Tupakka, alkoholi ja huumeet Kappaleet 10,11,12. Oikein vai väärin? Tupakka sisältää noin 4000 eri kemikaalia, joista noin 60 aiheuttaa syöpää. OIKEIN.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TIELIIKENNEONNETTOMUUKSISSA KUOLLEET YLI 64-VUOTIAAT Lähde:Tilastokeskus ja Liikenneturva, 2007 ennakkotietoja.
Advertisements

Tupakka ja ympäristö.
Alkoholi ja huumeet.
Tupakointi ja sen vaikutukset
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Tupakka Suomessa ja maailmalla
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Hoitotyön keskeiset käsitteet
Psyykkinen itsesäätely
1 Digitarinat Ikäihmisten toimintakyvyn tukemisessa YTT Yliopettaja Ossi Salin Terveysteknologia & eHealth Helsinki.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
TOSITIETOA Kannabis. Yleistä kannabiksesta Hamppukasvista valmistettava päihde- ja lääkeaine Sisältää kymmeniä kannabinoideja Tetrahydrokannabinoli eli.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Alkoholi. Alkoholi Suomen yleisin päihde Etanoli on alkoholi juoman päihdyttävä aine Alkoholia pidetään keskivahvana päihteenä Alkoholi pitoisuus ilmaistaan.
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
Lapin ja Länsi-Pohjan sote- seminaari Varautuminen ikäihmisten palvelujen tarpeen kasvuun Ylitorniolla Eeva Leukumaa Kari Askonen.
Alkoholi, huumeet, liuottimet. Hermostoa lamaannuttava aine Vaikutus eri osiin eri aikana Aivokuori, kontrolli, moraali, nousuhumala Pikkuaivot, liikkeet.
Markkula1 Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma − muuttunut lakipohja Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen työ hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.
Humehista… Jarkko Riikonen Itä-Suomen poliisilaitos erityisnuorisotyöntekijä.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
ALKIONKEHITYS Ravinnonsaanti: Kudosten ja elinten synty:
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
KAPPALE 24 ALKOHOLISTA ASIALLISESTI
Näkökulmia huumeiden käytön rangaistavuuteen
Tupakan uho ja tuho    .
Juteltaisko? Oppitunnit 5.-6.luokkalaisille
Tupakan haittavaikutukset
Keskustelua nikotiinituotteista
Nuuska.
KPL 7 TEOLLINEN VALLANKUMOUS
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Päihteet Minna, elias ja kalle.
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Huumeet.
Päihdyttäviä aineita (kpl 22)
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Päihdyttäviä aineita.
Mikromuovi.
Ulkomaankauppa Globalisaatio -> Vapaakauppa -> Varallisuuden ja elintason kasvu tarjonnan lisääntyessä Taloustieteilijä David Ricardo: ”Kunkin valtion.
Nuuska
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Huumeet: pelottava terveysvaara
ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Yleistä suomen alkoholipolitiikasta
Alkoholista asiallista kpl.24
Psyykkinen terveys.
TU Läsnäoloharjoitukset 1
EETTINEN AJATTELU TERVEYSTIEDOSSA
Nuuska.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Tupakka, alkoholi ja huumeet
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
Tupakoinnin puheeksiottamisella ja lopettamisen tuella on merkitystä niin terveyteen kuin talouteenkin. Mitu-hanke auttaa terveydenhuollon ammattilaisia.
Mikä on tuotteen ELINKAARI?
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
Ystävänpäivän kampanja 2019 Info vapaaehtoisille
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
10 hyvää syytä mainostaa radiossa!
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Vaatteet vastuullisesti
Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukeva toimintakulttuuri 20. 3
RAI Espoossa
VEROTUS.
Esityksen transkriptio:

Tupakka, alkoholi ja huumeet Kappaleet 10,11,12

Oikein vai väärin? Tupakka sisältää noin 4000 eri kemikaalia, joista noin 60 aiheuttaa syöpää. OIKEIN. Nuuska sisältää 2500 kemikaalia, joista 28 aiheuttaa syöpää. Nuuskan myynti kiellettiin Suomen liittyessä EU:n jäseneksi vuonna Nuuska aiheuttaa riippuvuutta suuremman nikotiinipitoisuuden takia.

Oikein vai väärin? Länsi-Euroopassa enää alle 10 % väestöstä tupakoi. OIKEIN Aasian maissa noin 50% väestöstä tupakoi, suurinta kulutus on suurimmassa tuottajamaassa Kiinassa. Tupakanviljely verottaa sademetsiä ja vie tilaa ravintokasveilta.

Oikein vai väärin? Suomen valtio saa tupakan myynnistä verotuloja noin 300 miljoonaa € vuodessa. VÄÄRIN. Suomen valtio saa tupakan myynnistä verotuloja noin 600 miljoonaa € vuodessa. Tupakkasairauksien kokonaiskustannukset ovat noin kaksi miljardia euroa vuodessa.

