistyön jatkamiseen koulujen kanssa myös tulevaisuudessa 3

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Lääkekasvatus = lääkkeiden oikean käytön opettamista Päätavoitteet Opettaa lapsia järkeviksi lääkkeiden käyttäjiksi keskustelemaan lääkkeisiin liittyvistä asioista lääkärin vastaanotolla ja apteekissa hakemaan tarvittaessa tietoa lääkkeestään, arvioimaan tiedon luotettavuutta ja soveltamaan sitä omaan tilanteeseensa 4

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Tärkeimmät viestit Ota ennen lääkkeen käytön aloittamista selvää: Mikä on tarkoituksenmukaisin hoitokeino vaivaasi Miten oma lääkkeesi pitää ottaa Tunne omat sairautesi ja niiden mahdolliset vaikutukset lääkkeiden käyttöön Ole aktiivinen ja kysy! 5

6

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Materiaali ja taustatieto oppituntien pitämiseen: Fimean lääkekasvatussivusto Kehitetty lasten haastattelujen ja opettajille tehdyn kyselyn pohjalta, yhteistyössä opettajien kanssa Sisältää opiskelukokonaisuuksia, tehtäviä, materiaalipankissa paljon taustatietoa opettajille Kehitetään yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osaston sekä farmasian laitoksen kanssa 7

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Projektin aikana on luotu kaksi lääkekasvatuksen kokonaisuutta 4–6-luokkalaisille: Mitä omasta lääkkeestään on syytä tietää? 7–9-luokkalaisille: Mistä luotettavaa tietoa lääkkeistä? 8

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Lisätietoja lääkekasvatussivujen materiaaleista ja tehtävistä Katri Hämeen-Anttila Fimea p

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Lisätietoja Kansallinen lääkeinformaatioverkosto: Lääkeinformaatiostrategia: Tiedolla järkevään lääkkeiden käyttöön. Lääkeinformaatiotoiminnan nykytila ja strategia vuoteen Fimea kehittää, arvioi ja informoi -julkaisusarja 1/2012: 10

11