Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi"— Esityksen transkriptio:

1 Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi

2 Taudin syntyminen ja siihen vaikuttavat tekijät: Huonot kolesterolit kerääntyvät suurten ja keskisuurten valtimoiden sisäkalvojen alle. Kerääntyneistä kolesteroleista syntyy rasva-aine paksuuntuminen. Rasva-aine voi repeytyä ja syntyy verihyytymä, joka voi helposti tukkia valtimon. Asteroskleroosi kehittyy vuosien mittaan. Sen syntymiseen altistavia tekijitä ovat geneettinen alttius, elämäntavat, diabetes, kohonnut verenpaine, veren korkea rasvapitoisuus, ja miessukupuolihormonin vaikutus.

3 Taudin oireet: Aivohalvausta on yleensä vaikea tunnistettavaksi
Taudin oireet: Aivohalvausta on yleensä vaikea tunnistettavaksi. Silminnähtäviä oireita ovat raajojen tunnottomuus, holtittomuus, kävelyn vaikeus, toisen suupielen roikkuminen, hymyileminen ei onnistu, puhuminen vaikeutuu, kaksoiskuvien näkeminen, silmissä näköhäiriöt ja huimaus. Oireiden ilmetessä ambulanssi tulee soittaa välittömästi.

4 Taudin ehkäiseminen ja hoito: Yleisesti ottaen terveelliset elämäntavat ovat avainasemassa taudin ehkäisyyn. Tupakoinnin lopettaminen, riittävä liikunta, terveellinen ravinto ja verenpaineen hallinta. Jos verotulppa on tukkinut suonen, hoitomuotona käytettään tulpan liuotusta, pallolaajennusta tai sepelvaltimon ohitusleikkausta. Pallolaajennus tehdään yhdestä kolmeen sepelvaltimo haaran ahtaumaan. Pallolaajennuksessa ahtautuneeseen sepelvaltimoon työnnetty katetri täytetään ahtauman kohdalla varjoaineella. Silloin pallo laajenee ja litistää rasvan suonen seinämää vasten. Kohtaan jätetään stentti eli metalliverkko, joka ehkäisee uudelleen ahtautumista. Jos ahtaumia on useissa suonihaaroissa ja ne ovat pitkiä ja vaikeita tehdään ohitusleikkaus.

5 Lähteet: https://peda
Lähteet: lukio/oppiaineet/terveystieto/te1/tv11/vita /sairaudet-ja-nden- ehkaisy/sjvs/vea


Lataa ppt "Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google