Suomen tupakkalaki Määrä alaikärajaksi 18-vuotta (myynti ja hallussapito) Kieltää tupakoinnin julkisissa tiloissa ja työpaikoilla Rajoittaa tupakointia ravintoloissa Kieltää tupakan mainonnan ja tuotemerkkien näkyvyyden myymälöissä

Tupakan haitat Myrkyt, terva ja häkä Nikotiiniriippuvuus Keuhkosyöpä ja keuhkoahtaumatauti Passiivisen tupakoinnin ongelmat

Lait ja tupakka: 1977 tupakkamainonta kiellettiin. Tupakointi yleisissä kulkuneuvoissa ja julkisissa tiloissa kiellettiin työpaikat savuttomiksi. Päiväkodit, koulut ja oppilaitokset savuttomiksi. Ei myyntiä alle 18- vuotiaille ravintoiloihin tupakointikielto, erillinen tupakointihuone mahdollinen tupakan vähittäismyynti luvanvaraiseksi tupakan välittäminen alaikäiselle kiellettyä.

Oikein vai väärin? Alkoholin kokonaiskulutus maassamme vuonna 2009 oli 10,2 litraa/ asukas. OIKEIN. Kokonaiskulutus laski toista vuotta peräkkäin kokonaiskulutus nousi voimakkaasti vuoden 2004 alkoholiveronalennuksen ja tuontirajoitusten poistamisen jälkeen, ja se on edelleen historiallisen korkealla tasolla.

Alkoholinkulutus Suomessa

Oikein vai väärin? Puolet kuolleista rattijuopoista on vuotiaita. VÄÄRIN Kuolemaan johtaneet rattijuopumus- tapahtumat ovat lisääntyneet, mutta kuolleista noin kolmannes on –vuotiaita Rattijuopumusraja 0,5 promillea (törkeä 1,2)

Oikein vai väärin? Noin 6% äideistä on päihderiippuvaisia. OIKEIN Päihderiippuvaisille äideille syntyy joka vuosi noin 3000 lasta. Raskaudenaikainen alkoholialttius voi aiheuttaa lapselle FAS –oireyhtymän, jossa lapsella voi olla kasvuhäiriö, poikkeavat kasvonpiirteet tai keskushermoston tai muun elimen vaurio. – Tällaisia lapsia syntyy Suomessa vuodessa.

Oikein vai väärin? Suomessa väkevien alkoholijuomien mainonta on sallittua VÄÄRIN Mietojen alkoholijuomien mielikuvamainonta on sallittua, mutta se ei saa kohdistua – Alaikäisiin – Ajoneuvolla ajamiseen – Luoda kuvaa seksuaalisesta menestyksestä (s.102)

Alkoholin käytön haitat Akuutit: – Fyysiset, psyykkiset sosiaaliset Krooniset: – Alkoholismi – Sydän- ja verenkiertoelimistön sairaudet – Syövät – Maksasairaudet – Raskaudenajan haitat sikiölle (mm. FAS- syndrooma)

Alkoholi ja lait 1932 Kieltolaki kumottiin klo Keskiolut kauppoihin 1995 Suomi EU:n jäseneksi 2004 Suomen valtio alensi alkoholiveroa – tavoite: vähentää alkoholin tuomista ulkomailta (EU:n tuontirajoitukset voimaan) 2006 alkoholinmyynnin sallittua aloittamisaikaa myöhäistettiin (klo 9.00) 2008 vähittäiskaupoilta kiellettiin isojen olutpakkausten myyminen paljousalennuksilla, ravintoloiden ulkopuolelta happyhour-mainokset, alkoholin mainontakielto televisiossa ja elokuvateattereissa ennen klo 21

Oikein vai väärin? Joka toinen vuotias tuntee huumeiden käyttäjän. OIKEIN Joka viides aikuinen suomalainen tuntee jonkun, joka on käyttänyt huumeita. Kannabista joskus kokeilleiden osuus 15–69-vuotiaassa väestössä on noin 13 % (2006). Lisätietoa Huumeista Suomessa: – 973a-0d441c4fd5ba 973a-0d441c4fd5ba

Huumeet Päihdetarkoituksessa käytetyt aineet, jotka aiheuttavat voimakasta fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta – Kasviperäiset ja synteettiset huumeet

Huumausainelain yleiskiellot ”Huumausaineen tuotanto, valmistus, tuonti, vienti, kuljetus, kauttakuljetus, jakelu, kauppa, käsittely, hallussapito ja käyttö on kielletty” ”Kiellosta voidaan poiketa lääkinnällisissä, tutkimuksellisissa ja valvonnallisissa tarkoituksissa” Pääperiaate: Käyttö on rangaistavaa!

Päihdepoliittiset toimenpiteet tiedotus (vaaroista kertominen, terveyskasvatus) rajoitus (tupakointi- ja mainoskiellot, myynnin säätely ja rajaaminen) korjaus (sairauksien hoito, vieroittamispalvelut) Hinta-ja veropolitiikka Lainsäädäntö