Nepalilainen Ruoka- projekti Aino vitikainen. ruokaProjektin Esittely Projektini aloitin tutkimalla Nepalilaista ruokakulttuuria ja tekemällä siitä lyhyen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Härän selykset 120g naudan sisäfileepihvejä mustapippuria, suolaa
Advertisements

Savuhaukimousse 200 grammaa Lämminsavustettua haukea
Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Mustikkatrio.
JUOMASEKOITUKSEN VALMISTUKSEN PERIAATTEITA
Sarahin tarina. Nimeni on Sarah ja olen 10 vuotta. Tykkään naruhyppelystä ystävieni kanssa.
Sydämen huovutus.
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Syömisen hallinta - käyttäytymisketju vihje tunteet ajatuksia valinta.
Arvoituksellinen vihannes
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
Lauritsalan koulun päättävien juhlalounas
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
BROILERI (Lähde: Lihatiedotus)
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Kehittymisen kulmakiviä
KASVIKSET.
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Perheiden ruokailu ennen ja nyt – lapsen kasvaminen omaan ruokakulttuuriin Jyväskylä
Painonpudotushaaste 6. kuidut
Väinö Niskanen1 Kirjolohikeitto 5 annosta. Väinö Niskanen2 Kirjolohikeiton raaka-aineet kirjolohta ½ kg perunaa ½ kg porkkanaa 200 g sipulia 200 g purjosipulia.
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Kalasta ruokaa.
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
FIBS Paikallissijapeli Olla, käydä (2)+ MISSÄ? Tulla (3), lähteä (1)+ MISTÄ? Mennä (3), saapua(1)+ MIHIN?
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Ateriapalvelun tyytyväisyyskysely Tulokset 2016 (vert.2015)  Kyselyyn vastasi 117 asiakasta (120) – Miehiä 42 vastaajaa (54) – Naisia 69 vastaajaa.
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
JAPANILAINEN KEITTIÖ. Ruoka Japanilaisen keittiön ruokapöytä on karu, mutta yksinkertainen, Vaikka ruoka on yksinkertaista saa senkin näyttämään täydelliseltä.
Kiinalainen keittiö.
Rapu. Ravun rakenne Ravun ruumis koostuu päästä ja keskiruumiista, jotka ovat käytännössä yhteensulautuneet, sekä takaruumiista eli pyrstöstä. Kymmenjalkaisille.
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
Itsenäisyyspäivä 2 ruokalajin menu Kananmunaton ruokavalio.
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Kukkakaali Brassica oleracea var. botrytis
Afrikkalainen kulttuuri
Tee aiheesta muistiinpanot blogiisi
Tiistai Mardi 20 novembre.
Ruokaa hygieenisesti.
Millainen meidän luokka on? Oppilaat kertovat.
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
100 VUOTTA SUOMALAISTA RUOKAKULTTUURIA
Intialainen kulttuuri
Mitä Kiinassa syödään? 中国人吃什么.
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Terveys ja maku samalla lautasella
Ruokaoppia.
MITÄ ON OHJELMOINTI? Toimintaohjeiden antamista.
Veget ja hiilet haltuun pk-ruokapalveluyrityksissä –hanke Vinkit hyvänolon ruokaan mm. lihan korvaaminen sekä lisäarvoa lounaspöytään
Kylän Kattaus -liikelaitos
Plan B Shiraz Tempranillo
Esityksen transkriptio:

Nepalilainen Ruoka- projekti Aino vitikainen

ruokaProjektin Esittely Projektini aloitin tutkimalla Nepalilaista ruokakulttuuria ja tekemällä siitä lyhyen esitelmän. Seuraava osa projektiani oli nepalilaisten reseptien etsiminen ja nepalilaisen menun suunnitteleminen. Projektini kolmas osa oli ruokatarvikkeiden ostaminen ja itse ruoan valmistaminen. Neljäs osa projektiani oli herkullisen ruoan syöminen ja palautteen hankkiminen. Viimeinen projektini osa oli nepalilaisen ruokakulttuurin vertaaminen turkkilaiseen. Niin kuin minä ja perheeni nautimme Nepalilaisesta ruoasta, nauti sinä lukija projektini seuraamisesta!

