Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
POSTOPERATIIVINEN KIVUNHOITO KIRURGISILLA OSASTOILL A
Advertisements

Nainen – miehen kylkiluustako?
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Ortopediaa.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
S Ruoka ja terveys s
Syöpäpotilaan ravitsemus
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
Kappale 2 Luuston tehtävät 1. tukee suojaa.
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Diabetes.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Menopaussiseura
Osteoporoosi Julia ja Sara.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Sekundaariset Osteoporoosit Olli Simonen Suomen Osteoporoosiyhdistys Heinola
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Olli Simonen, Suomen Osteoporoosiyhdistys Heinola
OSTEOPOROOSI ON AINEENVAIHDUNTASAIRAUS. LUUSTO  Luusto uusiutuu n. 10 vuodessa  Osteoklastit hajottavat luukudosta  Osteoblastit rakentavat luukudosta.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä, Lihasmassa vähenee lähes puoleen 20. ja 90. ikävuoden välillä lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä,
Sakari Ritala avosairaanhoidon ylilääkäri Jyväskylän yhteistoiminta-alueen tk.
Ongelmaperustainen oppiminen lukion kemian opetuksessa Kemian Opetuksen Päivät /Irma Aroluoma.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
RAVINTO 9LK.. TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Ruoka eri ikäkausina. Vauvaikä Vauvan luonnollinen ravinto on rintamaito tai äidinmaidonkorvike Maidosta vauva saa sairauksilta suojaavia aineita sekä.
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Osteoporoosi (luukato)
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Kohonnut verenpaine.
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Eläkeikäiset.
Potilaan oikeudet / Terveydenhuollon eettisiä kysymyksiä
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
Kivennäisaineet Pinja, Laura, Ella.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi
Luusto Ihmisessä n. 200 luuta Luukudos on sidekudosta
Lapsuus ja nuoruus.
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
2-11 Reuma ja osteoporoosi
Tehnyt: Melanie Soukko
Mielenterveystyön kehittämissuunnitelma
Luentomateriaali Osteoporoosi
KOTITEHTÄVÄN VASTAUKSET
2-11 Reuma ja osteoporoosi.
Päijät-Hämeen Luustoterveys ry
K-vitamiini ja kalkkeutuminen
Materiaalin käyttö Ravitsemus-alustuksen on koonnut Vuokko Mäkitalo ja Pauliina Tamminen Suomen Luustoliitosta. Alustus päivitetty Alustus mukailee.
Esityksen transkriptio:

Osteoporoosi

Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt lääkitykset altistavat luunmurtumille Suomessa osteoporoosia esiintyy n henkilöllä, joista suurin osa kuuluu riskiryhmiin. Riskiryhmiä ovat: – Vanhukset, sillä luusoluja ei enää kehity – Naiset, sillä heillä on yleisesti ottaen pienikokoisempi luusto – Syömishäiriötä sairastaneet /alipainoiset erityisesti kasvuiässä

Mitkä asiat altistavat osteoporoosille? Perustuu luun haurastumiseen – Syinä; kalsiumin puute sekä luun rakenteen muutokset – Mineraalitiheys harvenee Perinnöllisyys Krooniset sairaudet Epäterveelliset elämäntavat – Tupakointi – Liikkumattomuus – D-vitamiinin puute – Laihduttaminen Hormonihäiriöt Liiallinen laihuus

Miten tunnistat osteoporoosin ja miten sitä hoidetaan ? Kipu Pienet murtumat; ranne, lonkka ja selkänikamat Tunnistetaan yleensä ensimmäisen murtuman yhteydessä Voidaan tunnistaa myös DXA- menetelmän avulla – Mittaa luun mineraalitiheyttä Hoidetaan luulääkityksellä (prednisolonia tai biofosfonaatti) Perustuu riittävään kalsiumin ja D-vitamiinin saantiin

Miten ennaltaehkäiset osteoporoosin? Riittävä liikunta Terveellinen ruokavalio Ei tupakoi Huolehtii kalsiumin ja D-vitamiinin saannista (0,8 grammaa päivässä)

Lähteet: Wikipedia Oppikirja Youtube Aiemmat esitelmät