Nepalilainen ruoka tutkielma Nepalilaiset rakastavat ruoan maustamista tekemällä tavallisista ainesosista ja mausteista ainutlaatuisen yhdistelmän. (Yleisimpiä mausteita ovat valkosipuli, inkivääri, kumina, korianteri, kurkuma, muskotti, laakerinlehdet, mustapippuri, chili ja sipulit.) Nepalilainen keittiö koostuu pääosin riisistä, vehnästä, maissista, linssistä, ja tuoreista vihanneksista sekä lihalajikkeista. Tyypilliseen nepalilaiseen ateriaan kuuluu alkupala; Dal (linssikeitto) ja pääruoka; Bhat (höyrystetty riisi), maustetut liharuoat ja kasvikset, jotka paistetaan öljyssä, grillataan tai marinoidaan. Lisäksi tarjotaan rotia (vehnästä tehtyä litteää leipää). Ateria päättyy yleensä jälkiruokaan ja tee- tai kahvihetkeen.

Nepalilainen menu Alkupala: Linssikeitto Pääruoka: Maustetut kasvikset, riisi ja nepalilainen broilerikastike Jälkiruoka: kanelilla maustettu banaanirahka ja kahvi

Nepalilaisen ruoan valmistaminen Linssikeitto (4 annosta) Tarvikkeet: -1 sipuli -3 tl currya -2 valkosipulinkynttä -1 tlk tomaattimurskaa -1 dl vettä -5 dl linssejä -4 tl suolaa ja mustapippuria Silppua sipuli ja valkosipuli. Lisää kuuman kattilan pohjalle öljy, curry ja sipulisilppu. Lisää perään tomaattimurska, vesi ja linssit. Keitä, kunnes linssit ovat kypsiä ja lisää vettä tarvittaessa. Lisää keiton joukkoon suola ja pippuri. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.

Maustetut kasvikset Tarvikkeet: -Peruna pilkottuna ja kuorittuna -Puolikas sipuli pilkottuna (pieni) -porkkanaa, paprikaa ja kukkakaalia pilkottuna -currya -inkivääriä -suolaa ja pippuria -öljyä -liraus vettä Laita pannuun öljy ja lisää siihen mausteet. Paista vihannekset mausteseoksessa ja lisää lopuksi liraus vettä. (Tarjoile kasvikset lämpiminä.) Riisi (6 annosta) Tarvikkeet: -iso lasi riisiä -voita -iso lasi vettä -suolaa Paista riisinjyvät sulaneessa voissa. Lisää vesi ja suola. Hämmentele ja tarjoile lämpimänä.

Nepalilainen broilerikastike (6 annosta) Tarvikkeet: -1 Kg broilerin fileepihviä -2 rkl paprikajauhetta -3 tl suolaa -2 dl jogurttia -2 rkl öljyä -1 paprika -1 rkl inkivääriä -4 kpl valkosipulinkynttä -2kpl sipulia -5 rkl linssejä

Kanelilla maustettu banaanirahka lasissa Ainekset: -Kerma -rahka -banaani -Manteleita -kanelia -sokeria Vatkaa rahka ja kerma, lisää joukkoon sokeria maun mukaan. Pilko banaanit ja hienonna mantelit. Sirottele mantelinpalaset lasin pohjalle, lusikoi rahka päälle ja koristele banaanilla ja kanelilla jälleen maun mukaan.

Mielipiteet ja palaute Kari (isä): ”erityisen herkullista. Ainutlaatuista, paljon mielenkiintoisia makuja. Inkiväärin käyttö oli erityistä ja hyvin uniikkia. Jälkiruoka oli herkullista.” Enni (sisko, 7 vuotta): ”Tosi hyvää!” Anne (Äiti): ”Ruoka oli hyvää. Mausteita oli oikein sopivasti ja niistä tuli joku itämainen tunne. Uusi ja hauska idea oli myös linssien käyttö lihan seassa. Esillepano oli kaunis ja näin ollen ruoka oli kaikin puolin onnistunut. ”

Turkkilainen vs. Nepalilainen ruoka Turkkilainen ruokakulttuuri eroaa nepalilaisesta monella tapaa, mutta niissä on samanlaisiakin asioita. Turkkilaisessa ruoassa ei käytetä paljoa mausteseoksia lihoissa, kun taas nepalilaiseen tapaan valmistetussa lihassa käytetään paljon mausteseoksia. Turkkilaiset ja nepalilaiset syövät paljon keittoja, erityisesti linssikeittoa. Oli hauska huomata miten molemmissa ruokakulttuureissa keitto on suuressa suosiossa. Turkkilaiset ja nepalilaiset tykkäävät molemmat myös rotista (vehnästä tehdystä litteästä leivästä).